Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 10 Februari 2018

Husam, Ini Bukti Mahathir Diskriminasi Kelantan Jawab Pensyarah.

BENARKAH TUN DR MAHATHIR TIDAK PERNAH MENDISKRIMINASI KELANTAN?
Terkejut besar saya bila mendengar ucapan Naib Presiden AMANAH, Haji Husam Musa, dalam Ceramah Perdana Sempena Pelancaran Pakatan Harapan Parlimen Bachok di Pejabat AMANAH Bachok malam tadi, 9 Februari 2018, yang berbunyi “Tun Dr Mahathir ni tidak pernah diskriminasi Kelantan”.
Ini kerana ucapan Haji Husam ini jauh bertentangan dengan kenyataan beliau sendiri sebelum ini, dengan kenyataan Haji Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, yang merupakan Pengerusi AMANAH Kelantan, sebelum ini, malah dengan kenyataan Almarhum Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri sebelum ini.
Dalam kenyataan beliau sempena 22 tahun pemerintahan PAS di Kelantan pada tahun 2012, Haji Husam telah menyebut : “Sikap diskriminasi UMNO yang berterusan, seperti penafian pembayaran royalti petroleum, pembinaan lebuh raya, lapangan terbang yang masih tidak diberikan status antarabangsa, pelabuhan yang belum benar-benar dimajukan oleh Kerajaan Pusat dan wujudnya pelbagai diskriminasi yang lain.”
Dalam kenyataan beliau pada tahun 2011, Haji Wan Abdul Rahim telah menyenaraikan 17 diskriminasi Kerajaan Persekutuan terhadap Kelantan, termasuk:
(1) Menubuhkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) sebaik sahaja PAS berjaya memerintah negeri itu pada tahun 1990 bagi tujuan mengganggu sistem pentadbiran kerajaan negeri.
(2) Menteri Besar tidak lagi dilantik menjadi Pengarah Keselamatan Negeri Kelantan.
(3) Baja subsidi tidak lagi diberikan secara menyeluruh oleh Kerajaan Persekutuan kepada rakyat Kelantan.
(4) Menteri Besar tidak lagi dijemput di dalam Mesyuarat-Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri.
(5) Geran Persekutuan dalam bentuk capitation grant, federal road grant, growth grant, dalam bentuk geran keseimbangan dan lain-lain diberi amat lewat.
(6) Peruntukan geran rumah awam kos rendah sebanyak RM12 juta yang telah dipersetujui oleh Kerajaan Persekutuan melalui pihak Perbadanan Kemajuan Iktisas Negeri Kelantan telah ditarik balik sebaik sahaja PAS berjaya memerintah Kelantan.
(7) Permintaan Tuan Guru Nik Aziz sejak tahun 1991, menerusi pertemuannya dengan Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, agar diwujudkan satu pelabuhan di Kelantan, tetap tidak dilayan oleh Kerajaan Persekutuan hingga kini.
(8) Tok Guru minta supaya tanah yang telah pun diambil di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa untuk memanjangkan landasan penerbangan, sampai ke hari ini pun tidak dapat digunakan lagi.
(9) Royalti petroleum kepada Kerajaan Kelantan tetap terus dinafikan sehingga hari ini, sehingga Kerajaan Kelantan terpaksa membawanya ke mahkamah untuk mendapatkan royalti minyak dan gas hak rakyat negeri Kelantan.
(10) Apabila berubah kerajaan, wakil kerajaan negeri untuk berada di dalam Lembaga Pengarah KESEDAR tidak lagi diminta daripada kerajaan negeri, tetapi dilantik mengikut kesukaan pihak Kerajaan Persekutuan sendiri
Penegasan Almarhum Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai diskriminasi Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Kerajaan Kelantan pula telah terlalu banyak direkodkan dan tidak jauh berbeza daripada kenyataan-kenyataan Haji Husam dan Haji Wan Abdul Rahim yang merupakan bekas Setiausaha-Setiausaha Politik beliau sebelum ini.
Malah, bekas pemimpin UMNO seperti Datuk Zaid Ibrahim juga turut mengakui diskriminasi Tun Dr Mahathir terhadap Kerajaan Kelantan ini di mana di dalam satu tulisan beliau pada tahun 2009 beliau telah menyebut: “Bila BN kalah kepada PAS sejak 1990, setiap kali Pilihan Raya Umum BN berjanji nak buat macam-macam kebaikan untuk rakyat di Kelantan. Tapi setiap kali BN kalah, orang Kelantan terus menjadi mangsa diskriminasi pembangunan BN.”
Lebih jauh lagi, diskriminasi Tun Dr Mahathir terhadap Kerajaan Kelantan ini juga turut disebut di dalam tesis PhD Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff pada tahun 1998 bertajuk “Federalism in Malaysia: A Study of the Politics of Centre-State Relations” dalam mana beliau telah menyebut:
(1) “This centralisation of constitutional powers has been used by the federal government in a discriminatory manner to gain leverage against state governments under opposition control.”
(2) “The federal government refused to cooperate with the PAS-led state government in administering the state and also limited its assistance to the state’s economic development programmes in order to undermine the credibility of PAS claims to be a legitimate alternative to UMNO rule.”
(3) “Mahathir’s UMNO discriminated against Kelantan in terms of cultural development.”
Tidak saya sangka sama sekali sampai ke tahap ini cubaan mensucikan Tun Dr Mahathir selaku Pengerusi Pakatan Harapan dan selaku calon Perdana Menteri Pakatan Harapan boleh berlaku di kalangan pemimpin Pakatan Harapan Kelantan, termasuk oleh Haji Husam selaku Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan sendiri.
Nota : Isu royalti petroleum kepada Kerajaan Kelantan bagaimanapun hanya berbangkit selepas Tun Dr Mahathir tidak lagi menjadi Perdana Menteri.

Isu Rafizi & Akta BAFIA - Ini Pandangan Peguam Pro DAP.

RAFIZI - MAHKAMAH ATAU KERAJAAN?
Semalam 08/02/2018 Mahkamah Sesyen Shah Alam telah mensabitkan kesalahan YB Rafizi Ramli di bawah BAFIA atas kesalahan membocorkan maklumat pelanggan.
Ramai yang berikan pandangan, pendapat, komen dan kritikan.
Bagi aku begini saja.
BAFIA bukan suatu Akta baru. BAFIA digubal sejak tahun 1989. BAFIA dibentangkan oleh Menteri Kewangan ketika itu Tun Daim Zainuddin.
BAFIA digubal bertujuan untuk mengadakan undang-undang baru mengenai pelesenan dan pengawalseliaan institusi-institusi yang menjalankan perniagaan-perniagaan bank, syarikat kewangan, bank saudagar, syarikat diskaun dan pembrokeran wang, mengenai pengawal seliaan institusi-institusi yang menjalankan perniagaan-perniagaan kewangan lain yang tertentu, dan mengenai perkara-perkara yang bersampingan atau berkaitan dengannya.
Sekarang BAFIA telah dimansuhkan dan digantikan dengan Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.
Ramai yang komen bahawa keputusan Mahkamah semalam tidak wajar kerana Rafizi mendedahkan maklumat salah laku pihak tertentu khususnya melibatkan wang rakyat yang disalahguna. Tidak wajar itu disandarkan kepada tiadanya tindaka terhadap pihak yang menyeleweng tetapi pihak yang mendedahkannya yang diambil tindakan.
Bagi aku, keputusan Mahkamah setakat ini tidak khilaf kerana ia jelas berpandukan peruntukkan undang-undang. Mahkamah tidak boleh ambil tindakan terhadap pihak lain selain tertuduh.
Apabila yang dituduh itu dibuktikan melakukan kesalahan, tertuduh akan disabitkan dan dihukum. Mahkamah tiada kuasa terhadap pihak lain.
Habis tu kenapa NFC tidak didakwa tetapi Rafizi yang didakwa?
Itu bukan kuasa Mahkamah. Kuasa mendakwa sesiapa saja ialah kuasa Peguam Negara.
Jika NFC terlepas tanpa didakwa, itu adalah atas tindakan Peguam Negara bukan Mahkamah.
Atas dasar itu kita mahu menjatuhkan BN dari pentadbiran negara dan menawarkan untuk melakukan reformasi institusi secara menyeluruh. Ada institusi tertentu yang tidak berfungsi mengikut Perlembagaan tetapi atas arahan eksekutif.
Keputusan kes Rafizi ini seharusnya dijadikan hujah utama kenapa BN perlu digantikan dalam PRU14 akan datang. Jika BN dibiarkan memerintah, lebih ramai orang awam lain akan senasib dengan RAFIZI. Penjenayah dibiarkan tetapi yang membongkar jenayah diambil tindakan.
Jangan biarkan negara terus rosak dengan BN.

Ramai Melancong Petanda Ekonomi Baik? Ini Jawapan Untuk Tun Faisal.

Oleh : Azhar Harun
Percutian di luar negara tanda ekonomi baik?
Saya terpanggil untuk membuat komen mengenai perkara ini kerana saya dapati naratif pihak kerajaan di dalam perkara ini, dengan hormat yang terlebih dahulu, amat dangkal.
Apabila dinyatakan bahawa ramai orang Malaysia yang merungut tentang kesempitan hidup, kos sara hidup yang semakin memuncak dan pengangguran yang semakin meruncing, jawapan pihak kerajaan, antara lainnya ialah seperti berikut:
a. eh, kalau ekonomi tak baik, bagaimana pula ramai rakyat Malaysia yang bercuti dan berbelanja di luar negara?
b. indeks konsumer kita tinggi. Itu bermaksud ramai orang berbelanja besar. Jadi ekonomi kita bagus lah.
c. ada pula seorang yang terkenal memuatnaik carta jualan kereta Honda di Malaysia untuk menunjukkan bahawa banyak sekali kereta Honda yang dibeli tahun lalu. Jadi implikasinya ialah ekonomi kita baik.
Alangkah mudahnya kalau konklusi makro ekonomi kita dapat dirumuskan dengan begitu mudah dan sebegitu alpa dan bersahaja.
Apakah mereka ini semua tidak sedar apa sebenarnya yang dirungutkan oleh masyarakat dan siapa yang sebenarnya merungut?
Rakyat bukan merungut tak boleh pergi Paris dan shopping di New York.
Rakyat juga tak pernah merungut bahwa mereka tak boleh shopping di Pavilion atau Suria KLCC.
Rakyat juga tak pernah merungut mereka tak boleh beli Honda City atau Civic.
Sebenarnya rakyat merungut mereka tak mampu untuk beli tepung, petrol, roti canai, nasi lemak, baju dan seluar bundle, kasut Adidas tiruan, hot dog ditepi jalan.
Mereka merungut tak larat bayar bil letrik.
Mereka merungut tak ada duit nak hantar anak-anak ke tuition. Malah nak beli pakaian seragam sekolah pun mereka bermasalah.
Rakyat yang merungut mengenai perkara di atas bukan berniat pun nak ke Singapura atau Thailand. Apa lagi ke London sambil hisap curut sebatang 165 ringgit dan berwefie di tepi jalan kat Bayswater atau di pinggir Harrods.
Malah ada di antara mereka yang tak pernah datang ke Kuala Lumpur pun.
Saya lihat sekarang ini, taraf perekonomian masyarakat kita seperti berkasta.
Dari segi pemerhatian mata kasar, kasta-kastanya boleh di lihat dari kereta yang ahli-ahlinya masing-masing pandu atau dipandu di dalamnya, yakni, secara umumnya seperti berikut (dari yang teratas sehingga yang terbawah:
a. kasta Lamboghini, Ferrari dan Bentley.
b. kasta Mercedes S Class dan BMW 7 series.
c. kasta Mercedes E class dan BMW 5 series.
d. kasta Honda Accord dan Proton Perdana
e. kasta Toyota Vios dan Honda City
f. kasta Proton Saga, Kancil dan kereta tua
g. kasta kapchai
h. terletak di antara kasta d-g, kasta lrt dan mrt.
Kasta Lamboghini, Ferrari dan Bentley ini terlampau jauh meninggalkan kasta-kasta lain dari segi kebolehan berbelanja. Mereka inilah yang ke luar negara naik 1st atawa busniness class (malah ada yang naik private jet pun), yang hisap cerut masuk instagram kat Bayswater dan bershopping di Harrods London atawa La Fayette Paris dan sebagainya. Anak-anak mereka di luar negera. Malah, ada yang pergi ke pejabat naik helikopter pun. Hadir acara alumni pun dengan helikopter.
Kasta B pun tak boleh kejar kasta A ini.
Kasta B pun ke luar negara juga. Tapi tak lah sehebat kasta A. Anak-anak kasta ini mungkin bersekolah di international school dan private colleges sebelum ke luar negara. Ahli-ahli kasta ini ialah CEO-CEO dan mereka yang mempunyai perniagaan yang besar dan berjaya.
Kasta C ke luar negara juga. Tapi mungkin 3 tahun sekali. Anak-anak mereka di sekolah swasta. Kalaupun anak-anak mereka melanjutkan pelajaran ke luar negara, mungkin di bawah twinning programe sahaja. Ahli-ahli kasta C ini ialah golongan profesional secara 'amnya. Mereka ini berpelajaran tinggi tetapi mungkin tidak sesuccessful seperti yang di dalam kasta B.
Kasta D dan E akan ke Singapura, Thailand, Indonesia sahaja. Sekali sekala mereka ambik tour ke Eropah. Kasta D dipenuhi dengan civil servants atawa penjawat awam yang di posisi tinggi. Mereka berpelajaran tetapi memilih untuk bekerja kerajaan.
Di dalam golongan E pula ialah graduan graduan yang telah bekerja selama 2-5 tahun. Ramai daripada mereka yang tersangkut di dalam income trap. Maksudnya, kaya pun tidak, miskin pun tidak. Mampu beli kereta. Tapi agak susah hendak membeli rumah. Boleh minum kopi kat Starbucks tapi nak pergi 5 star hotel belum tentu boleh.
Kasta F dan G inilah yang amat susah kehidupan mereka. Mereka lah yang merungut tentang kesempitan hidup dan keruncingan pendapatan yang amat ketara.
Dan mereka lah yang paling besar jumlahnya jika dibandingkan dengan jumlah ahli kasta-kasta yang lain.
Di dalam lingua kerajaan, mereka inilah yang kita kategorikan sebagai golongan B40. Yang menerima BR1M, yang kais pagi makan tengahari dan kais petang makan esok pagi.
Inilah yang kita panggil JURANG PENDAPATAN.
GDP dan indeks konsumer tidak akan dapat menyerlahkan jurang pendapatan.
Jurang inilah yang makin meruncing. Dan jurang inilah yang kita seolah-olahnya pejam mata dan tak mau tengok mahupun bincang.
Semata-mata dengan mengatakan bahawa ramai yang ke luar negeri dan berbelanja sakan dan ramai yang beli Honda tak bermaksud kasta-kasta F dan G ini senang lenang dan tak wujud.
Rungutan mereka tak ada kena mengena dengan bercuti ke luarnegeri atawa dengan nak beli Honda.
Rungutan mereka adalah terlebih basic daripada itu.
Yang sedihnya ialah, kalau kita kaji ahli-ahli kasta A ini dan kita selidik faktor-faktor yang memangkinkan mereka ke dalam kasta A, ramai di antara mereka tak berhak pun untuk berada di dalam kasta A kerana:
a. ilmu dan kualifikasi pelajaran mereka tak setinggi mana
b. intelek mereka pun tak seberapa
Jadi persoalannya, kenapakah begitu? Bagaimanakah ahli-ahli kasta A boleh berada dalam kasta A walaupun mereka, dari segi tahap keinsanan universal, tidak seberapa?
Kita kemudiannya mesti kaji kenapa boleh terjadi sedimikian? Kita perlu lihat bagaimana mereka boleh melonjak ke dalam kasta A?
Kita tengok siapa mereka dan siapa kawan mereka. Serta siapa kontek mereka.
Maka akan terjawaplah misteri ini.
Maka timbul pula persoalan berikutnya, yakni:
Apakah distribusi peluang (distribution of opportunity) yang dipraktiskan di negara kita seimbang?
Di tahun 2018, pada pendapat saya, kita tidak lagi sepatutnya bercakap mengenai distribusi kekayaan atawa "distribution of wealth."
Negara-negara tidak lagi kaya seperti dahulu kala.
Distribution of wealth ialah satu konsep lampau dan hampir mansuh.
Pentadbiran adil atau pun yang mengamalkan distributive justice di tahun 2018 ialah mengenai distribusi peluang. Yes, distribution of opportunities.
Dalam konsep ini, saya cadangkan bahawa setiap insan itu akan dapat maju ataupun memajukan diri sekiranya ada peluang atau diberi peluang yang secukupnya dan sama-rata.
Kalau selepas diberi peluangpun, dia masih gagal, maka itu kelemahan dia.
Orang yang berpeluang ke University Oxford sudah tentu akan jauh tarafnya dari orang yang tidak berpeluang. Namun, orang yang tidak berpeluang itu, dari segi teorinya, mungkin akan setaraf sekiranya diberi peluang yang sama.
Apakah kita mahu tanamkan kepala dan terus menerus berendam di dalam konsep kuno distribution of wealth sebagaimana yang dicuba untuk di implementasikan di dalam Dasar Ekonomi Baru (yang telah terbukti gagal).
Atau kita mahu selidik dan menukar arah ke teori alaf 2000 dan memberikan peluang yang serupa kepada semua individu?
Sampai masanya, pada pendapat saya, untuk kita memartabatkan keindividuan setiap rakyat kita.
Kita mulakan dengan anggapan bahawa semua kita adalah makhluk yang mempunyai kebolehan. Cuma yang kita perlukan ialah peluang.
Mungkin dengan peluang yang cukup, kasta Kapchai akan dapat melonjak ke kasta Bentley dan sebagainya.

Tak Payah Kesian Lah Kat Dia Kata Musuh Ketat Rafizi..

Cybertrooper BN yang terkenal dan dianggap bertaraf elit kerana mempunyai 'direct link' dengan PMO, Lim Sian See mengajak orang ramai untuk tidak berasa simpati terhadap Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli selepas dijatuhkan hukuman penjara 30 bulan kerana didapati bersalah mendedahkan akaun bank berkaitan NFC.


Menurut Lim Sian See yang dipercayai nama pena kepada Eric Se To, yang mengetuai Komunikasi Strategi Barisan Nasional berkata bahawanya pendedahan Rafizi mengenai NFC adalah fitnah dan disebabkan fitnah itu nama Rafizi meningkat naik dan bertanding dalam pilihanraya.

Malahan dakwanya, pendedahan Rafizi mengenai NFC bukanlah pendedahan sebenarnya kerana ia terlebih dahulu disedari oleh Jabatan Audit Negara berdasarkan laporannya yang menggesa agar NFC mengambil tindakan segera bagi membetulkan kepincangan pengurusan syarikat tersebut dalam projek bekalan daging lembu untuk keperluan negara.

Untuk rekod, Lim Sian See ialah musuh ketat kepada Rafizi kerana kerap kali menyerang Ahli Parlimen Pandan itu. Malahan gelaran sotong yang diberikan kepada Rafizi Ramli adalah berasal dari individu itu. Rafizi Ramli juga beberapa kali menjawab serangan terbuka oleh cybertrooper BN itu kepadanya.Oleh : Lim Sian See
Mengapa tidak perlu kasihan terhadap Rafizi

Rafizi baru sahaja membuat cerita sedih bagaimana beliau berjuang untuk rakyat tetapi menerima hukuman penjara 30 bulan kerana “mendedahkan korupsi” di NFC.

Di akhir cerita sedihnya itu sudah pasti seperti biasa ialah untuk menagih simpati dari rakyat dan menyumbang bantuan kepada beliau.

Undang-undang tetap undang-undang. Walaupun tiada siapa pun mahu seseorang dihukum penjara, adalah penting untuk memaklumkan kepada anda semua apa yang sebenarnya berlaku mengenai Rafizi ini.

Dengan menggunakan penyata akaun bank milik NFC Corp pada 7 Mac 2012, Rafizi secara terbuka menuduh NFC Corp telah menyalahguna pinjaman mudah berjumlah RM250 juta untuk membeli kondominium mewah dan bukannya untuk menternak lembu.

Bagaimanapun, syarikat NFC telah menyanggah kenyataan ini dan menyaman malu ke atas Rafizi - kes ini telah dimenangi oleh NFC di mahkamah tinggi. Rafizi kemudiannya telah diarahkan membayar RM300,000 sebagai ganti rugi malu kepada NFC.

Secara asasnya, Rafizi telah melanggar akta BAFIA kerana mendedahkan penyata akaun sulit bank milik NFC dengan menjadikannya sebagai satu tuduhan yang kemudiannya ternyata adalah palsu di mahkamah.

Undang-undang mengenai BAFIA ini cukup jelas. Jika anda mendedahkan kepada orang lain penyata akaun bank milik orang lain, anda adalah melanggar akta tersebut. Dan Rafizi mengetahui perkara ini.

Mengapa pula perlu kasihan kepada beliau ini sedangkan beliau menyedari dan secara sedar melanggar undang-undang tersebut dengan memfitnah seseorang?

Rafizi bukanlah orang yang pertama “mendedahkan” masalah mengenai syarikat NFC tersebut. Pihak kerajaan yang pertama sekali “mendedahkan” isu NFC ini.

Pada tahun 2010, laporan oleh Ketua Audit Negara menyatakan NFC telah gagal mematuhi matlamat penubuhannya selepas menerima pinjaman mudah berjumlah RM250 juta dari pihak kerajaan.

Pada masa tersebut iaitu pada Mac 2012, dengan “pendedahan” oleh Rafizi tersebut, pihak Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) telah pun menyiasat isu NFC ini berdasarkan kepada laporan yang didedahkan oleh Ketua Audit Negara tersebut. Begitu juga dengan SPRM.
https://tinyurl.com/y9qw9hl5

Rafizi bukannya seorang hero yang mendedahkan masalah NFC tersebut dan mengapa pula perlu “kasihan” kerana bertindak sebagai hero?

Anda juga perlu mengambil maklum tidak seperti mana dengan laporan yang terlalu mahal dengan harga RM305 juta bagi projek Terowong Pulau Pinang dan RM250 juta yang diluluskan oleh Muhyiddin Yassin, itu Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani sebagai pinjaman mudah kepada NFC masih perlu dibayar bersama dengan kadar faedah atas pinjaman tersebut.


Benar, projek tersebut berdepan dengan masalah semasa pelaksanaannya – sebahagiannya kerana kegagalan kerajaan membina rumah penyembelihan serta juga jalan ke ladang tersebut – tetapi apa cara pun pihak NFC masih perlu membayar pinjaman tersebut beserta dengan kadar faedahnya.

Dengan mengatakan bahawa Rafizi tidak mendapat apa-apa faedah dari fitnahnya tersebut dan “pendedahan” yang melanggar undang-undang pada Mac 2012 tersebut adalah tidak benar.

Dengan sebab itu, imej Rafizi meningkat naik dari tidak memiliki apa-apa pun kemudiannya menjadi sebutan ramai. Beliau kemudiannya diberikan peluang untuk bertanding di kerusi parlimen Pandan pada PRU 13, di mana beliau telah memenanginya dan menerima ganjaran sebanyak RM29,000 setiap bulan dan bebas cukai selama-lamanya.

Dengan menggunakan nama beliau tersebut, beliau telah berjaya mengutip berjuta ringgit dari sumbangan orang ramai di mana wang sumbangan tersebut kemudiannya didapati untuk membayar perkhidmatan oleh syarikat milik Rafizi itu sendiri bagi membekalkan tenaga kerja iaitu Invoke.

Kemasyhuran dan keuntungan datang dengan cara ini iaitu “mendedahkan” isu NFC. Patutkan kita perlu kasihan kepada Rafizi yang “beliau tidak mendapat apa-apa pun” sedangkan beliau tahu telah melanggar undang-undang?

Dengan keberanian dan bersemangat beliau “mendedah” isu NFC tersebut, Rafizi kemudiannya kelihatan terus menerus memperhebatkan lagi tuduhan demi tuduhan atas apa jua.

Ini termasuklah dengan kegagalan Langkah Kajang yang mencetuskan perpecahan di dalam Pakatan Rakyat dan masalah kewangan Tabung Haji menyebabkan ramai pencarum mengeluarkan simpanan mereka dan hilang kelayakan giliran untuk menunaikan Haji.

Terkini ialah apabila Rafizi telah tersalah dengan menuduh Rahman Dahlan telah memberikan satu projek kepada “abangnya” kerana tokoh koporat tersebut mempunyai nama ayah yang hampir sama.

Walaupun Rafizi sedar beliau telah membuat kesilapan, tetapi beliau enggan untuk meminta maaf.

Dan siapa yang boleh lupa dengan testimoni beliau di dalam mahkamah mengenai dakwaan cincin berlian milik Rosmah hanyalah satu gurauan sahaja?

Selama ini, beliau telah banyak kali kalah di dalam kes kerana membuat tuduhan fitnah dan masih ada lagi kes yang sedang menanti.

Jangan kata kepada saya bahawa seseorang telah mendesak beliau untuk menabur fitnah. Beliau lakukan semua ini dengan sukarela - menyedari semua ini akan menjadikan beliau lebih menonjol.

Kasihan Rafizi? Saya fikir tidak sama sekali.

Hanief 'Malaysian News' Dihantar Pulang Selepas Singapura Mendakwa Terlibat ISIS..

Oleh : Bernama

Seorang rakyat Malaysia, Muhammad Nur Hanief Abdul Jalil yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada Januari lepas di Singapura telah dihantar pulang ke Malaysia bulan ini, kata Kementerian Dalam Negeri (MHA) republik itu hari ini.Dalam laman web kementerian itu, MHA berkata ketika siasatan tidak menunjukkan Muhammad Nur Hanief cuba untuk meradikalkan orang lain atau merancang apa-apa serangan pengganas di Singapura, namun keradikalannya telah menyebabkan dia satu ancaman keselamatan kepada Singapura.

Bagaimanapun, kementerian itu tidak mendedahkan tarikh penghantaran balik Muhammad Nur Hanief.

Menurut MHA, rakyat Malaysia berumur 33 tahun itu telah melakukan pelbagai pekerjaan di Singapura sejak 2011.
"Justeru, pas kerjanya telah dibatalkan," tambahnya.

Ketika ditangkap, Muhammad Nur Hanief bekerja sebagai pemandu dengan syarikat kargo udara tempatan.

"Sebagai pemandu di syarikat itu, dia mempunyai akses ke Changi Airfreight Centre, yang merupakan kawasan larangan. Pusat kargo udara itu menyediakan perkhidmatan kargo udara ke Lapangan Terbang Changi," kata kementerian itu.

MHA berkata siasatan mendapati sejak 2008, Muhammad Nur Hanief meneliti bahan-bahan pendakwah ekstremis asing secara dalam talian.

"Menerusi pendedahan berterusan kepada bahan berkenaan, dia menjadi yakin bahawa dia perlu ke Syria atau Palestin untuk menyertai konflik di sana," tambahnya.

Menurut MHA, pada hujung tahun lepas, warga Malaysia itu memutuskan untuk bertindak mengikut rancangannya menyertai konflik di Syria atau Palestin selepas mengalami kegagalan dalam kerjanya dan kehidupan peribadi.

"Dia bersedia untuk menyertai mana-mana kumpulan militan di sana, termasuk IS di Iraq dan Syria, Free Syrian Army atau Hayat Tahrir al-Sham (sebelum ini dikenali sebagai Jabhat Fateh al-Sham/Jabhat al-Nusra), kerana dia percaya kumpulan ini akhirnya akan bersatu sehingga 'detik terakhir'," kata kementerian itu.

Jumaat, 9 Februari 2018

Jurugambar Pertahankan Dakwaan, Gambar2 Viral Kerosakan Taman Ilmu Bukan Gambar Lama.

"Sampai macam ini UMNO nak tipu orang. Gambar aku ambil sendiri dicakapnya gambar lama," demikianlah respon Hishamuddin Abdullah yang juga seorang jurugambar yang merakamkan gambar-gambar kerosakan Kompleks Taman Ilmu yang tular baru-baru ini.

Terdahulu Hishamuddin Abdullah berkongsikan lebih dari 20 gambar di laman Facebooknya yang mana gambar-gambar itu menunjukkan kerosakan yang jelas ketara di beberapa bahagian Kompleks Taman Ilmu, Kampung Tembila, Besut, Terengganu.

"Hari ini, saksikan sendiri salah satu projek mega TAMAN ILMU, Tembila, Besut, Terengganu yang bernilai lebih daripada RM400 JUTA.

Dibazirkan dengan sewenang-wenangnya oleh mereka BARISAN NASIONAL. Sedih bila melihat harta rakyat Malaysia digunakan sewenang-wenangnya tanpa ada rasa kekesalan sedikit pun oleh mereka. Aku tak perlu nak detailkan satu persatu kerosakan. Cuma anda lihat gambar sudahlah...Ia sudah menceritakan segalanya... NAK BIARKAN LAGI," katanya dalam satu kenyataan.

Jurugambar itu turut berkongsikan bukti-bukti bergambar bagi menyokong dakwaannya itu;
Gambar-gambar yang dikongsikan oleh Hishamuddin Abdullah jelas memaparkan kerosakan yang teruk di beberapa bahagian kompleks antaranya lantai, bumbung, dinding termasuklah stadium dan pecahan kaca yang terlihat di sini sana. 

Siling yang terkopak, semak samun dan sampah berteraburan juga dilihat dalam gambar-gambar itu.

Laluan sepanjang kompleks juga dilihat berlopak dengan takungan air hujan dipercayai berpunca lubang-lubang (jalan rosak) yang berada di atas laluan tersebut. Laluan simen itu dipercayai telah pecah dan terkopak yang menandakan ia mungkin telah lama terbiar.

Turut terdapat binaan yang telah runtuh disamping wayar berselerakan di merata bahagian kompleks tersebut.

Penjelasan yang diberikan bagi menjawab dakwaan yang tular ini menerusi Terengganu News ialah, "Nyata disini momokan berbau fitnah yang dibawa oleh pembangkang Terengganu terutamanya dari Pas hanyalah mahu mengaburi mata rakyat dengan mengambarkan gambar-gambar lama yang mana dalam proses baikpulih di sebahagian Taman Ilmu tersebut. 

Cukup-cukuplah merekayasa fitnah untuk kelirukan rakyat, gunalah pendekatan “apa yang kita boleh beri kepada rakyat” dan “bukannya apa yang kita boleh menipu dan mengelirukan rakyat”," katanya dalam satu kenyataan di portal itu.  

Manakala portal Sinar Online pula melaporkan kenyataan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif yang dilaporkan berkata, "Dengan apa yang dilakukan ini (sebar gambar lama) merupakan satu cubaan untuk gagalkan usaha kerajaan negeri membangunkan kembali kawasan berkenaan. 

Bayangkan kalau ada pelabur atau mana-mana syarikat yang berminat untuk melabur namun disebabkan perkara tidak betul (sebar gambar lama) ini mungkin ada yang menarik balik hasrat mereka itu. 

Kerugian bukan sahaja terpaksa ditanggung kerajaan, tetapi juga rakyat setempat kerana melalui pembangunan pesat di kawasan itu masyarakat terutamanya peniaga juga turut menikmati peluang ekonomi yang lebih luas," katanya seperti dipetik oleh portal itu. 

Pihak kami turut difahamkan, terdapat skuad peninjau yang akan datang dan melakukan tinjauan sendiri di kompleks berkenaan bagi mencari kebenaran disebalik penafian Menteri Besar Terengganu itu. 

Malahan ada yang mahu melakukan LIVE FB untuk membuktikan penipuan Ahmad Razif itu.

"Buat LIVE lepas tu tag Sinar Harian dan MB itu," kata Alang Gigih.

"Tu la pasal. Lepas ni buat rakaman LIVE pula," ulas Mohd Aliman Ismail.

Bagaimanapun Hishammudin Abdulah berkata, kali ini mungkin sukar untuk masuk buat kali kedua selepas terbongkarnya gambar-gambar tersebut di laman sosial disebabkan kawalan keselamatan yang sangat ketat.

Dalam pada itu Hishammudin Abdulah turut menjelaskan beberapa gambar kononnya didakwa Kompleks Taman Ilmu yang disebarkan oleh pro UMNO di laman sosial sejak semalam adalah satu bentuk manipulasi.

Gambar Unisza, bukan Kompleks Taman IlmuUntuk rekod, Kompleks Taman Ilmu, Tembila itu mula dibina pada tahun 2004 dengan kos projek yang dianggarkan bernilai RM400 juta di atas tanah seluas 280 hektar.

Kompleks Tamanh Ilmu itu sebelum ini pernah dilaporkan telah rosak dan berlakunya kecurian kabel selepas lama terbiar sekitar tahun 2015 dulu.

Pada tahun lepas, Unisza - Universiti Sultan Zainal Abidin dilaporkan telah mengeluarkan kos sebanyak RM20 juta bagi membaikpulih dua blok bangunan dikawasan tersebut kerana dibenarkan untuk menduduki bangunan tersebut selama 10 tahun tanpa sewaan.

Selain menolak penafian Ahmad Razif, netizens juga menyeru dan mencabar agar Menteri Besar Terengganu itu bergambar di dalam kompleks Taman Ilmu, seperti tersebarnya gambar-gambar kerosakan kompleks itu. - 9 Februari 2018.

Kredit gambar : Hishamuddin Abdullah

Tak Akan Selamat Langgar Baiah, Kita Lihat Ada Yang Hilang Gelaran & Pangkat - PAS.

Oleh : Sinar Harian

Pihak yang mendakwa sumpah baiah Pas memberi kesan buruk kepada dua pihak dan satu pendekatan ekstrem perlu melihat kembali kepada sejarah Rasulullah SAW.
Setiausaha Majlis Syura Ulamak Pas, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata, baiah adalah satu perbuatan sunnah Rasulullah yang pernah diberikan oleh kaum Muslimin beberapa kali ketika Baginda masih hidup seperti Baiatul Aqabah pertama, kedua dan Baiatul Ridhwan. 

“Jangan pula ada pihak yang kata baiah itu suatu yang ekstrem kerana Rasulullah juga berbaiah dalam perjuangan menegakkan Islam,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, baiah diikat supaya orang Islam ada satu sikap patuh dan taat dalam urusan memimpin manusia.

“Tak akan ada yang selamat kerana melanggar baiah. Sehari dua ini kita lihat ada individu yang dilucutkan gelaran dan pangkat mereka.
“ALLAH telah menyusun laknat kepada mereka yang langgar baiah. Bukan kita yang jatuhkan hukuman kepada mereka tetapi janji ALLAH itu pasti,” katanya.

Menurutnya, hanya mereka yang istiqamah dan bersabar dengan ujian besar sahaja akan kekal dalam perjuangan Islam.

“Orang yang tak tahan dengan ujian akan meninggalkan perjuangan. Syarat bagi kemenangan sebenar Islam itu adalah apabila orang-orang yang hatinya hitam keluar dari perjuangan.

"Insya-ALLAH Pas akan menang secara dramatik dalam PRU akan datang,” katanya.

Kelmarin, Timbalan Pengerusi Amanah Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi mendakwa wakil rakyat yang melafazkan baiah Pas terutama melibatkan talak isteri, berdepan risiko kerana sumpah itu akan makan diri sendiri apabila tidak lagi bergelar pemimpin parti itu.

Mengulas perkara tersebut Nik Muhammad Zawawi berkata, tidak ada paksaan untuk berbaiah dalam Pas jika individu berkenaan tidak menjadi calon dalam pilihan raya dan tindakan meninggalkan parti tetapi tidak melepaskan jawatan juga dilihat sebagai tidak profesional.

“Dalam Pas, hasil yang diterima oleh individu bergelar wakil rakyat adalah haram apabila mereka melanggar baiah.
"Mereka perlu tahu penyokong Pas tidak akan menghalalkannya kerana sokongan dan undi yang diterima itu adalah daripada pengundi atau ahli Pas yang menyokong perjuangan Islam yang dibawa parti ini,” katanya.

Dakwaan Najib 'Salam Direct' Pada Nabi Bohong, Batil - Ini Penjelasan Ustaz Fathul Bari.

BARU-BARU ini, pendakwah bebas, Ustaz Abu Syafiq telah mempertikaikan kenyataan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak yang dakwanya telah membezakan tindakan Najib masuk makam dengan pihak lain yang memasuki makam Nabi. 


Kononnya, kata Ustaz Abu Syafiq lagi, perbuatan memberi salam kepada Nabi oleh Najib Razak 'sampai direct' seperti dakwa Perdana Menteri itu. Disebabkan kenyataan itu, Ustaz Abu Syafiq tampil mempertikaikan Najib dan mendakwa Najib sebenarnya tidak memasuki makam Nabi ketika mengerjakan ibadat umrah baru-baru ini. 

Datuk Ustaz Fathul Bari kemudiannya tampil menjawab dakwaan Najib tidak memasuki makam Nabi di laman facebooknya.

"RESPON DFB ISU DS NAJIB MASUK MAQAM NABI SAW

1. Isu ini sangat kecil & tak perlu diperbesarkan. Ia hanya tertumpu kepada penggunaan perkataan yang boleh diberikan tafsiran pelbagai. "Dalam maqam". Apa maksudnya? Tentunya DS Najib tak bermaksud masuk DALAM KUBUR Nabi SAW. Itu mustahil. Sebaliknya beliau merujuk kepada masuk dalam kawasan maqam yakni rumah Aisyah RA yang di dalamnya dikebumikan Nabi SAW.

2. Isu Salam direct atau tidak; perlu diketahui bahawa berdasarkan hadis-hadis Nabi SAW, salam ke atas Nabi SAW akan sampai kepada Baginda secara langsung tanpa perantara. Sabda Nabi SAW:

مَا مِنْ أَحَدٍ يُسَلِّمُ عَلَيَّ إِلا رَدَّ اللَّهُ عَلَيَّ رُوحِي حَتَّى أَرُدَّ عَلَيْهِ السَّلامَ

Maksudnya : "Tidaklah seseorang itu memberikan salam ke atasku kecuali Allah akan mengembalikan Kepadaku rohKu sehingga aku menjawab salamnya." (Sunan Abi Daud, no:1795)

Adapun kenyataan DS Najib; jelas beliau nukilkan dari pihak tertentu. Dalam soal ini, saya kira kita perlu bersangka baik serta tidak perlu mengeluarkan kata-kata kesat. Kesilapan manusiawi adalah satu hal normal. Moga Allah mengampuni kita semua.

3. Isu DS Najib dituduh sombong, takbur & difitnah menggunakan keistimewaan yang diberikan iaitu masuk ke maqam Nabi SAW & kaabah untuk kepentingan politik; saya nasihatkan kepada yang membuat dakwaan seperti ini, beristighfarlah. Urusan hati adalah urusan Allah. Ia bukan kerja kita. Sepatutnya kita berbangga pemimpin no.1 negara kita diberikan keistimewaan tersebut kerana hubungan erat dua negara Malaysia-Saudi & lebih khusus hubungan peribadi DS Najib & King Salman.

4. Walaupun pilihanraya makin dekat, ia sama sekali tidak menghalalkan kita untuk mengaibkan orang lain apatah lagi menegatifkan hal yang sangat positif. La hau la wa la quwwata illa billah,"
katanya dalam satu kenyataan di Facebook rasminya.


Ustaz Fathul Bari turut mengakhiri kenyataan itu dengan hashtag : #talkgood #negarakutolakfitnah #NOakalpendek #taathalmakruf.

Meskipun tidak menamakan mana-mana pihak, ramai percaya ia ditujukan kepada Ustaz Abu Syafiq.


Selain mempertikaikan kenyataan Najib dan mendakwa Perdana Menteri itu sebenarnya tidak memasuki makam Nabi, Ustaz Abu Syafiq turut mempertikaikan tindakan orang agama yang senyap dengan kenyataan Najib itu.

"Dakwaan aku masuk makam Rasullulah, kemudian aku bagi salam sampai direct ke Rasullulah, mu bagi salam kat luar sana tak sampai direct ke Rasullulah, ini dakwaan yang batil.

Kenapa para mufti senyap? Kenapa orang agama senyap? Makan nasi? Makan sampul? Makan duit? Mana kamu semua? Kenapa kamu membisu hal kebatilan ini," kata Ustaz Abu Syafiq dalam video tular itu. - 9 Februari 2018.
 

Shahrizat Tanding PRU-14? Netizens Sepakat Pastikan Shahrizat Kalah..

ISNIN lepas Shahrizat dilaporkan membayangkan bersedia untuk masuk bertanding semula dalam pilihanraya. Bagaimanapun, Shahrizat, yang juga Ketua Wanita Barisan Nasional (BN), berkata segala keputusan terserah kepada pucuk pimpinan parti. 


"Orang politik mesti bersedia untuk segala-galanyanya...terpulang pada Pengerusi (BN) (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan Wanita BN kepada penghuni Pusat Jagaan Warga Emas Selangor King George V Silver Jubilee, di Kuala Lumpur, pada isnin. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai kesediaannya untuk membuat kemunculan semula pada PRU akan datang. 

Sementara itu, ketika mengulas desas-desus bahawa beliau akan bertanding di Parlimen Sungai Besar, Shahrizat menjawab : "Macam-macam khabar angin saya dengar. Terima kasihlah yang bercakap saya akan bertanding di sana-sini, dalam politik biarlah orang mahu kita. Tapi semuanya terpulang pada bos saya (Najib)." 

Netizens sepakat kalahkan Shahrizat

Di media sosial, rata-rata netizens pro UMNO sepertinya kurang menyenangi dengan tindakan Shahrizat yang membayangkan akan menyertai pilihanraya andai diberikan peluang.


Manakala netizens pro pembangkang pula mengalu-alukan Ketua Wanita UMNO itu untuk masuk bertanding dalam pilihanraya. 

"Eloklah dia masuk bertanding. Senang kita semua kalahkan dia. Satu seat selamat untuk Pakatan Harapan. Muahahahihui," kata Azlina.

"Lembah Pantai tak turun ke (bertanding)? Apesal lari jauh sangat? Sana (Sungai Besar) lebih banyak lembu kot?" sindir Kenzo Mann pula.

"Dia nak bertanding kat mana-mana pun lantakla. Tugas kita, kat mana dia bertanding, kita sepakat kalahkan dia beramai-ramai. Biar dia malu seumur hidup," tulis Dzul.

"Tak usah bertandinglah. Rakyat sangat menyampah dengan kamu. Bodoh piang jika rakyat mengundi kamu," respon Roy Tiara.

NFC hangat kembali

Dalam perkembangan berkaitan, selepas Rafizi dan Johari dijatuhkan hukuman penjara 30 bulan pada rabu selepas didapati bersalah dalam akta BAFIA kerana mendedahkan butiran akaun bank berkaitan syarikat NFC - National Feedlot Corporation, Shahrizat kembali menjadi pertikaian awam.

Rata-rata netizens mempersoalkan kenapa tiada tindakan tegas diambil terhadap individu yang mengagalkan perusahaan lembu dalam negara. 

Persoalan mengenai softloan rm250 juta juga ditimbulkan netizens. Dan mengapakah tiada tindakan tegas diambil terhadap 'watak-watak utama' yang didakwa menyalahguna dana awam untuk tujuan lain selain daripada meningkatkan penghasilan daging lembu dalam negara - selaras dengan visi NFC yang sebenar ketika syarikat itu ditubuhkan.

Selagi pihak-pihak yang mengagalkan NFC tidak menerima hukuman seadilnya, dimana sahaja Shahrizat bertanding, nescaya isu NFC, lembu, kondo akan terus menghantui Ketua Wanita UMNO itu sampai bila-bila. - 9 Februari 2018.

Kerugian NFC Siapa Tanggung, Siapa Yang Dihukum?

Oleh : The Malaysian Insight

AHLI Parlimen Pandan Rafizi Ramli dan seorang bekas kerani bank mungkin bersalah melanggar undang-undang perbankan Malaysia kerana membocorkan maklumat akaun National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC), tetapi mereka yang salah mengurus projek itu masih lagi bebas.Naib presiden PKR itu dan kerani Public Bank Berhad, Johari Mohamad dihukum penjara 30 bulan semalam kerana melanggar peruntukan Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (Bafia). Mereka kini merayu hukuman berkenaan.

Seluruh episod itu kini jadi bahan ketawa tetapi yang ternampak bodohnya ialah kita – rakyat Malaysia.

Sejumlah RM250 juta hangus kerana projek berwawasan besar yang dimulakan ketika pentadbiran Abdullah, kononnya untuk keselamatan makanan dengan menternak lembu bagi bekalan daging, tetapi tiada siapa pun yang dipertanggungjawabkan.

Seorang pun tidak.

Pada 2011, Rafizi mendedahkan syarikat penternakan lembu negara itu membeli unit kondominium mewah. NFC dimiliki oleh Mohamad Salleh Ismail, suami kepada Ketua Wanita Umno Shahrizat Abdul Jalil.

Laporan Ketua Audit Negara pada 2010 juga sudah menegur kegagalan NFC mencapai sasaran menternak 8,000 ekor lembu di Gemas, Negeri Sembilan, serta membangkitkan salah pengurusannya.

Skandal itu memaksa kerajaan Najib Razak untuk tidak menyambung khidmat Shahrizat sebagai senator pada 2012 menyebabkan beliau gugur jawatan menteri. Beliau sebelum itu kalah di Lembah Pantai pada pilihan raya umum (PRU) 2008.

Salleh didakwa dengan empat tuduhan menyeleweng sejumlah RM49.7 juta daripada NFC pada tahun yang sama tetapi kemudian dilepas dan dibebaskan daripada semua tuduhan.

Pada November 2016, Rafizi kalah saman fitnah dan diarahkan membayar Salleh dan NFC ganti rugi RM200,000 kerana mendakwa pinjaman bank yang dibuat oleh syarikat itu digunakan untuk membeli kondominium.

Yang bersalah hanyalah Rafizi dan Johari.

Karier politik Shahrizat masih lagi bernyawa. Beliau malah menyatakan hasrat mahu bertanding semula pada PRU yang akan diadakan tidak lama lagi tahun ini. Selebihnya, keluarga pemimpin Wanita Umno itu masih hidup senang.

Bagi NFC pula, ladang ternakannya di Gemas kali terakhir dilihat ada beberapa ekor lembu yang kurus kering – mercu tanda bagaimana dana awam diselewengkan tanpa ada sesiapa pun dipertanggungjawabkan atas skandal tersebut.

Dan kini, sampai bila lagi kita hendak tunggu sehingga ada tindakan diambil terhadap mereka yang membazirkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan untuk kesejahteraan negara?

Khamis, 8 Februari 2018

Tukar Cara Kira Dividen, Ini Jawapan Tabung Haji Kepada Pendeposit Seluruh Malaysia.

Kenyataan Media

Isu penggiraan dividen

Assalamualaikum Pendeposit yang dihormati,


Simpanan di TH adalah berkonsepkan Al-Wadi’ah Yad Dhamanah di mana simpanan adalah terjamin. Tujuan utama simpanan TH adalah untuk menunaikan haji tetapi kebanyakan pendeposit mengharapkan pulangan yang kompetitif seperti akaun pelaburan lain di bank, unit dana amanah swasta dan pencaruman di wang simpanan pekerja.

Harus diingatkan, bahawa akaun simpanan di TH adalah unik dan tidak boleh dibandingkan dengan struktur dan prestasi mana-mana akaun simpanan lain. Simpanan di TH mempunyai risiko simpanan atau pelaburan terendah di dalam negara kerana ia dijamin 100% oleh kerajaan.

Walaupun pemberian hibah bukanlah suatu amalan yang wajib, TH sentiasa menjaga kebajikan pendeposit dan berkongsi pulangannya dari pelbagai pelaburan. Oleh itu, pengiraan dan pemberian hibah adalah mengikut budi bicara TH serta berdasarkan prestasi dan kemampuan kewangan kumpulan TH pada tahun semasa.

Pelaburan yang dijalankan oleh TH berdasarkan nilai dana yang terendah bagi tempoh 12 bulan. Oleh itu, pengiraan hibah juga wajar mengikuti formula yang sama iaitu berlandaskan baki minima tahunan akaun TH.

Pengiraan hibah pada tahun 2017 mengikut formula ini tidak seharusnya menimbulkan persoalan. Ini bukan kali pertama TH menggunakan kaedah pengiraan ini. Ia konsisten dengan galakan kepada semua pendeposit untuk menyimpan dana secara jangka panjang.

Setiap tahun sejak penubuhannya, segala keuntungan bersih yang dicapai oleh TH telah dihibahkan kepada pendeposit. Tidak kira apa formula yang digunapakai, pendeposit menerima kesemua keuntungan bersih yang ada.

Untuk kesejahteraan para jemaah Haji, TH juga telah membelanjakan sebanyak RM358 juta bagi tahun 2017 untuk subsidi Haji muaasasah dan perkhidmatan perkhidmatan lain secara menyeluruh saperti kemudahan hospital kesihatan, bimbingan haji dan lain lain tanpa dikenakan sebarang bayaran.

Sekali lagi, kami ingin menegaskan, penabungan di TH adalah untuk mengerjakan ibadah Haji dan tidak seharusnya bagi tujuan mengharapkan pulangan semata-mata.

Sekian, terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...