Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 20 Oktober 2018

Ini Luahan Hati Rafizi Ramli Yang Sering Dicaci Maki..

RAFIZI RAMLI | Saya sering mendapat surat begini, atau pun mesej melalui Whatsapp atau Messenger. Jika saya mendapat surat yang dihantar khusus begini, saya akan menjawab kembali dengan letterhead yang cantik (ha3).


Saya berterima kasih kepada sahabat-sahabat di luar yang menghantar mesej atau surat kepada saya memohon maaf jika sebelum ini mereka bersangka buruk, atau menyebarkan perkara yang tidak benar.

Saudara-saudari tidaklah perlu berbuat begitu, kerana saya tidak pernah mengambil hati dan selalunya saya memaafkan sesiapa pun dengan pantas.

Sejak 2010 apabila saya kembali mendepani pimpinan KEADILAN, setiap masa saya diserang dan menjadi bahan kontroversi.

Banyak yang mulanya berkawan dan memuji saya ke langit, kemudian memusuhi saya. Banyak juga yang mulanya membenci saya dan akhirnya menghormati saya.

Selepas PRU14 baru-baru ini, ada juga penyokong PH yang sebelum itu memuji-muji saya ke langit, kemudiannya menghamburkan kata-kata yang kesat.

Hidup sebagai ahli politik yang mendapat perhatian awam, tidak akan sunyi dari cacian dan cemuhan. Ada yang akhirnya akan menghantar surat meminta maaf, ada yang menghantar mesej. Ramai hanya akan mendiamkan sahaja.

Itu lumrah dan jika saya tidak bersedia untuk menerima lumrah itu, saya tidak wajar menawarkan diri menjadi orang politik.

Sebab itu, dari awal lagi saya tidak pernah mengambil hati atau berdendam dengan sesiapa yang memaki hamun saya. Saya juga tidak pernah berasa bangga bila dipuji, kerana saya tahu orang yang terlalu senang memuji itu juga selalunya senang berubah mengeluarkan kata-kata kesat.

Kepada sahabat-sahabat di luar, kalau pun pernah anda menyebarkan perkara yang tidak betul mengenai saya, atau bersangka buruk, saya telah memaafkan semua yang pernah melakukan demikian.

Jangan bimbang - hidup yang terlalu diisi dengan rasa marah, benci dan perasaan serong terhadap orang lain, adalah hidup yang tidak bahagia.

Petua kebahagian yang saya amalkan - saya tidak pedulikan kata manusia, saya hanya takut dan pedulikan pandangan Allah SWT terhadap saya. - 20 Oktober 2018

Khamis, 18 Oktober 2018

Isu Oktoberfest, Kerajaan Seperti Malu & Takut Buat Keputusan Kata Nik Abduh.

NIK ABDUH | Oktoberfest : Hak Non Muslim?

Kerajaan seperti malu dan takut untuk membuat keputusan demi kepentingan negara berdasarkan panduan agama Islam. Malah lebih teruk, mereka mendakwa bahawa kebenaran diberi untuk perayaan itu, walau bersyarat, adalah hak yang dibenarkan oleh Islam untuk rakyat bukan Islam. Itu memalukan.

Benar, non muslim berhak berurusan dengan minuman keras tersebut termasuk minum dan meniagakannya. Tetapi untuk menjadikannya sebagai festival tahunan negara adalah telah turut melanggar hak orang lain terutama hak majoriti umat Islam. Ia mengganggu perasaan, maruah, malah nyata boleh mendatangkan mudarat kepada rakyat semuanya. Maka festival arak adalah terkeluar daripada menjadi hak non muslim semata-mata. Ia melanggar hak awam.
Gambar Ihsan Google
Ia hanyalah desakan dan kehendak segelintir penafsu yang berhasrat menjauhkan rakyat daripada kehidupan bertata susila dan mendorong mereka untuk mempromosi budaya buruk barat dan menerimanya sebagai budaya hidup negara. Mereka ini harus ditentang, bukan diraikan.

Sepatutnya kerajaan menyumbang kepada pendidikan dan kempen anti minuman keras. Itulah sumbangan yang terbaik dari Islam untuk rakyat Malaysia semuanya.

Apakah non muslim dalam negara kita akan sedih atau kerugian jika keluarga dan komuniti mereka berjaya keluar dari aktiviti meminum arak? Saya yakin mereka juga akan gembira.

Jika kerajaan membelanjakan jutaan ringgit untuk kempen anti arak, sekali kebenaran untuk festival arak adalah cukup untuk menghanguskan wang rakyat itu dan mensia-siakan kempen tersebut.

Saya menyeru rakyat untuk terus mendesak kerajaan untuk tidak lagi membenarkan budaya buruk dari barat mendapat tempat dalam negara kita. Mari bersama memelihara agama, adat, budaya dan cara hidup kita rakyat Malaysia yang murni dan penuh sopan. - 18 Oktober 2018.

"Cukuplah Guan Eng Dengan Sandiwara Dan Pembohongan Mu Itu.."

Najib Razak | Menteri Kewangan kita kelakar.

Dia bercakap seolah-olah Kerajaan berhenti menerima hasil sejak 9 Mei.

"Harungi 5 bulan mencabar berbekalkan RM450 juta" ?

Saya kongsikan maklumat hasil kerajaan

Hasil Kerajaan 2018:

Januari RM18.9b
Februari RM11.5b
Mac RM24.0b
April RM17.6b
Mei RM20.8b
Jun RM14.1b
Julai RM21.3b
Ogos RM17.4b

Angka-angka ini tertera jelas di laman Bank Negara Malaysia dan Kementerian Kewangan.

Setiap bulan Kerajaan menerima hasil cukai. Misalnya cukai GST atau kini SST, ataupun dalam slip gaji kami ada tertera potongan cukai bulanan.

Sejak bulan Mei hingga Ogos lalu, Kerajaan sepatutnya telah menerima hasil cukai sebanyak kira-kira RM74 bilion.

Pada bulan Mei sahaja RM20.8 bilion.

Januari hinggga April iaitu 4 bulan pertama kerajaan terima RM72 bilion. RM2 bilion kurang daripada apa yang Kerajaan PH dapat bagi 4 bulan seterusnya Mei-Ogos.

Bagaimana "mencabar" kerja Lim Guan Eng saya tidak pasti. Ataupun duit itu "hilang"?

Jika duit itu sudah hilang, maka wajarlah Lim Guan Eng disiasat. Ke mana duit itu? Saya rasa rakyat berhak tahu.

Saya setuju jika kata kerja Guan Eng lebih mencabar mulai 1 September, itu sudah tentu.

Mengapa? Kerana SST diperkenalkan menggantikan GST. Rakyat tidak merasai apa-apa manfaat tetapi Kerajaan hilang berpuluh-puluh bilion dan tidak dapat meneruskan banyak inisiatif atau program.

Cukuplah Guan Eng dengan sandiwara dan pembohongan mu. - 18 Oktober 2018.

 

Ahli Perniagaan Saman Najib Dan Rosmah Kerana Rugi RM510 Juta Akibat Dakwaan Konspirasi.

BERNAMA | Ahli perniagaan, J.R.Deepak Jaikishan, memfailkan saman menuntut ganti rugi lebih RM600 juta terhadap bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri serta dua lagi berhubung dakwaan tort konspirasi sehingga beliau mengalami kerugian.


Deepak Jaikishan, 46, memfailkan saman itu Jumaat lepas di Mahkamah Tinggi Sivil di sini melalui Tetuan Haniff Khatri dengan menamakan Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, Boustead Holdings Berhad dan Bakti Wira Development Sdn Bhd sebagai defendan pertama hingga keempat.

Mengikut penyataan tuntutan, plaintif mendakwa beliau adalah bekas pengarah dan pemilik saham majoriti syarikat Astacanggih Sdn Bhd dan pemilik saham minoriti di syarikat Awan Megah (M) Sdn Bhd manakala Bakti Wira Development adalah anak syarikat Boustead Holdings.

Beliau mendakwa beliau mengambil tindakan itu untuk menuntut pelbagai kerugian yang dialaminya akibat tort konspirasi dan pengaruh tidak wajar semua defendan.

Plaintif mendakwa melalui perjanjian penswastaan pada 8 Jun 2005, Awan Megah memasuki perjanjian dengan kerajaan dan Syarikat Tanah Dan Harta Sdn Bhd (STH) untuk membina Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (PUSPAHANAS).

Plaintif mendakwa pembinaan itu akan dilaksanakan di dua tanah milik kerajaan Selangor di Kapar, Klang serta di Bukit Raja, dan Awan Megah menawarkan Astacanggih untuk membeli tanah itu dengan harga RM118,573,500 melalui perjanjian perolehan yang ditandatangani kedua-dua pihak pada 16 Mei 2007.

Beliau mendakwa, sebagai balasan Astacanggih perlu membayar deposit RM13 juta kepada Awan Megah.

Katanya Awan Megah melalui Datuk Raja Ropiaah Raja Abdullah iaitu Pengarah dan pemilik saham terbesar Awan Megah perlu memasuki Perjanjian Pegangan Saham antara pemegang saham Astacanggih iaitu dengan plaintif, Datuk Ikhwan Salim Sujak dan Mohd Shukri Abdullah di mana saham 20 peratus iaitu bernilai RM4 juta akan diberikan kepada Raja Ropiaah di dalam Astacanggih.

Plaintif mendakwa pada masa itu, Raja Ropiaah merupakan Ketua Wanita UMNO Selangor dan merupakan rakan baik dan/atau proksi dan kroni kepada Najib dan Rosmah.

Deepak mendakwa, Raja Ropiaah gagal mematuhi perjanjian perolehan dan gagal memberi geran asal bagi semua tanah itu untuk dipindah milik kepada Astacanggih menyebabkan tanah itu tidak dapat ditukar hak milik kepada Astacanggih sehingga kini.

Deepak mendakwa akibat semua daripada konspirasi itu beliau mengalami kerugian hampir RM510 juta dan oleh itu beliau memohon ganti rugi am RM600 juta, teladan RM50 juta, ganti rugi berpanjangan RM26 juta dan kos serta relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah. - 18 Oktober 2018.

Disebabkan Laporan Gunting Rambut Sinar Dan Awani, Mat Sabu Diserang Netizens Kaw-Kaw..

SOSMED | Perkongsian satu gambar Menteri Pertahanan Negara, Muhammad Sabu yang sedang digunting rambutnya oleh pengiringnya di laman sosial semalam nampaknya mengundang padah.

Berbanding menerima pujian, nampaknya lebih ramai yang mengkritik dirinya apabila gambar yang dikongsikan di Twitternya itu menerima kecaman bertubi-tubi warga internet ketika dilaporkan oleh Awani dan Sinar pada rabu.


Jimat RM11 pun nak masuk berita?
Media kurang cerdik laporkan isu tak penting sebagai berita nasional..


Ini pun jadi tajuk berita?

Masak untuk tetamu, naik Myvi, beratur di ATM, gunting rambut, ini ke kehidupan seharian Menteri Pertahanan?


Di Sinar Harian sahaja, sekurang-kurangnya 700 komen yang membidas dan mengutuk portal itu termasuklah Muhammad Sabu kerana melaporkan isu gunting rambut yang dianggap netizens adalah isu picisan, remeh dan tak membangunkan minda sama sekali.

Yang sebenarnya Muhammad Sabu mungkin berkongsikan gambar tersebut di Twitternya sebagai satu bentuk komunikasi umum antara beliau dengan pengikutnya.


MAT SABU GUNTING RAMBUT PUN MASUK BERITAAA..
via GIPHY

Bagaimanapun oleh kerana perkara itu dipetik media, maka niat yang baik itu akhirnya disalahtanggap seolah-olahnya Menteri Pertahanan dengan sengaja mahu meraih populis apabila menayangkan gaya hidup serdahana dan berjimat cermat. 

Perkara yang baik andai dilaporkan secara berlebih-lebihan memang berupaya mengundang salahfaham. Awani dan Sinar Harian bodek lebih nak dapatkan sesuatu ke? 😂😂😂 - 18 Oktober 2018.

Terpulang Pada Rakyat Mimpikan Negara Tanpa Tol, Ini Jawapan Najib Kepada Baru Bian.

NAJIB RAZAK | Adalah tidak patut untuk Menteri Kerja Raya menyatakan di Parlimen pagi ini bahawa rakyat boleh terus bermimpi jika mereka mahu kerana kerajaan PH tidak akan menghapuskan tol atau membina lebuhraya tanpa tol.
TangkapLayar - Najib Razak Facebook
Jika seorang menteri BN dari kerajaan dahulu berkata seumpama iaitu rakyat boleh terus mimpi, kemungkinan besar Kit Siang sudah keluarkan sekurang-kurangnya 10 kenyataan akhbar untuk menghentam BN dan kemudiannya tak pasal pasal melibatkan saya dan menggunakan perkataankleptokrasi berpuluh kali.

PH sudahpun memperdaya pengundi mereka kerana gagal memenuhi manifesto, tetapi tak perlulah memperlekeh akal pengundi.

Ketika saya Perdana Menteri, saya berjaya menghapuskan beberapa tol pada masa ke semasa kita berupaya, membantu Sarawak menghapuskan semua tol pada 2016, menghalang sebarang kenaikan tol di lebuhraya dimiliki PLUS dan mebina lebuhraya baru bebas tol seperti Central Spine Road (CSR) dan lebuhraya Pan-Borneo. Mengapa PH tidak dapat melakukan sedemikian?

Jika kerajaan PH tak mampu tunaikan janji manifesto mereka untuk menghapuskan tol, sekurang-kurangnya mereka boleh mengurangkan kadar tol. - 18 Oktober 2018.

Saya Diban Facebook Kerana Dedahkan Maklumat Peribadi DSAI Kata Siti Kasim.

MSTAR ONLINE | Peguam dan aktivis Siti Kasim serta aktivis sosial Mujahidn Zulkiffli digantung sementara dari Facebook kerana mendedahkan maklumat peribadi berkaitan saman Datuk Seri Anwar Ibrahim."Ya saya kena banned dari facebook kerana dedahkan maklumat peribadi Anwar, tetapi maklumat itu sebenarnya memang sudah ada dalam internet.

"Saya tak faham kenapa Facebook banned saya dan Mujahidin. Akaun miliknya digantung 24 jam manakala saya selama 30 hari kerana dikatakan melanggar polisi Facebook,"
ujarnya kepada The Star pada Isnin.

Siti berkata, dia tidak dibenarkan membuat apa-apa posting di Facebook bermula Sabtu lalu dan beranggapan ia berlaku disebabkan laporan yang dibuat orang ramai.

Ujarnya, pihak Facebook sepatutnya membuat siasatan terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan sedemikian.

"Akaun Facebook saya digantung kerena mendedahkan maklumat peribadi dan ia melanggar standard komuniti Facebook biarpun ia diperolehi secara sah menerusi sumber awam.

"Nombor pendaftaran kereta dan nombor kad pengenalan bukanlah rahsia kepada orang awam kerana dia sendiri pernah berhadapan kes mahkamah beberapa kali,"
ujarnya lagi.

Mujahidin yang mendakwa dirinya merupakan pengarah urusan New Malaysia Times berkata, dia hanya menggunakan SMS dan membayar RM0.50 sen untuk mendapatkan maklumat tersebut.

Menerusi posting yang dibuat olehnya, Mujahidin turut mendedahkan isteri Anwar, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mempunyai empat saman tertunggak manakala Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali mempunyai dua saman.

Tambahnya lagi, Rafizi Ramli pula mempunyai 22 saman tertunggak berjumlah RM8,730. - 18 Oktober 2018.

UMNO Kalah, Kereta Jamal Pula Dirampas.

LAPORAN | Sudahlah jatuh, ditimpa tangga pula. Itulah nasib Jamal Yunos kini. 

Kekalahan UMNO bukan sahaja membuatkan Jamal kecut perut, kini beliau terpaksa berdepan dengan tuntutan hutang dari syarikat keselamatan.
Jamal dilaporkan oleh beberapa media tempatan gagal membayar hutang tertunggak berjumlah RM56,000 yang dibuatnya pada tahun 2014 selepas menggunakan khidmat syarikat keselamatan yang dikenali sebagai Anirass Gaya Security Services.

Jurucakap Anirass Gaya Security Services dilaporkan berkata, mereka mempunyai perjanjian perniagaan bersama Jamal sebelum ini, namun Jamal masih berhutang RM56,000 selepas menamatkan perkhidmatan dengan syarikat tersebut.

"Satu surat permintaan telah dikeluarkan, kemudian satu saman (oleh mahkamah). Jadi sekarang ada tempoh 14 hari untuk menyelesaikannya. 


Jika tidak, kita akan meneruskan proses melelongkan (kereta yang dirampas)," kata jurucakap selepas rampasan dibuat.

Hutang tertunggak itu bagaimanapun telah mencecah RM200,000 berserta dengan bayaran faedah dan kos.

Berikutan itu satu perintah mahkamah dikeluarkan pada 17 Oktober 2018 bagi memberikan kebenaran merampas aset-aset Jamal berupa kenderaan 4 buah.

Rampasan itu dilakukan di sebuah syarikat yang mengedar dan menjual kenderaan yang terletak di Sungai Buloh. Syarikat itu dikatakan mempunyai kaitan dengan Jamal Yunos. 

Bagaimanapun jurucakap kepada syarikat itu menjelaskan, Jamal Yunos hanya mempunyai saham yang sedikit dalam syarikat berkenaan. - 18 Oktober 2018.

SJKC Dapat Peruntukan 23 Juta, Netizens Muslim Berang Di Facebook.

LAPORAN | Pentadbir halaman Penang Kini melaporkan Dua Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di Pulau Pinang dapat peruntukan bangunan baru sebanyak RM 23 Juta.

"Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching semasa melawat Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Permatang Tinggi Bukit Mertajam berkata, peruntukan RM10 juta sudah diluluskan oleh Kementerian Kewangan untuk pembinaan bangunan baru SJKC Permatang Tinggi dan RM13 juta untuk SJKC Kay Sin.

Projek pembinaan bangunan baru bagi kedua-dua sekolah berkenaan yang juga sekolah bantuan kerajaan akan dilaksanakan Jabatan Kerja Raya (JKR) mulai tahun depan,"
kata kenyataan itu.


Status yang dikemaskini pada 15 Oktober 2018 itu bagaimanapun menerima kecaman bertubi-tubi dari netizens muslim di ruangan komen.
Tidak itu sahaja, sesetengah bloggers UMNO pula menyebarkan penulisan yang membayangkan kerajaan Pakatan Harapan hanya mengutamakan sekolah jenis cina manakala peruntukan untuk sekolah tahfiz dan masjid diabaikan.

Lihat sini : http://theunspinners.blogspot.com/2018/10/sekolah-cina-dapat-peruntukan-sekolah.html

Menteri Pendidikan dan Timbalannya sehingga kini tidak merespon kepada kritikan yang timbul. Perkara ini juga memberikan bayangan apa yang disuarakan oleh netizens adalah benar.

Satu-satu perkara jika dibiarkan tidak dijawab, ia hanya memberikan gambaran perkara yang dibahaskan di sosmed adalah benar. Fikir-fikirkanlah. - 18 Oktober 2018.

Mahasiswa UNISEL Tanya Isu Liwat, DSAI Nasihatkan Lihatlah Penjelasan Di Facebook & Youtube.

BERNAMA | ANWAR Ibrahim menegaskan bahawa beliau tidak perlu memberi penjelasan berhubung kes liwatnya sebelum ini, sebaliknya meminta mana-mana pihak yang masih “ingin tahu” supaya merujuk kepada banyak sumber yang telah pun menerbitkan fakta berkenaan kes itu.


Ketua umum PKR itu berkata rakyat khususnya penuntut institusi pengajian tinggi perlu bersikap terbuka dengan tidak hanya terikat kepada satu-satu sumber untuk mencari maklumat seperti surat khabar atau televisyen.

“Penjelasan berkenaan kes ini dah diulang banyak kali dalam Facebook, dah sejuta hits dalam youtube. Semua report pembelaan (berkenaan kes liwat) juga ada telah dibuat buku antaranya oleh peguam Australia Mark Trowell…jawapan diberi dengan sangat terperinci, jadi saya nak nasihatkan bacalah.

“Saya juga ulangi, sewaktu saya dibebaskan sebelum ini, Yang di-Pertuan Agong juga beritahu bahawa baginda yakin saya tidak bersalah, ada miscarriage of justice (salah laksana keadilan). Baginda tahu perkara ini tidak betul dan meminta supaya bila saya berkuasa janganlah izinkan perkara zalim dilakukan ke atas sesiapa.

“Apakah kita nak jadi mangsa fitnah orang atau kita nak cari kebenaran dengan mendengar dan membaca semua maklumat,”
katanya pada program ‘Meet Anwar Ibrahim’ anjuran bersama Universiti Selangor (Unisel) dan Anwar Ibrahim Club di kampus universiti itu di Bestari Jaya di Kuala Selangor, malam tadi.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata demikian ketika menjawab pertanyaan seorang penuntut Unisel yang ingin tahu sama ada beliau bersalah atas tuduhan liwat tersebut atau difitnah.

Anwar dihukum penjara lima tahun pada Februari 2015 bagi sabitan meliwat.

Pada Mei selepas Pakatan Harapan memenangi Pilihan Raya Umum ke-14, beliau mendapat pengampunan penuh diraja dengan sabitannya dipadamkan daripada rekod.

Pada 2000, Anwar dihukum penjara sembilan tahun atas sabitan salah guna kuasa dan salah laku seksual.

Mengenai dakwaan berlakunya amalan politik wang ketika pemilihan PKR, Anwar tidak menafikan perkara itu wujud namun pihaknya perlu mencari bukti mencukupi sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

Calon timbalan presiden PKR Rafizi Ramli sebelum ini mendakwa politik wang berlaku di enam negeri yang sudah mengadakan pemilihan PKR. - 18 Oktober 2018.

Lim Kit Siang Nasihatkan Maszlee Jangan Cakap Isu Warna Stokin & Kasut..

THE MALAYSIAN INSIGHT | VETERAN DAP Lim Kit Siang menasihatkan Menteri Pendidikan Maszlee Malik supaya berhenti daripada bercakap mengenai isu remeh supaya tidak membuka ruang untuk beliau dikritik.

Maszlee sepatutnya cepat belajar bagaimana hendak membuktikan bahawa beliau seorang menteri pendidikan yang lebih baik daripada Najib Razak, kata Lim dalam satu kenyataan.

Lim Kit Siang
Kata Lim, Najib yang jadi menteri pendidikan dari 1995 hingga 2000 cuba mengalihkan perhatian rakyat dari skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu mengulas kenyataan Najib di Facebook semalam berkenaan laporan Utusan Malaysia yang memetik Maszlee sebagai berkata beliau sedang dalam perbincangan dengan pihak berkepentingan untuk menentukan warna stoking sekolah bermula tahun depan.

Sambil menyifatkan serangan Najib itu sebagai kritikan tidak adil, Lim mempertahankan Maszlee dengan berkata menteri itu jauh lebih hebat berbanding menteri-menteri dalam Kabinet Barisan Nasional.

“Sebab itulah Maszlee kena cepat belajar komunikasi moden dan menumpukan tenaganya untuk membuktikan yang beliau adalah menteri pendidikan yang lebih baik daripada Najib sendiri,” kata Lim.

Lim turut mengingatkan bahawa isu warna stokin bukan yang pertama dihadapi Maszlee, selepas yang pertama apabila orang memberi perhatian kepada soal kasut hitam ketika beliau turut bercakap mengenai pelbagai isu pendidikan negara dalam wawancara anjuran Sinar Harian pada Julai lalu.

Terdahulu, Maszlee mengkritik Utusan Malaysia dan bekas perdana menteri Najib Razak kerana terlalu cepat mensensasikan “perkara remeh”, namun mengabaikan isu yang lebih penting yang diusahakan kementerian.

Menerusi akaun Twitternya beliau berkata: “Saya cakap perkara trivial kurang satu minit @UMonline sensasikan, DS @NajibRazak pun berminat.

“Saya bincang perkara penting, hospital universiti tak ada yang nak sensasikan?” – 18 Oktober 2018.

5 Menteri Terima Bintang Kehormatan Melaka Adalah Tidak Bijak Kata Tun.

A.Kadir Jasin | HAL yang hendak saya kupas ini mungkin sensitif dan menyinggung perasaan. Jadi saya mulakan dengan memohon ampun kepada sesiapa juga yang berasa tersinggung.

Ada dua aliran pemikiran dalam hal yang hendak saya bahaskan ini.


 

Pertama diwakili oleh seorang Tun yang menghantar pesanan WhatsApp (tolong, bukan wasap) menyatakan kejelikan melihat menteri setahun jagung (sebenarnya baru empat bulan lebih kurang) dianugerahkan bintang kehormatan (honorific title) negeri Melaka.

Kedua, seorang penggiat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang juga menghantar pesanan WhatsApp, menuduh langkah Parti Tindakan Demokratik (DAP) menolak bintang kehormatan sebagai “protes atas ketuanan raja-raja Melayu.”

Saya amat setuju dengan orang tua bergelar Tun itu. Gunakanlah alasan dan kayu ukur apa pun, tindakan lima menteri itu menerima bintang kehormatan negeri Melaka adalah tidak bijak.

Ia memberi gambaran bahawa tidak ada sebarang perbezaan di antara menteri Pakatan Harapan (PH) dengan para pembesar kerajaan Barisan Nasional yang gilakan pangkat, gelaran dan kekayaan.

Maaf cakaplah kalau saya katakan ramai dalam parti masing-masing belum jelas apakah jasa mereka sehingga melayakkan mereka menerima darjah kehormatan itu.

Namun begitu saya tidak menafikan ada sebahagian kecil mereka yang berjasa dan terbukti kerana lama berjuang dalam pembangkang.

Tetapi yang rakyat nilai sekarang adalah jasa dan prestasi mereka sebagai menteri Kabinet PH.

Rakyat jelata jengkel. Perbahasan dalam media sosial jelas menunjukkan majoriti rakyat jelata tidak bersetuju malah berasa loya dengan penganugerahan dan penerimaan bintang penghormatan tersebut.

Soalnya, apakah mereka ini diberikan bintang kerana pangkat mereka besar atau jasa mereka yang besar?

Adakah bintang kehormatan diberikan kerana pangkat dan kedudukan atau jasa bakti kepada masyarakat, negeri dan negara?

Kalau kerana pangkat mereka besar, siapakah yang memberikan mereka pangkat itu?

Adakah mereka mendapat restu orang atau pihak yang memberikan mereka pangkat yang besar itu sebelum bersetuju menerima bintang kehormatan tersebut?

Kalau kerana berjasa, apakah jasa mereka yang terserlah sejak menjadi menteri?

Sebaliknya, di warung kopi pasar tani Pendang, Kedah, semalam saya mendengar rungutan rakyat jelata tentang menteri, menteri besar dan timbalan menteri PH yang tidak nampak kelibat sejak menang pilihan raya.

Mereka juga bersungut mengenai banyak masalah harian yang belum diatasi.

Seorang daripada mereka bertanya, bolehkah menteri yang lahir dan membesar di bandar raya faham susah payah hidup rakyat jelata di kampung dan desa?

Menteri yang dimaksudkan itu berkata anugerah bintang Melaka yang diterimanya akan memberikannya semangat untuk lebih tekun berkhidmat kepada rakyat jelata.


Apakah undi dan mandat rakyat jelata belum memadai untuk memberikan beliau semangat?

Perlu Peka

Kalau pemimpin PH peka atau dalam lain bahasa, lebih baik daripada pemimpin BN, mereka perlulah sedar bahawa kita kini berada dalam persekitaran baru.

Kita sedang menyusun semula keutamaan dan tingkah laku politik kita. Gerak geri kita sedang diperhatikan oleh semua pihak.

Kita kena ingat bahawa ketika pilihan raya umum lalu, ada di kalangan anggota golongan feudal yang “berkempen” untuk mengekalkan BN dengan menghina PH, khususnya Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Saya setuju dengan pendirian DAP tidak menggalakkan pemimpinnya mengutamakan bintang kebesaran sebaliknya menumpukan perhatian kepada menunaikan amanah rakyat jelata.

Bagi saya, ini bukan soal “protes atas ketuanan Raja-raja Melayu” atau apa-apa, tetapi isu dasar. Sepatutnya semua parti PH mengutamakan khidmat kepada rakyat jelata dan membentuk persekitaran yang lebih sama rata (egalitarian) bukan memanjangkan amalan feudalisme, kelas dan kasta.

Lagipun bintang kehormatan semakin hari semakin tidak bermakna apabila diberikan seumpama “door gift” majlis kenduri kepada orang yang entah apa-apa latar belakangnya – termasuk ketua kongsi gelap, kaki pukul dan gedebe.

Melaka bukanlah sebuah negeri besar. Tapi dalam majlis penganugerahan kali ini, selain lima orang menteri, 414 yang lain turun terima bintang dan gelaran. Boleh baca DI SINI.

Saya harap, dalam Malaysia baru ini marilah kita muliakan balik institusi-institusi negara agar masing-masing berada di tempat yang diperuntukkan oleh Perlembagaan.

Ingatlah tidak seorang pun yang memijak bumi Malaysia dan menjunjung langitnya berada di atas Perlembagaan. Kita semua tertakluk kepada Perlembagaan.

Dan selagi kerajaan PH berkuasa – atas penentuan rakyat jelata - tolonglah utamakan perkhidmatan. Belum terlambat memperbetulkan kesilapan. Jadikan cerita bintang Melaka ini sebagai teladan dan sempadan.

Wallahua’lam. - 18 Oktober 2018.

Rabu, 17 Oktober 2018

Cadangan Hak Asasi MP Batu Kawan, Adakah Membabitkan Hak Kebebasan Tukar Agama Bagi Muslim?

Khairul Azri | Perkara 153, 3, 160 terancam?

Usul dasar hala tuju dasar luar 'Malaysia Baharu' berdasarkan ucapan perdana menteri di UN telah diterima sebulat suara oleh dewan rakyat sebentar tadi.

Namun dalam keghairahan para MP berbahas memuji kepetahan dan kelantangan Tun berucap di PBB sampaikan ada yang bermadah dan sebagainya.

Satu benda yang menarik perhatian den adalah apabila mendengar perbahasan daripada YB Batu kawan yang menegaskan mengenai aspek 'Human Rights' dalam perbahasan menyokong usul dalam sesi petang.

For a while, perbahasan tersebut does create a chilling moment for myself..*meremang

Kenapa?

Berdasarkan ucapan YB Batu Kawan itu tadi, mengikut janji no 26 dalam manifesto PH, salah satu usaha untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang mempunyai rekod 'hak asasi' manusia yang dihormati dunia adalah untuk kerajaan PH meratifikasikan semula konvensyen hak asasi antarabangsa seperti:

1. The International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR)

2. The International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD)

3. United Nations Convention against Torture and Other Cruel,

4. Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (UNCAT)
International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families

5. International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESCR)

6. International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance(ICPPED)

7. Convention on the Rights of the Child(CRC)

8. The Universal Declaration of Human Rights (UDHR)

9.

10.

Jadi kenapa den kata den 'meremang' bila dengar perbahasan tersebut adalah jika kita sebagai umat Melayu Islam sedar apakah kesan dasar meratifikasikan semula konvensyen-konvensyen antarbangsa ini kepada umat Melayu kita..

Sebab kesannya bukan 'kecil anak 'punya kesan..

Nah den simply 'tebuk' beberapa 'syor' daripada senarai konvensyen hak asasi antarabangsa yang disenaraikan oleh YB Batu kawan dalam ucapanya tadi, yang kononnya nak ratifikasikan atas alasan nak jadi negara 'contoh' dunia...

Boleh rujuk dibawah:

Exhibit 1:

- The International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) PART I

Article 2

2. States Parties shall, when the circumstances so warrant, take, in the social, economic, cultural and other fields, special and concrete measures to ensure the adequate development and protection of certain racial groups or individuals belonging to them, for the purpose of guaranteeing them the full and equal enjoyment of human rights and fundamental freedoms. These measures shall in no case en tail as a con sequence the maintenance of unequal or separate rights for different racial groups after the objectives for which they were taken have been achieved.

Rujuk: https://www.ohchr.org/…/professionalinterest/pages/cerd.aspx

Kesimpulan mudah faham syor tersebut: Tidak boleh ada 'keistimewaan' mana-mana individu/kaum diatas individu/kaum yang lain.

Exhibit 2:

- The Universal Declaration of Human Rights (UDHR)

Article 18.
Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.

Rujuk: http://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/

Kesimpulan mudah faham syor tersebut: Setiap manusia adalah berhak dalam hak kebebasan beragama dan menukar agamanya.

Exhibit 3:
- Convention on the Rights of the Child(CRC)

Article 14

1. States Parties shall respect the right of the child to freedom of thought, conscience and religion.

Rujuk: https://www.ohchr.org/en/professionalinterest/pages/crc.aspx

Kesimpulan mudah faham syor tersebut: Anak-anak mempunyai hak untuk memilih agamanya dan ibu bapa perlu hormati hak tersebut.

Nampak tak betapa bercanggahnya, 'syor-syor' diatas dengan Perkara 153, Perkara 3 ataupun perkara 160 yang meletakkan hak umat Melayu dan perkara yang berkaitan agama Islam dibawah naungannya di dalam Perlembagaan Malaysia.

Persoalannya sekarang, adakah kerajaan hari ini akan mengenepikan atau meletakkan tarikh 'luput' kepada perlembagaan sedia ada hanya semata-mata untuk memenuhi dasar ataupun janji manifesto tersebut?

Nauzubillahiminzaliq, harapnya tidak begitu.

Oleh yang demikian, hari ini den pun nak bagi 'syor' juga..

Mohon kerjasama semua orang untuk tonton video ucapan YB Batu Kawan ni, den tahu ianya satu video yang panjang..walaubagaimanapun, amati dan telitilah 'isi' dan 'isu' yang cuba dibawanya.

Dan tolong rajinkan diri anda..bangkit dan semak kesemua syor-syor yang berada di dalam konvensyen hak asasi antrabangsa yang hendak diratifikasikan semula ini

Fahamilah bait-bait setiap syor-syor konvensyen tersebut agar kita faham impak daripada perubahan dasar ini.

Kerana, sekiranya dasar ini betul-betul berlaku, percayalah ianya pasti akan mengubah dinamika sosiopolitik bangsa dan negara kita buat selama-lamanya.

Jangan tunggu sampai 'nasi jadi bubur' baru nak bertindak dan memberi respon, sebab masa tu nanti baru nak menyesal, 'berputih mata' pun tak akan berguna sesen pun pada waktu itu.

Akhir kata, tolong panjangkan dan sebarkan.

Sekian. - 17 Oktober 2018.

 

Selasa, 16 Oktober 2018

Gaya Guan Eng Jawab Pasal SST Dah Berubah Nada..

Khairul Azri | Masa nak hapuskan GST dan perkenalkan SST dalam persidangan dulu, bukan main YB LGE 'tepuk dada' koba;

"RM23 Billion akan di'pulangkan' kepada poket rakyat!".Tapi semalam bila menjawab soalan di parlimen, mengenai kutipan SST, YB LGE nampak macam tukar dah nada dio, di mana dio koba hasil negara dianggarkan akan berkurangan kepada RM21 Billion, bersih RM17 Billion selepas offsetkan RM4 Billion kutipan SST.

Tak ada laei nada 'tepuk dada' dikembalikan kepada rakyat dan sebagainya..Mungkin juga sebab YB LGE nak 'prepare mindset' rakyat sebelum bajet 'pengorbanan' rakyat yang akan diumumkan oleh kerajaan dalam 2 minggu laei.

Takpun akhirnya beliau kini sudah sedar bahawa RM23 Billion tersebut bukannya di'pulangkan' kepada poket rakyat tapi sebaliknya kepada kartel peniaga dan puak-puak pengelak cukai.

Sekian.

Rujukan;


SST : Dapat pulang RM23 bilion kepada rakyat
https://www.hmetro.com.my/…/sst-dapat-pulang-rm23-bilion-ke…

Hasil negara dianggar berkurangan RM21 bilion tahun ini
http://www.astroawani.com/…/hasil-negara-dianggar-berkurang…

Anwar Perlu Diberikan Jawatan Dalam Kabinet, Tak Cantik Bakal PM Diluar Kerajaan..

Shahbudin Husin | Kembalinya semula Anwar Ibrahim sebagai Ahli Parlimen semalam merupakan satu lagi detik bersejarah dalam hubungan beliau dengan Tun Mahathir Mohamad.

Pernah merupakan gandingan paling rapat ketika dalam UMNO, kemudian terpecah pada 1998, seterusnya berbalah dan saling mengata selama berbelas tahun di pentas ceramah atau melalui saluran media, kedua-duanya kemudian bertemu dan berdamai pada 2016 apabila Tun Mahathir mengunjungi Anwar di mahkamah.Sejak itu hubungan mereka terus bertaut dan semakin rapat sehingga kedua-duanya dinamakan sebagai calon Perdana Menteri ke-7 dan bakal Perdana Menteri ke-8 dalam kempen PRU14 yang menjadikan Pakatan Harapan merupakan gabungan pembangkang pertama dalam sejarah negara berjaya menumbangkan UMNO dan BN.


Tidak dinafikan bahawa salah satu keyakinan rakyat untuk mengundi Pakatan Harapan dan membuang BN dalam PRU14 ialah kerana gandingan Tun Mahathir dan Anwar yang dipercayai mampu memulihkan negara ini daripada pelbagai kerosakan yang diakibatkan oleh Najib Razak.

Tanpa Tun Mahathir, Pakatan Harapan tidak mungkin menang pilihanraya serta membentuk kerajaan dan tanpa memasukkan nama Anwar juga mustahil Pakatan Harapan mampu beroleh kejayaan.

Selepas lima bulan kemenangan bersejarah pada 9 Mei lalu, hari ini kedua-duanya iaitu Tun Mahathir dan Anwar sudah pun kembali berada Parlimen sepertimana kali terakhir kita pernah saksikan gandingan mereka pada tahun 1998 dahulu.

Tetapi, kali ini Tun Mahathir adalah sebagai Perdana Menteri dan Anwar hanyalah sebagai Ahli Parlimen biasa saja. Meskipun Timbalan Perdana Menteri ialah Dr. Wan Azizah Wan Ismail, namun bakal pengganti kepada Tun Mahathir yang dipersetujui bersama dalam Pakatan Harapan ialah Anwar, bukan Dr. Wan Azizah yang menjadi orang nombor dua dalam kerajaan sekarang.

Walaupun kembalinya semula Anwar sebagai Ahli Parlimen kian mengukuhkan kedudukan Pakatan Harapan dan persoalan untuk meletakkan beliau sebagai pengganti Tun Mahathir tidak menjadi masalah lagi, tetap ternampak ada kejanggalan yang amat ketara di mana bakal Perdana Menteri ke-8 hanya Ahli Parlimen biasa dan bukan sebagai sebahagian anggota kerajaan.

Untuk itu, sesuai dengan kembalinya semula Anwar sebagai Ahli Parlimen serta kemenangan besar yang telah diraihnya dalam pilihanraya kecil Port Dickson baru-baru ini yang memberi gambaran pengundi memang tidak meragui langsung kedudukannya ssbagai bakal Perdana Menteri ke-8, maka adalah wajar bagi Tun Mahathir untuk melakukan rombakan kabinet dalam waktu yang terdekat ini.

Anwar perlu dikembali dan diletakkan sebagai Timbalan Perdana Menteri untuk menggantikan Dr. Wan Azizah sebagai sebahagian proses dan pengiktirafan bahawa beliau adalah bakal Perdana Menteri yang seterusnya.

Adalah lebih cantik jika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri terlebih dahulu sebelum mengambil alih jawatan Perdana Menteri, berbanding daripada kerusi Ahli Parlimen biasa terus "melompat" mengambili alih jawatan ketua kerajaan daripada Tun Mahathir.

Selain itu, dengan adanya Anwar dalam kabinet, kedudukan kerajaan juga dengan sendirinya akan bertambah kukuh dan mantap berbanding sekarang yang hanya Tun Mahathir dan Muhyiddin Yassin saja merupakan pemimpin yang ada pengalaman dalam pentadbiran di peringkat persekutuan.

Terlanjur dengan rombakan itu nanti, bolehlah juga Tun Mahathir menukar atau menggugurkan beberapa menteri yang tidak menunjukkan prestasi yang baik atau lebih banyak menimbulkan kecaman orangramai berbanding perkhidmatan mereka kepada rakyat dan negara.

Dalam era Malaysia Baru ini, kita tidak perlu menteri-menteri yang kemaruk dengan gelaran Datuk dan Datuk Seri, suka bercakap soal remeh dan picisan seperti stokin atau menteri yang merasakan dirinya macam "artis popular" dengan suka memuatnaik di media sosial gambar mandi tanpa baju dalam "bathtub" untuk tontotan seluruh dunia.

Perangai sesetengah anggota kabinet yang cukup memualkan ini, bukan saja kepada rakyat, tetapi juga kepada penyokong Pakatan Harapan sendiri, sewajarnya ditangani dengan segera oleh Perdana Menteri sebelum tanda-tanda penolakan rakyat menjadi semakin ketara.

Mewujudkan semula gandingan Tun Mahathir dan Anwar dalam kerajaan, sambil dibuang beberapa menteri yang menyakitkan mata dan menyesakkan dada, barangkali adalah penawar untuk memulihkan kembali keyakinan sebahagian rakyat yang sudah mula "putus harapan" kepada kerajaan Pakatan Harapan. - 16 Oktober 2018.

Bangunan Hospital Akan Disenaraikan Dalam Bursa, Ini Apa Yang Anda Patut Tahu.

Khairul Azri | Bangunan Hospital akan disenaraikan di Bursa?
PUTRAJAYA : Health Minister Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad said the prime minister was receptive to the ministry’s proposal to form Real Estate Investment Trust (REIT), aimed to secure extra funding without relying on the government’s coffer.

Last month, Dr Dzulkefly announced the ministry’s plan to issue REIT to get additional funding of RM3 billion without relying on the government’s annual budget.

Sumber: https://www.nst.com.my/…/pm-receptive-health-ministrys-prop


Nampaknya MOH sudah mencadangkan kepada Tun M untuk menyenaraikan aset-aset MOH kepada publik dalam bentuk REIT dan dengar katanya, Tun telah menerima cadangan tersebut dan akan dibentangkan kepada MOF.

Untuk memahami apa impaknya cadangan ini kepada rakyat secara keseluruhannya, kita kena fahami apakah REIT dulu.

REIT adalah singkatan bagi 'Real Estate Investment Trust' dan secara mudah faham, ianya adalah sebuah instrumen pelaburan di bursa saham.


Di mana pemilik bangunan akan jual/apungkan pemilikan hartanah seperti bangunan/tanah mereka kepada publik dalam bentuk pegangan ekuiti, dan pada kebiasaanya pemilik bangunan akan bertindak untuk menjadi operator aset berkenaan.

Di Bursa Malaysia, kita boleh tengok ada beberapa pemilik bangunan yang menggunakan konsep REIT ini..yang besar adalah seperti KLCC, PAVILION, SUNWAY.


Manakala pemegang ekuiti akan dapat keuntungan daripada sewaan yang dikenakan samada kepada operator ataupun kepada penyewa yang menyewa daripada operator aset.

Ok sekarang, apabila MOH nak menyenaraikan/mengapungkan aset dia, tak lain tak bukan aset yang akan disenaraikan adalah sudah pastinya bangunan hospital itu sendiri.

Maka MOH akan bertindak sebagai operator bangunan berkenaan dan kemudiannya MOH akan mengenakan sewaan kepada penyewa bangunan dalam kes ini hospital yang berkenaan

Siapa pula penyewa dalam kes ni?via GIPHY


Kita ambil sebuah contoh, katakanlah bangunan hospital di HKL akan di REIT, maka pengurusan HKL lah akan menjadi penyewa dan dalam kes ini mereka akan kena bayar sewa ke MOH dan kemudiannya pula MOH akan kena bagi keuntungan sewaan dalam bentuk dividen kepada pemegang ekuiti.

Tidak dinafikan pada awal penyenaraian/initial offering sudah tentu lah MOH akan dapat wang yang banyak dan membolehkan mereka 'selfsustainable' tapi ini adalah sesuatu yang 'one off dan bagaimana MOH manage that money afterwards' akan menentukan keberkesanan langkah ini.

Dan kalau kita nak ambil contoh yang lebih dekat dengan idea MOH ini, kita boleh tengok AL-AQAR Healthcare REIT yang mana menggunakan model yang lebih kurang sama.

AL-AQAR REIT adalah sebuah REIT yang dikendalikan oleh J-Corp myang mana mempunyai 22 bangunan hospital milik KPJ di dalam portfolio REIT tersebut.

Persoalan yang lebih besar sekarang adalah, siapakah yang akan menanggung pembayaran sewaan penyewa(kalau dalam contoh HKL, pengurusan HKL) kepada MOH yang perlu dibayar kepada pemegang ekuiti akhirnya nanti?

Kalau dalam kes AL-AQAR REIT, senang je J-Corp nak selesaikan masalah tersebut, di mana mungkin mereka boleh transfer kos tersebut kepada pelanggan hospital-hospital KPJ melalui kos perubatan mereka. Nama pun swasta, mestilah nak profit kan.

Tapi kalau di hospital kerajaan macamana pula? via GIPHY

Dengan 'rentak' kerajaan yang memanjang 'mengomel' mengenai kehilangan hasil cukailah, bajet 'pengorbanan' lah, hutang yang membebankanlah, subsidi kesihatan yang tinggi sampai nak kena perkenalkan insuran rakyat lah..

Agak-agaknya lah..siapa yang akan kena 'absorb' kos sewaan tersebut? 🤔

You tell me.🙂

Sekian. - 16 Oktober 2018.

Disebabkan Wak Doyok, Pro Amanah Buat Hashtag #KerajaanSepenggal, Bengang VVIP Diutamakan, Aktivis Dipinggirkan.

SOSMED | Selain dari cakap-cakap Isa Samad akan masuk PPBM, isu #KerajaanSepenggal turut menjadi perhatian sesetengah pemerhati politik. 

Isa Samad nak masuk PPBM, kau biar betul!!!
via GIPHY

Status tular di Facebook
Ini gara-gara luahan aktivis lama yang berjuang dalam kem Pakatan (samada Pakatan Rakyat, atau Pakatan Harapan atau Barisan Alternatif dan sewaktu dengannya).

Laporan itu mendakwa terdapat layanan pilih kasih diantara aktivis lama berbanding VVIP yang baru masuk ke dalam parti.Berikut dibawah ialah luahan yang tular di sosmed itu;
Pak Faisal KS | Aku pernah dihalau dari duduk meja tetamu ketika hadir majlis Aidil Fitri Shah Alam. Ketika aku sampai aku di usha ke meja yang ada tanda VIP oleh kawan otai yang kenal aku. Aku tak mau sebab aku pakai jeans. Tapi kawan yang kenal kita siapa tahu kita siapa.

Aku akur. Sedang aku nak suap nasi ke mulut aku didatangi oleh lain orang yang aku tak kenal. Pakai macam ask. Cik ini tempat VIP. Terlepas nasi dari tangan. Aku bangkit. Tak berapa minit muncul si Doyok dan rombongan. Wahhh itu rupanya VIP. Aku terus ke depan pintu masuk. Hairan kengkawan tengok aku makan sepantas jilat.

Azli Yusof tanya dan aku terus bilang aku di suruh keluar sebab bukan VIP macam sidoyok. Kemudian Azli bawa aku masuk dengan beberapa kawan lain.

Aku memang rasa pahit dengan pengalaman itu. Terasa macam sampah seketika.

Bagaimana jika aku pakai 3 piece atau bersongket mahal dan kereta Porsche?

Ehhh Salam hidup seseorang mungkin mampu menahan ujian kesusahan dan getir, bagi ujuan kesenangan, ramai yang patah riuk.

Ya aku gembala kambing, mana mungkin duduk meja VIP.
Malu tau kita.. halau-halau macam takde nilai..
via GIPHY

Luahan itu kemudiannya ditularkan netizens pro Amanah dengan hashtag #KerajaanSepenggal.

Beberapa darinya juga meluahkan ketidakpuasan hati berikutan kemasukan Wak Doyok ke dalam Amanah dan dilayan bagaikan melakukan banyak jasa di atas kemenangan Pakatan Harapan dalam PRU ke 14 baru-baru ini.Menurut sumber yang enggan dinamakan, Wak Doyok dilayan bagaikan raja ketika menyertai Amanah adalah tidak benar. 


Malahan katanya lagi, terdapat salah faham mengenai aktivis yang dihalau dari menduduki meja VVIP yang disediakan untuk Wak Doyok.

Pimpinan parti Amanah nampaknya tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan mengenai ketidakpuasan hati penyokong mereka terhadap isu Wak Doyok setakat ini. - 16 Oktober 2018.

Isu Warna Stokin, Pengarah PPUM Tampil Membela Mazlee Malek, Laporan Utusan Mengelirukan Katanya.

POLITIK | Semalam Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malek sekali lagi menjadi sasaran serangan di sosial media.

Ini gara-gara satu laporan berita dari Utusan yang memetik kenyataan menteri itu berkenaan warna stokin.

“Kita sedia maklum mengenai perkara ini dan akan mengeluarkan kenyataan rasmi selepas perbincangan dengan pihak berkepentingan selesai,” katanya ketika ditanya media mengenai kenyataan Naib Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera, Datuk Ameer Ali Mydin yang mahu kementerian memberi penjelasan sama ada warna stokin putih oleh murid dan pelajar sekolah terlibat akan turut ditukar kepada warna hitam selaras dengan penguatkuasaan pemakaian kasut hitam nanti. 

Utusan dengan tajuk besarnya : Perbincangan dengan warna stokin sedang dilakukan - Maszlee Malek

Hal itu kemudiannya membuatkan Maszlee Malek menjadi sasaran kritikan warga maya dan Najib Razak juga sempat menyindir menteri berkenaan."Menteri Pendidikan kita berpandangan jauh. Saya tidak faham mengapa ada yang mengkritik dia.

Warna kasut dan stokin sebenarnya penting dalam perkembangan dan pembentukan pelajar yang sempurna.
Sayang sekali Menteri-menteri BN dulu tidak buat kajian sedemikian.

Seterusnya, diharapkan Menteri akan kaji warna baju, warna bangunan sekolah juga.

Insya-Allah anak-anak kita akan mendapat manfaat sepenuhnya dan berjaya di masa depan,"
katanya dalam nada menyindir.


Bagaimanapun menurut Pengarah PPUM, YM Prof Dr. Tunku Kamarul Zaman Bin Tunku Zainol Abidin, laporan Utusan Online itu sebenarnya mengelirukan dan tidak adil kepada Dr. Maszlee Malek.

"Saya boleh mengesahkan sepanjang masa YB Dr Maszlee Malik berada di PPUM untuk lawatan mengejut Hari ini, beliau tidak sepatah pun menyebut apatah lagi berbincang tentang “warna stokin” dengan pihak PPUM. 

Saya berada dengannya sepanjang masa beliau di sini dan apa yang dibincangkan bersama NC(UM), KP dan KSU adalah tentang potensi pengajaran dan penyelidikan yang cemerlang di PPUM dan untuk perkhidmatan yang terbaik diberikan kepada rakyat Malaysia, terutama bagi mereka dari golongan yang berpendapatan rendah. 

Saya rasa perkara itulah sepatutnya ditekankan di dalam berita akhbar. 

Cara berita ini disampaikan sebaliknya menggunakan gambar dan masa lawatan beliau ke PPUM, dan memberikan tajuk akhbar ”perbincangan mengenai warna stokin” sangat mengelirukan pembaca. 

Saya harap pembaca semua ambil perhatian tentang perkara ini," katanya dalam satu kenyataan dipetik dari Facebooknya.

Ohh Utusan buat drama ye.. jaga kauu..
via GIPHY

Ini bermakna, hanya dengan menjawab soalan media mengenai warna stokin, terus isu tersebut diutamakan oleh pengamal media, seolah-olahnya Menteri Pendidikan hanya berupaya bercakap soal warna kasut dan stokin. Adilkah? - 16 Oktober 2018.

Tony Pua Pernah Sebut SST Turunkan Harga Barang, Najib 'Tunjuk Bukti' Pada Guan Eng.

NAJIB RAZAK | Dewan Rakyat kecoh apabila Menteri Kewangan mendakwa bahawa PH tidak pernah berjanji yang SST akan menurunkan harga barang.

Sebelum PRU14, beribu orang keluar ke jalanraya, beratus ceramah dan propaganda yang kata mansuhkan GST dan pulang kepada cukai SST akan turunkan harga barang.

Lim Guan Eng Nafi SST Turunkan Harga Barang
Tangkaplayar TMI
Kini tidak pula. Lebih parah lagi ialah PH dakwa mereka tidak pernah berjanji demikian.

Kalau tidak akan turunkan harga barang, mengapa bermati-matian mahu mansuhkan GST yang lebih telus dan pulang kepada SST yang banyak kelemahan?

-------------

Saya belek berita lama terjumpa ini.

Hebat juga strategi komunikasi mereka.

Lain orang lain cerita.

SST Turunkan Harga Barang
SST Turunkan Harga Barang Kata Tony Pua
Setiausaha Politik dan 'Macai' Lim Guan Eng (bukan saya kata tapi dia sendiri kata) pernah kata SST akan turunkan harga barangan.

Apa cerita sekarang ini?

Lim Guan Eng berani pula tanya sejak bila kata SST akan turunkan harga barangan. Dia siap cabar untuk tunjukkan bukti.

Sama macam tersalah titik perpuluhan, saya rasa mungkin Kementerian Kewangan keliru mengenai SST ini.

Kadang-kadang kenyataan-kenyataan yang YB-YB Kerajaan keluarkan sekarang ini, saya rasa macam saya perlu check balik pendengaran saya, betulkah mereka cakap begitu?

Rakyat hidup susah dengan SST.

Cuba kita tanya diri, dapatkah kita merasai manfaat penggantian GST dengan SST?

Kos sara hidup semakin menekan kehidupan rakyat.

Kerajaan tidak cukup hasil kutipan untuk membantu rakyat hari ini dan saya risau apa lagi cukai akan diperkenalkan.

Dalam semua ini, yang kita dapat lihat ialah begitu selesa pemimpin Kerajaan PH hari ini di pejabat mereka, ke hulu ke hilir dan menikmati pelbagai kemudahan.

Melupakan rakyat, sebagaimana manifesto mereka. - 16 Oktober 2018.

Isnin, 15 Oktober 2018

Semakin Ramai Pemimpin Amanah Dapat Gelaran Datuk, Mat Sabu Masih Steady Tanpa Darjah Kebesaran..

Kamarul Yusoff | PEMIMPIN AMANAH DAN GELARAN ‘DATUK’

Seronok juga bila melihat berbondong-bondong pemimpin AMANAH mendapat anugerah gelaran ‘Datuk’ selepas berakhirnya PRU 14 lalu.
Ia bermula dengan Timbalan Presidennya, Salahuddin Ayub, yang dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) yang membawa gelaran ‘Datuk’ oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas, bersempena Ulang Tahun ke-80 Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang pada 14 Julai lalu.

Hari ini pula, bersempena Ulang Tahun ke-80 Gabenor Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob, enam lagi pemimpin AMANAH nasional serta seorang pemimpin AMANAH Melaka dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’, ‘Datuk Wira’ dan ‘Datuk’.

Pemimpin-pemimpin AMANAH nasional yang dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’, ‘Datuk Wira’ dan ‘Datuk’ ini adalah :


(1) Penasihat Umum AMANAH, Ahmad Awang, yang dianugerahkan Darjah Gemilang Seri Melaka (DGSM) yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’.


(2) Pengarah Strategi AMANAH merangkap Ahli Parlimen Kuala Selangor, Selangor, merangkap Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad, yang dianugerahkan Darjah Gemilang Seri Melaka (DGSM) yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’.


(3) Naib Presiden AMANAH merangkap Ahli Parlimen Parit Buntar, Perak, merangkap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, yang dianugerahkan Darjah Gemilang Seri Melaka (DGSM) yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’.


(4) Timbalan Penasihat Umum AMANAH, Abdul Ghani Samsudin, yang dianugerahkan Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) yang membawa gelaran ‘Datuk Wira’. 


(5) Pengarah Pilihan Raya AMANAH merangkap Ahli Parlimen Lumut, Perak, merangkap Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan, Dr Mohd Hatta Md Ramli, yang dianugerahkan Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) yang membawa gelaran ‘Datuk Wira’.


(6) Naib Presiden AMANAH, Senator Husam Musa, yang dianugerahkan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran ‘Datuk’.

Pemimpin AMANAH Melaka yang dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran ‘Datuk’ ini pula adalah :
 

(1) Naib Pengerusi AMANAH Melaka merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Durian Tunggal merangkap Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Kemudahan Awam Melaka, Mohd Sofi Abdul Wahab.

Dengan pemberian anugerah ini maka pemimpin tertinggi AMANAH yang belum mempunyai gelaran ‘Datuk’ hanyalah Presidennya, Mohamad Sabu, serta dua lagi Naib Presidennya, Dr Hasan Baharom dan Hasanuddin Mohd Yunus.

Berbanding pemimpin kerajaan PAS di Kelantan dan di Terengganu, pemimpin kerajaan AMANAH di Melaka nampaknya lebih terkehadapan di dalam mencadangkan pemberian anugerah gelaran ‘Datuk’ kepada pemimpin-pemimpin nasional mereka.

Inilah agaknya antara kelebihan konsep Islam Rahmatan lil ‘Alamin pegangan AMANAH. - 14 Oktober 2018.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...