Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 13 Januari 2021

PKP Terbatal Selepas Darurat Diisytiharkan Kata Peguam.

Kenyataan Media | TIADA LAGI PKP DENGAN PROKLAMASI DARURAT 2021

1. Apabila YDPA telah mengeluarkan Proklamasi Darurat di bawah Perkara 150(1) Perlembagaan Persekutuan, pengumuman PKP oleh YAB Perdana Menteri untuk tempoh 13 hingga 26 Januari 2021 ADALAH TERBATAL SECARA AUTOMATIK.


2. Yang berkuatkuasa Kini adalah Proklamasi Darurat untuk tempoh 13 Januari 2020 hingga 1 Ogos 2021.

3. Ketika tempoh Darurat ini, cabang legislatif Parlimen yang terdiri daripada Dewan Rakyat dan Dewan Negara adalah di gantung.

4. Pada masa yang sama, di sebabkan Parlimen telah di gantung maka Barisan Kabinet yang terdiri dari PM dan Menteri2 serta Timbalan Menteri juga turut di gantung tugasnya.

5. Yang mengetuai pentadbiran Eksekutif Negara sekarang adalah Yang Di Pertuan Agong mengikut Perkara 39 Perlembagaan Persekutuan.

6. Dalam menjalankan fungsi Eksekutif YDPA berkenaan, Baginda telah perkenan untuk melantik Jawatankuasa Bebas untuk membantu Baginda membuat keputusan-keputusan pentadbiran termasuk dan tidak terhad kepada memperkenankan apa2 Ordinan Darurat menurut Perkara 150 (2B) Perlembagaan Persekutuan.

7. Menurut Perkara 150 (2C) Perlembagaan Persekutuan, apa2 Ordinan Darurat yang di isytihar kan Baginda di bawah Perkara 150 (2B) adalah berkuatkuasa sama seperti Akta Parlimen dan hendaklah undang2 itu terus berkuatkuasa sehingga ianya di batalkan mengikut Perkara 150 (3) Perlembagaan Persekutuan oleh Majlis Parlimen apabila Majlis Parlimen di perkenankan untuk bersidang nanti.

8. Semua tindakan dan keputusan yang di buat oleh YDPA ketika Proklamasi Darurat ini TIDAK BOLEH DI CABAR DI MANA2 MAHKAMAH mengikut Perkara 150 (8) Perlembagaan Persekutuan.

9. Oleh itu, mana2 pihak yang mempersoalkan Nasihat YAB Perdana Menteri kepada YDPA untuk mengisytiharkan Darurat adalah satu bentuk Penderhakaan (Treason) terhadap YDPA kerana kuasa mengeluarkan Proklamasi Darurat adalah kuasa budibicara prerogatif mutlak YDPA apabila Baginda berpuas hati bahawa satu ancaman terhadap Keselamatan Negara, Ketenteraman Awam dan terjejasnya kehidupan ekonomi rakyat sedang berlaku.

10. Jawatankuasa Bebas di bawah Proklamasi Darurat ini HENDAKLAH DI BENTUK DALAM KADAR SEGERA AHLI JAWATANKUASA INI HENDAKLAH TERDIRI DARIPADA TOKOH2 TERHORMAT NEGARA YANG BEBAS DARIPADA IKATAN POLITIK UNTUK MENGEMBALIKAN KEYAKINAN RAKYAT TERHADAP MALAYSIA.

Sekali lagi saya tegaskan, ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak berkaitan dengan mana2 organisasi yang boleh di kaitkan dengan saya.

Pandangan saya ini bukanlah yang paling betul tetapi Inilah pandangan yang paling jujur ikhlas dan berterus terang dari hati nurani saya selaku rakyat Malaysia.

Sekian dan terima kasih

Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz
Aka Buzze Azam
0129770412
13 Januari 2021
Bandar Baru Sentul KL

Isnin, 11 Januari 2021

Sejak Mac 2020, Hampir RM8b Aset Khazanah Telah Dijual - Puad Zarkashi.

Puad Zarkashi | KABINET PISANG GORENG? 

Ada yang mentafsir goreng pisang secara negatif. 

Kalau ikut tafsiran negatif, apakah jamaah kabinet hari ini adalah “kabinet goreng pisang”? 

Kerana;

1. Ekonomi negara semakin teruk. Menteri Kewangan pun cakap bohong kononnya kemasukan pelaburan asing 2020 lebih RM100 bilion. Cuba namakan.

2. Ada pelabur asing yang pindah operasi mereka ke negara jiran. Tahun ini Hyundai akan pindah HQ Asia Pasifik dari KL ke Indonesia. Bertambahlah penganggur di Malaysia.

3. Indonesia terima pelaburan dari Hyundai (RM4.02B). Toyota (RM8.04B).Syarikat bateri CATL (RM20.09B) dan LG Chem (RM39.37B). Amazon (RM10B).

4. Kerajan PN pula meneruskan dasar PH jual aset. Sejak Mac 2020 hampir RM8B aset Khazanah telah dijual.

5. Rakyat semakin susah. Kerajaan menolak monatorium automatik dan pengeluaran one off RM10K dari akaun 1.

6. Tidak ada konsensus dalam memutuskan dasar negara seperti pembatalan HSR. Sedangkan seminggu sebelum itu Majlis Presiden Kerajaan PN ditubuhkan.

Justeru perlu ada kerajaan yang lebih stabil dan bukannya majoriti lemah. Sebab itu amat wajar sokongan kepada Kerajaan PN ditarik balik. Duduk di situ pun tidak boleh buat apa.

Mana yang melobi jadi Ketua Pengarah J-KOM (Jabatan Komunikasi Komuniti-ganti JASA) macam Tun Faisal bolehlah jalan terus. - 11 Januari 2020.

Mungkin PKP Sekali Lagi Walaupun Pasrah Rafizi Kata Rakyat Kini #KalahKalah Kerana Dibuli Politikus.

Rafizi Ramli | Gambaran paling tepat nasib rakyat biasa sekarang ialah #kalahkalah.

Minggu depan mungkin diumumkan PKP (lockdown) sekali lagi.
Saya pasrah dan saya faham, tapi bagi jutaan rakyat seperti saya yang ada tanggungan dan lain-lain; lockdown ada harga yang besar.

Jangkitan COVID semakin di luar kawalan.
Saya faham tidak ada cara lain untuk hadapi keadaan ini kecuali dengan lockdown.

Saya ingat semua akan pandai-pandai sendiri bila ada lockdown sekali lagi, dah faham sangat #kitajagakita.

Tapi bencana ini sepatutnya boleh dielakkan.
Kalau siri curi mencuri kerajaan tidak berlaku sejak Februari, PRN Sabah September lalu mungkin tidak berlaku.Tanpa PRN Sabah, gelombang ketiga COVID tidak berlaku.

Saya pasrah ini ujian dan hanya dengan lockdown ia dapat ditangani.
Tapi giler bengang sebab tak ada seorang pun yang tampil bertanggungjawab.

Memang la ajal tu di tangan Tuhan, tapi gelombang ketiga yang berpunca dari gelojohnya politikus mencetus gelombang kematian yang baru.

Politikus terus curi mencuri kerajaan, yang mati orang biasa (dan juga tikus-tikus).

Buat PKP, PKPB - yang kena saman, denda, penjara -> orang biasa. Menteri lebai berkopiah langgar & membahayakan nyawa orang -> cukup dia bagi dalil dapat kompaun.

Giler bengang.

Pada masa yang sama, ekonomi belum sempat pulih dari PKP pertama. 

Yang hilang kerja punyalah banyak.
Yang muda tak dapat kerja makin banyak.
Menteri dan politikus seorang pun tak hilang kerja. 

Gagal tangani nak jump start ekonomi, sekarang nak masuk PKP kedua. Masa PKP pertama; umum segala jenis bantuan.

Bagi bisnes milik persendirian yang pakai modal sendiri macam saya, satu bantuan dana pun tak dapat. Mohon saja dapat jawapan -> “dana dah habis” 

Subsidi upah pun awal-awal je dapat, lepas tu duit habis.
Bila ada PKP, sentimen ekonomi merudum. Bisnes takut. Duit makin kurang.

Tapi kami tetap kena bayar gaji.

Saya ada 110 kakitangan, jumlah gaji yang perlu dibayar RM500,000+ sebulan.

Dengan sentimen ekonomi merudum, walaupun dah biasa new normal, bisnes pun merudum.

Itu nasib orang biasa macam kita #kalahkalah
Sekarang juak-juak dibawah masih jerit perpaduan Melayu, masih main sentimen perkauman. 

Yang untung besar bos-bos politikus mereka di atas, yang bodoh dan tak dapat apa-apa mereka di bawah. Bila PKP dibuat sekali lagi, mereka yang terkesan. Anak mereka susah dapat kerja.

Harga barang tidak terkawal. Kalau ada kerja, kerja terancam. Kalau bisnes, bisnes merudum.Tapi asal Melayu Isle takpe, walaupun jenis Melayu Isle tu nak kuasa tapi tak ada idea atau kepakaran nak selesai masalah.

Jadi pandai-pandai la jaga diri.

Masalah orang kelas pertengahan macam saya lebih kepada nak pastikan pekerja tak hilang kerja dan lain-lain, paling kurang takde masalah soal makan, belanja bulanan dan lain-lain.

Tapi yang orang kebanyakan, pandai-pandai lah jaga diri sebab bab ni kita #kalahkalah

Tapi memang layak pun kita #kalahkalah sebab kalau di negara lain, kalau gelombang kedua dan ketiga dicetuskan oleh tindakan curi mencuri kerajaan oleh politikus, DAH LUNYAI politikus-politikus tu kena dengan rakyat.

Kat Malaysia takpe, asal Melayu Isle.

Melayu Isle #kalahkalah pun takpe.
Jadi sama-sama tarik nafas yang panjang.

Saya pasrah dan redha melalui PKP sekali lagi. Sekali lagi berdepan dengan risiko gulung tikar (bayar gaji RM500k sebulan, bisnes makin lembap).

Saya pasrah yang orang Malaysia ni jenis tak kisah dan suka dibuli, asal yang buli tu kaum dia ha3.

Pandai-pandai la korang #kitajagakita walau confirm #kalahkalah
Jangan tambah 10kg masa PKP2.0 sudah, memang super #kalahkalah 

Nota : Catatan asal dipetik dari Facebook rasmi Rafizi Ramli.

Dulu Annuar Pun Sokong Anwar, DAP - PN Masih Kerajaan Sah Kata Takiyuddin.

POLITIK | Minggu lepas suhu politik menjadi panas apabila Annuar Musa dipecat sebagai SU BN secara mengejut. Perkara itu diakui oleh Annuar Musa sendiri yang juga mengesahkan hanya tahu mengenai pemecatannya menerusi laporan media.

Sebaik sahaja dipecat, sehari selepas itu Annuar Musa membayangkan beliau ialah hero dalam UMNO kerana bertegas mempertahankan prinsip No Anwar, No DAP ketika mengadakan sidang media bagi menjelaskan pemecatan beliau.

Annuar Musa juga mengesahkan surat sokongan Zahid kepada Anwar sebagai Perdana Menteri adalah tulen dan sahih.

Bagaimanapun pemecatan Annuar Musa tidak begitu dipersoalkan oleh penyokong-penyokong UMNO di sosial media kecuali segilintir yang merasakan UMNO sepatutnya memaklumkan terlebih dahulu kepada Annuar Musa bahawanya beliau digantikan dan tak sepatutnya beliau mendapat makluman menerusi media.

Selain dari itu penyokong-penyokong UMNO buat tak kisah je dengan perkara tersebut kerana sebelum ini pun sudah ada desakan yang kuat agar Annuar Musa dipecat disebabkab dilihat menjadi jurucakap PPBM berbanding membela UMNO.

Apa yang berlaku ialah pemecatan Annuar Musa dipersoalkan pula oleh penyokong-penyokong PN (PAS + PPBM) dan dibalas balik oleh penyokong-penyokong UMNO sehinggakan mereka bergaduh sesama sendiri di sosial media.

Berita-berita lama yang menunjukkan Annuar Musa pernah menyokong Anwar dan DAP semasa UMNO hilang kuasa juga dimainkan semula. 


Pada 9 Januari pula, Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub pula mengumumkan beliau menarik diri dari menyokong Perikatan Nasional.

Ini menjadi kerajaan ini mempunyai 110 sokongan MP dari jumlah 220 keseluruhan MP yang ada.

Kerajaan PN kemudiannya dianggap telah jatuh namun ia dinafikan oleh SU PAS, yang juga Menteri Undang-Undang, Datuk Takiyuddin Hassan. 

Menurut Datuk Takiyuddin, PN masih mempunyai bilangan Ahli Parlimen yang cukup.

“Saya dapat maklumat penarikan sokongan itu menerusi media semalam. Saya juga tidak faham matlamat atau niat dia itu macam mana.

Apapun kerajaan yang ada sekarang ini sah dan mempunyai bilangan (Ahli Parlimen) yang cukup,” katanya.- 11 Januari 2020.

Timbalan Menteri KBS Dikritik Tak Patuh SOP.

VIRAL | Nampaknya tindakan Timbalan Menteri Belia Dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal yang melawat perniagaan goreng pisang menerima kecaman bertubi-tubi dari netizens.

Ini gara-gara Timbalan Menteri itu dilihat gagal mematuhi SOP ketika membuat sesi lawatan (dipercayai). 

Kebanyakan netizens mempersoalkan kenapa Timbalan Menteri tidak memakai mask, malah beberapa gambarnya yang lain juga sedangkan jika rakyat yang berjalan ke sana ke mari tanpa mask sudah tentulah akan disaman dan dikecam kerana engkar arahan tetapi aksi tersebut bukan sahaja dilakukan oleh menteri sewenang-wenangnya malah dipaparkan pula di laman sosial. Kenapa wujudnya amalan double standard itu soal netizens.

Terdahulu, gambarnya sedang melawat peniaga pisang goreng menjadi tular di sosial media. Gambar itu menjadi tular berikutan peniaga tersebut mengkritik Fayshal sebagai seseorang yang kurang sopan kerana memegang pisang jualannya menggunakan tangan sedangkan pengepit disediakan.

Selain itu, peniaga itu juga mengakui beliau pada awalnya langsung tidak mengenali siapakah individu yang dianggapnya kurang sopan itu sehinggalah diberitahu netizens bahawa beliau merupakan seorang Timbalan Menteri Belia Dan Sukan.


Sebagai rekod, Wan Ahmad Fayshal juga dikenali sebagai Mat Jargon kerana sering menulis panjang lebar tetapi menggunakan ayat yang berbunga-bunga dan sukar difahami.

Beliau asalnya adalah pegawai yang dilantik oleh Syed Saddiq bagaimanapun berubah sokongan sejurus bertemu dengan Muhyiddin Yasin. Selain dianggap mengkhianati rakan seperjuangan sendiri demi jawatan, Wan Ahmad Fayshal juga dilihat tidak begitu disenangi oleh penyokong PH dan BN. - 11 Januari 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...