Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 8 Oktober 2016

Tak Pandai Main Ping-Pong, Najib Diboo Anak Muda, Jadi Ejekan Netizens.


Nakharom korang neh. Langsung tak bagi chance kat Najib. Padanla dalam satu sesi temubual Najib mengatakan dia geram membaca komen-komen tentangnya di laman Facebook. Ini semua gara-gara pengkritik Najib yang pantang nampak. Pantang nampak apa? Pantang nampak Najib silap sikit. Laju-laju nak mengkritik. Memang keyboard warrior sungguh korang neh.

KAHKAHKAHKAH

Video seram kat bawah neh ;

 

Bukan seram apa sangat aksi Najib tu. Suara gelak tu yang seram. Terganggu mood aku nak tengok betul2. Jilake. Untuk video ini sahaja walaupun takde la apa-apa sangat pun si Najib tu dan suara memBOO tu pun tak jelas mane sangat (eh ada ke orang boo? Aku tak berapa dengar dengan clear la beb) mao dekat 2.3k orang kongsi di laman Facebook tau. Rata-rata mengutuk Najib. Tak pandai main ping-pong katanya. 

Aku nak kutuk memang tak dapat la. Malu beb. Aku pun tak reti main benda alah tu. Seingat aku beberapa kali je pegang sejak menjadi hidupan neh. Kalau hoki, badminton Insya-Allah. Kalau pingpong kirim salam je la. Hehe.

Apa pun memang teruk gak depa membahan Najib. Beria-ria kutuk macam terer gila main pingpong dorang neh. Jangan2 dua kali lima macam Najib juga.

KAHKAHKAHKAHKAH!

Nasib Baik Telur Bukannya Batu, JAMAL Berjanji Akan Lebih GANAS Lagi Terhadap BERSIH 5.

Siapa sebenarnya yang terlibat dengan DAESH dan ISIS tu?

Jamal pongpang depan media lagak samseng.

 


Berikut di atas ialah jawapan-jawapan Jamal terhadap soalan yang dikemukakan oleh pihak media. Untuk kau semua nilai sendiri betapa celarunya manusia bernama Jamal Yunos. Bila ahli dia dibawa polis untuk disiasat dia kata ikut undang2. Tapi ahli dia yang sepak, teranjang kacau orang lain, ikut undang2 mane pula bagidol neh?

Tambahan lagi. Undang2 di Malaysia neh meraikan hak sesiapa sahaja untuk berhimpun. Ia juga sebahagian dari undang2? Tak ikut pula si Jamal kau neh?

Lepas tu sedap nak lepas tangan. Lepas neh apa2 terjadi kepada mana2 pendemo KUNING dia takan bertanggungjawab. Maksudnya dia taknak kawal GERAKAN MERAH punya geng. Kau nak penyepak anak orang ke, terajang bagi mampus ke baling batu hancur muka ke ada aku kesah? Lebih kurang begitulah point si Jamal neh sebenarnya. Polis nak siasat ke taknak siasat ke janji aku dah bagi peguam. Lepas neh yang buat keganasan pandai2 la lue hidup. Yang diancam pun pandai2 lue lari selamatkan diri. Bapak gila baybee malaon sekor neh. Dia yang provokasi dia kata orang lain pula. Jahanam. Ini pun ramai yang ikut dia. 

Yang peliknya puak2 neh pertahankan tindakan atas nama membela melayu. Kononnya diaibkan dan dimalukan BERSIH 5. Dimalukan bagaimana? Orang tue p konvoi nak tuntut PILIHANRAYA YANG ADIL. Takan nak tuntut pilihanraya yang adil memalukan kaum melayu? Kaum melayu tak suka benda2 adil ke macam mana neh? SAKAI.

Kalau sungguh nak defend melayu bukan susah sangat. Cari isu2 yang menjejaskan melayu. Contoh isu harga rumah. TPPA. GST. Ini lawan la habis-habisan. Then terbaru isu satu lagi syarikat Bumiputera nak digadaikan pada bukan melayu. Ini lawan la. Bukan soal racist. Tetapi soalnya syarikat yang nak diletgo itu syarikat yang menguntungkan dan ramai pekerja2 melayu di dalamnya. Hah, ada isu. Lawan la. Ini baru namanya menjaga kebajikan orang melayu. Untuk geng2 MERAH yang baca BLOG neh SALAM JARI TENGAH UNTUK KAU. KAU YANG MEMALUKAN BANGSA LA. ELOK P MENINGGAL LAJU2. HIDUP PUN BIKIN SEMAK SAJA. BAI.

Rayuan Kepada Najib, Jangan Jual Syarikat Bumiputera Lagi, Saham Makin Sikit - Kali Ini Anak Syarikat MISC Bakal Lesap.


PENGAMBILALIHAN MISC INTEGRATED LOGISTICS SDN BHD (“MILS”), ANAK SYARIKAT KEPADA MISC BERHAD (“MISC”), OLEH SWIFT HAULAGE SDN BHD (“SWIFT”) YANG DIKUASAI DAN DIMILIKI OLEH LOO HOOI KEAT

1. Pada 9 Mei 2016, MISC, anak syarikat pegangan majoriti Petroliam Nasional Berhad (“PETRONAS”) telah membuat pengumuman di Bursa Malaysia bahawa MISC telah mementerai satu Perjanjian Jual Beli Saham Bersyarat bagi melupuskan pegangan 100% ekuiti MISC di dalam MILS kepada SWIFT. SWIFT diberi masa selama enam (6) bulan dari tarikh pengumuman itu untuk melengkapkan urusan berkaitan pengambilalihan tersebut.

2. MILS adalah sebuah syarikat logistik bersepadu (integrated logistics) yang menawarkan perkhidmatan penghantaran pintu-ke-pintu termasuk pengurusan logistik kargo projek mega, pengangkutan darat, laut dan udara, perkhidmatan gudang, pelepasan cukai dan pelbagai aktiviti berkaitan logistik. MILS adalah antara peneraju utama industri logistik bersepadu tempatan.

3. Penjualan MILS kepada SWIFT bertentangan dengan dasar semasa kerajaan untuk menambah pegangan saham ekuiti Bumiputera di dalam syarikat korporat tempatan berkeupayaan tinggi melalui penswastaan anak-anak syarikat berkaitan kerajaan.

4. Pihak pengurusan MISC menjual MILS kerana berpendapat bahawa perniagaan MILS adalah bukan teras dan secara strategik tidak relevan kepada MISC yang bersaing lebih di arena perkapalan antarabangsa khususnya di dalam bidang minyak dan gas. Itu adalah benar, kerana hakikatnya perniagaan MILS lebih bersifat domestik tetapi sebagai peneraju utama industri logistik bersepadu tempatan, MILS memainkan peranan penting dalam menyokong dan membangun aktiviti ekonomi tempatan.

5. Pengambilalihan ini akan memberi kesan kepada kesinambungan status pekerjaan pekerja-pekerja MILS sekarang ini yang 90%, atau lebih kurang 1,100 orang adalah pekerja Bumiputera. Sebahagian besar daripada pekerja ini mungkin akan dibuang kerana pengurangan pekerja kerana pertindihan fungsi adalah satu tindakan lazim selepas penyatuan dua syarikat yang menceburi bidang yang sama.

6. MILS sebagai salah sebuah syarikat logistik bersepadu tempatan besar yang dikuasai pengurusan Bumiputera menjadi platform untuk melahirkan professional Bumiputera berskil tinggi di dalam bidang logistik dan juga menawarkan ruang untuk melatih generasi muda di dalam bidang teknikal berkaitan dengan logistik seperti penyelenggaraan lori peneraju utama, trailer dan juga sebagai pemandu professional.

7. Antara faktor utama kejayaan model perniaagan MILS adalah pemilikan aset hartanah di lokasi strategik termasuk tanah lapangan, dan gudang simpanan kering dan sejuk. MILS memiliki 140 ekar tanah dan 760,000 kaki persegi gudang di lokasi strategik. MILS juga memiliki hampir 300 unit lori peneraju utama dan 800 trailer. Penjualan ekuiti MILS kepada SWIFT akan menyebabkan pemilikan aset bukan kewangan Bumiputra berkurang.

8. Apabila syarikat berkaitan kerajaan (GLC) ingin melupuskan pegangan ekuiti di dalam anak syarikat mereka, keutamaan sepatutnya diberi kepada syarikat Bumiputera yang mempunyai merit. Penjualan ekuiti MILS kepada SWIFT, jika diteruskan juga, akan menyebabkan penglibatan Bumiputera di dalam sektor strategik seperti logistik tempatan berkurangan dan menambah ketidakseimbangan penguasaan ekonomi di dalam sektor ini.

9. Nasib pengusaha Bumiputera yang sekarang bernaung dengan MILS juga akan terjejas. Dianggarkan sebanyak RM60 – 70 juta kontrak telah diberikan kepada kontraktor-kontraktor Bumiputera ini setiap tahun terutama di dalam bidang yang sukar untuk mereka menembusi pasaran seperti penyelengaraan lori peneraju utama, ‘high pressure tankers’, trailer paniang, dan juga pembekalan dan pelembaran tayar lori dan trailer. Penjualan ini akan menyebabkan peluang perniagaan kontraktor-kontraktor Bumiputera yang benaung di bawah MILS turut terjejas.

10. MILS menyediakan perkhidmatan logistik bersepadu yang amat penting untuk melengkapkan dan memantapkan ekosistem penyampaian perkhidmatan usahawan Bumiputera. Jika MILS dikuasai bukan Bumiputera, pemantapan ekosistem yang kondusif untuk melahirkan usahawan Bumiputera yang berdaya saing mungkin akan terjejas.

11. SWIFT dikuasai oleh Loo Hooi Keat. Loo Hooi Keat sebelum ini merupakan rakan niaga majoriti dalam Konsortium Perkapalan Berhad yang telah diselamatkan oleh MISC / PETRONAS pada 1998. Sebaik sahaja diselamatkan, Loo dan rakan niaganya menubuhkan Konsortium Logistik Berhad (“KLB”) yang kemudiannya dilupuskan sepenuhnya kepada Ekuinas pada tahun 2010. Dengan hasil daripada pelupusan, Loo menubuhkan Swift, menyuntiknya dengan Yinson Haulage Sdn Bhd, dibeli dari Yinson Holding. Berdasarkan rekod ini, kami percaya pengambilalihan MILS oleh SWIFT bukan niat ikhlas untuk membangunkan MILS tetapi lebih kepada satu inisiatif muslihat pelaburan (investment flipping exercise).

12. Umum juga mengetahui bahawa Loo Hooi Keat masih belum membayar wang pampasan yang diterima daripada Ekuinas kepada barisan pengurusan KLB susulan penjualan KLB kepada Ekuinas sebelum ini.

13. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri juga selaku Pengerusi Majlis Ekonomi Bumiputera harus campur tangan dan mengambil tindakan serta-merta untuk membatalkan cadangan pengambilalihan syarikat MILS oleh SWIFT.

14. Pihak pengurusan MILS semasa yang diwakili penuh ZAYM CAPITAL PARTNERS PLT/ZAYM CAPITAL SDN BHD (ZAYM) harus diberi keutamaan mengambilalih syarikat MILS. Pengurusan MILS telah mengenal pasti sumber kewangan kukuh untuk membiaya sepenuhnya pengambilalihan ini.

15. Pengurusan MILS berhasrat untuk menubuhkan satu Skim Pegangan Ekuiti Amanah Pekerja di dalam syarikat MILS kepada seluruh warga pekerja MILS yang layak untuk merealisasikan kesinambungan pemilikan bagi tujuan penjajaran matlamat dan objektif korporat. Pengurusan MILS juga berjanji akan mengekalkan pekerja sedia ada mengikut terma pekerjaan sekarang sekurang-kurangnya selama lima (5) tahun akan datang, berbanding janji SWIFT selama satu (1) tahun.

16. Hasrat pengurusan MILS untuk mengambilalih MILS disokong kuat oleh Kesatuan Pekerja MILS dan pekerja bukan ahli kesatuan. Sebelum ini, pekerja-pekerja MILS termasuk bukan ahli kesatuan pekerja telah menyerahkan petisyen bantahan dan meyatakan sokongan pengambilalaihan oleh pihak pengurusan untuk tindakan YAB Perdana Menteri. Walaupun YAB Perdana Menteri telah menyarankan agar pihak pengurusan PETRONAS dan MISC mempertimbangkan semula urusan pengambilalihan itu, sehingga hari ini tiada tindakan susulan diambil oleh mereka.

17. Pihak pengurusan menawarkan harga pembelian yang tidak kurang daripada tawaran pihak SWIFT. MISC tidak akan mengalami kerugian kewangan jika menerima tawaran pengurusan MILS.

Sekian...

Sumber.


Skandal yang pernah kecoh dua tahun sudah.


Ada kaitan ka? Tanya ja.

Kbai.

Jumaat, 7 Oktober 2016

Serah Nasi Lemak Kosong Cerita Sebenar Bukan Fitnah - Ini Buktinya.

Jam 1 tengahari.

Aku patut publish. Aku tak patut publish. Aku patut publish. Aku tak patut publish. Jika aku publish aku pentingkan diri aku. Jika aku tak publish. Aku fikirkan peniaga tu. Ada tak jalannya untuk perkara ini tak mencederakan dia dan aku. Aku serba salah nak publish benda neh. Aku faham sangat peniaga tu mangsa. Apa yang dia buat dia perlu buat kerana dia manusia biasa. Aku tak kurang modal jika aku mengalah dan buat2 bodoh tarik balik posting dan mengakui salah. Tapi dalam kes neh bukan modal yang aku kisahkan. Dorang main tuduh2 je buat aku rasa marah. Tak boleh blah gaya percakapan macam dah baca berita tersebut.

-----

Jam 12.30

Budak2 neh maki2 aku walau aku dah cakap baik2 dengan dorang. Aku baca berita tu dan ramai lagi yang baca. Bukan aku sorang je. Sapa yang dah baca boleh tampil jadi saksi kejadian. Oleh kerana aku langgan 'Fathi' maka semua post news dia aku dapat dan mostly aku akan baca. Kadang news tu aku tak minat sangat isunya aku tak baca.

Aku bukan gaduh dengan peniaga tu. Tapi aku disalahfahami. Aku kelakar-kelakar baca percubaan populis untuk membentuk imej Azmin. Aku tak usik peniaga pun. Jika penjelasan aku neh akan mendatangkan vibe negative kepada peniaga itu aku minta maaf banyak-banyak. Aku tahu ape rasanya ditekan secara politik. Kerana aku pun pernah kena. Tapi budak2 neh dah melampau. Aku dah explain elok2 kot. Dorang yang tak baca berita dorang buat macam dorang baca. Meluat aihh. Kalau aku tahu ianya akan disunting, aku screenshot awal-awal!

Bukan aku tak pernah sebar benda salah. Aku pernah. Tapi aku tarik balik je la. Jenis aku, kalau aku buat salah aku mengaku. Aku taknak berdolak dalik bagai sebab benda tu buang masa. Aku memilih akui kesilapan dan move on. Sebab perkara2 tu la yang akan mendidik aku sebenarnya. Sekarang yang tuduh-tuduh aku. Akan mengaku tak? Apa tindakan balas dorang selepas terbukti melakukan tohmahan ke atas aku neh? Masing2 fikirlah apa yang masing2 nak buat.

Tuduhan.

Kebenaran.


Aku tak gembira jika aku memilih menyiarkan ini. Aku harap peniaga tu faham.

Gambar Fitnah? Ini Bukti Air Terjun Dakota Rosak Dek Pembalakan, Terima Kasih Pemuda PAS Kerana Kantoikan Diri!

Sebelum ini geng pro pembalakan (geng Pemuda PAS Kelantan) VS geng anti pembalakan telah bergaduh tentang isu ketulenan gambar air terjun Dakota yang dikatakan menjadi mangsa dek kerakusan pembalakan. Ahli2 PAS mengatakan gambar2 yang tersebar itu adalah fitnah. Versi edit. Aku ada lakukan sedikit semakan juga. Nak pastikan betul ke tak tuduhan ahli2 / penyokong2 PAS. Hasil tinjauan aku di dinding FB orang asli yang tinggal disitu mendapati sebaran gambar2 tersebut bukannya fitnah. Aku tak faham kenapa ianya dikatakan fitnah padahal orang asli yang tinggal di situ dah post gambar2 terbaru. 

Sebenarnya ada dua jenis sebaran. Sebaran pertama dari Syam Ghaz. Yang dia dapati dari rakan-rakannya yang bercuti ke situ pada pertengahan bulan Mac 2016. Sebaran kedua ialah dari orang2 asli yang bergambar disitu baru2 ini. Sebaran pertama itulah yang dikatakan fitnah oleh geng2 PAS. Manakala sebaran kedua mungkin dorang tak menyedari kewujudannya.

Ini apa yang dikatakan oleh geng pro pembalakan ;

Menyangkal Fitnah dan Dakwaan Syam Ghaz Bahawa Air Terjun Dakota Telah Musnah

Pemuda PAS Kelantan hari ini menyusur laluan berbukit hampir 6 jam untuk tiba ke kawasan Air Terjun Dakota yang telah diviralkan sejak 3 hari lepas dengan mengatakan ianya telah musnah dan binasa akibat fitnah pembalakan dan penggondolan bukit. Namun realitinya ia tidak seperti yang diheboh hebohkan oleh pihak pembenci Kerajaan Islam Kelantan.

Airnya jernih dan mendinginkan. Pepasir nan indah, suasana yang mendamaikan serta dikelilingi kehijauan hutan. Ikan ikan berenang di celahan batu. Cukup indah dan menenangkan jiwa.

Rakan rakan boleh berkunjung untuk berehat dan berkelah di sini jika sanggup meredah belantara sejauh puluhan kilometer dari bandar Gua Musang.

Alhamdulillah permusafiran kami hari ini telah menjawab segala dakwaan dan tohmahan bahawa kononnya Air Terjun Dakota ini telah musnah dan penyebab utamanya adalah kerajaan negeri yang diperintah oleh "lebai telah rakus membalak".


Nazman.
Pemuda PAS Kelantan.Dan ini pula jawapan balas terhadap penyebaran Pemuda PAS Kelantan ;


*Air Terjun Dakota: Syam Ghaz to Nazman*

Saya ucapkan tahniah di atas keprihatinan dan tindakan segera di atas laporan yang telah saya siarkan di Fb saya.

Berikut adalah sedikit keterangan saya:

1. Merujuk kepada FB saya, yang saya petik dari rakan 4x4 yang masuk melalui dan rakan rakan beliau yang melalui Air Terjun Dakota:

Gambar sebelum: Air terjun masih dalam, hutan sekeliling masih tebal dan boleh lihat sendiri airnya *menghijau* menunjukan dalamnya air tersebut.

Gambar terkini: Sangat jelas tertera tarikh 18.3.2016 yang menunjukkan Air Terjun Dakota dilanda jentera berat, airnya makin surut. (RUJUK Tarikh pada Gambar)

2. Gambar terkini yang saudara Nazman masukkan di FB beliau bertarikh: 6.10.2016 iaitu *7 BULAN SELEPAS gambar saya yang terkini peroleh dari group 4x4.

Saya percaya telah berlaku penebangan hutan, dan yang ada sekarang hutan sekunder yang ditinggalkan, selepas kayu kayan besar dikeluarkan.

Malah gambar yang dikempilkan Saudara Nazman juga, amat ketara *airnya makin cetek*, balak melintangi sungai dimana beliau dan Ustaz Ja *berdiri di sebelah balak* berkenaan.

3. Daripada gambar yang Nazman sendiri lampirkan di FB beliau bertarikh 5 Oktober 2016, *amat jelas sekali kerosakan berlaku di Air Terjun tersebut*, dengan bangkai pesawat diatas jalan hancur disertakan, dengan kesan jentera berat telah melalui kawasan tersebut.

Maka ia mengiakan pendedahan daripada group 4x4 yang telah melalui kawasan tersebut.

Bagi saya amat malang sekali, laporan yang kita siarkan dikatakan fitnah, jika inilah sifat yang diamalkan oleh PAS, bagi saya mereka mengamalkan dasar tutup pintu dan tidak terbuka.

Syam Ghaz
6 Oktober 2016


-----

Hasil perbandingan membenarkan kenyataan Syam Ghaz. Nampaknya Pemuda PAS yang mengkantoikan dirinya sendiri. Terima kasih juga la. Sebab sekarang hujah di pihak anti pembalakan semakin solid. Btw, akan ada kumpulan lagi ke Air Terjun Dakota kali ini dengan DRONE. Kita tengok pula hasil2 gambar DRONE macam mana. Harapnya Pemuda PAS Kelantan bersedia. 

Rosmah Lempang Najib Sampai Pipi Merah Cerita Palsu Jawab Rizal Mansor.

Tak sangka kisah rumah-tangga Rosmah dan Najib macam kisah rumah-tangga artis dan orang-orang seni yang popular. Sebab itula ketika viralnya kisah ini ramai pula netizens yang menunjukkan respon samada dengan komen di status berkenaan mahupun kongsi di dinding FB peribadi masing-masing.

Gosip politik yang menjadi bualan kini di samping kes 114.2j tu.


Amboi. Bapak gila kuat Rosmah melempang. Sampai didengari dari bilik lain. Boleh percaya ke neh? Macam tak cukup tinggi ja. Tangan pun spesis comel-comel je. Ekekek. Bagaimanapun sebaran berkenaan dengan pantasnya dinafikan oleh pegawai khas Rosmah iaitu Rizal Mansor.


Ada juga cakap-cakap yang mengatakan Zaharin buat cerita. Lantas dia tunjukkan bukti mesej yang diterima.


Eh, saksi pun ada.


Nampaknya wartawan yang menyampaikan cerita itu benar-benar wujud. Tapi bukan wartawan yang jadi saksi kejadian. Sebab tu dia gunakan perkataan 'dia orang' yakni dia pun menyampaikan cerita yang disampaikan padanya. Dari A ke B ke C. Kita neh kira C la. Kalau korang dapat dari aku dan bukannya Zahrain makanya ko tu dah jadi pihak D. Dalam ruangan komen Zahrain ada juga yang sembang sebaliknya. Katanya apa yang berlaku ialah Najib suruh Rosmah 'Shut Up', sebabnya Rosmah menyampuk dalam majlis berkenaan. Gila kawan-kawan, gila. Sampai hal dalam kain PM pun kita menyemak.

Patutnya kan isu Najib dilempang Rosmah ke ataupun tidak bukan menjadi urusan kita. Ini hal rumahtangga mereka. Kenapa kita neh sebagai masyarakat sepertinya menjadi obses terhadap isu-isu yang dikaitkan dengan Rosmah Mansur? Dah kena mandrem ke apa.

Kahkahkahkahkah!

Khamis, 6 Oktober 2016

Bukan Shafie, Sebaliknya Musa Yang Mengigil Bila 2 Penjawat Awam Kantoi Seleweng RM114.5j Kata Blogger Pro Shafie.

Sebelum ini aku ada persoalkan apakah kes skandal penyelewengan 114.5 juta ada kaitan dengan skandal yang pernah terkait Shafie pada beberapa tahun yang sebelumnya (rujuk sini). Ini adalah respon dari #TeamShafie.


Korang baca dulu ;

Kerna ada yang bertanya termasuklah mereka yang berada jauh dari Semenanjung sampai sanggup membuat panggilan telefon semata-mata ingin mendapatkan kepastian sama ada Datuk Shafie Apdal terlibat atau tidak. Ini berdasarkan satu artikel yang cuba diviralkan, dinyatakan disana bahawa wang yang berjaya dirampas oleh SPRM ini adalah hasil projek yang dianugerahkan terus dari Federal. Seolah olah wang yang dirampas itu adalah milik Datuk Shafie Apdal. Hemmm

Maka disini admin ingin memberikan sedikit pencerahan awal yang berbentuk pengenalan supaya pihak yang tidak bertanggungjawab menghentikan spekulasi yang cuba mengaitkannya dengan Datuk Shafie Apdal.

1. Pengarah Jabatan Air berkenaan adalah proksi dan kroni kepada Ketua Menteri dan Menteri Luar. Manakala Timbalan Pengarah Air itu adalah macai kepada dua Menteri diatas dan seorang Adun dari pantai timur Sabah.

2. Perkara yang perlu diketahui dari konteks ini dan UMNO ialah status Pengarah Air Sabah berkenaan dia merupakan ahli UMNO dan berjawatan Bendahari di peringkat Bahagian UMNO Kimanis.

3. Perlu juga diketahui, setiap projek yang bernilai lebih dari RM1 juta perlu mendapat kelulusan dari Menteri Kewangan Sabah sebelum disalurkan ke jabatan yang dianugerahkan.

Cukup setakat itu. Belum admin sebutkan mereka terpalit atau tidak, ok.

Tapi yang pasti kalau pengarah berkenaan tidak berjaya dijamin selepas habis tempoh tahanan reman. Maka sudah tentu dia akan berteriak. Waktu itu barulah timbul pelbagai cerita. Apa kaitannya dia dengan pemimpin pemimpin yang admin sebutkan diatas. Nah waktu itu admin akan tampil bagi “mengeruhkan” keadaan.

#politikbolos #sabahubah

Oleh :Jalin Luin

-------

Shafie pada tahun 2009 dilantik sebagai Menteri Kemajuan Luar Bandar. Penyelewengan bermula pada tahun 2010. Ia adalah membabitkan projek-projek berkaitan infrastruktur. #TeamMusa mungkin create persepsi mengaitkan dengan Shafie? #TeamShafie mungkin mengaitkan skandal dengan Musa? Ape kesudahannya? Tunggu dan lihat tapi jangan tatau. Ada juga yang berfikir dengan mengaitkan kedua2nya terlibat. Bila dah berpecah apa yang pernah dikawtim bersama dibarai kerana dendam. Politik kan. Macam2 ada.

Kbai.

Fitnah Orang Mati Sebagai Murtad, Ustaz PAS Diserang Netizens.

Amboi. Tak puas agaknya bergaduh dengan yang hidup, kali ini Pesuruhanjaya PAS Terengganu memilih untuk bergaduh dengan yang dah meninggal pula. Mungkin dah bosan asyik kalah setiap kali memulakan isu kot. Haha.

Apa yang berlaku ;


Sedangkan sebenarnya ;Dengan bukti, bukan sekadar kata-kata kosong ya.


Jelas sudah? 

Ini bukan kali pertama Ustaz PAS berbuat kesalahan yang lebih kurang serupa. Sudah beberapa kali dan jenuh juga netizens menasihati memandangkan title Ustaz sepatutnya diseiringkan dengan sikap yang baik dan tidak mudah berburuk sangka. Apabila secara rambangnya menuduh orang murtad tanpa bukti, maka boleh jadi sikap Ustaz ini bermasalah. Entah apa lagi tuduhan yang pernah dia lemparkan sebelum ini. 

Respon mereka ;
Kesian pada si mati dan keluarga. Tak pasal-pasal kena buat pengisytigaran mati terbuka dengan mendedahkan kaum, agama dan punca kematian gara2 sikap menfitnah Ustaz PAS. Harap2 tarik balik posting tu dan mohon maaf. Bertanggungjawablah sikit. Apa pun aku setuju bala besar sedang berlaku di Tanah Melayu bak kata Ustaz Saiful Bahri. Salah satu pembuat bala tu dah dikenalpasti juga.


Kahkahkahkahkah!

Rabu, 5 Oktober 2016

Ini Fakta Kes Skandal Rasuah Terbesar YG Melibatkan Rampasan Wang Tunai RM114.2 Juta - SPRM Jaga Duit Tu Elok-Elok, Jangan Lesap Pula Ya.

Jaga duit tu elok-elok SPRM. 114.2 juta nilainya. Aku tak pasti duit itu akan ke mana selepas dirampas SPRM. Dan seberapa lama ianya akan berada di dalam simpanan SPRM. Masyarakat tidak hanya tertumpu kepada kes rasuah terbesar yang pernah SPRM uruskan setakat ini bahkan hala tuju wang tersebut juga. 

Adakah ianya akan kembali ke masyarakat memandangkan dari awal lagi ianya dah memang kerajaan pusat peruntukan untuk projek-projek berkaitan infrastruktur di Sabah. Harapnya apa2 perkara yang sepatutnya menjadi hak Sabah dikembalikan sepertimana yang telah dirancang sebaik2nya oleh kerajaan pusat.

Fakta kes.

1. Ini ialah kes pecah amanah membabitkan penyelewengan wang untuk projek infrastruktur yang bernilai 3.3b di Sabah. Mereka dikatakan telah memonopoli kesemua projek berkaitan infrastruktur asas sejak tahun 2010 untuk diberikan kepada adik-beradik.

2. Kes membabitkan 2 individu utama dalam tangkapan dan siasatan awal SPRM. Iaitu Pengarah dan Timbalan Pengarah Jabatan Air Sabah. 

3. Nama Pengarah JANS itu ialah AG MOHD TAHIR BIN MOHD TALIB, 54 tahun. Berita tidak melaporkan nama dan menyiarkan wajah.

4. Nama Timbalan Pengarah JANS ialah TEO CHEE KONG, 51 tahun. TEO CHEE KONG dikatakan bekas JURUTERA di JANS kemudiannya dinaikkan pangkat dengan cara agak mendadak juga kepada Timbalan Pengarah selepas beberapa tahun bertugas.

5. Kemudiannya SPRM meneruskan tangkapan dan siasatan susulan kepada 2 orang kanan yang menjadi kepercayaan dua suspek utama kes. Seorangnya ialah akauntan yang berusia 50 tahun (tak disebut nama) dan seorang lagi ialah ABANG KANDUNG kepada Timbalan Pengarah JANS yang bergelar DATUK dan berusia 55 tahun. 

6. SPRM telah menyerbu tiga lokasi utama bagi merampas barangan curian iaitu RUMAH SUSPEK, BANK DI MANA SUSPEK MENYIMPAN WANG DAN PEJABAT DI MANA SUSPEK BEKERJA.

7. Menurut SPRM ;

- Wang tunai lebih kurang RM75 juta yang melibatkan wang berjumlah RM45 juta daripada pengarah terbabit manakala selebihnya daripada timbalan pengarah tersebut.

- SPRM juga telah menyita beberapa akaun milik Pengarah, Timbalan Pengarah dan seorang individu lain bergelar Datuk yang dianggarkan lebih kurang RM37 juta.

- SPRM juga mempercayai mereka memiliki wang di beberapa buah bank di luar negara.

- SPRM turut membuka satu daripada enam peti simpanan milik timbalan pengarah tersebut di beberapa bank yang mengandungi wang tunai RM2.5 juta. Selebihnya akan dibuka dengan bantuan bank dalam masa terdekat.

- SPRM turut merampas 127 geran tanah.

- 9 buah kenderaan mewah iaitu Range Rover, Audi, BMW, Ford Ranger, Mercedes Benz, Mazda, BMW, Lexus dan Volvo.

- Jam tangan berjenama, barang-barang kemas serta 94 beg tangan berjenama mewah milik isteri-isteri suspek.

8. 75 juta (ialah wang tunai hasil rampasan dari Pengarah, Timbalan Pengarah, Ahli keluarga suspek) + 37 juta (wang dalam account bank syarikat) + 2.5 juta (wang tunai dari peti besi Timbalan Pengarah JANS) = RM 114.2 Juta keseluruhannya.

9. Susulan dari siasatan kes berkenaan, Ketua Menteri Sabah Musa Aman memaklumkan akan mengkaji semula proses pemberian tender bagi membendung amalan rasuah agar tidak berulang semula.

10. Untuk rekod, pada tahun 2011 satu laporan SPRM telah dibuat terhadap Timbalan Pengarah JANS tetapi tiada tindakan susulan diambil.

11. Untuk rekod JANS telah memulakan Perkhidmatan Pengurusan Loji Rawatan Air (LRA) secara khidmat luar di Loji Rawatan Air Segaliud, Sandakan sehingga seluruh negeri Sabah. Laporan Audit Negara 2014 Siri 2, pernah melaporkan terdapat beberapa kelemahan dalam pelaksanaannya termasuk peralatan yang rosak dan tidak dibaiki. Pelupusan peralatan, bahan kimia dan enapcemar juga tidak dibuat, serta pegawai kimia tidak mencukupi untuk memantau LRA yang dikendalikan kontraktor.

12. Selain menyalahgunakan dana yang disalurkan oleh kerajaan pusat, mereka juga turut menyeleweng dan pecah amanah membabitkan peruntukan kerajaan negeri.

Ini ialah gambar Pengarah dan Timbalan Pengarah yang melakukan pecah amanah dana awam ;Rumah adik AG Mohd Tahir yang dalam proses pembinaan. 


Antara wang tunai yang berjaya dirampas SPRM. Simpan begitu je dalam laci biasa. Hmmm.
Hmmm. Time-time macam neh. Aku teringat kembali. Sewaktu ketika dahulu pernah kecoh juga Shafie dan Zahida Rafik yang dikatakan tiap2 minggu masukkan duit banyak-banyak dalam account bank. Alah kes yang pemandu ke pegawai Zahida Rafik yang ditahan kerana kononnya mencuri duit Zahida ratus-ratus ribu. Tiba-tiba teringat. Tak tahu la pasal apa. Benda neh bermula tahun 2010. Bapak gila cerdik mereka berdua sampai terlepas selama hampir 6 tahun. Simpan pula duit kat tempat2 yang mudah ditemui macam takde clue langsung bakal kena ambush. Tapi pandai juga dorang sorok sebahagiannya di account luar negara. Ini mesti confident dapat hidup lama untuk belanjakan wang yang disorok tu kan. Ke confident takan menjalani hukuman lama-lama? Jahanam betul tahap confident penjenayah2 rasuah neh. Suwei.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...