Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 4 Jun 2020

Mufti Perlis Akui Sokong PN, Bekas Pegawai Mujahid Jawab MAZA.

Abu Mishkat | Sebab Dr. Maza selesa dengan PN

1. Saya sudah tonton 2 kali video 11 minit Dr. Maza jawab 1 soalan sama ada dia selesa atau tak selesa dengan kerajaan PN. Terima kasih buat Dr. Maza kerana mengubat kerinduan netizen setelah lama menghilangkan diri dari persada alam maya. 


2. Dr. Maza tak menjawab soalan secara terus, tetapi berpusing jauh memberitahu dia banyak menerima tawaran jawatan dan habuan drp PN tapi dia tolak. Ni nak habaq mai dia ikhlas dan tak harap habuan!

3. Seterusnya dia pergi lagi jauh habaq dulu dia menentang BN kerana korup dan sudah terlalu lama memerintah. Dia juga kata asalnya tak percaya Dap akan buat masalah kepada negara jika memerintah.

4. Tiba-tiba dia terus serang Amanah dan sebahagian orang PKR yang menjadi penyebab keberanian banyak pihak membuat kenyataan mengguris hati umat Islam. Saya pun tak faham lagu mana Amanah dan PKR jadi sebab keberanian segelintir orang bukan Islam jadi kurang ajar itu. Sedangkan sebelum PH (Amanah sebahagian drpdnya) memerintah iaitu di zaman BN pun sudah golongan yang kurang ajar dan menghina Islam seperti MCA menghina hudud dan geng liberal Siti Kassim cakap lepas.

5. Dr. Maza juga cerita dulu dia sangat baik dengan pimpinan Dap, dia beri peluang orang Dap berucap dalam masjid, berbuka puasa bersama dan dia hadir program Dap.

6. Perubahan pendirian terhadap Dap berlaku sejak Dr. Maza baca Quran, pada masa solat malam baca ayat 118 surah Ali 'Imran yang bermaksud "...sudah jelas kebencian keluar dari mulut2 mereka dan apa yang mereka sembunyikan dalam dada mereka itu lebih besar.."

7. Saya cuma musykil juga perubahan perasaan sayang dan percaya Dr Maza pada Dap bertukar menjadi benci selepas membaca ayat 118 Surah Ali 'Imran itu. Adakah ayat itu tak apply pada MCA yang sangat anti hudud, tak mahu dengar orang Melayu sebut kerajaan Melayu Islam dan memberi bantuan RM58juta kepada universiti milik parti itu dalam masa 3 bukan dalam PN?

8. Keseluruhan jawapan Dr. Maza meletakkan kesalahan keadaan huru-hara di zaman PH ke atas DAP dan juga Amanah yang membantu mengeluarkan nas2 agama. Sungguh simplistik, cetek dan tipikal jawapannya. Tak setara dengan title PhD dan jawatan mufti yang disandang, kerana ternyata dia gagal di peringkat problem statement / pernyataan masalah. Entah bagaimana orang yang memegang title Dr tak tahu membuat pernyataan masalah yang sebenar, sedangkan ia proses atau satu langkah yang wajib dalam menulis tesis.

9. Masalah Zakir Naik masih sama tak dibenarkan ceramah (jasa kerajaan PH tak menghantarnya pulang ke India tapi Dr. Maza masih tak puas hati), isu Adib tak dapat pembelaan yang memuaskan hati pembangkang PH dulu masih sama, BMF masih sama tak menyelesaikan masalah peniaga dan ekonomi Melayu dan mufti popular dengan label 'bodoh tak bertebing' pun sudah diam tak berkempen lagi, kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati dan cedera semakin banyak, tulisan jawi macam tu juga, sekolah vernacular masih macam biasa tak ditutup, Dong Zong masih valid tak diharamkan oleh ROS, agihan jawatan kepada orang politik yang tiada latar belakang bersesuaian dengan keperluan syarikat GLC tertentu sangat berleluasa, penjualan aset kerajaan dengan harga sangat rendah pun berlaku, aset TH yg dijual untuk mengukuhkan institusi itu yang ditentang habis2an dulu pun tak ditebus semula dan banyak lagi isu, termasuk yang terkini rakaman suara mirip orang terpenting menawarkan rasuah jawatan menteri dan GLC jika MP sokong PN, merupakan isu2 yang masih menghantui negara.

10. Soalnya bagaimana Dr. Maza kata negara kita tenang kini? Nampaknya Dr. Maza tidak mampu mencerap sebab mengapa dulu di zaman PH bising sangat. Orang2 yang dulunya sangat bising kini telah berjawatan dalam kerajaan atau syarikat kerajaan, jadi takkanlah masalah2 yang disebutkan di para 9 itu mereka nak bisingkan juga. Itu menembak kaki sendiri namanya.

11. Jadi sebab kewujudan Amanah yang didakwa Dr. Maza sebagai penyebab keberanian golongan menghina agama adalah sebab yang tidak kukuh, hanya sekadar nak menyalahkan sahaja. Sedangkan kekecohan dan kebisingan segelintir orang yang menghina agama itu boleh dikawal jika KDN ketika itu berfungsi dengan baik. Malangnya ia tidak berlaku. Tiba-tiba Amanah dipersalahkan Dr. Maza kerana mengeluarkan nas2 agama, dakwa Dr. Maza. Sepatutnya kalau benar ada Amanah keluarkan nas agama yang menggalakkan orang hina agama, nyatakan nas yang mana dan buat bantahan yang jelas. Namun Dr. Maza hanya mampu melabel Amanah khadam Dap. Bersatu yang sama2 dlm PH tidak pula dihentam, mungkin sebab faktor Tun M ketika itu. Persis walaun juga aras fikirnya.

12. Dr. Maza berada dalam mode penafian tuduhan terhadap PN sekarang dengan alasan ia hanya seumpama kata2 Sayidina Ali kepada puak Khawarij كلمة الحق أريد به الباطل (kata2 yang benar tetapi dengan maksud batil). Agaknya sebahagian isu2 yg saya sebutkan di para 9 itu sudah selesailah pada pertimbangan Dr. Maza kiranya.

13. Kesimpulannya, Dr. Maza teragak-agak nak jawab selesa dengan PN yang mendapat kuasa secara luar tabi'e sehingga terpaksa berpusing jauh ketika memberi jawapan untuk satu soalan mudah. Namun boleh difahami Dr. Maza berpuas hati dengan prestasi PN setakat 3 bulan ini, dengan sebab negara sudah 'tenang dan tidak huru-hara' macam 22 bulan dulu (Dr. Maza kata dia tak tahu dah berapa bulan PN ni..)

14. Kalau saya tukang soal, saya akan tanya Dr. Maza pernahkah dalam sejarah Islam, umat Islam berpakat melanggar perjanjian yang ditandatangi dengan orang bukan Islam? Kenapa Dr. Maza tak pernah sebut ayat2 91-94 Surah al-Nahli dan hadis2 dalam bab Tahrim al-Ghadr dlm kitab Riyadhus Solihin dalam isu perubahan kerajaan secara pelik itu. 😁

Rabu, 3 Jun 2020

Cabar Penubuhan Vernakular, Peguam Jelaskan Kenapa Khairul Azam Tarik Balik Saman.

Aidil Khalid | Ada orang pertikai, apa sudah jadi, tak kan apabila kerajaan bertukar, maka terus tarik balik saman bagi mengharamkan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil? Rujuk laporan Malaysiakini di sini: https://m.malaysiakini.com/news/528359 

Mari sini saya terangkan.

Ada empat kes yang difailkan secara berasingan (kesemuanya mempunyai asas tuntutan yang sama, iaitu bahawa kewujudan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil adalah salah dan tidak sah, serta bercanggah dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan). Keempat-empat kes itu adalah:-

1. GPMS dan MAPPIM vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan Malaysia

2. Khairul Azam bin Aziz vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan Malaysia

3. ISMA vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan Malaysia

4. iGuru vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan malaysia

Keempat-empat kes ini difailkan dan ditetapkan di hadapan hakim-hakim yang berbeza, dan mahkamah-mahkamah yang berbeza.


Hanya satu kes yang ditarik balik, iaitu kes no. 2 (Khairul Azam vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan Malaysia). Sebab mengapa ditarik balik, ialah kerana ketika Saudara Khairul Azam memfailkan samannya, dia tidak maklum bahawa ada pertubuhan yang akan memfailkan saman yang sama. Jika dia tahu, sudah tentu tiada keperluan untuk dia memfailkan banyak-banyak kes, lebih baik jika bergabung dalam satu pasukan sahaja.

Maka kerana itulah, setelah Haji Haniff Khatri dan barisan peguam yang mewakili kes No. 1 (iaitu kes GPMS dan MAPPIM vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan Malaysia) berbincang dengan Saudara Khairul Azam, maka diputuskan adalah lebih baik jika Khairul Azam menarik balik kesnya. Memandangkan kes ini adalah cabaran berasaskan Perlembagaan, maka sudah tentu lebih molek jika Plaintifnya adalah dari kalangan pertubuhan pendidikan, locus standinya lebih kukuh.

Maka atas dasar itulah, Saudara Khairul Azam telah dengan berjiwa besar bersetuju untuk menarik balik kes ke-2 tersebut. Dalam masa yang sama, Saudara Khairul Azam juga telah bersetuju untuk menyertai barisan peguam bagi kes No. 1 (GPMS dan MAPPIM), memandangkan Saudara Khairul Azam sememangnya peguam yang dikenali seantero Malaya.

Manakala bagi kes Ke-3 pula (ISMA vs Menteri Pendidikan dan Kerajaan Malaysia), permohonan telah pun dibuat dan Mahkamah telah pun membenarkan, untuk kes tersebut digabungkan sekali dengan kes No. 1 (iaitu kes GPMS dan MAPPIM). Rujuk Gambar Kedua.

Harapan akhirnya ialah supaya kesemua kes ini dapat digabungkan ke dalam satu kes, dibicarakan di hadapan satu hakim di dalam satu Mahkamah, supaya dapat mengelak keperluan untuk membicarakan satu isu berulang-ulang kali.

Dalam apa keadaan sekalipun, percayalah, insyaAllah perjuangan memartabatkan kedudukan Perlembagaan akan diteruskan, tanpa mengira siapa pun yang memerintah. Parti politik naik dan turun, jatuh dan bangun — tetapi perjuangan berteraskan perlembagaan bagi kepentingan agama, bangsa dan negara, tidak sekali-kali ditinggalkan.

Isnin, 1 Jun 2020

Sampai Bila Umat Islam Perlu Jadi Korban Pemandu Mabuk Soal Ustaz Ridhuan Tee.

Ustaz Ridhuan Tee | Sampai bila umat Islam jadi korban pemandu mabuk?

Jangan kerana terlebih COVID-19, sehingga terlepas pandang korban arak. COVID-19 itu tersembunyi hikmah, tetapi arak ini bala. Sebab itu COVID-19 susah sangat nak pergi kerana sudah terlekat bala arak. Hina sungguh kita semua diam membisu dalam isu arak dan pemandu mabuk. 


Lagi berita kemalangan maut akibat pemandu mabuk. Sampai bila nak dengar semua ini? Saban hari, berita pemandu mabuk kemalangan dan melanggar orang lain yang tidak berdosa. Kita yang Islam sahaja yang ambil kisah. Yang lain macam mana?

Paling sedih, yang mabuk terhoyong-hayang melanggar orang adalah bukan Islam, yang kena langgar hingga mati adalah orang Islam. Pendek kata, bukan Islam yang menyebabkan orang Islam mati dalam sebuah negara yang didakwa negara Islam. 

Mengalir air mata membaca berita seperti ini…Mana maruah kita?


Lebih malang lagi, undang-undang pemandu mabuk arak ini terlalu longgar. Nyawa pemabuk bukan Islam terpelihara, orang Islam kehilangan nyawa. Adilkah semua ini? Macam orang berniaga dadah, ultra kiasu berniaga dadah kaya kaya, yang mati ketagihan adalah orang Islam. Adakah semua ini suatu perancangan. 

Kenapa ultra kiasu, majoriti bukan Islam, persatuan-persatuan agama-agama bukan Islam dan peniaga-peniaga arak, diam membisu dalam soal arak dan pemandu masuk? 

Adakah kamu ada kepentingan? Ini soal nyawa, hidup dan mati… 

Teramat kita sedih, kenapa persatuan agama bukan Islam, seperti Majlis Perundingan Malaysia, Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (MCCBCHST) diam seribu bahasa? Hina sungguh mereka ini. Nampak seolah-olah lagaknya seperti lembu suci, tetapi hakikatnya masih jauh daripada suci. Bersih pun belum tentu.  

Saya bertanggungjawab sepenuhnya tulisan saya ini. Jika kamu tidak faham agama kamu sendiri, mari saya ajarkan. Entah-entah jenis yang minum juga.

Kalau dalam isu kaitan sedikit dengan agama Islam, begitu pintas kamu campurtangan, seperti isu Jawi dan Khat. Jika kami cuba campurtangan dalam hal ehwal agama kamu, yang memang kami tak pernah buatpun, bukan main lagi lagak kamu. Sentuh isu lambakan rumah ibadat di tanah haram, terus meloncat.  Tetapi isu arak kamu jadi bacul? 

Hina sungguh mereka ini dan agama mereka ini jika membenarkan arak dan pengambilan arak. 

Setahu saya tidak ada satupun agama bukan Islam, Hindu, Sikh dan Kristian. Begitu juga dengan ajaran dan kepercayaan Buddha, Konfucius, Tao dan sebagainya membenarkan atau menghalalkan arak (mabuk). Peliknya, kenapa mereka diam? 

Ingatan saya kepada pemimpin-pemimpin PN, PH dan pemimpin agama ini, jaga kemuliaan agama masing-masing, jika kamu dakwa agama kamu itu mulia. Jangan bersembunyi di sebalik pakaian kamu dan bermain di sebalik kata-kata.  Kami sebagai rakyat sudah bosan. 

Semua orang tahu, tidak ada satupun agama membenarkan arak atau semua perkara maksiat mungkar yang ditentang oleh Islam. Semua agama atau ajaran, galakkan kemuliaan. Peliknya kenapa kamu sebagai pemimpin agama tidak jaga kemuliaan agama kamu sendiri, terutama dalam isu arak dan pemandu mabuk? 

Tidak timbul isu langsung, arak adalah hak orang bukan Islam kerana tidak ada satupun agama yang menghalalkan arak, kecuali desakan hak asasi manusia sahaja. Jika arak begitu baik dan bermanfaat untuk manusia, kenapa tidak hidangkan sahaja dalam pesawat atau terus galakkan ibu-ibu mengandung mengambil arak.  

Justeru, sudah sampai masanya kerajaan yang diterajui PN melihat isu arak ini dengan serius. Buktikan bahasa PN benar-benar mendengar suara akar umbi dan menjuarai isu rakyat. Nyawa mereka yang terkorban tidak boleh digantikan dengan keuntungan cukai arak. Hanya orang yang merasai kehilangan yang benar-benar dapat menceritakan berbanding dengan kita yang hanya melihat dan membaca berita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...