Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 5 Disember 2015

Laporan Polis Beramai2 Ke Atas Aktivis Lawan Bauksit - Kaitan Bauksit DGN Monarki Pahang - Video Pencemaran Utk Sebaran Umum.

Lihat keratan akhbar.Kenapa?

Kronologi.

- Jong Jongae ialah salah seorang aktivis lawan bauksit di Kuantan.

- Juga salah seorang pengikut kumpulan GERAM.

- GERAM ialah akvitis masyarakat yang lawan bauksit di Kuantan.

- Baru2 neh dia ada update satu status fb yang berbentuk doa.

Rujuk ;Status tersebut viral.

- Kemudiannya, beberapa status JJ dijadikan modal untuk membuat laporan polis.

- Kononnya berbaur hasutan dan menghina monarki Pahang.

- Laporan dibuat oleh beberapa kumpulan samada berpengkalan di Kuantan atau diluar Kuantan.

- Laporan juga dipercayai didalangi oleh 'orang-orang raja' menurut pengakuan salah seorang yang membuat laporan polis.

Rujuk ;Bahkan ;
Budak-budak PEKIDA pun buat laporan polis? Budak-budak PEKAN pula tu? Mungkin bauksit patut datang dan mencemarkan PEKAN baru budak2 neh faham kot penderitaan rakyat Kuantan macam mana.

Oke, isu JJ dengan isu doa tamat tetapi apakah tindakan yang bakal dikenakan ke atasnya, aku tatau. Jika laporan demi laporan dibuat, mungkin akan berlaku sesuatu ke atas dirinya. Didakwa seperti mereka-mereka yang melawan dan mengkritik monarki mungkin.

Kenapa monarki dibabitkan dalam cerita bauksit?

Mudah. Ini jawapannya.

Padan la. Lawan sana lawan sini. Minta dihentikan. Nak bahas di parlimen pun kena halang. Konon MB Pahang bermesyuarat dengan kementerian alam sekitar untuk selesai isu bauksit, tapi apa pun tak jadi.

MP Kuantan, Fuziah Salleh meluahkan rasa kekecewaan di laman FB apabila mesyuarat berkenaan tidak mendatangkan apa-apa hasil positif kepada penduduk-penduduk Kuantan yang terseksa angkara pencemaran. Ia bukan sekadar mengMARSkan jalan-jalan raya dan kenderaan-kenderaan di Kuantan sebaliknya lebih dari itu lagi.

Pencemaran bauksit menyebabkan apabila berlaku musim banjir, air banjir akan menjadi banjir bauksit.

Air bersih yang disalurkan ke perumahan awam juga dipercayai telah dicemari dengan bauksit.

Sungai, laut tercemar dengan bauksit.

Terlalu banyak lori-lori mengangkut bauksit setiap hari menyebabkan jalanraya mudah rosak, sempit dan tidak selamat kepada kenderaan kecil.

Itu tak masuk lagi kemalangan-kemalangan yang berlaku apabila lori bertembung lori, treler bertembung lori sehingga menyukarkan penduduk pergi balik kerja. Terpaksa mengadap traffic dan menunggu lama-lama untuk clearkan jalan.

Dari segi kesihatan, kanak-kanak, orang tua dan wanita hamil mudah menjadi mangsa dengan masalah-masalah berkaitan pernafasan. Itu yang lemah antibodi. Yang kuat antibodi pun 'tumpor' bila hari-hari terpaksa menghidu debu-debu bauksit. 

Kedai-kedai makan tepi jalan hilang punca rezeki. Siapa nak makan di kedai berdebukan bauskit? Kalau kerusi, meja pun berdebu, tak mungkin dalam makanan pun ada debu. So, macam mana mereka-mereka neh nak mencari rezeki?

Ya, bauskit, rezeki pada kumpulan tertentu tetapi disaster pada pihak lain. Adakah dengan membahayakan nyawa orang, merosakkan alam sekitar, menganggu kesihatan rakyat, mengacau punca pendapatan orang itu cara mencari rezeki yang betul?

Buat apa jika segilintir je yang kaya jika akhirnya ribuan atau mungkin ratusan ribu yang lain terpaksa menderita angkara bauksit?

Tak boleh ke kita cari rezeki dengan tidak mengacau pihak lain?

Hanya kerana bauksit itu dibelakangnya monarki, bukan bermaksud tindakan itu halal lagi tepat.

Dan lihatlah video khas yang dibuat oleh Harris Nasril. Lihat bagaimana perlombongan bauksit neh bukan sahaja mewujudkan kolam takungan yang menelan nyawa remaja baru-baru neh ataupun kolam takungan yang pecah sehingga menyebabkan banjir bauksit pada sesetengah penduduk di kawasan berdekatan, sebaliknya ia telah pergi lebih jauh dari itu. Bauksit telah pun menawan penduduk Kuantan melalui udara dan air. Tiada apa lagi yang selamat buat mereka. Perlu udara bertukar oren, perlu air menjadi jingga, adakah baru kita bertindak?

Video ;

Jumaat, 4 Disember 2015

Kerana Kaitkan Syarikat Cina Sebagai Punca Kenaikan ERL, Timbalan Menteri Ini Dikutuk KAW2 Sehingga Tukar Statement.

Aku bimbang dengan perwatakan Dr Asyraf Wajdi Dusuki. 

Ada beberapa sebab. 

Iaitu ;

1. Pembawakan imej islamiknya. Ia memberikan gambaran yang buruk jika menteri berkenaan memilih untuk mengimejkan Islam seperti agama yang pro racist dan berpuak-puak serta cenderung kepada kezaliman.

1. Timbalan menteri berkenaan ada banyak pengikut dan penyokong disebabkan ciri-ciri islamiknya. Secara tak langsung orang bukan Islam akan beranggapan muslim = taksub andai muslim memilih untuk membela kenyataan-kenyataan timbalan menteri berkenaan meskipun jelas mengelirukan.

3. Hujah-hujah yang condong ke arah kerajaan tetapi secara berkias tidak mahu menyalahkan rakyat secara direct tetapi indirectly menyokong tindakan kerajaan.

Di mana dia ketika Najib dan barisan kepimpinan memilih untuk memahsuhkan pelbagai jenis subsidi dan bertindak melakukan projek-projek membazir seperti membina Warisan Tower?

Semua neh memerlukan suatu kos.
Dan dimana kerajaan mendapatkan kos?
Jika kerajaan mempunyai lebihan dana ia mungkin bukan masalah.
Tetapi jika kerajaan sendiri bergelut dengan masalah kewangan, bukan kah akhirnya rakyat yang menjadi mangsa dengan pemotongan pelbagai subsidi supaya wang-wang berkenaan boleh disalurkan untuk tujuan lain seperti contohnya projek pembangunan, projek bayar kapal terbang baru, projek renovate itu ini, projek bayar hutang 1MDB dan sebagainya?

Seriyus. Bagi aku orang-orang yang bercirikan islamik bila dia berhujah dan pro kepada kezaliman dan ketirisan itu lebih menakutkan dari mereka-mereka yang terang2 tunjuk perangai jahat. Sebab inila taktik yang digunakan untuk memperdayakan umat atas nama agama.

Tadi di laman FB rasmi Dr Asyraf Wajdi Dusuki, teruk dia kena balon kaw-kaw.

Semua ini kerana gara-gara menteri berkenaan mengaitkan syarikat cina dan Mahathir sebagai faktor kenaikan tambang pengangkutan awam terutamanya ERL.

Seriyus beb. Tak masuk akal.

Ini kenyataan dia sebelum diubah kerana dikritik hebat oleh netizens.

Baca ;

 
Syarikat cina sabotaj?

Jika berlaku unsur-unsur sabotaj, macam mana caranya? Bagaimana? Adakah menggunakan sihir dan jampi supaya dapat memperbodohkan menteri2 kabinet agar meluluskan cadangan kenaikan ERL dan pengangkutan awam?

Satu lagi. Kenapa perbincangan dilakukan selepas? Bukan kah menteri2 kita neh ada mesy kabinet mingguan? Apakah tak dibincangkan tentang usul kenaikan pengangkutan awam dalam mesy? Jika tiada, maka siapa yang bertanggungjawab buat keputusan dan meluluskan cadangan?

Oke. 

Kita buka website ERL.

Lihat gambar ;


Sumber.

YTL = 45%.
TABUNG HAJI = 36% beb.

Ya. YTL terbesar. Kedua terbesar TABUNG HAJI.

So, TH bantah kenaikan ke? Ada rekod ke? Ketika cadangan kenaikan dibahaskan, TH ada membantah kepada pemegang-pemegang saham ke? Atau TH sendiri pun sama macam YTL? Jom kita propose idea kenaikan tambang? 

Hihi.

Kau nampak cina besar sebab dia ada 45.
Tapi 36 pun bukan kecik beb.

Jangan lupa. Menteri yang beria bekap kenaikan ERL. Ya, ERL pertahankan hak mereka untuk menaikkan tambang tetapi menteri-menteri kita membela tindakan ERL kerana ianya direstui oleh kerajaan kita.

Adakah Dr. Asyraf memahami perkara tersebut? Adakah menteri-menteri kita kena pukau dan diperbodohkan oleh syarikat-syarikat cina itu? Cuba citer.. sabotaj bagaimana yang boleh dilakukan YTL sehingga berjaya membenakkan otak menteri-menteri kita?

Itu baru bab ERL.

Timbalan menteri turut menyentuh bab pengangkutan awam yang lain. Walaupun dia highlightkan ERL. KTM, LRT itu pun syarikat cina juga ke?

Ikut website KTM dan LRT, ada lambang JATA negara dan juga ditulisnya KUMPULAN PRASARANA (LRT).

Setelah kita godek punya godek (sumber rujukan), kita dapati PRASARANA ditubuhkan oleh kementerian kewangan dan BOD semua melayu. BOD KTM pun sama.

Semuanya melayu.

Rujuk sini dan sini.

ERL = cina punya maka cina layak dipersalahkan dan boleh kita relate dengan unsur-unsur sabotaj kononnya.

Tapi bagaimana dengan KTM dan LRT?

Adakah KTM dan LRT pun ada unsur-unsur sabotaj? Kenapa timbalan menteri berkenaan tak sebut dan kaitkan muka-muka melayu dalam tu? Sebab ada kaitan dengan GLC? Berkaitan KERAJAAN? Maka benda yang KERAJAAN DIRECT ADA KEPENTINGAN TAK BAIK LA KITA CAKAP ADA UNSUR2 SABOTAJ ATAU PONGPANGPONGPANG bab keuntungan. Benda yang ada kaitan dengan syarikat cina boleh la kita buat-buat isu dan lebih cantik jika ianya ada sedikit unsur-unsur MAHATHIRISMA. Senang sikit nak menyalahkan orang tua tue, ye tak?

Apa la akai timbalan menteri kita. JAKIM sendiri pun tak terbetulkan. Kau nak menyalahkan cina cina cina. Yang bagi lesen judi, permit arak terbuka kat SEVEN E pun kalau boleh semua nak salahkan cina.

Tapi secara dasarnya yang membuat polisi, yang memberikan kata putus, yang menentukan dasar, yang bertanggungjawab membuat keputusan dan yang meluluskan tak dipersalahkan.

Balik-balik yang memohon, yang mencadang, yang takde kuasa nak memaksa atau mendesak kerajaan untuk akur pada tuntutan perniagaan dipersalahkan.

Betul ke cara tu?

Yang tadbir negara neh Najib Razak.
Yang pegang majoriti kementerian semua muka-muka melayu apatah lagi kini UMNO boleh berbangga sebagai ABANG BESAR sebab menang BANYAK kerusi berbanding parti-parti komponen lain pada PRU LEPAS.
Asyraf itu pun menteri.
Yang buat dasar dan berhak tentukan kata putus ialah muka-muka kau semua.
Tapi apesal MAHATHIR dan CINA pula kena lanyak?
Non-akai betui.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH KAH

Khamis, 3 Disember 2015

Timbalan Menteri Saran Beli Tiket ERL Guna Kad Kredit Kerana Lebih Murah..


Orang ramai boleh menggunakan kad kredit bagi mendapatkan diskaun 40 peratus bagi tambang Express Rail Link (ERL).
Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab Aziz Kaprawi berkata, pengguna mempunyai pilihan untuk menggunakan kaedah itu bagi tambang pengangkutan awam tersebut untuk mendapatkan kadar tambang murah.
“Kalau hendak murah, ada pakej travel kad, very cheap, boleh dapatkan maklumat dengan pihak ERL. Ada tiga pakej hingga kurang 40 peratus daripada harga tiket yang diumumkan.
“Ada pakej yang disediakan untuk penumpang bagi mendapatkan harga yang lebih murah sehingga diskaun 40 peratus. Ada banyak pilihan, (pengguna) boleh beli melalui kad kredit, katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen pada Rabu.

Sumber : Free Malaysia Today.

Pada tahun 2012, aku mendengar perbahasan mengenai jumlah/kadar peratusan anak muda yang diisytiharkan muflis di sidang parlimen.

Menerusi sidang tersebut, menteri yang bertanggungjawab telah menjawab bahawa kebanyakan anak muda muflis disebabkan hutang kad kredit atau ketidakmampuan untuk membayar hutang-hutang tungakan kad kredit sehingga diisytiharkan muflis.

Maka beberapa usaha dijalankan seperti mengetatkan syarat mereka yang berkelayakan untuk menggunakan kad kredit dan meninggikan kadar gaji untuk permohonan kad kredit.

Oke. Itu sekadar selingan untuk kita faham bahawa jika tiada keperluan better jangan la kita apply kad kredit apatah lagi semata-mata nak dapatkan discount ERL. Nampak sangat bullshitnya disitu.

Mengulas point menteri.

1. Aku rasa Aziz neh sejenis manusia yang berotak tapi tak berakal. Spesis beruk juga la dia neh.

2. Mungkin baru-baru neh dia ada bersalam-salaman dengan Ahmad Maslan sebab tu tahap kebodohan dia meningkat secara mendadak.

3. Seperti yang kita sedia tahu, bukan semua pengguna pengangkutan awam memiliki kad kredit.

4. Tambahan pula, jika sekalipun ada kad kredit, adakah kadar bayaran ERL tu seperti biasa? Kenaikan tetap berlaku dan pengguna tetap perlu menambah wang ketika membayar.

5. Isunya samada kau bayar guna kad atau cash, kau tetap perlu bayar dan serap kenaikan yang berlaku.

6. Jimat 40%?

7. Kalau ko dah boleh jimatkan wang pengguna sebanyak 40% dengan kad kredit, kenapa tak apply benda yang sama ke atas yang menggunakan cash atau pas? Sudah la budak2 umur 2 tahun ke atas kena bayar. Jilaker. 2 tahun aje pun.

8. Ke sebabnya discount pada kad kredit tu untuk memanfaatkan warga asing yang melancong ke Malaysia?

9. Kau cakap elok2 sikit Aziz. Kalau berani ulang benda sama depan orang awam. Jangan ada bodyguard escort kau. Jangan ada polis semua. Kau seorang diri ulang balik statement kau depan orang awam. Kalau kau berani la. Memandangkan kau belum tahu lagi tahap kebodohan kau takat mana elok juga kau sebut benda neh depan-depan orang. Insya-Allah, rakyat Malaysia boleh mengajar kau dengan PERCUMA. Tak payah susah2 kau nak bayar menggunakan kad kredit atau cash bagai.

Aku bukan apa. Kot ye pun menteri-menteri neh anggap rakyat terlalu lemah untuk melawan dan protes, jangan la sampai kau semua ingat kami neh betul-betul bingai dengan main keluar je statement tanpa jaga sensitiviti rakyat yang terjejas.

Ingat sket. Bukan rakyat je ada hari mati. Kau semua pun ada walaupun kau semua menteri tetap tak berkecuali. Jadi jangan melampau sangat Aziz.

Mana UMNO, Mana Menteri Bila Melayu Bukit Keramat Dibuli Dalam Isu Perumahan?


Boleh nampak perangai pale b*** DBKL dalam berita di bawah. Terang-terang DBKL pale b*** menindas kaum melayu. 

Sudah la kena tindas dengan pemaju pro kapitalis, kerajaan yang diharap untuk membela nasib kita pun boleh join sekaki menindas rakyat apabila gagal menyediakan atau mewujudkan polisi perumahan yang mesra rakyat, menguatkuasa undang-undang yang melindungi hak pengguna dan orang miskin serta lebih mementingkan keuntungan berbanding menyediakan kebajikan sosial kepada rakyat.

Ini kerajaan kau pada hari neh.

Sebab tu bila menteri2 UMNO pongpang bab hidup melayu, dalam ahti aku sangat membara nak meludah sekor-sekor tu. Haram berguna bhai.

Dari kau semua menyetan buat demo baju merah, kenapa tidak kau buat demo lawan kerajaan isu perumahan. Isu perumahan majoritinya yang menjadi mangsa adalah melayu dan orang-orang miskin.

Mana priority pejuang-pejuang baju merah neh?

Perangai macam pale b***.

Bila kau hidup dan kau tatau apa yang patut kau utamakan dalam perjuangan hidup kau. Kau sememangnya pale b***.

Ini berita yang aku baca. Sangat menyakitkan ahti kot. Jilaker punya DBKL. 


Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak akan berganjak daripada keputusannya untuk hanya membina 274 unit pangsapuri mampu milik yang akan ditawarkan kepada Bumiputera dengan harga di bawah RM200,000 di kawasan Bukit Keramat.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Mhd Amin Nordin Abd Aziz yang menegaskan perkara itu, berkata beliau juga tidak akan bersemuka dengan kumpulan penduduk yang membantah projek berkenaan.

Penegasan beliau itu sebagai reaksi kepada kata 2 sekumpulan penduduk Keramat yang mendesak untuk bersemuka dengan beliau, dan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam tempoh seminggu ini, atau mereka akan menyerahkan memorandum bantahan kepada perdana menteri.

"Itu tanah DBKL bukan tanah mereka. Tapi kalau mereka nak jumpa saya secara perseorangan di pejabat, saya boleh terangkan kepada mereka," katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) hari ini. 
Amin berkata pihaknya tidak dapat melayan desakan penduduk yang mahu tanah itu dibina 100% rumah mampu milik kerana projek pangsapuri berharga RM600,000 seunit itu merupakan elemen subsidi yang perlu diwujudkan pemaju.

DBKL, katanya tidak ada dana untuk membina rumah mampu milik seperti yang diperoleh agensi perumahan kerajaan dan ia hanya mengharapkan kerjasama swasta untuk memastikan rumah mampu milik dapat disediakan kepada warga kota.

DBKL hanya menyediakan tanah dan pemaju membayar tanah itu dengan harga RM16 juta dengan syarat 50% daripada unit pangsapuri itu mampu milik dengan harga bawah RM200,000.

"Sebenarnya Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Redha) berbincang dengan saya, harga RM200,000 ke bawah itu memang tidak logik dan tiada siapa boleh buat tanpa ada elemen subsidi.

"Jadi subsidi ini bukannya DBKL yang beri kepada pemaju. Pemaju perlu buat rumah harga bebas bawah RM600,000 itu untuk subsidikan rumah bawah RM200,000 tersebut," katanya.

Mengenai tawaran UDA Holdings Berhad yang bersedia membina 100% rumah mampu milik dengan harga bawah RM200,000 di tanah itu, beliau berkata ia tidak dapat dilaksanakan kerana tanah itu pun dijual kepada pemaju swasta sebelum UDA menghantar cadangan Oktober lepas.

Semalam, gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan penduduk Keramat memberi tempoh seminggu kepada menteri wilayah persekutuan dan datuk bandar Kuala Lumpur untuk bersemuka dengan mereka di tapak projek untuk penjelasan mengenai status projek itu.

Pengerusinya, Norham Shazali Abdul Hamid berkata penduduk Keramat mahukan pemaju menawarkan kesemua 548 unit projek pangsapuri itu dengan harga mampu milik di bawah RM200,000.

Projek pangsapuri itu yang dijangka dimulakan tidak lama lagi, melibatkan pembinaan 274 unit rumah mampu milik berharga di bawah RM200,000 dan 274 unit lagi dengan harga bebas. – Bernama

Alasan macam P*****!

Kau jual tanah tu 16 juta. Memang la pemaju akan bina rumah yang boleh profit dia lebih dari 16 juta sebagai pulangan kepada pelaburan yang telah dibuat.

Cuba kalau ko minta dana dari kerajaan untuk bina rumah kos rendah dan mampu milik. Bukannya tak boleh tetapi kau memang tak hingin.

Orang-orang bandar sekarang nak beli rumah susah kot.

Bawah 200,000k? Cakap aje la nilai rumah tu 200k kau nak jual. Still dengan 200k, orang-orang miskin tetap tak dapat beli. Banding dengan 600k, memang 200k tu nampak murah, tetapi adakah itu yang paling murah dapat ditawarkan? Bukan kah boleh murah lagi?

DBKL pun sama macam pemaju kapitalis.

Mereka mengutamakan wang ringgit.

Dan penduduk fikir dengan menghantar memo kepada Najib akan mengubah suasana.

Kau semua jangan harap dan jangan jadi bodoh.

Baik Najib, DBKL mahupun UMNO-BN, mereka takan bantu kau semua. Setakat sembang tunjuk bagus depan wartawan boleh la.

Sistem perumahan Malaysia neh caca marba. Sepatutnya dari dulu lagi diwujudkan satu data. Aku pernah bagi cadangan neh kat Najib tu. Tapi macam setan dia tak amek port pun. Beria plak aku menaip kat blog dia. Babi betul.

Cadangan aku ;

1. Kerajaan perlu wujudkan satu data pengumpulan maklumat.

2. Data itu akan menentukan berapa ramai keluarga yang tidak memperolehi rumah sendiri setakat ini.

3. Lokasi, gaji, dan punca utama kenapa mereka gagal memiliki rumah akan dapat ditentukan atau dikaji dengan pengumpulan data tersebut.

4. Dari situ kerajaan akan mengenalpasti lokasi yang tepat bagi membina projek-projek perumahan.

5. Dan kepada mereka-mereka yang tidak memiliki rumah sendiri inila yang akan ditawarkan untuk membeli rumah.

6. Wujudkan program 1 keluarga 1 rumah.

7. Kaji isu perumahan lelong.

8. Jika yang dilelong itu ialah rumah-rumah company ke, ataupun mereka-mereka yang memang banyak rumah dan sebagainya, rumah-rumah lelong itu seharusnya ditawarkan kepada keluarga-keluarga yang belum memiliki rumah sendiri.

9. Jika yang dilelong tu rumah-rumah orang miskin, bantu mereka untuk menjelaskan hutang bank dengan mekanisme yang tidak merugikan bank dan pembeli.

10. Aku tengok ramai orang2 kaya beli rumah-rumah lelong buat sewa dan sebagainya. 

11. Bahkan aku dapat input, ada company beli rumah banyak2 then jual bila harga hartanah meningkat disitu.

12. Macam neh dorang punya permainan.

13. Rumah dijadikan aset mencari kekayaan yang mana dalam masa yang sama ia menindas rakyat secara tak langsung.

14. Apakah kerajaan lupa bahawa tempat tinggal, makanan dan pakaian serta pendidikan ialah keperluan asas manusia?

15. Kenapa keperluan-keperluan asas neh diniagakan sehingga sampai satu tahap, sebahagian dari kita merempat di rumah orang, menjadi gelandangan bahkan terpaksa berteduh di tanah-tanah haram dengan membina setinggan.

16. Takan duit tue terlalu penting sampai kita takde ahti perut dan sifat perikemanusiaan melihat manusia-manusia yang bekerja keras semata-semata cuba mampukan diri untuk beli rumah, penyudahnya sampai ke tua tak dapat beli dan terpaksa mengharap pada anak cucu untuk belikan mereka rumah?

17. Itu tak masuk lagi bab perangai banker yang mencari untung riba sana sini dan pemaju kapitalis yang bina rumah mahal-mahal untuk bertambah kaya.

Memang dah rosak sistem kita. Pentadbiran kita diresapi jiwa kapitalis. Pemimpin kita mempunyai semangat kapitalis. Sehingga memaksa rakyat kita berfikiran kapitalis. Nak ubah semua neh kena mula dari bawah. Macam mana Nabi bawa Islam, macam itu kita kena buat untuk ubah dan betulkan segala-galanya tahu.

Rabu, 2 Disember 2015

PLUS Untung 8.4 Juta, Tapi Kadar Tol Naik Pada Tahun 2016.


Ada satu kenyataan menteri yang buat aku tertarik nak lempang muka dia bertubi-tubi.

Baca sat ;

    Jumlah keuntungan selepas cukai pemegang konsesi Lebuhraya Utara-Selatan, Plus Expressway Berhad bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2014 ialah sebanyak RM8.4 juta, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

    Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata bagi 2014, jumlah hasil kutipan tol Plus adalah sebanyak RM2.61 bilion yang melibatkan bilangan trafik tahunan sebanyak 506 juta kenderaan.

       “Walaupun pendapatan dari kutipan tol Plus setiap tahun adalah tinggi, namun perbelanjaan untuk menguruskan lebuh raya itu juga tinggi dengan setiap ringgit tol dikutip, pemegang konsesi perlu membayar balik faedah pinjaman, menaik taraf dan memperbaiki lebuh raya yang sedia ada,” katanya di Dewan Rakyat di sini, hari ini.

       Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Mohd Idris Jusi (PKR-Batu Pahat) yang meminta Menteri Kerja Raya menyatakan keuntungan terkumpul pemegang konsesi Lebuhraya Plus sehingga tahun 2014 dan rancangan melanjutkan konsesi serta rasionalnya.

    Rosnah berkata dianggarkan secara purata 50 peratus daripada pendapatan tol Plus digunakan untuk tujuan bayaran balik pinjaman, 20 peratus untuk operasi dan penyelenggaraan, 15 hingga 20 peratus untuk kos menaik taraf dan membaik pulih dan 10 peratus sahaja pulangan kepada pemegang saham.

        Sementara itu menjawab soalan tambahan Mohd Idris, Rosnah berkata kerajaan amat prihatin dengan keresahan rakyat yang terbeban dengan kenaikan tol dan telah melaksanakan pelbagai inisiatif termasuklah hanya membuat penyelarasan kadar tol selepas lapan tahun ditangguhkan.

    “Kerajaan juga telah menutup dan memansuhkan kutipan tol bagi lapan plaza tol serta mengurangkan kadar tol di beberapa plaza tol di seluruh negara iaitu bagi Plaza Tol PJS 2 Lebuhraya Baru Pantai, Plaza tol Sungai Nyior di Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth dan Plaza tol Lebuhraya Shah Alam (Kesas),” katanya. Beliau berkata kerajaan dalam masa sama menggalakkan syarikat konsesi tol supaya menjalankan tanggungjawab sosial korporat termasuk Plus yang memperuntukkan RM20 juta setahun bagi program rebat Plusmile dan rebat pada musim perayaan.

    “Inisiatif ini adalah selaras dengan manifesto Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 lalu untuk mengurangkan kenaikan tol lebuh raya antara bandar secara berperingkat yang sering dimanipulasi,” katanya. — Bernama

Menteri kata = hanya 10 peratus sahaja pulangan kepada pemegang saham.

Untung 8.4 juta.

Kerajaan dapat cukai, dapat keuntungan.

Dari 8.4 juta, jika 840k diagihkan kepada pemegang saham, takde la teruk mana pun. Katakanlah, jika pemegang saham ada 10 orang. Seorang dapat 84k setahun. 84k setahun, teruk sangat ke? Orang nak cari seribu sebulan pun tak tentu, pemegang saham PLUS buta-buta dapat 84k setahun (anggaran), takan tak puas lagi kot? Lagipun, bukan itu aje yang pemegang-pemegang saham tersebut meniaga. Yang operate PLUS neh syarikat besar kot. Hasil dorang banyak. PLUS tu cuma salah satu cabang perniagaan/pendapatan je pada mereka.

Pelik juga neh.

Adakah seorang menteri patut mengatakan seperti itu. Pemegang saham hanya dapat 10 peratus aje.. perkataan SAHAJA itu perlu ke ada kat situ?


Tambahan pula, perjanjian konsesi PLUS dilanjutkan masa. So, lagi la tak logik nak menaikkan kadar kan? Ko dapat tempoh lanjutan = jadi apa keperluan menaikkan kadar tol?


Pale bana sungguh.

Dia bekerja untuk kita. Makan duit rakyat. Jadi gaji dia siang malam. Tapi dia punya suara, bercakap bagi pihak kapitalis. Haram tak boleh pakai.

Dan sekarang, selepas dihentam kaw-kaw, pandai pula kerajaan kau berkias-kias. Tidak akan berlaku kenaikan automatik setiap 3 tahun. Yela, tidak akan berlaku kenaikan automatik, tetapi still akan berlaku kenaikan pada tahun hadapan kan? Tak berani nak cakap pun tidak akan berlaku kenaikan. Sekadar bagi alasan.. belum tentu naik. Maksudnya, cadangan nak menaikkan itu tetap ada kan?

Sama macam isu caj parking KKM juga. Beria cakap depan orang bahawa nak kenalkan caj parking di hospital. Lepas kena kritik kaw2, KKM kata tak perlu marah-marah akan cadangan yang belum dilaksanakan. Tetapi jika orang tak marah-marah, korang juga akan sebut bahawa rakyat menerima cadangan tersebut disebabkan tiada kritikan. Nampak tak permainan korang macam mana? Lagi nak perlembukan rakyat. Cukupla Kak Jat seorang jadi lembu. Kami tak ingin kot.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Selasa, 1 Disember 2015

Harga Proton Mahal Kerana Cukai Kerajaan - Mahathir.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meminta orang ramai agar tidak terus-menerus mempersalahkan Proton Holdings Bhd (Proton) kerana perbezaan yang agak ketara harga runcit kereta keluaran tempatan itu di pasaran.
Sebaliknya, beliau yang juga adalah pengerusi syarikat pengeluar kereta tempatan itu mendakwa kerajaan adalah penyebab utama mengapa harga kereta buatan Malaysia ini mahal.
Mahathir berkata ia berikutan cukai yang dikenakan terhadap kereta tempatan itu terlalu tinggi dan tidak masuk akal sekali gus menyebabkan harganya melambung tinggi.
“Proton selalu dipersalahkan ekoran harga kenderaan yang mahal. Ia bukan salah Proton. Pihak kerajaan yang mahu mencukaikan kenderaan sehingga 300 peratus.
“Kerajaan mahukan pendapatan. Kita (Proton) bukan punca kepada harga kenderaan yang tinggi,” katanya pada sidang media di Pusat Kecemerlangan Proton hari ini.
Selain itu, Mahathir juga mendakwa bahawa terdapat kempen yang menggesa agar rakyat tidak membeli kereta buatan Proton selain syarikat kereta nasional itu tidak mendapat peruntukan daripada kerajaan untuk mengeluarkan kereta hybrid.
“Terdapat kempen untuk rakyat Malaysia supaya tidak membeli kereta buatan Proton.
“(Juga) tiada peruntukan khas untuk kereta elektrik. Cukuplah agar kerajaan tidak menggalakkan rakyat di negara ini untuk membeli kereta import,” sindirnya.
Malah, pemimpin veteran itu berkata sehingga kini pihak kerajaan masih belum membuat apa-apa bayaran royalti terhadap kereta elektrik buatan Proton.
“Kerajaan mahukan kita buat sebuah kereta elektrik, setelah kita buat dan harumkan nama negara, kita masih tidak menerima apa-apa bayaran.
“Sebaliknya, kita pula keluarkan duit sendiri untuk menghasilkan kereta hybrid, dan kereta elektrik,” katanya lagi.
Proton ditubuhkan pada tahun 1983 dan adalah cetusan idea Mahathir.
Objektif adalah supaya syarikat itu dan masyarakat bumiputera mampu bersaing di peringkat global dan dapat membawa Malaysia pada tahap yang lebih tinggi secara keseluruhan. - Malaysiakini.

---------------------------------

Berikut di atas adalah kenyataan Mahathir tentang kenapa harga PROTON mahal.

Dia kata ianya berpunca dari tindakan kerajaan yang mencukaikan proton. Maka, ianya salah kerajaan kerana mengenakan cukai yang tinggi terhadap PROTON.

Kalau nak tahu, model PROTON mahal kerana dicukaikan tinggi-tinggi sejak dari zaman Mahathir dulu. 

Atas alasan ;

1. Kerajaan mahu menjana pendapatan

2. Memajukan negara dengan pendapatan cukai tersebut

Bagi memastikan cukai mahal-mahal yang dikenakan ke atas PROTON tidak menjejaskan jualan PROTON, kerajaan bertindak mencukaikan tinggi-tinggi juga model kereta import agar rakyat tidak mampu membeli kereta import dengan cara mengurangkan pilihan rakyat.

Tujuannya ;

1. Melindungi industri automotif tempatan.

2. Memastikan jualan PROTON tidak merosot 

3. Mengurangkan persaingan

Kini setelah lama bersara sebagai PM, tiba-tiba Mahathir menyalahkan kerajaan atas polisi berkaitan cukai mahal-mahal ke atas PROTON sedangkan inila polisi yang Mahathir sendiri pernah persetujui dan amalkan suatu ketika dahulu.

Ada ke logiknya?

Kenapa Mahathir sendiri tak hapuskan cukai berkenaan ketika menjadi PM? Dah beria sangat nak jatuhkan Najib pun jangan la lupa sejarah kejahatan sendiri. 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...