Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 26 Februari 2015

Tebus Barang Pajak Kena GST.

Terima kasih Barisan Nasional.
Terima kasih kerajaan Malaysia.
Terima kasih Ahmad Maslan.
Terima kasih menteri Malaysia.
Bukan sahaja keluar duit kena GST. Tebus barang pajak pun kena GST selepas lelongan awam. Syabas. Moga kerajaan berjaya tambah pendapatan negara berganda-ganda dan terus lakukan kemajuan terpilih. 

Teruskan hanya majukan kawasan bandar.
Kawasan kampung, p mampos.

Teruskan hanya bina jalanraya di kawasan maju.
Kawasan tak maju, p mampos.

Teruskan salur peruntukan ke sekolah bandar.
Sekolah luar daerah, p mampos.

Teruskan bina jaringan pengangkutan effisen di bandar besar.
Kawasan luar bandar, p mampos.

Teruskan bina rumah mahal-mahal dan naikkan lagi kadar jualan rumah.
Yang miskin takde duit beli rumah, p mampos.

Teruskan import warga asing supaya mereka boleh dilevi dan dicukai kerajaan.
Keselamatan rakyat Malaysia, p mampos.

Teruskan mencukai rakyat banyak-banyak.
Termasukla yang bayar hutang pajak barang.
Tak peduli la samada mereka terdesak
atau sesak. Sampai terlepas tarikh tuntut barangan. Yang penting cukai tetap cukai. Kalau melawan juga, p mampos.


TAHNIAH BARISAN NASIONAL.

Mari Tengok Gambar2 'Sekolah Terbaik' Di Malaysia - Sekolah Tanpa Dinding Di Bawah Matahari YG Terik.

Aku rasa banyak kali aku sebut. Sekolah di Amerika, Jepun, UK, Australia, Norway, Korea tak terbanding dengan sekolah di Malaysia.

Aku pegang satu benda untuk motivasi diri aku. Macam adik beradik Wrights. Bila mereka cipta angan-angan untuk terbang seperti burung (cipta kapal terbang), mereka dipersendakan. Tapi akhirnya kita ada kapal terbang sekarang.

So itulah yang aku akan buat. 

Prasarana sekolah Malaysia pada aku tahap sampah.
Pakaian seragam pun sampah.
Undang2 lapok pun banyak dan ianya sampah.
RMT satu lagi benda yang sampah.
Sebagai rakyat, aku mahu sekolah awam di Malaysia mencapai apa yang negara2 yang aku sebutkan di atas ada.

Ini sekolah di Malaysia.
Apa kesnya?

Baca ;


Apa pula tindakan susulan kementerian selepas gambar2 berkenaan viral dan kecoh di laman sosial?

Tengok ;


Nampak?

Nampakk?

Nampakkk?

Betapa tak terbukanya mereka pada kritikan. Dan betapa berusahanya mereka untuk menjadi maksum dan sempurna sedangkan mereka tahu mereka bukan dan tidak layak pula.

Banyak kali ahti aku sakit melihat keadaan sekolah Malaysia. Bumbung bocor pun ada. Pintu kopak dan tingkap pecah dah jadi macam senario biasa. Loker macam taraf apa itu kau jangan sebut. Keadaan kantin yang buruk dengan design bangunan sekolah yang tak selamat itu dah jadi macam trend.

Apa yang kerajaan kau buat ialah mereka paksa rakyat sesuaikan diri dengan kehendak mereka.

Tetapi apa yang sepatutnya dibuat ialah kerajaan perlu dipaksa sesuaikan diri dengan keperluan rakyat.

Kalau ko tengok sekolah kat negara maju, mereka akan buat bangunan bertutup, kenapa? Lebih2 lagi jika sekolah untuk murid2 bawah 12 tahun, kenapa?

Sebab anak2 ini mereka kurang peka kepada tahap keselamatan.

Daripada kita dok meroyan marah budak2 bergayut kat tepi2 dinding (sapa yang ajar sekolah rendah akan tahu betapa murid2 memang suka bergayut kat tepi dinding, tangga dan sebagainya yang boleh merisikokan nyawa budak2 neh disamping ketinggian dinding adalah rendah) maka, lebih baik kita pastikan mereka tak boleh langsung ada peluang nak buat kerja bodoh macam tue dengan mengdesign satu bentuk sekolah yang lebih selamat persekitarannya.

Tapi itu tak berlaku di Malaysia. Korea S yang ketinggalan dari kita beberapa tahun selepas baru2 merdeka kini jauh meninggal kita walaupun kita lebih kurang sama usianya.

Bukan sahaja dari segi teknologi, kemajuan, pengangkutan bahkan sekolah awam mereka juga.

Dan disini pada ketika cuaca yang begitu panas terik sehingga mampu membawa maut ini, kita ada pelajar2 sekolah yang belajar tanpa dinding. Aku tengah fikir macam mana kementerian patut keluarkan arahan bahawa murid2 patut dilarang berhimpun sementara cuaca sangat panas bagi mengelakkan kejadian tidak diingini dan sekarang aku tengok ada sekolah di Malaysia yang takde dinding sekalipun. Siyes aku cakap. Apesal teruk sangat rakyat Malaysia neh? Kita biarkan diri kita dibuli bila kita tak bersatu untuk tuntut hak kita sebagai rakyat dan sampai bila kita nak berpecah belah? Sepatutnya semua rakyat Malaysia harus bersatu di bawah satu entiti dan kita lawan parti politik dan kerajaan kaw2 supaya mereka buat kerja. Tapi kita tidak. Kita dipecah-pecah. Dan kita dibuli-buli. Sana kena sikit. Sini kena sikit. Situ kena sikit dan apa yang pasti kita sebagai rakyat akan tetap terkena. Dan akhirnya jadila seperti sekarang. Jalanraya teruk. Sistem pengangkutan awam teruk. Sistem jaringan jalanraya awam teruk. Kemajuan terpilih dan tidak seimbang. Kita siap ada ambulance kerbau lagi. Dan kini sekolah di bawah panas matahari yang terik. Ini semua bukti. Betapa perpecahan rakyat Malaysia, kita sendiri yang tertindas. Kita adalah punca kenapa kita dibuli.

Fikir2kan.

Rujukan gambar : sini

Sesi Mengumpat Mahfuz Omar, Sirul, PKR & DAP Dalam Isu Pembunuhan Altantuya.

Hari neh cadang nak mengumpat diri sendiri sama. Asyik mengumpat dan mengata orang lain je. Bila lagi nak mengata diri sendiri, ye tak?

KAH KAH KAH

Mengata Mahfuz.

- Baru2 neh Mahfuz buat satu kenyataan.

- Katanya nak buat tele-sidang dengan Sirul di hadapan wartawan.

- Buat kat pejabat agung PAS. Rujuk sini.

- Point Mahfuz ialah ;

1. Buat telesidang dengan Sirul dan pihak media.
2. Sirul dah bersetuju dan dah dimaklumkan tentang hal berkenaan.
3. Mahfuz pernah call Sirul dan berbalas email.

- Dalam laporan yang sama ada menyebut bahawa pihak imigresen Australia memaklumkan bahawa mereka tidak meluluskan sebarang temubual station TV.

- Bila aku baca dan baca dan baca aku rasa point dia begini ;

1. Nak bawa masuk kamera dan interview Sirul secara live atau tertunda belum lagi dibolehkan kerana tidak diproses ikut protokol.

2. Perkara itu boleh dibuat andai kata permintaan dibuat secara protokol dan rasmi.

3. Tetapi belum tentu pula permintaan tersebut akan berjaya.

4. Namun kalau pembangkang nak usaha, boleh. Silakan. Dan penguatkuasa Australia akan mempertimbangkan cadangan tersebut.

- Maka, pada isnin yang lepas, seperti yang dijanjikan Mahfuz, satu sidang media diadakan.

- Wartawan pun datang la beramai2.

- Almaklumla, tele sidang la katakan.

- Tapi apa yang berlaku bukan la telesidang bersama Sirul. 

- Apa yang berlaku ialah Mahfuz call Sirul sebanyak 15 kali. Wartawan pun diajak untuk call Sirul sama. Dan panggilan tersebut tidak berjaya disambungkan atau dihubungkan hampir selama 2 jam.

- Dan apabila panggilan berjaya disambungkan selama 2 jam. There is no such thing macam telesidang pun. Apa yang berlaku ialah Mahfuz call Sirul. Kita semua dengar satu suara yang mengclaim dia Sirul. Tapi kita tatau samada dia Sirul ataupun bukan. Dan bila wartawan tanya, eh macam mana Mahfuz tahu itu ialah Sirul (actually, jika Mahfuz mahu tahu, wartawan tak bertanya begitu untuk Mahfuz dipastikan tidak tertipu pun dengan suara berkenaan, sebaliknya untuk memastikan wartawan itu sendiri tidak tertipu dengan suara berkenaan, nampak? Polite kan soalan wartawan Malaysia? Kalau wartawan asing, depa sound terus jek, hello.. hanya suara dan YB expect aku si wartawan nak main percaya aje? Boleh blah), Mahfuz jawab eh saya tahu la. Jangan tanya macam mana saya tahu..

- Tapi sayangnya, YB kau neh tak memahami double meaning pada soalan berkenaan. Abaikan.

- And then. Satu kenyataan dikeluarkan oleh peguam Sirul. Katanya. Dengan siapa Mahfuz bercakap. Tapi tidak pula menafikan bahawa Mahfuz bukan bercakap dengan Sirul. Jangan salah faham. Peguam itu cuma dilaporkan berkata dia tidak tahu Mahfuz bercakap dengan Sirul atau bukan dengan Sirul kerana dia tidak tahu. Tidak tahu disini merujuk kepada tindakan Mahfuz yang tidak merujuk langsung kepada peguam Sirul dalam mengambil tindakan.

Baca ;


Telepersidangan antara Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar dan juga seorang tahanan Jabatan Imigresen Australia, Sirul Azhar Umar menimbulkan banyak tanda tanya mengenai status identiti panggilan, termasuk oleh peguamnya sendiri.

“Entah dengan siapa Mahfuz bercakap, saya pun tidak tahu. Mungkin Sirul, mungkin bukan. Saya tidak tahu nombor apa yang digunakan Mahfuz untuk menghubunginya,” ujar peguam yang mewakili Sirul, Hasnal Rezua Merican ketika dihubungi Astro AWANI.

Menurut Hasnal Rezua, Mahfuz telah bertindak sendiri dalam usaha menghubungi Sirul dan itu dilakukan di luar pengetahuannya mahupun seorang lagi peguam yang mewakili bekas komando itu, Khairul Hisham Kamaruddin.

“Dia (Mahfuz) tidak merujuk atau bertanya kepada kami tentang hal itu,” jelasnya.

Ditanyakan mengenai suasana di tempat Sirul ditahan, Hasnal memberitahu bahawa kawasan tersebut mempunyai kawalan keselamatan yang tinggi.

“Sirul ditempatkan di sebuah bilik. Namun, jangan dibayangkan seperti penjara kerana ia adalah pusat tahanan. Sirul bebas bergerak di beberapa ruangan lain di dalam kawasan pusat tersebut.

“Saya difahamkan, selain dibenarkan membuat panggilan telefon, dia juga memiliki akses kepada internet,” ujar Hasnal.

Rujukan :  http://www.astroawani.com/berita-malaysia/entah-dengan-siapa-mahfuz-bercakap-peguam-sirul-54499

- Kesilapan Mahfuz bermula apabila dia pongpang tentang telesidang. Tapi apa yang berlaku hanyalah panggilan telefon. Telesidang bermaksud kami boleh melihat rupa Sirul.

- Maka Mahfuz menipu disini. Habis 1 Malaysia kena tipu dengan YB PAS. Hadoi.

Mengata Sirul.

- Malaysiakini dalam beberapa hari lepas ada menyiarkan sesi temubual bersama Sirul.

- Dan aku tak gemar cara puak2 UMNO meroyan mempropagandakan point2 tersebut secara serong dan lari dari maklamat asal.

- Yang dikatakan pihak imigresen Australia tak membenarkan Sirul ditemubual hanya merujuk kepada saluran station tv tempatan mereka.

- Kenapa tajuk neh terkeluar adalah kerana Malaysiakini melaporkan yang Sirul sedang mempertimbangkan untuk ditemubual oleh saluran tv tempatan (Australia).

- Maka itula punca kenapa pihak imigeresen Australia melaporkan tiada sebarang akses kepada temubual selagi protokol tidak dipatuhi.

- Namun temubual menerusi panggilan telefon (seperti bercakap dengan Malaysiakini) atau melalui email, bukan sesuatu yang tidak mampu dicapai Sirul.

- Ini kerana Sirul sendiri memaklumkan dia bebas bergerak di kawasan tahanan dengan capaian telefon dan internet. Perkara yang sama juga dinyatakan oleh peguam Sirul. So jangan la propagandakan lawak bangang Mahfuz dan kaitkan ia kepada kenyataan pihak imigresen. Tengok kepada kronologi aka jalan cerita. Jangan main hubung cerita merepek jek. Hak ala.

- Yang aku pelik sangat dengan Sirul neh hah.

- Bercakap macam beria2 sangat la nak buat pendedahan apa bagai.

- Boleh baca laporan berita di Malaysiakini.

- Tapi bila tiba masanya, tiba-tiba kata dia kena menghormati pihak Australia (jika benar suara itu ialah Sirul).

- Rakyat tunggu dari tahun 2006. Sekarang dah tahun 2015. Kau nak orang tunggu sampai bila dan berapa lama? Jangan hanya sembang bahawa saya kambing hitam. Saya dianiaya. Saya itu saya ini saya blablablabla dan sebagainya tapi hapa pun takde.

Mengumpat PKR.

- Melihat kepada kesungguhan Mahfuz untuk membongkar pendedahan dari cerita Sirul maka PKR pun masuk line.

- PKR lagi power. Dorang guna saluran protokol. Nak minta bantuan dari wakil rakyat di Australia. Untuk menyelongkar isu pembunuhan Altantuya. Dulu PKR pegang P1 Bala. Then? Tak cukup2 lagi cerita yang Bala lapor ke macam mana?

- Pelik tak pelik juga la kan. Si Azilah ada sini. Sapa pun taknak amek port. Awat p kejar Sirul beria2?

- Takde sapa nak jumpa Azilah? Interview? Call? Pendedahan? Pengakuan? Haram kan?

- Jika aku tak silap tafsir, ia bukan kerana nak buat pendedahan sangat. Tapi lebih kepada berlumba2 nak cari millage politik je. 

- Kalau benda tue PKR dapat dulu dari Mahfuz atau PAS, naik la nama PKR. Ye tak?

Mengumpat DAP.

- Sebenarnya aku puji satu sikap Najib. Walaupun dia tersasul tapi dia tetap cool dan steady.

- Tak macam DAP dan PKR.

- Orang tue belum buat apa-apa pendedahan. Hanya berkata saya kambing hitam dan blabla... ini ialah kenyataan ulangan dalam kamar mahkamah. Dan bertahun ulang. Saya kambing hitam.. saya kambing hitam.. saya kambing hitam.. silap2 kita sampai tatau nak bezakan antara Sirul dan kambing hitam..

- DAP dan PKR punya laju main propa tak hengat.

- Beria2 plak mereka menyuruh PDRM siasat kenyataan Sirul. Tapi Sirul bukan buat pendedahan. Hanya ulang balik kenyataan lama. Nak siasat macam mana? Dia hanya ulang sebut kenyataan di mahkamah di luar mahkamah. Apa kebenda la PDRM kau nak siasat benda yang sebenarnya takde hapa-hapa pun?

- Gunakan otak kau semua. Jangan sibuk guna kotak dan cari millage politik untuk bina persepsi saja la tongong.

- Di Perak baru2 neh ada rumah rakyat kena roboh.

- Takde pula malaon2 PKR dan DAP beria2 desak PDRM siasat.

- Padahal kalau ikut tingkat kepentingan dan kebarangkalian unsur2 salah laku itu boleh ditemui, maka sudah tentu la kes roboh rumah rakyat yang tertindas itu lebih mendekati situasi.

- Nampak? Nampak macam mana PKR dan DAP berperanan mencari populariti daripada memperkatakan tentang kezaliman dan penindasan itu sendiri kepada mencari isu2 yang boleh membuatkan orang berkata tentang parti mereka.


Dan, mengumpat diri sendiri.

- Rakyat Malaysia neh juga kadang kala biolnya tak hengat.

- Tak perlu pergi jauh, kadang2 aku pun biol tak hengat juga.

- Baru2 neh di wassap group. Aku ada borak2 dengan King J.

- Aku kata kat dia. Aku syak la. Syak saja. Yang pegang Sirul tue Mahathir atau at least, team Mahathir untuk gertak Najib dan gunakan pembangkang sebagai medium bagi Najib rasa gelabah.

- Pembangkang yang kita kenali. Dorang memang meroyan sikit la benda2 macam neh. Kalau ko bagi dorang nasi putih, sampai ke tangan rakyat jadi nasi goreng. Pembangkang akan masukkan pelbagai rencah nak menyedapkan rasa nasi putih tadinya tue, nampak?

- So, aku syak saja. Mungkin. Mahathir gunakan sikap pembangkang yang suka meroyan tak tentu hala neh bagi menyedapkan lagi penceritaan pembunuhan Altantuya. Aku ada versi yang aku percaya tapi aku nak cerita kat sini malas pasal dah jadi tajuk lain.

- Maka apa yang berlaku jadi la seperti sekarang. Seolah2 kita neh macam medium untuk push bagi Najib jatuh.

- Aku pernah fikir begitu. Bahkan aku juga pernah fikir begini.

- Yang Sirul mungkin mempermainkan pembangkang bagi memanjangkan lagi hayatnya.

- Yang mungkin juga ini taktik Najib nak bagi pembangkang meroyan.

- Dan rakyat pun tak memasal terheret dengan permainan atas permainan yang satu hasil pun takde.

- Yang paling bangang bila rakyat bercakap isu pembunuhan ini melebihi dari isu penyelewengan dan GST.

- Rakyat sohai macam neh pun ada. Jangan kau tatau.

- Yang menuduh2 Najib pembunuh pun ada. Slumber nak mampos. Macam dah pegang fakta kes dan saksi kejadian.

Ohoiiii.

Hmm.. tak boleh tak boleh tak boleh.. tak boleh tuduh DSAI meliwat SBA. Takde saksi, tak nampak, jalan cerita plak macam pundek.

Tapi. Tuduh pemimpin kerajaan boleh plak walaupun ko bukan saksi dan tak nampak? 

Macam mana plak tue?

Pada aku. Rakyat memang akan berspekulasi. Liar ataupun kasar. Kerana kronologi kes pembunuhan ini memang akan mendorong ke arah spekulasi liar dan kasar tadinya tue.

TETAPI.

SPEKULASI hanyala SPEKULASI selagi mana kita tak pegang kepastian. Maka, tak perlu beria2 cerita bahawa versi cerita ko benar atau versi cerita aku benar kerana versi-versa cerita ceriti kau dan aku pun sebenarnya langsung tak pernah terbukti benar. Sebab tue aku tak pegang versi pembangkang dan kerajaan. Pada aku bab menukar nasi putih kepada nasi goreng memang kepakaran kedua2 malaon tue.

Sudah la kita merepek tak tentu hala dalam kes pembunuhan neh. Kita diheret pula untuk beria2 peduli dengan pendedahan Sirul oleh partisan pembangkang yang mana akhirnya helloo... itu Sirul ke? Ini dato Mahfuz oke. Kemon la Mahfuz. Perlu ke DATOK MAHFUZ itu?

Dengan bangga juga menunjukkan salinan mesej kepada wartawan.Terang-terang rakyat diperbodohkan kot. Tak terfikir ke Mahfuz yang mungkin rancangan dia akan disekat jika benar Sirul bersedia untuk membuat pendedahan? Beria2 kecoh di media tapi satu hapa pun takde. Lepas tue boleh tergelak2 macam takde hapa. Adoi. Bukan aku nak marah apa. Aku sebenarnya meluat sebab terasa diperbodohkan dan dipermainkan dalam drama pendedahan neh. Bagi aku sekarang rakyat kena muktamadkan tindakan partisan ke atas kita. Sehingga mereka benar2 pasti dan yakin yang Sirul mahu membuat pendedahan maka baru la mereka kecoh dan libatkan perhatian rakyat. Jika tidak, sila diam dan berhenti merepek di berita. Meluat aku tengok. Meluat.

Rabu, 25 Februari 2015

Ini Bukti Ahmad Maslan Menipu Rakyat Malaysia - Menteri Apa Perangai Suka Tipu Orang Neh?

Ahmad Maslan. Apa masalah hidup kau dengan rakyat Malaysia sebenarnya neh? Kau tahu tak yang orang berharap dengan upah yang kau terima sebagai menteri, kau akan memanfaatkan sebaik2nya peluang tersebut dengan membantu kami agar tidak tersepit dengan masalah ekonomi di negara ini? Kau tahu tak yang rakyat berharap kau akan gunakan akal, pengalaman dan ilmu kau untuk memandu ekonomi Malaysia berada di landasan yang betul supaya kami neh semua tak terjejas dengan situasi ekonomi global apabila kau semua berpakat membuat dasar2 dan polisi2 yang pro kepada rakyat marhaen?

Kau mesti tatau. Aku rasa kau tatau. Kalau kau tahu pasti kau tak merepek macam neh kan setannnnnn.

Mula2. Kau cakap.


Asas ekonomi negara kukuh. Itu kau la yang kata. Aku tak kata. Tapi kau yang kata. Kemain bangga plak tue masa berkata depan wartawan. Kira power la hujah tue bagi menanggani cakap2 negatif akibat kemerosotan nilai ringgit. Maka, terdiam la mulut2 si pengkritik kerajaan. WOW. Asas ekonomi kukuh. Ringgit jatuh pun takpe. Tak terjejas. Kita boleh meningkatkan industri eksport negara. Ini WOW lagi.

Nak bagi nampak kenyataan kita neh sebenarnya relevan pada keadaan. Maka kita suruh la geng2 kita ulas sama ikut point2 kita. Bekas wakil rakyat ka prof ka apa ka semua pun laju2 mengulas kejatuhan nilai ringgit. Dengan cara yang sepositif yang mungkin. Agak2 rakyat mampu diperbodohkan kira oke la tue. Takde apa-apa pun. Bahkan kejatuhan nilai ringgit memang baik nak mampos untuk negara. Maka ini bermaksud, apabila nilai ringgit naik, BN sebenarnya buat kerja yang tak bagus la kan.

And then. Tak berapa lama. Kat sini la ayat-ayat pengencingan si menteri dah terkantoi.

Tadi si malaon tue kata. Asas ekonomi kukuh. Kejatuhan nilai ringgit tak menjejaskan sangat pun ekonomi negara.

Tapi. Najib restructure semula belanjawan negara.
Potong sana potong sini.
Nilai hutang luar negara bertambah disebabkan kejatuhan nilai ringgit. Ini effect pertukaran matawang.

Dan kemudiannya. Si malaon neh berkata lagi.


Oi gila.

Nak selamatkan negara dari apa jika asas ekonomi negara kau sendiri yang kata kukuh? Aku ke yang kata? Aku tak kata. Bahkan berbuih2 mulut aku dok ulang yang kejatuhan nilai ringgit menjejaskan negara. Buih mulut Shabery Cheek pun tak boleh lawan buih mulut aku yang dok mengulang benda sama macam tape recoder, tahu?

Dan kenapa SST tak mampu selamatkan negara?

Nah. Kat sini la pencinta2 GST yang bodoh nak mampos akan terkena. Sekali lagi aku jadi tape recoder.

Jaringan kutipan cukai GST adalah lebih luas berbanding SST meskipun kadar SST ialah 10% dan kadar GST ialah 6% kerana jumlah yang boleh dicukai dan tertakluk untuk membayar cukai bertambah bilangannya berbanding SST.

Konsep asas dia macam neh.

Semua BARANGAN dan PERKHIDMATAN tertakluk kepada CUKAI sehingga dinyatakan sebaliknya. Ini GST.

Semua BARANGAN dan PERKHIDMATAN tidak tertakluk kepada CUKAI sehingga dinyatakan sebaliknya. Ini SST.

Itu sebab kerajaan perlu laksanakan GST. Point kadar tue point manipulasi. Point fakta ialah JUMLAH RAKYAT YANG TERKESAN DENGAN CUKAI.

Nilai ringgit dah jatuh.
Harga minyak dunia jatuh.
Maka asas ekonomi kita kelam kabut sikit.
Mana mungkin kerajaan akan mahsuhkan GST.
Pemborosan, penyelewengan di mana-mana dalam sektor kerajaan.
Dimanakah sumber kewangan kita kalau bukan mencekik dari rakyat marhaen.
Cakap je macam neh Ahmad Maslan. Kerana memang inila hakikatnya. Tak payah uturn sana uturn sini. Buat aku meluat tau, meluat. 

Kbai.

Buat Kad Kahwin Mahal-Mahal Takpe Plak Kan Rosmah?

Rosmah neh betul la penipu.

Kan hari tue dia komplen bab caj home service yang makin meningkat di satu forum penjelasan GST. Then beria-ria la menteri kau si Ahmad Maslan bagi respon balas. Nanti pihak kami akan mengkaji apa yang disuarakan oleh Rosmah dan blbalblablablblabla.. 

Nampak macam Rosmah kau neh terjejas la dengan kenaikan caj home service untuk cat rambut dia kat rumah tue.

Dari gaya nampak macam dia terasa la juga yang 1,200 untuk cat (dye) rambut dia sebenarnya mahal. Agaknya kalau tak dicat rambutnya maka semua dah jadi kaler putih kot. Agak aku je la.

And then tadi aku nampak orang dah mula pakat2 sebar kad kahwin jemputan untuk tetamu VVIP ke perkahwinan anak perempuan Najib. Yang kahwin dengan orang luar negara tue le.

Ini yang tersebar la.

Jadi kisahnya macam neh.

Kad kahwin taraf VVIP neh kena balas la. Tengok pada kad jemputan memang standard VVIP la. Harga mesti power juga. Benda neh pun bukan tahan lama. Lepas habis kahwin habis macam tue la juga.

Bukan la aku menyemak sangat nak mengumpat mama Rosmah kita neh. Tapi aku meluat la. Pongpang pasal kos cat rambut meningkat. Nampak macam dia tak suka la terlibat dengan benda2 yang mahal nak mampos neh. Tapi ko semua tengokla kad kahwin anaknya macam mana. Kad kahwin pun mahal nak mampos. So apa yang pelik pula jika Rosmah melanggan yang mahal untuk buat rambut. Nampak? Benda tue dia sendiri yang langgan. Bukan orang paksa dia langgan. Ini memang stail dia hidup. Cara dia hidup. Memang mewah dan bertaraf VVIP. Kenapa dia komplen benda yang dia sendiri memang suka ahti nak buat. Mengarut sangat. Cakap aje la kau semua nak bagi hint yang home service ke apa service ke tertakluk kepada GST. Tak payah buat wayang sangat. Meluat kot. Btw, selaku pengumpat rasmi kau, takde ke terfikir nak jemput aku ke perkahwinan anak kau wahai Rosmah? Aku pun teringin juga nak makan kat perkahwinan orang mewah. 

KAH KAH KAH

Isu Video Ugut Bunuh - Ketua Polis Negara Kata Dia Tak Takut..

First episode disini.

Memang tak perlu takut. Ia troll semata-mata saja la woi.

KAH KAH KAH

Respon Khalid ;

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Ibrahim berkata beliau tidak gentar dengan ugutan bunuh terhadapnya oleh sekumpulan lelaki bertopeng di Internet.

"Ugutan sedemikian langsung tidak menakutkan saya sebagai ketua polis negara dalam melaksanakan tugas yang telah diamanahkan.

“Ugutan-ugutan sedemikian merupakan lumrah dalam kehidupan seorang pegawai polis yang menjalankan tugas,” katanya.

Dalam video YouTube itu, sekumpulan individu menggelarkan diri mereka "Anak Malaysia Anti Demokrasi" mengugutuntuk membunuh Khalid dengan meletupkan keretanya. -Mkini.Dan, ini pula tindakan KPN ;

Ayat berkobar-kobar di atas video trolling

Apa yang berlaku?

1. Video pertama dan video kedua ialah cerita troll semata-mata.

2. Ia dibuat untuk mengtroll PDRM kita. Asyik kita je kena buli dengan PDRM. Apa kata kalau sebaliknya pula berlaku.

3. Tiada unsur2 keganasan atau kejahatan di sebalik video2 berkenaan.

4. Sebaliknya mengusik PDRM semata-mata.

5. Video pertama nak main mercun di bangunan mahkamah.

6. PDRM respon secara negatif. Dan pelbagai spekulasi lahir. Padahal benda troll semata-mata. 

7. Susulan dari penyebaran video pertama, dipercayai video kedua adalah untuk sambung troll PDRM yang sentap dengan video pertama.

8. Tapi entah macam mana beria-ria plak PDRM kau respon untuk balas trolling di alam maya.

9. Kalau orang nak bunuh IGP atau letupkan kereta dia, tak yah susah-susah buat video. Dorang letupkan aje. Dah jadi baru huha.

10. Ini orang melawak saja. Sungguh pun kata2 dia membawa tujuan tertentu. Tetapi tindakan membakar kereta mainan tue trolling aje. Aku syak la. Syak saja. Ia adalah ujian dan cabaran terbuka kepada PDRM. Mampu kah anda mengesan kesemua dari mereka? Mampu kah PDRM?

KAH KAH KAH

Kbai.

PKR, UMNO Tolong Hentikan 'Konsert Jelajah' Kongkek Saiful.


Mula2.

UMNO buat roadshow pusing 1 Malaysia. Alasan UMNO ialah mereka nak betulkan salah faham dan fitnah yang terpalit ke atas diri mereka. 6 tahun UMNO berdiam diri dengan tohmahan tersebut. Maka siri jelajah ini sangat penting kepada diri mereka. Orang awam perlu diberikan hak untuk mendapat akses cerita dari pihak mereka dan membuat penilaian sendiri. Anwar meliwat Saiful. Dan hal berkenaan sama sekali tiada kaitan dengan UMNO. Anwar tidak difitnah dan Anwar benar2 meliwat. Perbuatan itu berlaku dan peguam yang bertanggungjawab mewakili Saiful akan menerangkan butiran mengenai kes perbicaraan supaya rakyat menyakini Anwar telah meliwat.

Hakikatnya bagaimana?

- UMNO tidak pernah berdiam diri selama 6 tahun.

- Sila buka blog UMNO dan baca sendiri bagaimana mereka counter attack point2 dari PKR isu liwat II.

- Ketika PRU yang baru berlalu pun mereka masih berusaha menegaskan liwat tiada kaitan dengan parti mereka dan bukan satu konspirasi politik.

- Najib juga beberapa kali menerangkan bahawa cerita liwat II tiada kaitan dengannya. Disiarkan menerusi pelbagai media massa.

- UMNO juga menerusi beberapa pimpinannya berulang kali menegaskan liwat II bukan konspirasi dan UMNO bukan dalang disebaliknya.

- Ummi Hafilda sendiri sebelum kahwin sibuk kejar Anwar dan merepek isu video seks dan liwatan.

- TV3 dan pelbagai station TV sentiasa memberikan liputan besar tentang kenyataan Saiful yang tidak pernah berpihak kepada Anwar.

Dan, ini mereka kata bahawa UMNO berdiam diri selama 6 tahun difitnah menjayakan cerita konspirasi liwat II?

Kenyataan mereka tidak tally dengan situasi yang telah pun berlaku.

Hakikatnya, UMNO telah, sedang dan pernah melakukan banyak kali penjelasan tentang liwat II dan berusaha menyakini orang ramai bahawa perbuatan liwat itu tiada kaitan dengan parti dan pimpinan mereka.

Anwar pada ketika ini sedang dipenjarakan. Didapati bersalah dalam pertuduhan tersebut. Persepsi rakyat tentang isu liwat ini sebenarnya tidak penting pun kepada kerajaan dan UMNO. Kerana seseorang tidak akan mengundi seseorang hanya bersandarkan kepada insiden liwat II semata-mata. Manusia ini ada satu sikap yang kita berikan nama sebagai pentingkan diri sendiri. Apa2 hal kita akan jaga diri kita dulu sebelum kita sibuk jaga orang lain. Dan bila terdapat manusia yang lebih sibuk jaga orang lain berbanding jaga diri sendirinya maka akan berlaku dua keadaan.

Pertama. Kena puji sebab berbeza. Sikap ini sebenarnya tak semua orang boleh dan sanggup buat. Maka orang mahu puji.

Kedua. Kena kutuk sebab di anggap bodoh. Sanggup mangsakan diri untuk orang lain. Yang ini bergantung la pada jalan cerita. 

Contoh. A menyelamatkan B dari dilanggar motor meskipun bahayakan diri sendiri. A dipuji kerana tidak pentingkan keselamatan sendiri.

A menyelamatkan B dari dikejar polis. Sedangkan B sebenarnya ialah perompak merbahaya. Lalu A didakwa kerana bersubahat. Maka A kena kutuk sebab bodoh.

Nampak?

Bergantung pada situasi. 

Jika dalam cerita liwat II, rakyat memilih untuk menyakini DSAI tidak bersalah pun so lantak la. Dorang reti baca berita, reti juga buat penilaian dan tafsiran berdasarkan kepada maklumat2 yang sampai ke telinga mereka.

UMNO tidak perlu sampai ke tahap memaksa rakyat untuk berfikir sepertimana yang mereka mahu rakyat fikirkan tentang liwat II. UMNO sebagai entiti parti yang menguasai kerajaan lebih baik selesaikan masalah2 yang membelenggu hidup rakyat kerana ini la yang sebenarnya menjadi faktor utama samada rakyat mahu mengundi parti kamu ataupun tidak pada PRU kelak.

Cerita liwat ialah cerita yang rakyat anggap hal peribadi.
Manakala masalah hidup rakyat ialah tajuk utama hidup mereka.
Sebab tue roadshow bodoh neh jangan disokong.
Memualkan. 
Liwat. Liwat. Liwat. Sampai bila nak jaja citer liwat neh setaaannnnn.

Kemudiannya.

Sebagai reaksi balas kepada tindakan UMNO. PKR mengkritik tindakan UMNO yang mahu buat roadshow liwat pusing 1 Malaysia. Kata mereka. DSAI sudah pun terpenjara dan menjalani hukuman penjara. Move on la kawan. 1MDB apa cerita? Masalah ekonomi apa cerita? GST apa cerita? Isu2 neh sangat sensitif kepada rakyat kerana ia membabitkan intergriti si pentadbir kerajaan.

Aku fikir pada ketika ini PKR memang betul. Mereka berkata benar. Aku tak berapa amek port dengan tindakan PKR nak tukar ketua polis negara ke tukar hakim ke tukar itu ke tukar ini ke tukar segala-segala ke dan sebagainya ke aku ehh lantak la dorang. Tapi point dorang tentang roadshow liwat II itu betul dan aku bersetuju tentangnya.

Tapi. Pendirian yang PKR pegang tue sebenarnya bertahan sekejap aje.

Kerana pada semalam aku membaca. Disini. Bahawa PKR launch satu siri jelajah pusing Malaysia. Jelajah itu nantinya akan melakukan perkara2 ini ;

- Sebagai solidariti kepada kempen bebaskan Anwar.

- Dijadikan medium untuk menerangkan isu liwat II.

- Akan juga dijadikan pentas untuk menerangkan isu2 semasa yang membelenggu rakyat.

Kalau berdasarkan tajuk, nama program diberi ialah program jelajah bebaskan Anwar. Jadi automatik orang akan tangkap. Program neh sebenarnya nak sembang tentang Anwar. Sebab tue Anwar dititlekan menerusi program berkenaan. Anwar dihighlightkan.

Aku tak pasti jika program ini ialah counter attack kepada roadshow liwat II bawaan UMNO.

Tetapi ini apa yang aku fikirkan.

- Pada semalam kita semua tahu bahawa Anwar telah pun membuat permohonan pengampunan sultan. Aku tak bersetuju dengan langkah tersebut tetapi aku fikir family Anwar lebih mengetahui situasi sebenar yang mereka hadapi.

- Aku tak bersetuju kerana impak negatif yang akan dihadapi oleh DSAI sendiri akan susah nak dibersihkan pada hari mendatang. Orang yang mohon pengampunan ialah orang yang mengaku bersalah. Maka indirectly Anwar mengakui dia meliwat SBA sebenarnya.

- Dalam waktu yang sama, hubungan Anwar, DSWA dengan sultan Selangor tidak berada pada 'terma yang baik'.

- Kerana itu gelaran Anwar ditarik balik.

- Dan kini keluarga Anwar merayu untuk mendapatkan simpati sultan bagi mengampunkan 'kesalahan' Anwar.

- Kelemahan ini la yang boleh dipropagandakan, dimanipulasikan, dipergunakan untuk menuntut sesuatu kepentingan dan peranan dari kita oleh pihak lawan.

- Katakanla, jika, Anwar telah diugut dan dipaksa untuk bersetuju akan sesuatu perkara bagi membebaskan dirinya, bagaimana?

Baru2 neh Korea S ada buat satu drama konspirasi politik yang power bertajuk PUNCH. Aku cadangkan korang tengok untuk lebih memahami apa itu dunia politik sebenarnya. Jangan expect orang melayu akan buat cerita cerdik macam tue. Citer bahlol macam suami ku encik perfect ten boleh la. Standard meleis.

- Sebab tue aku tak melihat meminta pengampunan sultan ialah tindakan yang tepat bagi pemerhati seperti aku. Mungkin in order untuk mempercepatkan proses keluarkan Anwar dari penjara, itu ialah langkah yang betul.

- Tapi kesan dari perbuatan itu sebenarnya pada aku akan menghasilkan lebih banyak impak negatif kepada imej Anwar Ibrahim.

- Berbalik kepada program jelajah PKR. Sebenarnya pada aku, PKR juga perlu menghentikan sebaran dan mengekplotasikan cerita liwat bagi dijadikan antara sajian hidangan dalam sesi ceramah korang.

- Mari kita bercakap tentang realiti. Even ceramah yang Anwar sendiri hadiri pun, sudah berkurangan bilangan mereka yang turun.

- Faktor utama kerana Kajang-Movie. Faktor tambahan rakyat sudah meluat dengan menu makanan yang sama.

- Kita mahukan resipi terbaru, unik, sedap dan paling terbaik jika ianya dimasak dengan cara yang berbeza dan diluar dari kebiasaan.

- Ada bagusnya jika PKR hentikan cerita liwat miwat kongkek-kongkek bontot Saiful neh kerana kami tidak peduli pun siapa kongkek siapa dan kenapa kongkekan itu berlaku kerana cerita kongkek ini telah berlarutan selama 6 tahun dan lebih.

- Maksudnya kami dah hadam dengan cerita tersebut dan oke fine, so? 

- Untuk PKR mendapatkan kembali kepercayaan rakyat kerana Kajang Movie korang tue, maka, hanya bawa cerita2 yang berkaitan rakyat. 

- Dalam waktu yang sama boleh la bersolidariti kepada Anwar juga. Acara selingan. Buat satu banner. Print atau photostat banyak2 fakta kes liwat, sapa yang nak sangat tahu fakta, boleh amek kertas tersebut dan baca la kau sampai mampos. Tak perlu guna mic atau buat ceramah terangkan lagi. Meluat.

- Boleh juga kumpul tandatangan tanda kami yakin Anwar tak bersalah dan Anwar perlu dibebaskan.

- Benda tue acara selingan.

- Tajuk utama mesti membahaskan dan membincangkan masalah rakyat.

- 60 lokasi yang PKR nak singgah.

- Sudah sampai masanya PKR reformat kembali cara mereka mendekati rakyat.

- Ceramah PR sekarang dah sama macam UMNO.

- Krik.. krik.. dan kriikk..

- Dah takde impak dan orang dah bosan.

- Rakyat tak terpropaganda juga dengan cara korang tangkap gambar dekat2 bagi menunjukkan betapa ramainya orang yang hadir ke ceramah korang. Masih ingat bagaimana aku mendedahkan hal berkenaan dalam kes ceramah di Sabak Bernam pada tahun2 sebelum PRU. Maafla. Kalau bab parti aku terlebih2 jadi jujur neh. Tapi kalau cover diri aku bab menipu aku paling pandai.

- So, ubah sikit strategi korang dalam meraih perhatian orang ramai.

- PKR sudah patut gunakan kesempatan untuk jelajah neh, open table bagi collect masalah setempat.

- Rakyat dah selalu dengar korang bercakap. Kat internet korang bercakap. Kat pentas korang bercakap. Kat berita korang bercakap. Hanya korang jek ke yang ada mulut dan boleh bercakap. Nampak?

- So, bab2 fakta korupsi apa bagai tue, pada aku sediakan infografik, sebarkan ketika jelajah, website khas yang menerangkan semua isu korupsi kerajaan perlu dibangunkan bagi memudahkan rakyat mengakses fakta berkenaan. Letak url dalam kertas yang diedarkan pada orang ramai.

- Dan open table bagi rakyat setempat ceritakan apa masalah yang mereka hadapi di tempat mereka.

- Dan balik ke HQ parti, buat analisa, amek yang penting dan perlu dan manifestokan hal2 tersebut supaya ianya boleh dijadikan bahan kempen sekaligus dijadikan sasaran untuk wakil rakyat PKR yang menang (jika) di kawasan tersebut menyelesaikan isu berkenaan.

- Kalau tak menang pun takpe. Lawan sudah. Pastikan hak2 rakyat terbela. Kerana itula yang akan membina semula keyakinan dan kepercayaan kepada parti baling kerusi.

- Kami dah bosan. Rakyat perlu juga dilibatkan dalam drama politik neh. Dari pengarah, penulis skrip, penerbit, pelakon dan segala-galanya ialah ahli politik je pegang. Dorang tentukan cerita apa yang perlu disampaikan dan dorang sendiri tentukan apa yang rakyat perlu lawan dan bahas. Takmo dah. Rakyat takmo jadi pak pacak, tepuk tangan atau pelakon tambahan untuk diheret dalam demo sana sini dah.

- Rakyat mao jadi pelakon utama dan kami nak karang skrip perlawanan kami sendiri.

Maka apa yang parti perlu buat ialah ubah cara korang mendekati rakyat. Kami takmo dengar citer liwat dan kongkek, saiful dan bontot miliknya lagi.

Kami hanya mahu mendengar bagaimana parti boleh melakukan sesuatu untuk menyelesaikan masalah-masalah kami akibat ketidakcekapan pentadbiran oleh kerajaan pada masa kini.

Thanks. 

Updated.

** Pembetulan. Sebenarnya keluarga DSAI minta ampun pada AGONG. Bukan pada sultan Selangor. Tapi terpakai la juga ayat di atas. Agong ka sultan Selangor ka bab manipulasi neh lebih kurang je. Kbai. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...