Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 23 Januari 2016

Najib Makan Daging 19K - Ia Adalah Fitnah Kata Pemilik Me'nate Steak Hub.

Sejak semalam tersebarnya satu gambar menerusi aplikasi wassap dan membawa kepada facebook bahawa Najib makan daging mahal yang mencecah sehingga 19k bayarannya.

Gambar berkenaan viral kerana gamaknya rakyat mempercayai Najib memang mempunyai perwatakan sebegitu. Penyebaran gambar berkenaan turut dikaitkan dengan pemilik restoran Me'nate Steak Hub yang kononnya kediaman Perdana Menteri memesan hidangan berkenaan dari restoran terkemuka tersebut.

Walaubagaimanapun, ia dinafikan oleh pemilik restoran berkenaan ;

JATUHKAN MUSUH YANG MENINDAS RAKYAT DENGAN FITNAH : NAJIB MAKAN DAGING TERMAHAL DI DUNIA? 


1. Salam. Kepada mana-mana pihak menyebarkan gambar "Najib makan Daging Wugyu", saya mohon tuan- tuan"Delete" Gambar tersebut. Untuk pengetahuan semua, Gambar ini adalah FITNAH semata-mata. Saya bukanlah membela Najib, namun saya membela Pemilik Restoran Me'nate Steack Hub. Beliau sendiri mengesahkan ianyaFitnah. 


2. Ya, Najib mungkin makan Daging Termahal di dunia di saat Rakyat kering kantung ekonominya, namun ianya bukan ada apa-apa kaitan dengan Me'nate Steack Hub. Mohon kita hormati Hak TuanMustaffa Othman sebagai Pemilik Restoran. 


3. Kita sama sekali tidak mahu menjatuhkan mana-mana pihak dgn Fitnah. Kita membenci Fitnah. Jadi kita tidak perlu lakukan perkara yang kita benci. Kita hormati Hak Manusia yg lain. Wassalam.Ini update pada 12 jam yang lepas. Yang baru sampai ke aku dalam sejam lebih kurang. Huhu. Maknanya sebelum sampai berita penafian, aku terima berita pemborosan. Berita penafian tak tersebar meluas berbanding berita pemborosan. Buktinya, hanya 2 orang aje yang berkongsikan posting dari HDZ Ahmad berbanding berita pemborosan ketika artikel ini ditulis.

Apa sudah jadi?

Aku tak percaya rakyat Malaysia suka kepada fitnah.
Aku tak percaya rakyat Malaysia gemar sebarkan fitnah.
Aku juga tak percaya bahawa rakyat Malaysia lebih mahu membaca berita fitnah berbanding berita benar.

Oleh kerana fitnah, maka kena tarik balik la segala kata-kata kemarahan terhadap Najib tadi. Maaf Najib, terpercaya plak dengan sebaran gambar tersebut, walaupun aku meluat dengan ko tapi aku taknak pula terlibat untuk menfitnah kau. Cuma, aku tertanya-tanya sikit.

1. Gambar tersebut fake ke atau berita tersebut yang fake?

2. Menurut pemerhatian aku, aku rasa gambar berkenaan mungkin betul. 

3. Macam depa saja-saja buat kertas dengan cetakan tersebut, resit tu, then tangkap gambar dan sebar, yeke? Ataupun memang order berkenaan ada, tetapi ia bukan la dari Me'nate atau bukan harga tersebut atau boleh jadi ia harga beberapa hidangan kot? Atau silap-silap itu arahan untuk tukang masak kat kediaman rasmi piem agar masak hidangan yang dinyatakan? Untuk kepastian, sesiapa yang kerja kat rumah rasmi piem boleh sahkan pada 21 Jan ada atau tiada order berkenaan.. hihi.

4. Aku harap polis boleh siasat siapa punya kerja sebar benda palsu. Aiyooo. Ini permainan minda dan propaganda neh aku rasa.

5. Kena faham juga propaganda online neh. 

6. Antara propaganda punya taktik, sampai fitnah diri sendiri pun boleh last-last dapat raih simpati woi.

7. Yang silapnya puak2 macam aku boleh p sebar dan percaya. Tapi kena faham juga. Aku taknak percaya pun payah. Sebab aku melihat Najib tu memang seorang pemboros pula. Nak buat macam mana. Kalau tak sungguh orang tak kata. Kalau tak boros orang pun tak percaya. Sorry ar Najib. Aku bercakap menerusi apa yang kau tunjukkan juga.. Haha.

Kbai.

Jumaat, 22 Januari 2016

Mahathir Potong Gajinya Dulu Ketika Zaman Kegawatan Ekonomi - Ahli UMNO Bandar Tun Razak.

Bukan kata nak potong, malah naikkan lagi gaji wakil rakyat. Itulah dia Najib yang kita kenali. Bukan kata nak berjimat bahkan siap beli jet baru lagi. Konon atas alasan kegunaan. Bukan kata nak pecat 9 penasihat khas yang tak berperanan dalam kabinet, siap usik subsidi rakyat pula. 

Dalam masa yang sama mahu kita percaya padanya.
Dalam masa yang sama mahu kita yakin pada kepimpinannya.
Kritik sikit, terasa.
Sindir sikit, KPN mencari.
 
Tolong la Najib.
Kau mahu dihormati atau ditakuti?
Kau mahu orang hormat kau kerana kebijaksanaan kau mentadbir negara atau kau mahu orang takut pada kau kerana kezaliman kau?

Ini kata Zaharin. Status berkenaan viral di sosial media.


Jujur aku cakap. Aku tak ingat sangat macam mana Mahathir mentadbir negara neh. Zaman budak sekolah kita mana peduli bab politik. Tapi apa yang aku tahu zaman Mahathir mentadbir negara memang berbeza dari zaman Najib dan Pak Lah.

Aku ingat lagi. Jika harga minyak perlu dinaikkan. Mahathir memilih naikkan 1 sen, 2 sen, dan sewaktu dengannya. Tak pernah dia naikkan 78 sen macam Najib naikkan ketika Pak Lah jadi PM suatu ketika dahulu. Gila kot. Siapa boleh terima bila kau naikkan minyak 78 sen sekaligus. Mendadak macam tu. Kat situ aje dah membuktikan betapa pentingnya diri pentadbiran negara selepas era pemerintahan Mahathir berakhir. 

Aku tak nafikan. Mahathir ada banyak kepincangan juga dalam pemerintahan. Selepas dia bersara sebagai PM, banyak kepincangan-kepincangan yang dia lakukan sepanjang menjadi PM terbongkar satu per satu.

Kat situ kita dah boleh nilai. Betapa UMNO dan corruption berpisah tiada.
Tapi itu tak mewajarkan tindakan Najib yang kian menyusahkan rakyat pada zaman sekarang. Apa yang Mahathir buat dalam era dia, ialah apa yang dia buat. Apa yang Najib buat dalam era dia, ialah apa yang Najib buat. Masing-masing perlu tanggung akibat masing-masing.

Masalah dalam pentadbiran Najib sekarang neh ialah dia terlalu pentingkan diri sendiri. Sangat pentingkan diri sendiri. Bermula dengan subsidi gula, subsidi petrol dan kini subsidi beras, subsidi minyak masak dan beberapa subsidi-subsidi lain mula dihapuskan secara berperingkat.

Penghapusan subsidi ini diwajarkan dengan alasan penyelewengan. Tetapi sikit pun taknak sebut yang kerajaan kehilangan wang akibat pemborosan, ketirisan dan salahlaku dalam pentadbiran. Sikit pun taknak sebut atau akui. Taknak. Hanya rakyat aje bersalah dari dulu dan kini. Sampai bila-bila pun begitu.

Kita boleh nampak kegagalan projek NFC. Tiada sesiapa akhirnya dipertanggungjawabkan. 250 juta itu sekarang jadi apa? Di mana? Siapa kena bayar semula? 

Kita boleh nampak kegagalan projek seperti 1Bestari, kegagalan projek komputer riba 1 Malaysia, tablet 1 Malaysia, portal banding harga barang 1 Malaysia dan banyak la projek2 lain sehingga tak tersebut, tak teringat. Kesemua wang-wang tersebut jadi apa? Siapa bertanggungjawab? Siapa kena bayar semula? 

RAKYAT LA. 

Rasionalisasikan subsidi apa semua untuk tampung kehilangan wang negara. Balik2 korek wang dari poket rakyat. Rakyat kan semua kerja senang aje. Petik duit dari pokok. Bukan macam menteri yang kerja siang malam rasmi tiang elektrik pun ada. Ahmad Maslan pun siap buat 3 kerja untuk cari duit.

Bayar GST pun haram berguna. Hapuskan subsidi petrol pun takde kesan. Time minyak naik rakyat diasuh minda, dipaksa fikir bahawa kita perlu membayar harga minyak ikut pasaran dunia, tetapi ketika harga minyak turun, apa kesan positifnya pada rakyat? Apa kelebihan yang kami terima? Ringgit pun turut jatuh. Menteri punya biol siap boleh gembira lagi sebab ringgit jatuh. Dan rakyat membayar gaji dia lagi. Hanya untuk melihat dia mengeluarkan kenyataan yang bodoh lagi membodohkan.

Aku tak faham. Kenapa bukan Najib potong gajinya terlebih dahulu kerana gagal mentadbir negara ini seperti Mahathir pernah lakukan pada suatu ketika dahulu? Najib patut mulakan penjimatan dari diri dia kemudian beralih kepada kementerian dia dan kementerian2 lain. Itu baru betul bahawa kamu mendengar denyutan nadi rakyat. Bukannya potong subsidi rakyat lepas tu pongpang buat iklan, kempen yang kamu memahami masalah rakyat. Seriyus macam gampang.

Kalau boleh potong kepala kamu sendiri pun lebih baik, Najib. Kalau pun kita masih tak berjaya selesaikan masalah kewangan yang membelenggu negara sekurang2nya kita hilang satu pemimpin yang membuatkan rakyat merana. Seriyus aku cakap ini dari jiwa.

Khamis, 21 Januari 2016

Kaki Pendek, Ilmu Ghaib Punca Gagal Kejar Pelombong Bauksit.


Datuk Seri Adnan Yaakob mendakwa kerajaan negeri Pahang sudah melakukan yang termampu terhadap mereka yang mengancam alam sekitar, selepas dikritik ramai tentang isu perlombongan bauksit.

Menteri besar Pahang itu berkata pihak penguatkuasa negeri sudah pun menjalankan tugas namun pelombong haram tidak dapat ditangkap kerana sudah melarikan diri beramai-ramai sehingga gagal dikesan melalui CCTV dan kamera AES sekalipun. Bahkan, polis juga gagal mengesan pelombong-pelombong haram tersebut kerana kepakaran mereka menggunakan ilmu ghaib (halimunan) semasa melarikan diri ketika penguatkuasa negeri sedang menjalankan tugas.

Beliau juga mendakwa kerajaan negeri juga tidak mempunyai kaki yang panjang untuk mengejar pelombong-pelombong berkenaan bagi menghentikan perlombongan bauksit haram yang menyebabkan kemusnahan alam sekitar dan masalah kesihatan.

“Kerajaan negeri kekurangan sumber manusia, kaki penguatkuasa sudah la pendek-pendek, kami kejar guna kereta tapi pelombong pula lari dengan terbang di udara, jadi kami kalah semasa mengejar mereka semua" kata Menteri Besar dengan nada kesal sambil menangis tersedu-sedan. 

“Ia bukannya disebabkan kita berlengah atau bertangguh [penguatkuasaan] cuma ia menjangkau keupayaan kita. Mereka pandai melarikan diri sambil menghilangkan diri kerana belajar ilmu ghaib” katanya lagi dalam satu wawancara.
 
Adnan turut berkata tidak mahu menyalahkan sesiapa dalam hal ini kerana semua agensi penguatkuasa kecuali Pejabat Tanah dan Galian berada di bawah kerajaan pusat.

Katanya  Pahang Darul Marikh pada mulanya tidak mahu melibatkan kerajaan persekutuan namun masalah menjadi semakin besar dan tidak boleh dikawal. - Bernipu.

Sirul Muncul Lagi, Kali Ini Dengan Rakaman Video - Apa Permainan Kau Sirul?


Meluat. Aku makin lama makin meluat dengan Sirul.

Apa yang susah sangat nak sebut nama?
Apa yang susah sangat nak cakap terus-terang?
Dari dulu lagi tak habis-habis sebut ;

1. Ada pihak tertentu

2. Seseorang

3. Menjadikan dia kambing hitam

4. Blablaba konspirasi untuk mengenakan dia agar dia dihukum mati

Dia buat aku hilang kepercayaan pada dia. Nak tahu apa yang aku fikir dengan video terbaru dia?

- Sengaja pakai kopiah untuk bayangkan sesuatu persepsi.

- Kononnya dah insaf, alim, bertaubat.

- Standard nak tipu muslim. Taktik neh biasa dah kot.

- Sengaja nak alihkan isu. 

- Sekarang pembangkang tengah huha huha isu TPPA & bajet 2016 yang akan diubahsuai.

- Cantik plak timing dia hantar video.

- Itupun kata Malaysiakini, sumber berkenaan enggan dikenali.

- Aceh, rahsia-rahsia plak.

- Sebut la kat situ beria-ria.

- Ada pihak/media cuba gunakan dia untuk jatuhkan seseorang.

- Pirah mabuk.

- Kau sebut la terus terang. Siapa media tersebut? Siapa pihak yang dimaksudkan? Ko main teka teki neh kau ingat best sangat ke?

- Pada firasat aku, kau la sebenarnya sedang berkonspirasi Sirul.

- Dengan mengheret rakyat dalam permainan kau.

- Tatau la apa benda yang kau hasratkan.

- Tapi ko sengaja mengheret rakyat. Lebih kurang macam talian hayat. Kau pancing emosi rakyat.

- Bila fikir-fikir balik. Yang huha huha muncul di media kau juga. Kau yang sudi ditemubual la. Siap guna peguam sebagai jurucakap. Sekarang sapa yang gunakan sapa untuk jatuhkan siapa neh? Aiyoo.

- Terus terang aku cakap. Sekadar takde sangka baik dah. Kau nak dedah nama kau dedah terus terang. Kau nak dedah jalan citer pembunuhan Altantuya, kau dedah terus terang. Kau taknak nak sorok itu sorok ini disebalik ayat 'ada pihak tertentu', 'seseorang' dan etc etc. Tu semua aku taknak dengar. Malas layan. Aka SEMAK.

Melayan masalah hidup kau pun bukan selesaikan masalah hidup aku. Najib dan kepimpinan dia sekarang makin ntah hapa-hapa. GST dah laksanakan, TPPA on the way, barang makin mahal, subsidi sakan kena potong, tu pun tak cukup-cukup duit lagi kerajaan kau neh sampai biasiswa JPA pun depa nak faraid tepi.

Tolongla Sirul. Aku nampak kau neh sekadar muncul nak kacau emosi rakyat yang tengah sarat fikir permainan Najib ke atas rakyat Malaysia jek neh hah. Hish. Komando konon. Piirahh mabuk.

Video

Pengakuan Sirul - Ada Pihak Tertentu Mahu Jatuhkan Seseorang
Sirul kata ada pihak tertentu cuba gunakan dia untuk jatuhkan seseorang.
Sumber : Malaysiakini.
Posted by Kami Benci Saiful Bukhari! on Thursday, January 21, 2016

Biasiswa JPA Digantung - Kenapa Tak Buang 9 Penasihat Khas Najib, Batalkan PLKN, Potong Gaji Menteri?


Ada sesuatu yang tak kena kat sini.

1. Kerajaan perkenalkan GST pada tahun 2015. 

2. Kerana kerajaan menjangka harga minyak global akan terus susut.

3. GST akan menjadi revenue baru kepada kerajaan untuk mendapatkan dana bagi menguruskan / menampung kos pentadbiran/perbelanjaan yang diperlukan negara.

4. Memang GST pengganti kepada SST.

5. Namun jaringan percukaian (barang/khidmat kena cukai) dalam GST lebih meluas. Maka ini membolehkan kerajaan menambahkan pendapatan negara.

6. So, kerajaan dah pun laksanakan GST dan kesannya positif kepada kerajaan kerana berjaya mengutip hasil yang bukan sahaja mencapai sasaran bahkan melebihi jangkaan.

7. Kesan kejatuhan harga minyak global paling2 koman akan memberikan impak besar kepada Petronas, bukan kepada kerajaan itu sendiri.

8. Dan sekarang kerajaan claim bahawa mereka terpaksa kurangkan itu kurangkan ini, batalkan subsidi itu, batalkan subsidi ini, bekukan itu, bekukan ini atas alasan kejatuhan harga minyak global.

9. Maka apa gunanya membayar GST apabila rakyat melihat seperti tiada hasil?

10. Yang terbaru, biasiswa JPA akan dibekukan.

11. Ia memberi kesan kepada hampir 700 pelajar penerima biasiswa sedia ada. Dalam dan luar negara.

12. So macam mana pelajar2 neh mampu survive dengan keputusan secara mendadak ini?

13. Kenapa Najib tak buang aje penasihat2 khas dia yang mana tak memberikan sebarang kesan kepada rakyat? Menteri2 kat Malaysia neh pun banyak. Elokla buang yang mana patut. Jimat sikit perbelanjaan kerajaan. Apatah lagi bukannya mereka betul2 perform. Menyusahkan rakyat bayar gaji je. Betul tak?

14. Batalkan / mahsuhkan program PLKN ke.

15. Kaji semula perjanjian konsesi. Yang merugikan kerajaan haruslah dilupuskan. Cari la jalan. Takan itupun orang nak ajar satu persatu.

16. Batalkan projek2 yang tak mendatangkan kebaikan kepada rakyat. Macam projek Menara Warisan tu.

17. Kenapa tak potong gaji2 menteri, wakil rakyat? Dah tahu takde duit, sibuk naikkan pula gaji masing2?

18. Kaji semula elaun2 yang diterima menteri. Contohnya elaun2 seperti elaun keraian. Perlu ke?

19. Sebenarnya ada banyak cara/kaedah untuk kerajaan jimatkan perbelanjaan tanpa babitkan hak rakyat. Terutamanya golongan mahasiswa.

20. Tapi nampak gayanya kerajaan lebih pentingkan untuk batalkan/bekukan/mahsuhkan/hapuskan perbelanjaan2 yang babitkan rakyat berbanding perkara2 yang babitkan kepentingan mereka. Siapa rasa Najib patut bayar beratus2 ribu kepada firma2 penasihat dari luar samada untuk khidmat komunikasi atau apa2 khidmat berbanding salurkan duit tersebut kepada mahasiswa? Kan lebih baik Najib tamatkan khidmat Paul Stadlen kaki joli daripada setuju batalkan biasiswa JPA. Akai takde betul piem Malaysia kau neh.

Laporan media ;
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Wee Ka Siong mengesahkan bahawa biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam bagi kursus ijazah sarjana muda dan program pra universiti digantung.
Menurut Wee, beliau tidak boleh mengatakan dengan pasti sama ada akan ada perubahan terhadap keputusan tersebut.
“Perdana menteri memahami bahawa ekonomi tidak baik masa ini dan rakyat menghadapi beban yang berat, dan mengarahkan Ketua Setiausaha Negara dan JPA bagi memikirkan penyelesaian baru.
“Tetapi kami (MCA) sedang mencuba sedaya upaya merayu kepada kerajaan kerana kita tidak pasti bagaimana perkembangan ekonomi nanti,” katanya, dalam mesyuarat Kabinet semalam.
Wee turut menyatakan bahawa beliau tidak tahu sama ada penggantungan daripada biasiswa JPA mempunyai apa-apa yang berkaitan dengan semakan bajet yang dirancang pada ini yang akan datang 28 Januari.
Dakwaan biasiswa JPA digantung malah diperkukuhkan apabila pautan “dermasiswa sistem e-filing” di laman web JPA (yang digunakan oleh pelajar untuk memohon biasiswa ini) telah dikeluarkan.
Penggantungan itu membabitkan biasiswa pelajar tempatan dan luar negara.
Ia dikatakan memberi kesan kepada kira-kira 700 penempatan tahun ini.

TV3 Disindir Bodoh Kerana Siarkan Sindiran Rashid Yg Menyindir Station TV Berkenaan.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Gila la krew Buletin Utama neh. Tak semak content ke sebelum lapor? Memalukan sungguh.

Semenjak dua menjak je nama Rashid tetiba top. Kat timeline FB tetiba semua orang bercakap tentang Rashid. Lepas agak-agak jemu dengan nama Rashid depa UP nama sendiri untuk dijadikan contoh/rujukan. Begitulah rakyat Malaysia. Kalau bab macam neh memang laju je participate. Ramai pula tu yang peka. Kikiki..

Nak dipendekkan cerita, disebabkan page Jadilah Seperti Rashid top, maka media mula la mencungkil-cungkil siapa watak disebalik 'Rashid'. 

Rashid memang tiru watak Be Like Bill.

Tapi Rashid neh watak yang diMalaysiakan kerana contentnya mendekati masalah-masalah atau isu-isu yang membabitkan rakyat Malaysia itu sendiri.

Antara media yang beria sangat nak tahu siapa itu Rashid ialah TV3. Lalu TV3 pun berhasil menemui beberapa jejaka di sebalik admin page kepada Jadilah Seperti Rashid.

Lalu bermula la siri admin2 Jadilah Seperti Rashid popular bak artis.

Bila dah masuk TV3 tu macam biasa. Mesti ada yang tak puas ahti punya. Yang tak puas ahti neh ada macam-macam sebab juga. Aiyooo. Pasal ini pun ada yang bertekak. Padan la menteri kau semua bergelak tawa sign TPPA kawan. Heh.

Beberapa pengguna FB mula menyindir2 admin page Jadilah Seperti Rashid kononnya bajet popular dah masuk TV3, sanggup ye korang masuk TV3.. blablabla seakan sewaktu dengannya.

Aku sejujurnya. Takde apa-apa respon. Sebab tiada apa-apa yang menyusahkan hidup aku samada page tersebut wujud, tidak wujud, masuk TV3 atau tak masuk TV3. Lantak dorang la. Bukan usik life aku pun.

Hahaha. 

Disebabkan terasa agaknya dengan komen-komen / kritikan-kritikan terhadap admin2 page JADILAH SEPERTI RASHID di ruangan komen, maka admin2 page pun karang la satu satira. Ini satira yang dimaksudkan.


Sumber gambar.

Satira berkenaan cuba meneutralkan emosi penyokong2 page yang tak boleh menerima tindakan admin2 page yang muncul di TV3. Walaubagaimanapun terlihat gagal. Pengkritik2 semakin ramai dan mereka enggan peduli/terima penjelasan admin2 page berkenaan yang muncul di TV3. Posting dengan gambar di atas tak dapat diakses pun kat page berkenaan. Maybe dah kena padam kot. Tetapi apa yang pasti sejak muncul di media, hater-hater mula lahir satu persatu.

Dan sehingga kini, kritikan terhadap admin2 page berkenaan yang muncul di tv3 masih lagi bertebaran di ruangan komen page Jadilah Seperti Rashid. Aiyoo. Ini peminat tegar ke hapa. Marah bebeno isu remeh macam neh. Cuba ko copy paste kelemahan2 TPPA lagi bagus. At least ada informasi sikit orang baca dari layan emosi2 kau semua. Hehe.

Satira yang sama turut disiarkan di TV3. Dalam segmen Buletin Utama. Lawak tak lawak juga, orang menyindir dia, dia boleh pula siarkan dengan penuh bangga. Sedar ke tak sedar TV3 tu bahawanya dia kena sindir dengan admin2 page tersebut selepas muncul di station TV mereka? Kahhhhhhh!

TV3. TV3. Terang2 kena sindir pun tak faham-faham lagi. Orang cakap. Buletin Utama tak layak ditonton pada waktu perdana melainkan segmen SUKAN aje. Sebab contentnya mengarut = Bad News.

Tak faham ke awak kena sindir?

KAH KAH KAH

Rabu, 20 Januari 2016

Desak MB Kedah Berundur, Ini Jawapan Balas Mukhriz Mahathir.


Strategi Najib nampaknya berhasil setakat neh. Akhirnya Mukhriz Mahathir beri alasan yang sama seperti Najib Razak. Bahawanya dia dilantik sebagai MB Kedah atas mandat rakyat. Sama seperti jawapan Najib kepada Mahathir dalam mengulas tindakan Mahathir yang merancang mahu menjatuhkan Najib dari kerusi perdana menteri.

Best gak tengok UMNO vs UMNO neh.

Dah bosan layan pergolakan dalaman pembangkang..
Ada juga drama dari UMNO akhirnya.
Hihi..

Berikut di bawah kenyataan media Mukhriz Mahathir dalam mengulas sidang media kesemua ketua cawangan UMNO Kedah yang berhimpun selepas melakukan mesyuarat sulit bagi mendesak agar Mukhriz Mahathir meletak jawatan sebagai MB di Kedah atas alasan gagal menyatu-padukan UMNO Kedah.

Dalam sidang media tersebut, Jamil Khir pun ada.
Ahmad Bashah yang memang dah lama berapi dengan Mahathir pun hado.
Dan semua media pro kerajaan siarkan / laporkan berita berkenaan sebagai tajuk utama malam tadi tau..
 
Komplot baik punya.

Kahhhhh!

KENYATAAN AKHBAR
Oleh DS Mukhriz Mahathir
Saya mendengar kenyataan yang dikeluarkan oleh sebahagian daripada kepimpinan UMNO Negeri yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, YB Dato’ Seri Ahmad Bashah Md Hanipah di Alor Setar petang tadi.
Kedudukan saya sebagai Menteri Besar adalah atas mandat dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dan juga atas perkenan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah setelah dicadangkan oleh YAB Perdana Menteri.
Saya menyerah kepada Rakyat jelata untuk menilai prestasi dan keberkesanan kerja buat saya bersama kepimpinan parti seluruh negeri sejak hari pertama Barisan Nasional kembali mentadbir Kerajaan Negeri Kedah pada pilihanraya umum ke13.
Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, saya memegang amanah untuk berkhidmat dengan sebaiknya demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat. Rakyat dan pengundi jua yang akan menilai kemampuan pentadbiran saya.

DATO’ SERI HJ MUKHRIZ TUN MAHATHIR
Alor Setar
20 Januari 2016

Saman Fitnah - Nasruddin Bidas Lim Guan Eng Kaw2 - Kenapa Minta Selesai Luar Mahkamah Jika Nasruddin Menfitnah, Soalnya.


Semalam pegawai khas undang-undang kepada Lim Guan Eng mengeluarkan satu kenyataan seperti amaran kepada Nasruddin kerana Nasruddin dikatakan cuba mengelirukan umum dengan isu penyelesaian saman di luar mahkamah.

Ini apa yang disampaikan oleh pegawai tersebut untuk edaran media ;

Kenyataan Akhbar oleh Raja Syarafina Raja Shuib, Pegawai Khas Undang-undang kepada YAB Lim Guan Eng pada 19.1.2016, KOMTAR

YAB Ketua Menteri Pulau Pinang telah menarik balik tuntutan saman fitnah beliau terhadap Ketua Penerangan PAS merangkap Ahli Parlimen Temerloh, YB Ustaz Nasrudin Hassan at-Tantawi (“Defendan”) (Mahkamah Tinggi Pulau Pinang Guaman Sivil No. 23NCVC-15-10/2014) berhubung dengan suatu artikel bertajuk ‘Apa Beza Kidex dan Terowong Pulau Pinang’ yang ditulis dan dimuatnaik oleh Defendan ke laman Facebook-nya pada 6.8.2014 (“Artikel tersebut”).

Penyelesaian damai antara pihak-pihak menerusi suatu Perintah Persetujuan (Consent Judgment) bertarikh 18.1.2016 di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Tuan Lim Chong Fong ekoran daripada permohonan penyelesaian dari Defendan dan persetujuan Defendan untuk:- 

(a) Defendan menzahirkan kekesalan beliau di hadapan Hakim dan hadirin yang hadir dalam Mahkamah mengenai kandungan Artikel tersebut yang telah mengakibatkan salah faham terhadap YAB KM.

Kenyataan yang diutarakan oleh Defendan dan seperti yang direkodkan oleh pihak Mahkamah yang Mulia serta disahkan kembali oleh Defendan berbunyi seperti berikut -

“Menghadiri perbicaraan hari ini dan setelah meneliti dokumen yang dikemukakan ke Mahkamah, saya kesal artikel saya mencetuskan salah faham terhadap YAB Ketua Menteri Pulau Pinang. Pihak pihak bersedia untuk tidak memanjangkan kes ini dengan menarik balik artikel saya yang bertarikh 6 Ogos 2014 yang lalu yang didapati tidak mempunyai asas ke atas Ketua Menteri; dan

(b) Defendan membayar RM10,000 kepada YAB KM sebagai kos.

Memandangkan saya sendiri telah menyaksikan rentetan peristiwa yang membawa kepada penyelesaian damai tersebut di Mahkamah Tinggi semalam, pastinya ramai yang terkilan termasuk saya dengan tindakan YB Ustaz Nasrudin menulis suatu rencana susulan bertajuk ‘Catatan dari Mahkamah Tinggi Georgetown – Kes diselesaikan di luar mahkamah’ yang boleh diakses melalui laman web http://www.pas.org.my/arkib/ketua -penerangan/7338-catatan-dari-mahkamah-tinggi-georgetown-kes-diselesaikan-di-luar-mahkamah.

Samada rencana tersebut ditulis dalam kealpaan atau kecuaian yang disengajakan, YB Ustaz Nasrudin tidak seharusnya memutar-belitkan fakta dan/atau memperlekehkan kebenaran dalam usaha beliau untuk menegakkan benang yang basah. Harus ditekankan disini bahawa:–

(a) walaupun prosiding guaman terhadap YB Ustaz Nasrudin dijadualkan untuk berlangsung semalam dan hari ini, YAB KM masih menerima jalan penyelesaian damai yang dicadangkan oleh pihak Mahkamah. Dalam pada ini, YB Ustaz Nasrudin hanya perlu, antara lain, meminta maaf akibat tohmahan dan fitnah yang telah dilemparkan terhadap YAB KM dalam Artikel tersebut;

(b) meskipun YB Ustaz Nasrudin tahu dan/atau patut tahu dari dokumen-dokumen yang difailkan untuk tujuan perbicaraan bahawa Artikel tersebut sememangnya merupakan fitnah beliau terhadap YAB KM, YB Ustaz Nasrudin enggan memohon maaf daripada YAB KM. Malah, YB Ustaz Nasrudin juga sebenarnya enggan untuk menyuarakan kekesalan beliau terhadap salah-faham yang telah dicetuskan akibat daripada Artikel tersebut; dan

(c) andainya YAB KM mementingkan kepentingan dirinya semata-mata dan enggan menerima kenyataan ‘kekesalan’ daripada YB Ustaz Nasrudin, tidak mungkin penyelesaian damai boleh berlaku sama sekali.

Sekiranya YB Ustaz Nasrudin yakin bahawa Artikel tersebut bukan merupakan fitnah terhadap YAB KM, mengapa pula terdapatnya persetujuan beliau untuk menyuarakan kekesalan dan membayar kos kepada YAB KM? Fikirkanlah siapa sebenarnya yang berdusta.

Susulan daripada penjelasan di atas dan sekiranya masih ada putar-belit dalam mana-mana laporan media berhubung dengan penyelesaian damai tersebut, pihak YAB KM tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang yang sewajarnya.

RAJA SYARAFINA RAJA SHUIB

Pegawai Khas Undang-undang kepada YAB Ketua Menteri Pulau Pinang

Walaubagaimanapun, pihak Nasruddin bertindak menafikan kenyataan tersebut. Menerusi laporan portal KLEXPRESS, Nasruddin dipetik sebagai berkata ;

MEREKA saman saya kemudian, mereka mahu selesaikan kes ini di luar mahkamah. Beberapa kali mereka berunding supaya keluarkan kenyataan mohon maaf dan akan tarik balik saman.

“Realitinya sejak setahun lalu , pihak peguam saya telah menerima beberapa surat tawaran daripada Guan Eng supaya memohon maaf terbuka, sejak itu saya tegaskan bahawa tiada sebab untuk memohon maaf kerana saya tidak memfitnah."

Demikian tegas Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan dalam satu kenyataan hari ini yang mempersoalkan tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang bertindak menyaman beliau sedangkan bersungguh-sungguh meminta kes fitnah itu diselesaikan di luar mahkamah dengan memohon maaf seolah-olah seperti ingin memperlihatkan pemimpin Pas tersebut mengaku bersalah.
Menurut Nasrudin, saman itu mendakwa beliau telah memfitnah Guan Eng dalam satu artikel bertajuk `Apa beza KIDEX dengan Penang Tunnel?’ yang bertarikh 6 Ogos 2014.

Tegasnya, beliau pernah menimbang situasi itu tetapi membuat keputusan tetap tidak akan memohon maaf kerana masih berpegang kepada prinsip bahawa beliau tidak pernah memfitnah Guan Eng menerusi artikel berkenaan.

“Bukan kerana degil tetapi kerana saya tidak memfitnah Guan Eng dalam artikel saya sebagaimana yang didakwa dalam writ saman yang dikemukakan kepada saya.

“Malah dalam prosiding, saya nyatakan terus terang kepada Yang Arif Hakim bahawa saya tidak akan memohon maaf atas dakwaan fitnah dan berhasrat supaya perbicaraan kes diteruskan,” katanya.

Jelas Nasrudin, akhirnya Guan Eng bersetuju untuk selesaikan kes berkenaan di luar mahkamah tanpa perlu beliau memohon maaf.

“Pada akhirnya, kami bersetuju dengan penyelesaian dan dicatatkan oleh hakim sebagai kes selesai di luar mahkamah dan kos mahkamah sebanyak RM10,000 ditanggung defendan.

“Kalau ada pihak yang masih mempersoalkan dan tidak berpuas hati, maka eloklah mereka mempersoalkan pihak yang menyaman yang mendakwa saya memfitnah bersungguh-sungguh tetapi memohon kes diselesaikan di luar mahkamah.

“Sedangkan saya sedia untuk perbicaraan pada bila-bila masa, ini persoalan yang patut mereka angkat ke langit terbuka, Kalau skripnya mahu mengatakan saya bersalah, selayaknya usah diusahakan sebarang rundingan di luar mahkamah. Teruskan perbicaraan sehingga akhir,” katanya.

Dalam pada itu, ahli-ahli PAS juga giat menyebarkan kenyataan di atas.

Hehe..

Ringkasnya ;

1. LGE bersalah. Beria memujuk selesai luar mahkamah. Nasruddin tidak bersalah. Pertahankan diri.

2. Nasruddin tidak menfitnah.

3. Dia bersetuju dengan penyelesaian luar mahkamah (atau mungkin dipaksa untuk bersetuju kot? Hehe) bagi membuktikan dia benar-benar tidak bersalah dan melakukan apa-apa fitnah.

Sekian.

KAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...