Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 2 Jun 2012

Lebuhraya percuma oleh PAS Kelantan bukanlah lebuhraya percuma sebenarnya.

Mula-mula ketika husam musa mengumumkan berita bahawa kerajaan negeri akan buat lebuhraya di kelantan dan ianya adalah lebuhraya tanpa tol aku rasa itu satu tindakan yang bagus. Lebuhraya itu di beritakan sebagai lebuhraya percuma untuk rakyat kelantan. 

Lebuhraya percuma yang dimaksudkan disini sepatutnya bukan sahaja lebuhraya tanpa tol, malahan lebuhraya yang hanya dibina menggunakan wang pembayar cukai. Cukai ialah satu sistem yang wajib dipatuhi oleh semua rakyat malaysia bagi membantu kepada kemajuan negara. Kalau takde cukai macam mana nak bina lebuhraya kan? So itu salah satu peranan cukai.

Rakyat telah menunaikan tanggungjawab mereka dan kini adalah tugas kerajaan untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sebaik-sebaiknya. 


Dan selepas beberapa hari telah tersebarnya satu berita yang baru pula. Kerajaan negeri kelantan telah mengumumkan bahawa rakyat kelantan di alu-alukan untuk menyumbang bagi membantu pembinaan lebuhraya tersebut.


Sebenarnya takde apa yang salahnya jika kerajaan negeri berpadu bersama2 rakyat kelantan untuk membina lebuhraya bagi kemudahan mereka bersama. Tetapi toksahlah canangkan ia sebagai lebuhraya percuma dan blablablah sebab sebenarnya ia bukanlah lebuhraya percuma pun.

Ia adalah lebuhraya rakyat yang dibina hasil kutipan dan sumbangan dari orang ramai serta beberapa syarikat persendirian. Bertepatan dengan poster di atas neh. Bukan lah lebuhraya percuma sebagaimana yang dicanangkan oleh husam musa sebelum neh.

Lihat petikan di harakah kat bawah neh sendiri ;

“Kerana itu, kerajaan negeri terpaksa menyediakan inisiatif baru untuk menjayakan pembinaan jalan raya berkenaan dengan cara pembukaan tander kepada swasta,”ujarnya.

Tambahnya,  kerajaan negeri membuka peluang kepada mana-mana syarikat yang ingin mengambil bahagian untuk memajukan projek berkenaan.

Setakat ini, katanya tiga syarikat yang telah mengemukakan permohonan mereka dengan menghantar cadangan untuk memajukannya.

Sambungnya, kerajaan negeri masih memberi peluang kepada mana-mana syarikat yang berminat untuk mengambil bahagian.-HD-


Wang sumbangan, derma orang ramai, orang perseorangan, syarikat swasta dan kerajaan negeri akan bergabung bagi membina lebuhraya tersebut. Perlu sebab nak bayar syarikat yang bakal memajukan projek tersebut sepertimana yang tercatit menerusi berita kat atas neh. Ini adalah satu usaha yang bagus. Aku puji kesungguhan mereka.

Lihat petikan berita kat bawah neh ;

Katanya lebuh raya tanpa tol, dengan empat lorong (dua lorong sehala) itu turut dilengkapi dengan kawasan rehat dan rawat (R&R).

"Pembinaannya berkonsepkan wakaf di mana kos pembinaan serta penyelenggaraannya dibiayai sebahagian daripada dana hasil sumbangan derma dan wakaf oleh rakyat dan syarikat swasta, termasuk syarikat berkaitan kerajaan (GLC)," katanya.  

Tok Guru Nik Aziz sendiri menyumbangkan RM5,000 wang peribadinya semalam untuk menjayakan projek ini.

Anak syarikat kerajaan negeri, Ladang Sungai Terah menyumbang RM1 juta manakala syarika Ufuk Budiman menyumbang RM100,000 kepada projek ini.

Di majlis itu, Tok Guru Nik Aziz menyeru semua lapisan masyarakat turut derma atas rasa tanggungjawab dan rasa hak bersama. -HD-


Menerusi berita kat atas neh, rakyat bukan sahaja perlu bayar cukai untuk bina lebuhraya, malahan mereka juga terpaksa keluarkan sumbangan untuk membina lebuhraya bagi kemudahan mereka sendiri.  Dua kali keluar bajet melalui dua cara. Satu melalui cukai satu melalui sumbangan. 

Dan aku percaya seluruh rakyat kelantan tanpa kira parti politik mungkin bersatu bagi menjayakan projek neh sebab mereka sebenarnya dah lama ternanti2 lebuhraya disana bagi memudahkan perjalanan mereka. Aku takde apa2 masalah langsung melihat kesungguhan kerajaan negeri berpadu bersama rakyat kelantan bagi menjayakan projek neh. Cuma tolong gunakan istilah yang betul.

Mungkin ramai rakyat kelantan tak kesah tetapi aku kesah. Aku kesah dengan sumbangan dan ketekunan korang yang berusaha untuk memajukan negeri korang. Malahan aku tabik hormat kat korang sebab benar2 berdikari. 

Ia satu sikap yang bagus. Oleh sebab aku sangat2 kisah, maka aku berharap sangat kerajaan negeri kelantan boleh faham bahawa lebuhraya yang bakal dibina harus dianggap sebagai lebuhraya yang dibina oleh rakyat sebab sedari awal pun memang ia dibina guna wang rakyat. 

Takde apa yang percuma pun. Rakyat bayar cukai, kerajaan negeri buat lebuhraya. Rakyat bagi sumbangan, kerajaan negeri buat lebuhraya. Jadi ia bukanlah lebuhraya percuma bukan? 

Ia lebuhraya yang dibina menggunakan wang rakyat dan kerajaan negeri cuma tukang memantau dan menjalankan projek sahaja. Betul ? Jadi gunakanlah istilah yang betul. Yang patut berbangga sekarang bukan PAS tetapi rakyat kelantan. Yang patut dipuji juga bukan PAS tetapi rakyat kelantan. Kerana mereka bina lebuhraya guna keringat mereka. Salute.

Ameno :  Bagi kredit pada pihak yang betul.

KBS jawab isu KPOP dan mengaku dokumen yang disebarkan adalah sahih.
Oke, korang baca dulu penjelasan KBS kat atas neh. Dah baca? Bagus. Aku pun tak faham kenapa blogger umno meroyan cakap blogger pr menipu kat blog depa. Aku rasa depa tak berapa faham kot kandungan dalam keratan akhbar di atas. Baca baik2 larh der.

Meh aku buat perincian sket.

1. KBS mengaku dokumen yang tersebar tue sahih = benar = tulen.

2. Dan KBS mengatakan bahawa dokumen yang tersebar tue adalah invois awal.

3. Maksudnya kat sini invois tue memang wujud tetapi belum finishing lagi.

4. Kiranya incomplete statement larh neh.

5. Lepas melalui beberapa siri discussion, akhirnya mereka setuju artis kpop dibayar sebanyak rm900,000.00 ribu.

6. Dan akan dibayar guna wang penaja.

7. KBS sendiri mendapat penajaan lebih dari 20juta. Baca pengakuan depa kat surat atas neh oke.

8. Dan KBS kata ia tak menggunakan wang rakyat.

Oke.

Kalau KBS bercakap hal benar, bagusla. Aku pun no hal walaupun aku tetap tak gemar artis kpop dibayar beratus2 ribu sekalipun. Tapi oleh kerana tak guna wang kerajaan waima satusen pun so lagi larh aku no hal kan.

Cuma, aku nak tertanya2 kenapa ek penaja tue sudi bayarkan bagi pihak KBS kepada artis2 KPOP tue sebanyak 900,000.00 ribu? Boleh tak KBS jawab yang tue jek?

Logic thinking kan, kalau kita nak belanja kekawan kita rm10 ka apa ka, normal larh der. Tapi kalau nak belanja dia rm100 ka apa ka mesti ada sebab2 yang kukuh? Contoh kawan kita kawin, so kita belikan dia hadiah yang makan ratus, memang logic. Tapi kalau buta2 belanja dia tanpa sebab memang pelik, betul tak?

So aku pun teringin gak nak tahu apa sebab penaja2 neh sudi menaja program di bawah KBS pada himpunan jutaan belia 2012 yang lepas? Boleh tak sesiapa ulas? Mohon pencerahan. Tenkiu.

kah kah kah

Ameno : Makan lama makin terbongkar der..  

Rosmah bawa kemajuan pada negara - Persatuan bekas tentera.

Masih ingat isu tarian punggung di depan rumah ambiga? Kalau masih ingat bagus. Kalau tak ingat no hal. Klik sini untuk refresh ingatan masing2 oke.

Sebelum tue kumpulan yang sama pernah meminta duit kopi dan tanah dari kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Aku pun tak faham apa tujuan depa. Klik sini kalau korang nak baca cerita kelakar dorang. Dan paling terbaru depa cakap rosmah membawa kemajuan kepada negara.

Pfffttttt.. kejap. Aku tak boleh tahan neh. Mulut aku dah terbuka. Aku gelak dulu boleh? Boleh larh ek.

kah kah kah

kah kah kah kah

kah kah kah kah kah

Kenyataan dorang boleh di baca kat bawah neh beb ;

Presiden Persatuan Veteran Tentera Malaysia (PVTM) Mohd Ali Tinju berkata, isteri perdana menteri Rosmah Mansor membawa pelbagai kemajuan dalam negara dan acuan baru pemikiran anak-anak Malaysia.

NONE"Kita lihat ada pihak kata Datin Seri Rosmah, (dakwaan beli) cincin RM24 juta... Datin Seri Rosmah telah membawa pelbagai kemajuan dalam negara ini.
"Beliau balik ke dalam negara bawa acuan baru untuk pemikiran mengubah anak-anak Melayu, Malaysia maju ke hadapan," katanya dalam wawancara bersama Malaysiakini. 


Ditanya mengenai sesetengah pihak yang masih mengecam Rosmah, Mohd Ali tetap memuji bahawa, isteri perdana menteri itu terus maju ke hadapan.

"Datuk Seri, berdua orangnya mempunyai pemikiran yang tajam dan walau diuji pahit dan manis.

"Bagi saya, Datin Seri tak ambil berat hal itu dan terus ke hadapan. Buatlah kerja masing-masing. Jangan sakiti hati orang lain," katanya lagi. 

Aku terus terang cakap tak faham tang mana kemajuan yang rosmah dah bawa kat malaysia neh. Setahu aku kemajuan di malaysia neh mendatar jek semenjak najib jadi piem. Tak apa2 yang berbeza sebaliknya ekonomi semakin teruk lagi larh ada. Dengan hutang sana sini.

Lepas tue kata nya rosmah balik ke negara dengan acuan baru bagi mengubah pemikiran anak2 melayu? Apa tue? Apakah yang dia merepek neh? Korang faham tak geng? Aku sungguh tak faham der.

kah kah kah

Namun satu benda yang aku puji kat dia neh kan, dia pun sempat protes isu skandal raja nong chik beb. Almaklumlah bekas kontraktor. Mesti tahu rahsia serba sedikit. Betul tak?

kah kah kah

Klik sini untuk artikel penuh di atas.

Ameno : Deman kot time wawancara neh.. ekekeke

Khamis, 31 Mei 2012

Artis KPOP yang mai himpunan jutaan belia 2012 dibayar rm2juta.

Cantik.

Memang cantik. RM2juta tue der. Sekarang gak aku nak pergi transform diri aku jadi artis kpop. Demi rm2juta der. Sapa takmo.

kah kah kah

Lihat dokumen kat bawah neh oke ;Sumber kedua2 dokumen neh ialah dari ASD. 

Lepak, 

Kerajaan jangan nak melenting melulu. Jangan nak gunakan kekerasan dan melawan kita orang guna akta keterangan ka penyiaran ka apa ka. Tue seme tak perlu. Sebaliknya jawab jek samada benda neh YA atau TIDAK.

Kalau dokumen neh tak sahih maka buktikan. Setahu aku dokumen neh sebenarnya sahih. Nak tahu citer dia? 

1. Seorang pesara kerajaan menghubungi pejabat keadilan daily pada selasa lalu.

2. Dia bagitau bahawa kerajaan belanjakan rm20juta untuk menyediakan program himpunan jutaan belia 2012. 

Bagi pandangan aku, nilai dan wang bukan isu. Yang penting pengisian program. Aku suka kerajaan belanjakan untuk rakyat tetapi mestilah untuk program2 yang bermanfaat. Ada juga program2 yang bermanfaat dalam himpunan jutaan belia 2012. Tapi sayang bercampur dengan program2 yang takde manfaat. Tue pasal jadi isu.

3. KBS juga melantik syarikat yang baru diwujudkan selama 2 bulan untuk handle program himpunan jutaan belia 2012.

Pandangan aku usia bukan masalah. Kalau dia benar2 layak no hal. Tetapi oleh kerana kerajaan dah terkenal dengan sikap penyelewengan dan kroni sana sini rasanya sukar rakyat nak percaya syarikat yang berusia 2 bulan dapat projek juta2. Itu persepsi rakyat. Jangan marah pada persepsi rakyat sebaliknya semaklah kenapa persepsi seperti itu timbul.

4. Menurut salah satu berita yang disiarkan HBN = laman rasmi kerajaan bagi program itu sendiri, mereka sahkan nama syarikat tersebut oke. Sama macam dokumen di atas. Rujuk sini.

Jadi sekarang neh kita mohon kerajaan perjelaskan. Apa rasionalnya artis kpop dibayar berjuta2? Please.. kita mahu tahu kenapa dan mengapa? Kan lebih baik bagi duit tue kat aku?

kah kah kah

Ameno : 2juta siottttt

Nizar Jamaluddin Haram jejak Johor?


kah kah kah

Lawak siotttttttttttttt

Benda yang terang2 HARAM ko taknak pula persoalkan. Benda remeh temeh macam neh korang kecoh habis. Memang betul2 mangkok ayon. Adakah perkataan mangkok ayon boleh membuatkan aku didakwa di bawah akta kenyataan pindaan 2012?

Alamak aiiiii.... pleaseeeeeeeee don't charge aku bawah akta keterangan pindaan 2012. Aku bukan menfitnah. Aku cakap benda betul jek neh. Cuma tak sokong BN saja. Takan itupun nak dakwa orang?

kah kah kah

Sebelum korang pongpang2 pasal nizar, ce ulas sket pasal kosmo. Itu akhbar kesayangan korang tue. Depa terang2 PERLI sultan johor. At least nizar bertanya bukan buat andaian ataupun memerli. Bukti? Ada kat bawah neh oke ;


Sekarang bila nak report polis pasal KOSMO? Bila nak haramkan KOSMO dari JEJAK JOHOR? Cepat pemuda umno johor. Jangan buat tindakan terpilih. Bercakap soal kesultanan melayu, korang kan paling expert dan penyokong tegar sistem kedaulatan beraja neh. Jangan tanya aku. Aku bukan pro kepada sistem neh der.

kah kah kah
Ameno : Benda haram depa halalkan, benda halal depa haramkan.

Gambar-gambar orang ramai gempur ceramah politik AC Mizal

AC Mizal ialah artis yang aktif menyokong barisan nasional. Itu bukan perkara yang baru. Ramai orang sudah tahu. Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa AC Mizal kini aktif atas pentas ceramah pula. 

Wowww..

Nak tengok tak gambar-gambar dia ketika berceramah atas pentas? Lihatlah kat bawah neh der ;kah kah kah

Mana nampak muka AC Mizal pun. Ka tak jadi berceramah sebab takde sambutan?

Alamak aii. Neh mesti orang dah spot sebagai penyokong PR kan? Tue pasal tak berani nak pergi depan2 bergambar dengan AC Mizal kan? Ramai gile siot program anjuran UMNO kat sana kan.

kah kah kah

Menurut informasi yang aku dapat dari sini, program AC Mizal neh dibuat last minit untuk menganggu ceramah PAS di ara payong semalam. Program PAS tue dihadiri oleh artis dayangku intan dan Bekas Pengarah Pelajaran Negeri Dato' Adnan Ibrahim. Nak tahu hadirin ramai ke tak ramai klik larh kat blog tersebut.

Kalau lah ceramah AC Mizal + UMNO mendapat sambutan, aku percaya 10 malam tv3 siar mengenai tentangnya. Malahan bloggers umno juga akan mainkan tak henti2. Almaklumlah RARE kan. Tapi sayangnya semalam, kerusi lebih ramai dari orang der. Kerusi pun heran aku rasa.

kah kah kah


Ameno : Orang buat ceramah, dia pun sibuk buat ceramah, tapi ceramah nak mengacau.  

Akta Keterangan (Pindaan) 2012 berkuatkuasa serta merta - Facebookers PR jaga-jaga.


Apa akta yang merepek lagi mengarut neh? Sebenarnya akta neh takde merepek sangat tetapi bn buat ia jadi merepek. Maksudnya aku, daripada tak berapa nak merepek kepada merepek habis setelah melalui pindaan 2012. Bagaimana bn buat ia jadi merepek? Dan bagaimana repekan bn akan menyusahkan kita terutamanya penyokong2 pr di facebook, blog dan twitter? 


Meh baca kat bawah neh sat ;

Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.
Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.
Selain daripada itu, ia juga mengatakan yang mana sekiranya seseorang memulakan halaman Facebook, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama dan gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.
Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:
Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut. 
Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya. 
Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya. 
Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya. 
Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya. 
 -AMANZ-

Bagaimana akta merepek neh boleh menganggu aku? Mudah. Sesiapa yang tulis komen kat blog aku, dan komen tersebut menyebabkan ada orang bn sakit ahti, mereka hanya perlu report kepada SKMM, dan SKMM akan gunakan akta neh terhadap aku.

Sama juga di page, di twitter, di youtube dan apa2 medium yang mana aku aktif sepenuhnya. Malahan jika sesiapa gunakan gambar aku dan nama aku untuk meroyan di di facebook dan seme tempat tak pasal2 aku yang dapat bala. Aku sepatutnya tak upload gambar aku dari dulu lagi. Alamak aii dah menyesal pula.

Ini betul2 kerja gila. Orang lain yang komen orang lain pula kena hukum. Bayangkan jika ada penyokong2 BN sengaja menyamar untuk menyusahkan hidup aku bagaimana? Bayangkan jika ada penyokong2 bn menyamar sebagai fans kbsb yang aktif berkomen bagaimana? Bayangkan juga jika ada cybertroopers umno yang sengaja nak menyusahkan admin kbsb bagaimana? 

Memang perkara sebaliknya boleh berlaku, iaitu penyokong2 pr menyamar sebagai penyokong2 bn untuk mengenakan dia tetapi ko tunggu lah sampai helang boleh beranak kucing, baru lah PDRM dan SKMM akan amek tindakan. Keadaan neh berbeza bila ia melibatkan bn. Undang2 zalim neh dibuat khusus untuk PR jek sebenarnya. 

Akta neh harus ditentang sepenuhnya oleh ahli parlimen pembangkang. Aku berharap mereka boleh bersuara sekeras-kerasnya membantah akta neh dan kalau boleh kita berdemo untuk bantah akta neh. Dan sementara tue, korang penyokong2 bn jangan nak merepek kat blog neh pula. Kang tak pasal2 aku jadi individu pertama didakwa di bawah akta neh. Esok plak tue dikuatkuasakan. 

kah kah kah

Sebarkan. Kita nak alert kekawan kita mengenai hal neh der. Supaya masing2 boleh berjaga2.

Ameno : Sengal siot. 

Kemiskinan di johor.

Harus di ingat kemiskinan wujud di mana-mana. Samada dalam johor mahupun luar johor. Di negeri aku tinggal pun bersepah wujud kemiskinan. Dan bukan seme orang yang miskin tue malas. Kadang2 mereka bukan lah miskin tetapi diperlihatkan miskin kerana seringkali dinafikan hak2 mereka. Aku bagi contoh mudah iaitu diri aku sendiri.

Sudah hampir 3 tahun sebanyak 5 kali aku memohon pinjaman untuk mendirikan rumah atas tanah sendiri tetapi sehingga sekarang ia masih gagal. Yang aku heran tue, orang yang ada rumah sendiri pun boleh dapat pinjaman untuk buat rumah yang lain tetapi orang2 macam aku kena beratur bertahun2 sampai sekarang tak lulus-lulus lagi. 

Boleh jek nak gadai tanah tue tapi interest bank tinggi nak taknak terpaksa lah kerja keras sikit kumpul duit sendiri dan bina rumah sendiri. Nak buat macam mana, inilah malaysia. Kalau ko bukan kroni, bukan pengampu, tak reti membodek, bukan ada orang dalam mampos lah permohonan ko diluluskan ikut merit meskipun ko layak. Dorang akan utamakan geng2 dorang dulu, yang last2 hujung2 baru sampai ke ko. Bila tahun tah nak lulus. Agaknya sampai aku berjanggut kot.

kah kah kah

Sekarang neh lihat kat bawah neh jap ;Gambar diperolehi dari blog ini.

Aku bukan nak politikkan isu neh. Jangan salah faham. Aku juga bukan nak suka2 kaitkan dengan isu no plat WWW tue. Jangan salah faham. Aku cuma nak tunjukkan kepada korang antara punca2 yang menyebabkan kita, rakyat berkecil ahti dengan pemimpin2 kita dan juga pemerintahan tertinggi kita.

Kita bukanlah berharap sangat nak makanan turun dari langit, nak duit percuma tiap2 bulan, nak kenderaan percuma atau apa. Tetapi kita berharap agar kehidupan kita neh dibebani dengan sesuatu yang kita mampu.

Faham tak? Sekarang neh apa yang berlaku di malaysia ialah kita dibebani dengan sesuatu yang diluar kemampuan dan kesanggupan kita. Kita terpaksa bayar mahal untuk segala2nya. Kita terpaksa bekerja 24jam sehari semata2 nak beli satu rumah yang selesa. Kenapa harga rumah begitu mahal di malaysia? Rumah yang selesa bukan lah bererti rumah banglo ataupun rumah besar tapi cukuplah ada 2 atau 3 bilik.

Tapi yang itupun terpaksa bekerja bermatian2 untuk mendapatkan ia. Apa salahnya kalau kerajaan wujudkan mekanisme semua rakyat malaysia automatik akan ditawarkan rumah sendiri dan perlu membayar balik berdasarkan kepada gaji masing2.

Maksud aku disini, sesiapa yang tiada rumah automatik mereka akan ditawarkan untuk beli rumah berdasarkan kepada kawasan pilihan masing2. Tanpa perlu syarat2 larh apa seme segala bagailah. Bila syarat itu neh ditetapkan jadilah orang2 yang tak memenuhi syarat terpaksa membina setinggan apa seme. 

Sepatutnya kemudahan yang paling asas, iaitu tempat tinggal, inilah yang kerajaan kena tolong rakyat. Sekurang2nya kami tidak perlu berfikir mahu berlindung di mana. Ini tidak. Bermula nya kelahiran, mak bapa kami kena sediakan rumah, pendidikan, pengangkutan, kos sara hidup, kos perkahwinan dan pelbagai kos2 sampingan. Sampaikan dah takde masa dengan family sendiri sebab terpaksa bekerja bermatian2 demi mencari rezeki bagi memenuhi kos sara hidup yang semakin tinggi.

Selepas tue kitaran neh diteruskan pula kepada generasi2 baru. Dan begitulah seterusnya. Berpusing2. Kita dipaksa hidup untuk duit duit duit duit duit duit duit duit duit duit duit dan duit jek.

Sebab apa? Sebab terlalu mendesaknya kami terpaksa cari wang 24jam untuk membayar segala2nya di malaysia. Bayar segala2nya takde masalah tetapi bayar dengan kadar yang mahal dengan kualiti yang sangat cikai itu yang akhirnya membuatkan kita semakin lama semakin meluat! 

Dan sampai bila kita perlu bersabar? Kita dah cakap banyak kali. Kita dah tulis banyak kali. Kita dah luahkan juga banyak kali. Tetapi pihak2 yang konon nya cakap mereka mendengar dan memahami hanyalah setakat buat wayang depan tv. Akhirnya masalah2 yang kita hadapi disebabkan karenah biokrasi dan kapitalis, kita juga terpaksa selesaikan sendiri.

Jangan ditanya kenapa rakyat itu, rakyat ini, kaki komplain larh, tak bersyukur lah hapa larh.. sebaliknya check dulu cara diri sendiri mentadbir negara neh bagaimana. Adakah anda benar2 mentadbir ia mengikut acuan yang betul? 

Jika betul, kenapa masih ramai di antara kami masih bergelut untuk hidup di malaysia? Boleh jawab tak, tanpa menyalahkan rakyat kembali ?

Ameno :  BN melindungi sistem kapitalis..

Rabu, 30 Mei 2012

Gambar belia terima upah rm30 tersebar.


Mana datang nya gambar neh? Siapa sebarkan? Kenapa disebarkan? Apa kaitan nya dengan himpunan jutaan belia 2012? 

Peh..

Dasat!

Aku sebenarnya dapat gambar neh dari blog omak kaw.


Kat atas neh link dia. Aku rasa berdasarkan kepada gambar maybe dorang suka2 nak bergambar dengan duit selepas terima upah. Selepas tue suka2 plak pergi upload kat media sosial. Lepas tue apa lagi kekawan depa yang memang sokong PR tak kasi can larh.. jadi dorang pun suka2 larh pergi sebarkan.

kah kah kah

Apa pun aku tunggu penjelasan dari mereka2 yang berada dalam gambar neh. Betul ke korang cuma dapat upah rm30 jek? Anda pasti? Tak lebih dari itu ka?

kah kah kah

Ameno : Bangga siot dapat rm30.. bila lagi kan? Ekekeke

Jom pancung anak bini Nizar Jamaluddin.

Wowww

Takutnya aku dengan ugutan kat bawah neh ;


Dasat nak mampos. Aku siap tergolek2 gelak lagi sebab terlampau nya takut. 

kah kah kah

Isu kecik macam neh pun nak ajak serang apa seme?  Nampak sangat hidup dia terlampau nya senang sampai isu remeh temeh pun nak ajak serang menyerang. Siap nak pancung anak bini orang pula tue. 

Kalau dibaca betul2 adalah satu ugutan. Tapi biasalah, kalau nyawa pemimpin pembangkang, arhh apa? Yeke? Ada ke? Takpe kita tunggu laporan dulu oke. Kalau nyawa pemimpin kerajaan walaupun sebenarnya bukanlah ugutan pun dan2 terus amek tindakan sepantas kilat.

Inilah malaysia. Undang2 double standard. Keselamatan pro kerajaan jek penting, keselamatan pro pembangkang tak penting langsung. Dah masak dah dengan pemBIASan mereka. Mereka yang cipta undang2 so mereka punya pasal larh.

kah kah kah

Ameno : Cuba tukarkan nama nizar kepada nama najib. Ko tunggu, lepas 5 minit dah terpacak dah budak tue depan balai kena tahan.

Isu no plat WWW - Nizar Jamaluddin di siasat POLIS JOHOR.

Huk aloh.

Benda remeh temeh macam neh pun nak siasat? Tah hapa2. Berlambak2 kes jenayah wujud di malaysia neh takde pun beria2 nak selesaikan. Isu komen kat twitter yang beria2 nak siasat buat apa? Dia dah minta maaf jek pun. Kira selesai sudahlah. Toksah nak kecoh sangat. Buat macam neh orang jadi makin menyampah der. Siyes.


Hina Allah swt takde pula respon secepat neh. Mempersoalkan isu pembaziran dan2 terus nak siasat apa seme. Polis johor setakat neh telah menerima lima report polis yang dibuat terhadap kenyataan nizar. Sebab tue dorang menyiasat.

Mangkok ayon mana larh menyemak buat report polis atas kes remeh temeh neh. Bagi aku isu neh mudah jek. Persepsi rakyat timbul disebabkan kelakuan diri sendiri. Kita bukan nak anggap dan sangka seme orang2 kaya atau apa jahat2 belaka dan suka membazir. Tetapi bila seringkali dihadapkan dengan perlakuan yang sama secara berulangan dan berterusan akhirnya kita akan ditanam dengan satu persepsi.

Jadi komen nizar mahupun komen mana2 orang awam mengenai isu no plat WWW neh bukanlah perkara yang boleh di anggap jenayah sehingga nak menyiasat orang di bawah akta hasutan pula. Dia tak menghasut pun. Cuma mempersoalkan. Aku tak nampak apa kesalahan nya mempersoalkan isu tersebut. Alamak aii. Janganlah pressure orang sangat.

Suka tak suka apa sekalipun, rakyat sekarang bukan macam zaman hang tuah. Kena lah berubah ikut arus semasa. Kenapa bila umno pongpang2 pasal sultan dan raja apa seme sorang pun tak berani nak komplain tapi bila PR persoalkan sikit mula larh nak mengata kita menghasut apa seme ?

Jangan terlalu bersikap bias dan tidak adil kepada pembangkang. Cuba belajar lapangkan diri untuk menerima apa benda yang nizar persoalkan itu ada asasnya. Sudah2lah tue. Tiada manusia maksum di dunia neh lagi dah. Nabi saw yang terakhir dan ia akan kekal begitu sampai bila2. 

Tolong faham oke.

Ameno : Hanya mempersoalkan justifikasi pembelian no plat WWW pun salah ka?

Isu no plat WWW : Nizar Jamaluddin Mohon Maaf.


Ramai yang marah nizar atas isu no plat WWW.  Dorang cakap nizar derhaka apa seme. Dorang juga cakap bahawa nizar terlalu celupar. Alamak aiii celupar meh? Dia tak cakap perkara yang salah pun. Itu kalau korang tanya aku yang sangat sangat sangat sangat sangat sangat pro republic neh. 

Dan ramai orang ingat bahawa komen twitter putera mahkota johor neh ditujukan khusus untuk nizar. Lihat bawah neh ;


Dan ramai larh juga sebarkan dan berbangga2 dengan komen putera mahkota mengenai isu neh. Bangga meh? Kalau korang tanya aku sesiapa pun boleh bercakap dan menulis apa sahaja tetapi siapa boleh tahu apa benda yang dia cakap tue benar dan betul pula?

kah kah kah

Sebenarnya mesej twitter tue putera mahkota tujukan untuk seme orang yang pongpang isu pembelian no plat WWW. Asalnya mungkin berpunca dari luahan kat bawah neh ;


Well, macam biasa pemikiran aku republic aku tak nampak apa benda yang dia cakap kat atas neh ialah perkara yang salah. Biasalah mana dia nak tahu orang tue beli guna duit apa kan? Sebab dah biasa diberitahu bahawa sultan mendapat elaun bulanan melalui wang cukai. So persepsi dia sebenarnya tak salah.

Bagi aku isu neh mudah jek. Pembelian no plat WWW samada guna duit rakyat ataupun guna duit sendiri sememangnya merupakan satu pembaziran. 

Bezanya cuma ialah jika ko membazir guna duit rakyat memang ko layak dimaki tapi kalau ko membazir guna duit ko sendiri yang diperolehi atas usaha ko sendiri maka siapalah kami nak menegur ko pongpang2 melakukan pembaziran, betul tak?

Tetapi macam biasalah, mentaliti sesetengah orang tak boleh menerima perkara di atas neh. Mentaliti neh akhirnya terpaksa membuatkan nizar jamaluddin minta maaf. 

Sebaliknya, kata beliau, kenyataan itu dibuat secara umum atas pandangan seorang rakyat.

“Jika ada yang menuduh saya menghina Sultan, itu sudah keterlaluan, kerana saya tiada niat untuk berbuat demikian," lapor akhbar Sinar Harian yang menghubungi beliau semalam.

“Itu hanya pandangan saya sebagai rakyat biasa yang melihat senario di negara ini bahawa masih ramai yang hidup dalam kesempitan dan memerlukan perhatian,” tambahnya

Nizar memohon maaf melalui mesej Twitter berbunyi:  "Jika ada mana-mana pihak yang tergores hati dengan mesej Twitter itu, saya mohon maaf". 

“Itu hanya pandangan saya sebagai rakyat biasa yang melihat senario di negara ini bahawa masih ramai yang hidup dalam kesempitan dan memerlukan perhatian,” katanya kepada Sinar Harian.

Kadang2 bila kita melakukan pembaziran ada orang lain akan menerima faedahnya. Contoh dalam isu no plat WWW. Pembaziran yang dilakukan oleh sultan dan menteri2 tertentu memberikan pula pendapatan tambahan kepada JPJ. So ia impak yang baik kepada JPJ. 

Orang2 kaya berhak menggunakan wang mereka menurut cara yang mereka sukai sama seperti kita menggunakan wang kita menurut cara yang kita sukai. Siapalah kita untuk mengawal cara mereka berbelanja kan?

Namun dalam masa yang sama persepsi rakyat terhadap sesiapa pun sebenarnya ia bermula dari perangai dan kelakuan diri sendiri. Rakyat juga bukan sangat suka menyibuk dalam urusan orang2 kaya. Ada sesuatu yang membuatkan rakyat marah sangat dengan sikap sesetengah orang. 

Dan sesuatu neh sebenarnya semakin membesar. Ia tunggu masa nak meletup dan meletus jek. Sudah sampai masanya untuk orang2 tertentu kaji balik apa sebenarnya yang membuatkan rakyat panas ahti sangat. 

Jangan nak menyalahkan persepsi rakyat jek. Pokok tak bergoyang kalau takde angin. Rakyat juga takan marah kalau takde punca. Cari punca tue dan ketahuilah kenapa rakyat marah sangat bila isu2 macam neh timbul. Nanti ko akan faham kenapa dan mengapa. Bai.

Ameno : Contohi lah sultan kelantan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...