Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 10 Ogos 2019

Wan Ji Mangsa Sabotaj Berterusan Pegawai Kerajaan?

Redzuan RF8 Media | Meskipun lebih setahun tiga bulan Pakatan Harapan memerintah namun kerajaan pusat dan negeri yang ditadbir masih tidak sunyi daripada sabotaj oleh anasir-anasir kerajaan sebelumnya.
 

 
Kes pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussin yang diarah oleh pegawai kanan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) untuk ke mahkamah bagi didakwa kerana memberi ceramah tanpa tauliah walaupun ceramah tersebut dibenarkan oleh Pengerusi MAIM yang juga Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari menjadi land mark kepada operasi sabotaj berterusan ke atas kerajaan PH.

Semalam, Wan Ji yang dihubungi pegawai kanan MAIM di bahagian penguatkuasaan diarah untuk ke mahkamah selepas selesai memberikan keterangan. Bagaimanapun Wan Ji berkata, pegawai terbabit sebenarnya akan meninggalkan perkhidmatannya di JAIM hujung bulan ini.

Katanya, kontrak pegawai kanan itu – yang didakwanya mempunyai hubungan baik dengan PAS dan Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) – tidak lagi disambung oleh kerajaan negeri.

“Perkara itu saya maklumkan kepada Pejabat Ketua Menteri Melaka,” katanya dan mendakwa mereka terkejut dengan apa yang dilakukan pegawai kanan JAIM berkenaan.

Bagaimanapun menurut Wan Ji pejabat Ketua Menteri Melaka akan membantu menguruskan hal itu “sehingga selesai”.

Terdahulu Wan Ji dilaporkan ditahan oleh pihak berkuasa Jaim bagi membantu siasatan kes memberi ceramah tanpa tauliah di Bukit Beruang pada 14 Julai lepas.

Kata Wan Ji ceramahnya sebelum ini sudah mendapat keizinan daripada pengerusi Majlis Agama Islam Melaka.

Hal sama juga, katanya, diberikan Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka, Sofi Wahab.

“Saya berpendapat pihak kerajaan PH di semua negeri dan persekutuan perlu lebih berhati-hati dengan mana-mana pegawai kerajaan yang cuba mensabotaj,” katanya.

Sementara itu, malam tadi Wan Ji meneruskan kuliahnya di Melaka dan ia turut disiarkan secara langsung di Facebooknya.

Menjawab Fitnah Perobohan Replika Buku Atas Bangunan DPB (Bukannya Rehal)!

POLITIK | Sejak semalam sesetengah netizens mempersoalkan kewajaran tindakan JKR merobohkan binaan buku atas bangunan Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP).

Mereka menamakan binaan itu sebagai rehal. Hakikatnya bukannya rehal. Kekeliruan itu timbul disebabkan notis makluman dari pihak DBP sendiri yang menamakan binaan tersebut sebagai rehal.

Rujuk :


Faktanya : 
Ia adalah buku. Penerangan dan maklumat lengkap pembinaan (blueprint) bangunan tersebut boleh didapati dari Dewan Bahasa Dan Pustaka itu sendiri dengan tak menafikan sesetengah pekerjanya pun tak faham binaan atas bangunan DBP itu adalah buku dan bukannya rehal.

Ada yang menyebarkan persepsi dan sangkaan jahat. Kononnya rehal dirobohkan adalah kerana anti Islam, anti simbol Islam dan didalangi oleh pihak tertentu (sebenarnya nak salahkan DAP);

 
Hakikatnya ia mengalami kerosakan yang sangat teruk dan serius dan boleh membahayakan keselamatan pekerja dan orang awam yang melalui kawasan tersebut;

Apabila bukti-bukti kerosakan diberi, mereka mempersoalkan pula kenapa tak baiki? Masa bina bukannya guna modal dua posen.

Eh, ini respon jurutera yang terlibat. Diulangi, jurutera yang terlibat dalam projek perobohan/tanggalan binaan buku (bukannya rehal okay) dari bangunan DBP itu;

 
Lagi;

Jelas?

Masih tak jelas, sila baca ini dulu;

Hafidzan Idris : Hari ni kecoh pasal isu Replika Buku/Rehal di atas bangunan DBP nak DIROBOHKAN.

Dan saya terpanggil untuk menulis disebabkan jabatan saya JKR dilibatkan dalam isu ini. Dan saya juga telah mendapat pendapat dan cerita dari orang yang berautoriti.

Ketepikan dahulu berkenaan fikrah siasah kita. Lihat isu ini dari sudut ilmu.

Struktur tersebut telah disahkan tidak selamat oleh sahabat-sahabat saya yang pakar dalam bidang struktur. No political influence. Keputusan dan dapatan mereka berdasarkan takrifan kejuruteraan.

Dikhuatiri jika struktur tersebut tidak DITANGGALKAN, ia akan berisiko tercabut dan jatuh.

Bab rekabentuk atau isu penyenggaraan saya tak boleh komen kerana saya tiada maklumat. Justeru tidak perlu diulas takut-takut ia menjadi fitnah. Dah le amalan pun bukan banyak lepas tu pandai-pandai ulas.. Jadi fitnah nanti 😅✌️

JKR sebuah institusi yang profesional dan melaksanakan tugas dengan penuh berprinsip.

Tidak salah untuk berpolitik tapi biarlah iman dan ilmu yang memandu fikrah bukan emosi dan nafsu amarah...

Jelas ia adalah isu keselamatan dan kejuruteraan bukannya politik.

Mungkin istilah yang digunakan itu kurang tepat. Molek jika kita gunakan perkataan DITANGGALKAN daripada perkataan DIROBOHKAN.. 😊


-------

Dah faham kan? Ia bukan agenda DAP nak mansuhkan lambang Islam. Ia agenda jurutera, JKR dan DBP nak pastikan persekitaran yang selamat untuk semua. - 10 Ogos 2019.

Dua Kali Ustaz Riduan Kantoi Fitnah, Isu Drama Demi Tuhan Aku Bersaksi & Rehal..

NURUL ASYIKIN | Apa dah jadi dengan Ustaz Dr. Riduan Mohammad Nor sejak akhir-akhir ini?

Selepas menyebarkan sangkaan jahat terhadap drama Demi Tuhan Aku Bersaksi (rujuk sini), beliau menyambung fitnah dalam isu perobohan stuktur tak selamat atas bangunan DBP.

Kita boleh faham apabila beliau menganggap binaan buku itu sebagai rehal atas kecuaian yang dilakukan oleh DBP sendiri sepertimana dinyatakan dalam kenyataan media mereka.

Bagaimanapun kita tak faham kenapa seorang ustaz merasakan dia boleh melakukan tuduhan sesuka hati tanpa memeriksa kebenaran akan satu-satu isu yang beliau timbulkan terlebih dahulu.

Kita ambil contoh drama Demi Tuhan Aku Bersaksi. Ustaz Riduan menulis panjang lebar mengenai bantahannya terhadap drama tersebut.

Dengan tajuk : DRAMA SAMPAH MEMALIT LUMPUR HITAM PADA INSTITUSI TAHFIZ.

Katanya : Drama yang mengangkat isu seputar persemburitan yang berlaku di institusi pendidikan al Quran seolah mengambarkan sisi hodoh sekolah tahfiz yang kini pesat berkembang diseluruh negara. Apa motif penerbit drama ini?, ingin memberikan didaktik moral kepada khalayak atau sememangnya tolol , korup idea, selera pasar yang murah?.

Katanya lagi : Bayangkan Imej pelajar tahfiz yang berjubah, berserban ,dengan guratan wajah bersih mulus dan sering bersama al-Quran kemana-mana akan digambarkan dalam drama yang akan ditayangkan oleh RTM ini sebagai peliwat , peminat seks songsang dan sekaligus akan meremeh dan menfitnah keseluruhan nilai-nilai murni institusi pendidikan al Quran.

Dan lagi : Umat Islam wajib bangkit bersuara menolak drama ini dan kita merasa kepelikan pula bagaimana pihak RTM membenarkan persoalan drama sebegini pandir dan tidak sensitif dengan umat Islam.1. Adakah seorang ustaz boleh memberikan ulasan dan kritikan panjang lebar terhadap satu drama yang belum pun ditayangkan (ketika itu) / menontonnya?


Boleh. Jika dia faham jalan cerita drama itu sebagaimana apa yang drama itu cuba sampaikan.

Tetapi apa yang berlaku ialah sangkaan dia terhadap jalan cerita drama Demi Tuhan Aku Bersaksi adalah jauh meleset sama sekali.

Dengan hanya menonton gambar, tak menjadikan kita tahu jalan cerita.

Sebab itu ada telefon. Adanya media sosial. Ia sepatutnya digunakan untuk kita menghubungi orang disebalik pembikinan drama tersebut.

Kita tanya dia. Saya baca kritikan awam. Betul ke apa yang orang ulas pasal drama itu? Oleh kerana saya ustaz, saya bawa title yang umat Islam rajakan, saya perlu berhati-hati mengulas supaya tak jadi fitnah pada imej Islam kerana nanti Islam akan terpalit sama atas kesilapan yang saya buat, jadi pengarah Demi Tuhan Bersaksi, betul ke?

Tak. Tak perlu tanya. Tak perlu siasat. Tak perlu semak fakta. Tak perlu buat apa-apa. Cukup dengan perasaan marah, benci, ada RTM dan boleh kaitkan dengan kerajaan masakini, kita perlu hentam dengan laju.

Cuba baca mereka yang dah menontonnya disini. Ada tak sama seperti apa yang orang belum tonton mengulasnya?

Dan setelah kebenaran telah sampai ke telinga Ustaz Riduan, adakah dia akan berlapang dada dan mengakui kesilapannya?

Atau terus hidup macam biasa seolahnya tak buat salah apa? Ya, oleh kerana dia PAS dia tak mungkin salah. Oleh kerana dia ustaz, dia tak boleh salah. Orang lain yang bersalah, kan?

Begitu juga dengan isu rehal. Apa masalahnya jika yang dirobohkan itu rehal sekalipun. Adakah Islam menyembah objek? Adakah Islam terletak pada binaan? Adakah aku beriman dengan Rehal? Rehal Tuhan aku, Rehal Rasul aku, Rehal Nabi aku, syurga dan neraka, hari kebangkitan semuanya ada di rehal itu?

Apa tujuannya menimbulkan sangkaan jahat terhadap keputusan JKR merobohkan binaan buku (bukannya rehal okay) atas alasan keselamatan?


"Rehal adalah lambang menuntut ilmu bagi orang melayu dan ada orang yang kepanasan melihat rehal, alangkah..," ini apa?

Kepanasan kat sini merujuk pada siapa?

DAP?
PAKATAN HARAPAN?
DBP?
JKR?
PEKERJA YANG MEROBOHKAN BINAAN?

Kenapa seorang ustaz macam dia tak boleh nak berfikir;

1. Aku patut tanya orang
2. Aku patut siasat apa yang berlaku
3. Aku patut ambiltahu perkara dibelakang tabir

Sebaliknya dia dengan lajunya bertindak menyebarkan fitnah dan fitnah dan seterusnya fitnah.

Adakah tarafnya seperti Faris Nasir?

Sama sekali bukan. Oleh kerana dia bawa gelaran ustaz, dan membayangkan diri sebagai pejuang Islam - bukankah menjadi tanggungjawabnya perlu berhati-hati dalam setiap tutur kata yang dilemparkan?

Hakikatnya binaan itu disahkan tidak selamat. Perobohan dilakukan atas dasar keselamatan. Andaikata ianya runtuh dan jatuh, menimpa rakyat yang tak berdosa maka lagunya - kenapa tak robohkan sejak awal? Kenapa tak pantau? Kenapa tak periksa awal-awal sebelum berlakunya kemalangan, nampak?

Dan macam biasa. Selepas terkantoi menyebarkan fitnah. Apakah Ustaz Riduan melakukan pembetulan? Adakah jarinya ringan membetulkan kesilapan? Tidak. Kerana dia PAS. Kerana dia ustaz. Dia tak mungkin salah. Tapi orang macam kita, memang salah.

Yang akan mereka kata pada kita - Pakatan Harapan menang dengan fitnah. Kau rasa kau bagus sangat?

Ok. Setelah kita melalui masa itu, kita mengaku. Kita dapati ada sesetengah isu adalah fitnah dan masalah yang diperbesar-besarkan.

Tetapi, adakah kau juga berbeza dari apa yang kau lawan? Itu soalnya.

Sekurang-kurangnya kami ada alasan. Kami juga manusia dan kami boleh terpedaya. Ya, kami telah terpedaya.

Tetapi kau pula bagaimana? Kau bukannya terpedaya. Tetapi memperdayakan. Itu menjadikan kau sama sebiji dengan apa yang kau lawan. Dalam erti kata lain, kau juga sedang cuba menang dengan fitnah. - 10 Ogos 2019.

Khamis, 8 Ogos 2019

PPBM Tak Layan Aduan Meskipun Dah Tunjuk Bukti Pemimpin Songlap Lembu Korban.

POLITIK | Tiada tindakan diambil meskipun aduan berserta bukti dikemukakan kepada PPBM menjadi punca kepada AJK PPBM Bagan Dato membuat laporan SPRM.Free Malaysia Today melaporkan;


☆ Kes berlaku pada tahun lepas, ketika umat Islam menyambut Hari Raya AidilAdha.

☆ 3 ekor lembu disumbangkan oleh Menteri Besar Perak, Faizal Azumu. 2 darinya telah dijual dengan bayaran RM5,000 setiap ekor.

☆ Aduan telah dilakukan pada Januari 2019 selepas mendapat bukti dan rakaman suara.

☆ Bagaimanapun PPBM tidak mengambil apa-apa tindakan bagi menyelesaikan kes berkenaan setakat ini.

☆ Bagi mengelak kejadian sama berulang lagi, 4 AJK PPBM Bagan Dato telah membuat laporan SPRM.

☆ Mereka yang terlibat menjual lembu korban ialah;

- Ketua PPBM Bahagian Bagan Dato = Abdul Malik Karim
- Timbalan Ketua Bagan Dato = Mohd Robion Bandi @ Ali Bandi
- Naib Ketua = Zul Azni Kamirin

☆ Ketika mengulas isu berkenaan, MB Perak Peja mengatakan beliau kesal dengan tindakan 3 pemimpin PPBM Bagan Dato yang telah menyeleweng lembu yang disumbangkannya pada tahun lepas. Laporan mengenai insiden itu juga telah dibuat kepada pihak polis semalam menerusi Setiausaha Politiknya.

☆ Bagaimanapun apa yang menjadi persoalan ialah kenapa perkara itu gagal diselesaikan di peringkat parti sahaja?

☆ Kenapa ketika 4 AJK Bagan Dato membuat aduan dan laporan peringkat parti, aduan tersebut TIDAK DISIASAT?

☆ Bukankah ini bermakna adanya tangan-tangan atasan yang melindungi pimpinan PPBM yang melakukan kesalahan dan penyelewengan?

☆ Bukankah ini juga bermakna 'sistem disiplin' PPBM bermasalah dan korup sehinggakan 4 AJK PPBM perlu mendedahkan perkara memalukan parti itu secara terbuka dan menuntut keadilan menerusi SPRM?

☆ Andaikata unit tatatertib PPBM ataupun PPBM Perak memainkan peranan dengan tepat, telus dan berintergriti, sudah tentu mereka boleh menyelesaikan aduan secara dalaman. Memecat keahlian, meminta mereka memulangkan wang tersebut dan sebagainya.

☆ Akhirnya PPBM akan dipuji telus, bersih dan amanah kerana anggota ataupun pimpinan yang buat masalah seperti salahlaku dan penyelewengan pun mereka tak bagi muka dan hukum sewajarnya.

☆ Bagaimanapun itu tidak berlaku, lebih teruk 4 AJK ini perlu lari dan meminta pertolongan cemas dari SPRM dan media.

☆ Itu baru kes curi lembu. Bagaimana jika itu bukan satu-satunya masalah yang PPBM tutup bawah karpet, bagaimana?

Fikir-fikirkanlah. - 8 Ogos 2019.

Penjelasan Isu Potongan 10% Derma Jumaat Tabung Masjid Untuk Diberikan Kepada Kerajaan Penang.

POLITIK | Sejak semalam terdapat pihak yang menyebarkan dakwaan Pulau Pinang telah menggenakan peraturan bahawanya setiap tabung masjid perlu memberikan 10% kutipan derma kepada Kerajaan Negeri.Hal itu mulai menjadi kecoh apabila satu tangkaplayar WhatsApp disebarkan dan pihak-pihak yang mempercayai dakwaan itu menyebarkan kepada pihak lain sehingga mendatangkan kecaman terhadap DAP dan kerajaan negeri.Bagi menguatkan dakwaan itu, mereka menyebarkan surat yang mengesahkan tuduhan mereka.
Apakah sebenarnya yang telah berlaku?

1. Dakwaan pihak-pihak yang berbual di paparan tangkaplayar itu adalah fitnah. Dan berita separuh benar.

2. Fitnahnya - kerajaan negeri Penang mahukan kutipan wang masjid sebanyak 10%.

Jawapan : ★ Kutipan 10% yang ditolak dari derma setiap masjid di negeri Penang pada hari jumaat bertujuan untuk menyumbang kepada Tabung Wakaf Sumbangan Masjid.

Tabung Wakaf ini diwujudkan dengan niat untuk membantu menambahkan aset wakaf, mewujudkan jaringan dana kewangan umat Islam, memelihara tanah dan hartanah umat Islam dan melahirkan rasa tanggungjawab umat Islam bagi menjaga kepentingan pemilikan hartanah.

Cadangan diterima pada 22 November 2018. Disetujukan pada 26 Jun 2019. Sepatutnya dilaksanakan mulai Julai 2019.

★ Kutipan akan dikawal selia oleh Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

Penjelasan mukasurat kedua;

3. Majlis Agama Islam Pulau Pinang terbuka kepada perbincangan dan kritikan awam.

4. Bagaimanapun kritikan perlulah berasaskan kepada maklumat tepat dan fakta, bukannya berdasarkan andaian dan fitnah.

5. Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahupun DAP tidak akan mengambil wang derma tersebut dan melayannya sebagai wang cukai seperti apa yang sesetengah orang sangkakan.

6. Majlis Agama Islam akan melayan kutipan derma itu sebagai satu tanggungjawab institusi masjid yang sepatutnya berperanan membantu umat Islam dalam urusan berkaitan wakaf dan memelihara pemilikan hartanah. Ringkasnya ia akan dibelanjakan ke atas perkara-perkara berkaitan masjid, hartanah dan wakaf yang mempunyai hubungan dengan umat Islam sahaja.

7. Segala urusan berkaitan audit, uruselia, laporan kewangan boleh diminta bagi proses memeriksa ketelusan. - 8 Ogos 2019.

Isnin, 5 Ogos 2019

10 Kenyataan Rasis MCA Hasut Masyarakat Cina Anti Tulisan Jawi - Apa Kata PAS & UMNO?

ADRIAN LIM | PERMAINAN POLITIK MCA-UMNO DI SEBALIK PELAKSANAAN SENI KHAT DALAM SILIBUS PENDIDIKAN

Ini terjemahan 10 kenyataan mandarin pemimpin-pemimpin MCA di seluruh negara beberapa hari ini. MCA sengaja mengeluarkan kenyataan dalam bahasa mandarin supaya orang Cina dihasut habis-habisan, dan pada masa yang sama masyarakat Melayu tidak faham sepatah hasutan yang sedang dimainkan oleh MCA.

Tapi tidak apa. Saya terjemahkan kenyataan-kenyataan tersebut untuk dibaca orang ramai. Kita lihat betapa jijiknya hasutan-hasutan MCA. Jangan lupa bantu sebarkan supaya topeng MCA ditanggalkan.

--------------1. "MCA & MASYARAKAT CINA BERDIRI TEGUH, TOLAK SEKERAS-KERASNYA PENGENALAN SENI KHAT DALAM SILIBUS PENDIDIKAN SJK (C)" -kain rentang yang dipegang oleh Wee Ka Siong (Presiden MCA) & Mah Hang Soon (Pengerusi MCA Perak) (Dilaporkan oleh akhbar Kwong Wah di https://www.kwongwah.com.my/…/uploads/2019/08/190804gn01.jpg) 
2. "SENI KHAT 'MENCABUL' PENDIDIKAN SJK (C), SUDAH MASANYA MASYARAKAT TIONGHUA LAWAN HABIS-HABISAN," kata MCA Tambun (Dilaporkan oleh akhbar Sin Chew di https://www.sinchew.com.my/content/content_2093884.html)3. "BANGKIT LAWAN HABIS-HABISAN POLISI UNTUK MEMPERKENALKAN SEMULA SENI KHAT," seru bekas Presiden MCA Liow Tiong Lai kepada masyarakat Cina (Dilaporkan oleh akhbar China Press di http://www.chinapress.com.my/…/%E7%88%AA%E5%A4%B7%E6%96%87…/)4. "PENGENALAN JAWI TIDAK MAMPU MENINGKATKAN TARAF BAHASA KEBANGSAAN," kata Wee Ka Siong (Dilaporkan oleh akhbar Nanyang Siang Pau di https://www.enanyang.my/…/%E3%80%90%E5%8D%8E%E6%B7%A1%E5%B…/) 
5. WANG RINGGIT ADA TULISAN JAWI: WEE KA SIONG SINDIR 'LEBIH BAIK DR MASZLEE PERGI MAIN WAU' (Dilaporkan oleh akhbar China Press di http://www.chinapress.com.my/…/%E2%97%A4%E7%88%AA%E5%A4%B7…/)
 

 
6. WEE KA SIONG (PRESIDEN MCA) SINDIR TEO NIE CHING (TIMBALAN MENTERI PENDIDIKAN DARI DAP) SEBAGAI 'MAK CIK JAWI' (Dilaporkan oleh akhbar China Press di http://www.chinapress.com.my/…/%E2%97%A4%E7%88%AA%E5%A4%B7…/)
 

7. "TEO NIE CHING TIDAK HIRAU PANDANGAN MASYARAKAT CINA DALAM KEPUTUSAN MELAKSANAKAN SENI KHAT," kata MCA Pasir Gudang (Dilaporkan oleh akhbar Sin Chew di https://www.sinchew.com.my/pad/con/content_2094719.html)
 

8. "TEO NIE CHING TIDAK HIRAU SUARA MASYARAKAT CINA MEMBANTAH SENI KHAT," kata Wakil MCA Pulau Pinang (Dilaporkan oleh akhbar Sin Chew di https://www.sinchew.com.my/pad/con/content_2094575.html)9. "TEO NIE CHING BALAS MASYARAKAT CINA DENGAN MELAKSANAKAN SENI KHAT DALAM SILIBUS SJK(C)," kata Ketua Biro Komunikasi & Diplomasi Antarabangsa MCA, Dr Tee Ching Seng (Dimuatnaik oleh MCA di http://mca.org.my/1/Content/SinglePage…)


10. "PENGENALAN SENI KHAT BUKAN CARA BAIK MENGHAYATI BAHASA KEBANGSAAN," kata Wee Ka Siong (Dilaporkan oleh akhbar Kwong Wah di https://www.kwongwah.com.my/…/%E8%AE%A4%E8%AF%86%E7%88%AA%…/) - 3 Ogos 2019.

Ahli Parlimen DAP Minta Maaf Kongsi Petikan Ayat Selar Khat Di Facebook.

POLITIK | Ahli Parlimen Kepong meminta maaf kerana berkongsikan petikan ayat yang menyelar pengajaran Seni Khat di Facebooknya pada sabtu lepas.

Menulis di Facebooknya, Lim Lip Eng berkata beliau meminta maaf kerana telah mencetuskan salah faham dan berjanji akan berhati-hati dalam berkongsikan apa sahaja maklumat pada masa akan datang.Lim bagaimanapun menegaskan petikan ayat yang dikongsikan itu bukanlah penulisan darinya sebaliknya hanya memetik kenyataan Fa Abdul.


"Yang sebenarnya : Berhubung status Facebook saya yang menjadi kecaman pihak tertentu, perlu saya ulangi bahawa yang sebenarnya ia bukan tulisan saya. 

Saya hanya memetik tulisan artikel dalam bahasa Inggeris daripada perenggan penutup rencana tulisan Fa Abdul, kolumnis Malaysiakini. Saya bukan penulis itu. 

Kesilapan saya ialah tidak meletakkan nama penulis tersebut di bawah petikan ayat itu. Saya memohon maaf atas perkongsian petikan ayat tersebut tanpa memetik nama penulis sebenar. 

Saya juga berjanji akan berhati-hati dalam membuat perkongsian status media sosial. Semoga salah faham ini dapat dijernihkan dengan penjelasan ini," katanya dalam satu kenyataan di Facebooknya petang ini. 


Sebelum ini Lim dikecam kerana dianggap menghina tulisan jawi dengan menyamakan ia dengan tahi lembu.


Penafian Lim dan tindakannya yang mahu melaporkan laporan HarakahDaily ke polis bukan sahaja tidak dilayan malahan menerima kecaman hebat dari netizens.

"Akhbar PAS, Harakahdaily telah melaporkan kononnya saya telah menyamakan khat jawi dengan tahi lembu. Perlu dijelaskan bahawa tulisan tersebut adalah petikan daripada perenggan penutup rencana tulisan Fa Abdul, kolumnis Malaysiakini. 


Harakah telah dengan niat jahat mendakwa saya sebagai pembuat kenyataan terbabit. Pejabat saya akan membuat laporan polis terhadap mereka yang telah membuat ugutan dan serangan terhadap saya tanpa usul periksa," katanya pada ahad. 

Menurut pengkritik, Lim dianggap bersetuju dengan kenyataan Fa Abdul kerana itulah beliau memetik ayat tersebut dan berkongsikannya semula.

Bagaimanapun, Lim yang mulanya berkongsikan petikan ayat Fa Abdul yang mengandungi ayat tahi lembu bagi mengkritik pembelajaran Seni Khat di SJKC Tahun Empat bertindak mengedit petikan asal dengan memadamkan perkataan tahi lembu.

Tidak dapat dipastikan kenapa beliau berbuat demikian disebalik penafian tegasnya konon tidak menghina Seni Khat.

Selang sehari beliau kemudiannya memadamkan terus pautan yang berkongsikan artikel Fa Abdul di Facebooknya. - 5 Ogos 2019.

Masyarakat Cina Kantoi. Rupanya Belajar Jawi Sudah Ada Di Buku Teks Tahun 5 SJKC.

NURUL ASYIKIN | Orang yang rasis akan seringkali terkantoi memperbodohkan diri mereka sendiri. Begitulah yang berlaku pada kumpulan pendesak yang anti tulisan jawi diperkenalkan di silibus Bahasa Malaysia tahun empat SJKC bermula 2019.

Telah Menteri Pendidikan, Dr.Maszlee memperjelaskan tujuan KPM menambahbaik silibus Bahasa Melayu tahun empat SJKC dengan memperkenalkan Seni Khat atas nama memupuk perpaduan, menaikkan semangat patriotisma dan meningkatkan pengetahuan murid terhadap sejarah tanahair serta mendekatkan mereka kepada identiti nasional.

Nampaknya penjelasan KPM itu disambut dengan hinaan, cercaan, makian dan kutukan terhadap mereka yang anti masyarakat melayu, muslim dan Islam khususnya.

Kononnya belajar jawi bermaksud Islam sudah masuk ke SJKC. 

Kononnya belajar jawi merupakan satu pemaksaan.

Kononnya belajar jawi bermaksud melayu mahu doktrinisasikan pemikiran bukan melayu.

Kononnya belajar jawi merupakan satu beban dan menyusahkan anak-anak yang dihimpit dengan pelbagai tekanan dari subjek lain. Mereka terpaksa bahagikan masa untuk menguasai empat bahasa.

Empat bahasa? Betapa bodohnya masyarakat cina (bukan semua). Tulisan jawi bukannya bahasa. Tulisan jawi ialah sistem tulisan bagi Bahasa Melayu sebelum ianya diselaraskan kepada Roman (atau disebut rumi bagi kebanyakan rakyat).

Ini bermakna bagi Bahasa Melayu (atau disebut Bahasa Malaysia) kita ada dua jenis sistem tulisan;

i) Jawi
ii) Roman

Adakah jawi ialah bahasa baru? Sudah tentulah tidak. Mak bapa yang berasal dari SJKC walaupun bukan semuanya tapi kebanyakan dari mereka bodoh sejarah tanahair tapi dengan takmalunya nak mengaku pula sebagai RAKYAT MALAYSIA dan mahukan hak samarata. Sebelum tuntut hak samarata jadi dulu bangsa Malaysia yang sebenar, usah jadi klon dan tiruan.

Mana ada rakyat Malaysia yang tergamak menghina sejarahnya sendiri seperti tekanan yang tulisan jawi terima pada ketika ini.

Sudahlah begitu, dek kerana rasis yang memang ada dalam hati, mereka terlepas pandang. Pembelajaran jawi di SJKC bukanlah perkara asing bagi masyarakat cina Malaysia.
Lihatlah gambar-gambar ini;
Nampaknya sudah ada rekod yang anak-anak SJKC telah belajar mengenai jawi ketika berada di tahun lima. Jadi ia bukanlah perkara baru dan pelik pun.

Subtopik Seni Tulisan juga berada di silibus Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan tetapi anak-anak ini belajar lebih awal, mungkin di tahun dua atau tiga.

Ia diperkenalkan bagi mendedahkan anak-anak melayu kepada jenis-jenis bahasa dan tulisan yang ada di Malaysia.

Selain sebagai pengetahuan am, ia juga bertujuan supaya anak-anak melayu ini kenal bahasa dan sistem tulisan kaum yang berbeza dari mereka.

Anak-anak melayu ini tidak marah apabila difahamkan apa itu Bahasa Mandarin dan Tamil. Ini dibuat KPM bagi memupuk perpaduan dan persefahaman antara kaum. Kan nampak pelik jika kita duduk di satu negara tapi tak tahu apa jenis bahasa dan tulisan yang kaum-kaum berbeza dari kita menggunakannya, betul tak? 

Ini bermakna tindakan memarahi, mempertikaikan, mengecam dan memaki hamun KPM dan Dr. Maszlee oleh sesetengah masyarakat cina adalah didorong semangat rasis.

Mereka cuba nak memecahkan kehormonian negara. Mereka hasut masyarakat cina untuk anti orang melayu dan orang Islam. Mereka gunakan tulisan jawi untuk menajamkan perasaan marah bagi menjayakan hasutan itu.

Lama kelamaan, orang cina akan membunuh orang melayu. Selepas itu orang melayu akan naik hantu. Dan orang melayu akan membalas dendam. Selepas itu apa yang berlaku? Anda boleh fikirkan sendiri. 

Hakikatnya, anak-anak SJKC telah lama belajar jawi. Penambahbaikan sukatan matapelajaran adalah perkara biasa. Ini dibuat bagi memperkemaskan silibus mengikut perkembangan semasa kerana anak-anak ini semakin cepat belajar dan cekap.  

Adapun yang mempertikaikan tentang pembelajaran coding di sekolah juga merupakan satu kebodohan.

Telah KPM masukkan sukatan mengenai coding seawal peringkat sekolah rendah dan mempunyai perancangan untuk memperdalamkan lagi sukatan tersebut bermula 2020. Jadi buat apa KPM nak tambahkan coding sedangkan ia sudah pun berada di dalam silibus dan dirancangkan untuk ditambahbaik? Keputusan sudah dibuat, orang kata dah EXECUTED pun. So, nak banding dengan sekolah Thailand buat apa? Duduk dalam gua lama sangat ke sampai ketinggalan begitu teruk?

Rujukan : https://www.thestar.com.my/opinion/letters/2018/06/26/coding-is-already-part-of-school-curriculum 

Terdapat pihak-pihak yang dengan sengaja mahu mencari salah Menteri Pendidikan. Tujuan mereka ialah mahu memburukkan imej Dr. Maszlee dengan harapan Tun Dr. Mahathir memecat Dr. Maszlee sebagai Menteri Pendidikan.

Pihak-pihak ini bukannya kumpulan liberal. Kerana orang liberal tidak akan menyekat kebebasan bersuara. Mereka ialah liberal murtad. Liberal yang lari dari landasan sebenar liberal. Mereka ialah libertad. Bodoh dan rasis. Liberal tidak rasis. Tetapi libertad ialah rasis. 

Mereka tidak sukakan pendekatan Dr. Maszlee yang mahu menyatukan anak bangsa dengan usaha-usaha berterusan dari pihak Kementerian Pendidikan Malaysia.

Mereka tidak suka cina, melayu, india duduk ketawa bersama-sama di satu sekolah.

Mereka tidak suka cina dan india menghormati ajaran Islam.

Mereka tidak suka melayu menghormati perbezaan agama dan kepercayaan dengan matang.

Mereka mahu menghancurkan itu. Bagi mereka selagimana wujudnya kaum cina, india, melayu yang tidak rasis, selagi itulah agenda mereka akan diganggugugat. Dan janganlah anda sesekali menjadi catur mereka. Sesungguhnya orang yang rasis adalah libertad. - 5 Ogos 2019.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...