Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 24 Jun 2016

Luahan Sedih Mahathir Selepas Najib Hentikan Dana Kepada Yayasan Kepimpinan Perdana.


1. Saya ucap terima kasih kepada Khairul Azwan Harun, Naib Ketua Pemuda, yang mengsyor supaya Kerajaan menghentikan segala bantuan kewangan dan harta kepada Yayasan Kepimpinan Perdana, termasuk penggajian kakitangan.

2. Memanglah menjadi hak Kerajaan mengguna kuasa yang diberi oleh rakyat dengan apa cara sekalipun. Ini saya terima. Rampaslah.

3. Yang saya sedih ialah cadangan ini datang dari pemuda yang akan mewarisi negara dan kepimpinannya di masa hadapan. Sebelum pun mendapat kuasa, kebengisan dan corruption of power sudah ditunjuk.

4. Tujuannya sama dengan rasuah. Pemberian (suapan) rasuah bertujuan mendapat sokongan, atau mengurang kritikan terhadap pemberi. Perampasan hak mempunyai tujuan yang sama. Tidak ada perbezaan antara pemberian dan perampasan – kedua-duanya adalah rasuah.

5. Negara sekarang tahu apabila Khairul Azwan dengan konco-konconya mendapat kuasa (melalui rasuah) negara akan melihat suapan dan rampasan oleh Kerajaan sebagai cara mengekalkan kuasa.

6. Ini jelas kerana hari ini pemuda dan pewaris menyokong segala perbuatan Najib yang dunia pandang jijik, yang menjatuhkan maruah negara bangsa.

7. Tidaklah salah jika diramal bahawa ini juga akan dilakukan oleh mereka yang menyusul.

8. Saya tidak akan merasa kehilangan apabila rampasan dibuat.

9. Saya biasa dan faham dengan kehidupan tanpa keistimewaan . Hanya saya sedih memikir masa depan negara tercinta ini.

10. Apakah akan jadi kepadanya setelah budaya rasuah dipandang tinggi dan dipertahan oleh yang akan berkuasa dan memerintah.

Chedet.CC

Khamis, 23 Jun 2016

Abu Kassim & Timbalan SPRM Dipaksa Letak Jawatan, Bukan Berhenti Secara Sukarela..


Saya bersama Akmal Nasir atas kapasiti National Oversight & Whistleblowers (NOW) telah dihubungi dan berjumpa secara sulit dengan seorang pegawai SPRM berhubung tekanan yang dihadapi oleh badan tersebut pada awal tahun ini.

Butirannya rujuk kenyataan media berikut:

PEMECATAN KETUA PESURUHJAYA SPRM DAN TIMBALANNYA ADALAH JELAS CAMPUR TANGAN POLITIK

National Oversight and Whistleblowers (NOW) merujuk kepada laporan akhbar hari ini yang melaporkan perletakkan jawatan Tan Sri Abu Kassim Mohamed selaku Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Datuk Seri Mohd Shukri Abdull selaku Timbalan Pesuruhjaya SPRM sebagai secara sukarela adalah tidak tepat.

Kami berdua telah dihubungi dan berjumpa dengan seorang pegawai kanan SPRM kira-kira 5 bulan yang lalu dan beliau memaklumkan bahawa kedua-dua pimpinan tertinggi SPRM telah dipaksa meletak jawatan dan jawatan mereka akan digantikan dengan ‘orang luar’ SPRM.

Kami juga dimaklumkan bahawa Pesuruhjaya dan Timbalan Persuruhjaya tidak berniat atau membuat permohonan perletakkan jawatan ketika itu. Tindakan memecat Pesuruhjaya dan Timbalan Pesuruhjaya SPRM merupakan campur tangan politik yang begitu luar biasa dalam badan SPRM, menghina kebebasan SPRM, dan tidak pernah belaku dalam sejarah negara.

Ini terbukti dengan pelucutan Tan Sri Abu Kassim daripada jawatan Pesuruhajaya SPRM tanpa sebarang sebab munasabah sedangkan beliau akan kekal berkhidmat dalam SPRM sebagai seorang pegawai khidmat biasa sehingga tahun 2020. Jika Perdana Menteri Dato’ Seri Najib yakin beliau tidak bersalah dalam skandal 1MDB mahupun SRC International, beliau seharusnya tidak perlu berasa gusar atau takut dengan Pesuruhjaya SPRM atau kebebasan SPRM untuk menjalankan tanggungjawab mereka. NOW menyeru semua pihak termasuk Ahli-ahli Parlimen, pemimpin-pemimpin masyarakat sivil dan rakyat biasa untuk mempertahankan integriti dan kebebasan SPRM.

Antara langkah-langkah yang wajar diambil adalah seperti berikut:-

1. NOW akan memanggil satu mesyuarat tergempar pada hari Isnin (27 Jun 2016) yang melibatkan Ahli-ahli Parlimen, pemimpin-pemimpin masyarakat sivil dan NGO yang berkaitan bagi membincangkan tindakan-tindakan susulan.

2. Mendesak Ahli-ahli Parlimen terutamanya daripada parti-parti pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah untuk meletakkan jawatan sebagai tanda protes. Mereka adalah YB Dr. Tan Seng Giaw (DAP), Datuk Fauzi Abd Rahman (KEADILAN) dan YB Dato' Takiyuddin bin Hassan (PAS).

3. Mendesak ahli-ahli panel dalam jawatankuasa-jawatankuasa bebas SPRM seperti Lembaga Penasihat SPRM, Panel Penilaian Operasi (PPO), Jawatankuasa Aduan dan Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) termasuk yang baru dilantik untuk meletakkan jawatan atau tidak menerima tawaran jawatan sebagai tanda protes.

Ini merupakan tindakan pertama kepimpinan Dato’ Seri Najib Razak selepas mencapai kemenangan Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar dan Parlimen Sungai Besar.

Pemecatan Pesuruhjaya dan Timbalan Pesuruhjaya SPRM bukan sahaja campur tangan politik yang melemahkan SPRM tetapi juga akan mengundang kerosakan yang lebih besar terhadap integriti dan ketelusan pentadbiran kerajaan.

 Semua pihak harus memandang serius perkara ini dan bekerjasama bagi mempertahankan kebebasan SPRM. Manakala, parti-parti politik pembangkang seperti Pakatan Harapan dan PAS sewajarnya mencari kesepakatan dan meletakkan agenda memerangi rasuah dan ketirisan sebagai keutamaan dan dijadikan titik pertemuan usahasama.

23 JUN 2016
 RAFIZI RAMLI
Ahli Parlimen Pandan
Pengarah Eksekutif National Oversight and Whistleblowers (NOW)
AKMAL NASIR
Pengarah Eksekutif National Oversight and Whistleblowers (NOW)

Selasa, 21 Jun 2016

Ustaz PAS Diberi Amaran Kerana Fitnah Pulau Pinang Melarang Azan - Minta Maaf Atau Berdepan Tindakan Undang2..

Actually benda neh dah settle tetapi ianya menjadi viral semula disebabkan kerajaan negeri mengambil tindakan undang-undang.

Kenapa ya kerajaan negeri berbuat demikian?

Aku kira sakit hati memainkan peranan. Bayangkan ya. Bukan sehari dua bahkan dah bertahun-tahun lamanya penyebaran cerita bahawanya Pulau Pinang melarang azan. Benda tu fitnah. Jelas. Titik.

Tapi masih terdapat ramai orang yang percaya dan sebar. Benda pada asalnya jadi permainan geng2 BN di laman sosial kini bertukar tangan dengan disebarkan pula oleh geng2 PAS.

Kesnya begini. Ada individu upload satu video yang memaparkan statement Ustaz PAS bercerita tentang larangan azan di Penang dan bagaimana DAP nak menguasai negara dengan 80 kerusi.. aku gelak-gelak juga dengar point ustaz tu bab kerusi bagai neh..

Pada awalnya benda neh viral di laman sosial je. Dan ustaz tu sebenarnya dah pun memohon maaf.

Baca sat ;


Lalu ustaz tersebut dihubungi oleh Cikgu Zul.

Kemudiannya ;

ISU AZAN : USTAZ MOHON MAAF ....

Ustaz Shaharuddin Ibrahim telah memohon maaf berhubung ceramah beliau yang mendakwa Pulau Pinang tidak membenarkan azan.

"Saya memohon maaf dan berjanji tidak akan ulangi lagi," katanya ketika saya menghubunginya tadi.

Ditanya sebab beliau membuat kenyataan itu, YDP PAS Padang Serai itu menjelaskan, beliau mendapat maklumat daripada anak khariah ketika berceramah di sebuah masjid di Pulau Pinang.

"Mereka memberitahu saya, di Pulau Pinang azan tidak boleh menggunakan pembesar suara di luar masjid, hanya boleh di dalam masjid," jelasnya.

Namun, setelah saya jelaskan kedudukan sebenar beliau akur dan memohon maaf.

(rujuk)

Tetapi sayangnya itu tidak cukup untuk memuaskan ahti kerajaan negeri yang tercalar teruk dengan tohmahan berkenaan. Pada mereka oleh kerana ustaz buat tuduhan secara terbuka, sila la buat permohonan maaf secara terbuka juga..

Ini petikan berita yang diperolehi dari KedahLanie.


Yang diPertua (YDP) PAS Padang Serai, Ustaz Shaharuddin Ibrahim yang menimbulkan kontroversi kerana melemparkan fitnah kononnya masjid-masjid di Pulau Pinang tidak boleh melaungkan azan dituntut untuk memohon maaf secara terbuka dan menarik balik fitnah tersebut.

Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim berkata, beliau amat kesal dengan kenyataan berunsurkan fitnah yang dilemparkan Shaharuddin ketika menyampaikan tazkirah Ramadan di Masjid Jamek An-Najah, Padang Serai, Kedah pada 11 Jun 2016.

“Tazkirah Ramadan sepatutnya menjadi wadah penyebaran ilmu agama, menyingkap kisah-kisah nabi, kelebihan Ramadan dan bukannya dijadikan pentas politik kepartian dengan menabur fitnah,” katanya dalam sidang media di Komtar, tadi.

Menurut Abdul Malik, lebih dikesalkan adalah tohmahan dan fitnah yang dilakukan itu 'dilontarkan' ketika di dalam masjid dan di bulan Ramadan yang mulia.

“Justeru, Kerajaan Negeri Pulau Pinang menuntut supaya beliau (Shaharuddin) memohon maaf secara terbuka dan menarik balik fitnah tersebut dalam media massa.

“Beliau (Shaharuddin) juga perlu memohon maaf kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang melalui kenyataan bertulis dalam tempoh seminggu. Sekiranya gagal, tindakan undang-undang akan dipertimbangkan,” jelasnya.
Pada 11 Jun lalu, Shaharuddin dipercayai mengeluarkan kenyataan yang berbunyi seperti berikut:

“Kalau DAP menguasai negara...nuu Pulau Pinang tuan-tuan, bang (azan) dah tak boleh dah, bang (azan) tak boleh dah, tuan-tuan..!”

Mengulas lanjut. Abdul Malik memberitahu, tazkirah Shaharuddin yang berdurasi sekitar 30 minit itu, jelas menyiarkan ucapannya pada minit 14:35. 

“Malah, tuduhannya turut disiarkan dalam Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=mrlO6A99wcs) 

dan laman Facebook Masjid Jamek An-Najah 

(https://www.facebook.com/masjidpadangserai),'' ujarnya.

--------------------

Dalam pada itu ustaz tersebut juga sebenarnya ada sebarkan benda-benda karut bab 16 September. 

Dan ustaz tersebut turut ditegur menerusi aplikasi wassap oleh seseorang. Beginilah isi kandungan teguran tersebut bagi membetulkan point ustaz tentang isu 16 September ;


Selepas dimesej ustaz berkenaan, dia terus block individu di atas.

Marah agaknya. Tapi betul la memang ustaz tu kelakar. Beria2 sembang DAP nak tadbir negara dengan 80 kerusi lompat tu. Aku gelak guling2 kot. Mohon jangan takut2kan umat dengan cerita karut. Ini tazkirah Ramadhan ke tazkirah karut..

KAHKAHKAH

Seluar Terlondeh Karma Kerana KuNan Halau Gelandangan.

Malas nak peduli gambar menteri wilayah yang 'kejatuhan' seluar sehingga menampakkan seluar dalamnya. Gambar tu viral dua hari lepas dan menjadi bahan troll bebudak pembangkang.

Macam-macam Kunan kena kutuk bahkan siap karang ayat kononnya apa yang Kunan dapat tu balas kesan dari perbuatannya menghalau gelandangan. Aku hanya sekadar haha. Aku faham mesej dorang. Faham. Memang faham. Dorang marah sangat tapi takde peluang nak jatuhkan Kunan. Walau guna ayat pun jadi la. 

Kunan dan menteri-menteri BN bahkan kebanyakan ahli politik seperti mahkluk besi yang sangat sukar untuk kau musnahkan. Kalau senjata kau setakat batu tak payahla. Dorang besi yang bukan biasa-biasa. Spesis besi terbaik yang ada di dunia. Setakat batu memang tak lut langsung. Calar balor pun takde. Jadi kata-kata yang menyakiti adalah ubat untuk meluahkan rasa geram dan marah. Sebab tu aku faham sangat. 

Selepas bebudak pembangkang puas troll gambar Kunan yang seluarnya tertanggal tu, bebudak UMNO pula masuk membidas. Dorang punya karangan lagi power. Katanya Kunan kena fitnah.

Sekadar contoh.


Maka bebudak pembangkang pula kena hamun kononnya sebab menyebarkan fitnah dan melakukan perbuatan terkutuk di bulan puasa ini.

Haha. Pandai betul dorang buat drama ye. Benda betul dikatanya fitnah. Memang betul pula seluar Kunan tertanggal. Rujuk video disini. Aku malas nak share. 

Pada aku benda tu takde isu. Seluar tertanggal secara accident nak malu apanya. Tapi mungkin pada puak2 sana menteri dorang perlu bebas dari sebarang insiden yang memalukan. Bahkan mereka perlu diperlihatkan maksum. Which is kita semua tahu ia adalah misi mustahil.

Macam aku sebut tadi. Seluar Kunan yang tertanggal neh pada aku takde isu. Cuma ada yang menyebut ianya sebagai karma kerana menghalau gelandangan. Pada aku jika ianya karma maka ia belum cukup kuat. Aku takmau seluar Kunan tertanggal menjadi karma di atas balasan teruk Kunan terhadap kita semua. Bukan hanya gelandangan tetapi kita semua. Yang menjadi rakyat di negara ini. Kunan tidak melayani kita dengan baik. Dengan betul. Dia ialah menteri yang pentingkan diri sendiri. Dia jahat. Aku bukan nak tengok seluar dia yang tertanggal. Aku nak tengok jawatan dia yang tertanggal. Tapi bukan dengan cara dia pencen dan hidup aman mewah ketika mencapai usia tua. Penjara. Adalah tempat yang mana aku mahu dia berada. Sehingga dia masuk ke alam kubur buat selama-lamanya. Bukan hanya dia bahkan semua jenis pemimpin yang menyusahkan kita semua. Ya, semua pemimpin yang menyusahkan kita semua.

Isnin, 20 Jun 2016

Bekas Ketua Editor, Wartawan Minta Maaf Kerana Terbit Artikel Fitnah TSKI - TSKI Terima Permohonan Maaf

MEDIA PERLU JAGA HARGA DIRI, ELAK JADI AGEN AHLI POLITIK

Alhamdulillah pada bulan Ramadhan yang barakhah ini, kes Saman Fitnah yang saya failkan terhadap portal The Malaysian Insider (TMI) berakhir hari ini setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan secara baik. Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah merekodkan Perhakiman Persetujuan dimana pihak TMI yang diwakili oleh defendan pertama dan kedua, Jahabar Sadiq dan Amin Iskandar telah memohon maaf kerana menerbitkan dua artikel yang bersifat fitnah sehingga mencemarkan reputasi baik saya. 

Mereka turut mengakui bahawa kedua-dua artikel tersebut adalah berdasarkan khabar angin dan menyatakan rasa kesal mereka serta memberi akujanji tidak akan mengulangi mana-mana bahagian tuduhan tidak berasas serta fitnah jahat tersebut pada masa akan datang.

Notis mengenai Penghakiman tersebut jua telah dikeluarkan ke atas Ahli Lembaga Pengarah Edge Insider Sdn Bhd, Ho Kay Tat dan Tong Kooi Ong bahawa perintah pelaksanaan penghakiman boleh dikenakan ke atas mereka jika mereka mengingkari akujanji yang terdapat dalam Penghakiman tersebut. 

Meskipun saya melihat perbuatan defendan-defendan menerbitkan artikel berunsur fitnah adalah bagi melaksanakan satu misi jahat yang akhirnnya berjaya, saya memilih untuk tidak memanjangkan persengketaan ini. Pada hemat saya permohonan maaf sudah mencukupi untuk menebus maruah saya yang tercalar dengan fitnah-fitnah yang dilemparkan.

Permohonan maaf oleh para defendan sekaligus telah membuktikan bahawasegala tuduhan salahlaku dan tidak bermaruah yang dikenakan terhadap saya adalah jahat, tidak berasas dan direka hanya untuk menjatuhkan saya dari jawatan Menteri Besar Selangor. 

Adalah besar harapan saya agar perkara sebegini tidak berlaku ke atas sebarang pemimpin atau individu kerana ternyata perbuatan fitnah demi menjatuhkan seorang pemimpin secara terancang adalah amat jijik dan tiada tempat dalam sistem demokrasi Malaysia.

Institusi dan pengamal media, terutama mereka yang sering melaungkan bahawa mereka memperjuangan keadilan dan kebenaran, sepatutnya memastikan berita-berita yang mereka terbitkan mengandungi fakta tepat dan benar demi memelihara kewibawaan diri mereka sendiri dan institusi kewartawanan, Jagalah harga diri dan elakkan terpengaruh dengan agenda politik jahat oleh kumpulan politikus yang tiada maruah serta hanya mementingkan kuasa.

Saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang tidak jemu menyokong dan memberi semangat agar saya terus berkhidmat untuk rakyat dan negara.

Walaupun saya dijatuhkan dengan cara jahat, saya menerimanya dengan lapang dada kerana saya masih mengekalkan prinsip dan jatidiri.

Khalid Ibrahim
Ahli Parlimen Bebas
Bandar Tun Razak

Wang Tebusan 12 Juta 'Dikekah' Penguatkuasa Pilipin & Malaysia, Abu Sayyaf Marah.


Adakah berita ini sahih? Atau sekadar propaganda bagi nak tambah huru-harakan keadaan ataupun sememangnya realiti?

Bila bercakap tentang korupsi dan dikaitkan pula dengan agensi penguatkuasa Malaysia dan Pilipin, tatau nak kata apa.. segalanya ada kemungkinan..

Tak boleh nak salahkan persepsi masyarakat juga. Benda neh berlaku disebabkan kecuaian dan kelalaian sendiri juga sampai masyarakat hilang kepercayaan dan rasa hormat..

Harap-harap ianya tak lebih dari laporan yang sengaja mencipta kontroversi..

Kalau wang tebusan pun kau nak kekah sesama sendiri.. maka sememangnya korang neh pale B la jawabnya..

Memetik laporan FMT ;

Militan Abu Sayyaf dilaporkan marah apabila wang yang dikumpul daripada keluarga dan rakan-rakan daripada empat tebusan Malaysia yang diculik pada April tahun ini tidak sampai kepada mereka.
Mereka dikatakan kecewa selepas mendapati daripada wang tebusan sebanyak P130 juta (RM12 juta) yang dikumpul, hanya P100 juta sampai ke tangan mereka.
Menurut laporan The Manila Times, jumlah wang yang hilang menimbulkan syak bahawa pihak pemberontak mungkin bersekongkol dengan pihak berkuasa dari Malaysia dan Filipina yang telah berkongsi wang selebihnya itu di antara mereka.
Laporan itu turut memetik ‘dua pegawai kerajaan Filipina kanan yang ditugaskan’, diikuti laporan bahawa pembayaran wang tebusan itu telah disahkan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Ahmad Zahid Hamidi.
Sebelum ini, The New Straits Times melaporkan Zahid sebagai berkata, RM12 juta yang diperoleh oleh keluarga mangsa itu telah diserahkan kepada bahagian Cawangan Khas dan disalurkan kepada beberapa pertubuhan bukan kerajaan yang sah (NGO) di Filipina.
Beliau juga menafikan wang itu dibayar sebagai wang tebusan dan pihak polis Malaysia juga menyatakan Malaysia tidak terlibat dalam apa-apa pembayaran wang tebusan.
Sejurus selepas urusan pembayaran dilakukan, Wong Teck Kang, 31, dan Teck Chii, 29; sepupu mereka Johnny, 21; dan rakan sekerja Wong Hung Sing, 34 telah dibebaskan.
Keempat-empat mereka diculik di perairan Sabah pada 1 April oleh sekumpulan lelaki bersenjata menggunakan sebuah bot laju.
Mereka dibebaskan di Jolo, Sulu, pada 7 Jun selepas rundingan tempoh panjang oleh kumpulan militan Abu Sayyaf yang diketuai oleh sub-komander Apo Mike.
“Kami mendapat maklumat kumpulan Abu Sayyaf tidak berpuas hati (marah) setelah mendapat tahu dari laporan berita bahawa wang itu sebenarnya RM12 juta, bersamaan dengan P130 juta tetapi yang diterima hanya P100 juta,” kata seorang pegawai kanan yang enggan namanya didedahkan kepada The Manila Times.
“Persoalannya sekarang, di mana wang itu hilang hilang?” tanya sumber.
Laporan itu juga mendedahkan khabar angin bahawa wang yang telah melalui Cawangan Khas Polis Malaysia dan pegawai-pegawai tempatan di Sulu sebelum sampai ke kumpulan Abu Sayyaf.
Bagaimanapun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam satu sidang media baru-baru ini menafikannya.
“Siapa kata wang bersama polis? Keluarga yang buat dakwaan itu, dan saya nafikan. Terdapat ramai individu, ejen yang berurusan dengan mereka.
“Jangan guna nama Cawangan Khas (SB) atau polis. Saya tegaskan polis tidak bayar bayar tebusan atau bekerjasama dengan urusan pembayaran kepada penculik,” kata beliau.
Petik laporan itu lagi, daripada maklumat yang dikumpul, seorang pegawai kerajaan tempatan Sulu terlibat dalam rundingan. Umumnya kerajaan Malaysia membayar P30 juta sebagai wang tebusan bagi beberapa kes culik pada masa lampau. Namun, jumlah P130 juta adalah yang paling tinggi setakat ini.
Sumber The Manila Times juga percaya dengan dakwaan Jolo Mayor Hussin Amin bahawa beberapa pegawai tempatan, kemungkinan termasuk tentera telah bersubahat dengan kumpulan Abu Sayyaf dalam insiden pancung warga Kanada, Robert Hall.
Abu Sayyaf masih menyimpan beberapa tebusan asing dan tempatan, termasuk teman wanita Hall Maritess Flor dan warga Norway, Kjartan Sekkingstad. 

Wang Tebusan 12 Juta - DAP Akan Lapor Bank Negara, Semak Transaksi.


Terbaik punya idea. Kenapa aku tak terfikir macam tu. Betul juga family mangsa ada bagitau mereka bagi cheque setiap satu bernilai 1 juta sebanyak 12 keping dan meletakkan ia dalam sebuah beg sebelum diserahkan kepada anggota yang mengakui dia tu wakil dari Cawangan Khas.
Sudah tentu perjalanan-perjalanan wang berkenaan boleh disemak menerusi rekod-rekod perbankan yang terlibat. Paling2 koman dapat merekod individu yang cashout wang2 tersebut, ID dia bukannya sukar untuk diperolehi pun memandangkan setiap bank ada CCTV dan rekod identiti.
Nak cashout cheque pun kena guna IC. Bukan buta-buta boleh sebarangan.
Bagus, bagus, bagus. Aku suka tindakan neh. Jom kita redah kasi pecah. Tengok siapa yang kena.
KAHKAHKAH
KAHKAHKAHKAH
KAHKAHKAHKAHKAH
Laporan oleh Malaysiakini ;
Ahli Parlimen Segambut dari DAP, Lim Lip Eng hari ini memberikan tempoh 24 jam untuk kerajaan memecat Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar atas kegagalan menangani isu wang tebusan RM12 juta.
Ini kerana, kata beliau, Khalid telah menyebabkan isu wang tebusan menjadi begitu kacau-bilau sehingga ada pihak yang mula mengesyaki bahawa pihak polis turut terlibat dengan para penculik.
"Saya bersetuju dengan dasar kerajaan untuk tidak membayar wang tebusan atas alasan ia memberi galakan kepada penculik lain untuk meneruskan kegiatan mereka sekiranya perjanjian tebusan dipenuhi.
"Tetapi, saya harus menyalahkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, kerana telah menjadikan isu wang tebusan RM12 juta ini suatu isu yang sangat kacau.
"Jika bukan kerana Khalid menafikan dari awal lagi bahawa pihak polis telah menerima wang tebusan daripada pihak keluarga dan kemudian menyuruh pihak media menyoal pihak keluarga mangsa, saya percaya perkara ini tidak akan menjadi begitu tak tentu hala," katanya dalam kenyataan.
Baru-baru ini, Khalid dilaporkan berkata, wang tebusan RM12 juta bagi membebaskan empat individu yang diculik oleh kumpulan militan Abu Sayaaf di perairan Pulau Ligitan, Sabah dipercayai serahkan oleh keluarga mangsa sendiri kepada pihak ketiga.
Sehubungan itu, beliau menafikan polis menerima dan membayar wang tebusan berkenaan seperti didakwa oleh ahli keluarga empat mangsa itu.
"PDRM tidak tahu langsung mengenai wang terbabit kerana keluarga mangsa banyak berurusan dengan ejen-ejen atau pihak ketiga dari Filipina yang dikatakan boleh membebaskan mangsa.
"Pihak ketiga itu ada juga datang ke Malaysia untuk menemui ahli keluarga mangsa dan keluarga mangsa juga ada pergi Zamboaga City, Filipina," kata Khalid lagi.
Mengulas lanjut, Lim berkata, Khalid tidak akan pernah belajar untuk menutup mulut tempayannya.
"Sepatutnya beliau menjawab ‘tiada komen’ apabila ditanya media tentang pembayaran wang tebusan.
"Malang sekali, Ketua Polis Negara yang satu ini tidak pernah gagal menyenangkan hati pemimpin Barisan Nasional dan telah mencuba nasib untuk mempolitikkan isu tebusan 12 juta ini dengan menyalahkan pihak pembangkang kerana menghangatkan isu tersebut," ujarnya.
Justeru, jika tiada tindakan diambil ke atas Khalid, beliau akan membuat laporan kepada Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan.
Laporan itu adalah bertujuan untuk menyiasat siapa yang memberi kelulusan transaksi wang yang begitu besar jumlahnya melalui akaun-akaun bank siapa, di mana wang itu sekarang, siapa yang menerimanya daripada pihak keluarga mangsa dan siapa yang telah berunding dengan pihak penculik, jelasnya lagi.

Ahad, 19 Jun 2016

Walau Dengan Hutang Melangit 1MDB, Walau Dengan Kos Sara Hidup Yang Tinggi, BN Tetap Menang Bergaya.


Najib berkata benar. Tuhan memang beri kemenangan luar biasa kepada BN. Tuhan memang beri kemenangan luar dugaan kepada BN. BN menang bergaya mengalahkan lawan-lawannya dalam kedua-dua pilihanraya kecil yang berlangsung serentak berikutan kematian penyandang2nya yang terkorban dalam nahas helikopter.

Berikut adalah susunan fakta-fakta berkaitan keputusan PRK di Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

1. Pengundi cina mula kembali mengundi BN. Di Kuala Kangsar (KK selepas ini) kawasan majoriti cina terbesar di Jerlun menyaksikan 52.3% (568) telah memangkah BN, 38%(415) telah memilih AMANAH manakala PAS hanya mendapat sebanyak 88 undi sahaja. 

2. Di Sungai Besar (SB selepas ini) menyaksikan pengundi cina mula berpecah kepada dua blok, iaitu dengan separuh darinya memilih BN manakala separuh darinya menyokong AMANAH. PAS pula hilang sebahagian besar pengundi2 cinanya di semua kawasan majoriti cina. Undi cina yang paling tinggi PAS dapat di kawasan majoriti cina ialah 292 berbanding AMANAH sebanyak 3502 dan BN sebanyak 2909.

3. Perbezaan undi cina di antara BN dan AMANAH di kawasan-kawasan pengundian tidak melebihi 50 undi.

4. Trend pengundian di Sarawak kini berulang semula di SB dan KK apabila pengundi cina mula kembali memangkah BN secara beransur-ansur.

5. Manakala di kawasan melayu, AMANAH gagal memberikan saingan sengit kepada PAS.

6. Di SB misalnya, parti itu gagal mendapat lebih daripada 20 di sesetengah kawasan pengundi melayu.

7. Di SB pengundi melayu berpecah kepada 3 blok di mana PAS bersaing hebat dengan BN namun AMANAH hanya mendapat sejumlah kecil sokongan.

8. Trend pengundian di SB ialah ;

- Pengundi cina berpecah kepada dua blok utama = AMANAH VS BN dan PAS mendapat sedikit sokongan.

- Pengundi melayu berpecah kepada dua blok utama = PAS vs BN dan AMANAH mendapat sedikit sokongan.

- Ini memberikan kemenangan mudah kepada BN disebabkan pecah undi di antara blok-blok pembangkang.

- Calon BN, Budiman menewaskan calon PAS dan AMANAH dengan berjaya memperolehi sokongan sebanyak 16,800 undi.

Calon AMANAH : 7609
Calon PAS : 6902

Majoriti : 9191
Undi Rosak : 370
Peratusan mengundi : 74% (88% pada GE13)

Jumlah yang tidak keluar mengundi : 10675

9. Trend pengundian di KK.

- Sama seperti di SB, pengundi cina berpecah kepada dua blok utama iaitu di antara PH (AMANAH) VS BN dengan PAS mendapat sedikit sokongan. 

- Pengundi melayu masih memilih di antara PAS dan BN dengan AMANAH mendapat sedikit sokongan.

- Tidak jauh berbeza dengan trend pengundian di SB, BN juga turut menang dengan majoriti yang agak besar di KK.

- Calon BN, Mastura menang dengan 12,653 undi.

Calon PAS di tempat kedua : 5684
Calon AMANAH di tempat ketiga : 4883
Majoriti : 6969
Undi Rosak : 239
Peratusan mengundi : 71% (84.1% pada GE13)

Beberapa sebab dipercayai menjadi punca kenapa peratusan yang keluar mengundi merosot.

1. Masyarakat menyimpan wang untuk bercuti pada hari raya. 

2. Merasakan mengundi di PRK tidak sepenting PRU.

3. Merasakan tidak akan mengubah apa-apa sekalipun siapa yang menang pada PRK.

4. Sesetengahnya mungkin berasa marah dan protes akan isu tertentu.

Dengan keputusan mengundi yang dilihat jauh berbeza dari trend pengundian GE 13, pembangkang sedang bergelut dengan masa hadapan yang tidak stabil terutamanya di Selangor.

Pembangkang berada di kedudukan bahaya di kawasan melayu andaikata pertembungan tiga penjuru terus berlaku di antara BN vs PH vs PAS.

Pembangkang juga tidak semestinya akan perolehi kemenangan mudah di kawasan majoriti cina apabila kaum cina mula memangkah BN seperti GE11.

Undi cina yang berpecah dua yang tidak melebihi 50 undi memberikan signal awal bahawa PH kini tidak lagi mendominasikan undi kaum cina.

Pada GE13, BN hanya mendapatkan 2% undi cina di kedua-dua kawasan. 98% pengundi cina berpihak kepada PR (pembangkang pada ketika itu).

Isu-isu nasional seperti ;

1. Hutang 1MDB yang besar dan kegagalan 1MDB menguruskan hutangnya ;

2. GST ;

3. Skandal penyelewengan yang didedahkan audit setiap tahun ;

4. Ketirisan dalam membelanjakan wang kerajaan ;

5. Pemborosan dan gaya hidup mewah yang sering dikaitkan dengan Rosmah Mansur ;

6. Termasuklah isu mengenai penggunaan jet peribadi baru-baru ini ;

7. Pemotongan pelbagai jenis subsidi ;

8. Pemotongan bajet di beberapa buah kementerian ;

9. Skandal 1MDB yang mendapat liputan meluas dunia termasuklah isu tuntutan IPIC yang bernilai 26b;

10. Termasuklah campurtangan Mahathir dalam mengkritik pentadbiran Najib secara besar-besaran

Tidak sedikit pun melemahkan sokongan terhadap pentadbiran Najib bahkan bertambah kuat dari sehari ke sehari.

Antara faktor-faktor yang memperlihatkan BN semakin kuat ialah ;

1. Kegagalan DAP dalam melawan isu-isu yang membabitkan kaum cina. BN dengan menggunakan MCA, GERAKAN dan PCM berjaya membuatkan DAP kelihatan bodoh dalam menangkis serangan yang dilemparkan oleh BN dalam isu-isu tertentu. BN juga menggunakan cybertroopers berbayar dengan gerak kerja tersusun lagi terancang dalam mengkritik pentadbiran DAP di Pulau Pinang. Ini secara tidak langsung menghasilkan persepsi tidak enak di kalangan masyarakat cina yang memerhati.

2. Kegagalan pembangkang untuk bersatu. Perpecahan yang berlaku di kalangan pembangkang membuatkan pengundi hilang kepercayaan dan minat untuk menyatakan sokongan.


3. Cash is king. Projek is raja. Kemampuan BN menawarkan projek segera dan wang tunai.

4. Undi rosak agak tinggi di kedua-dua kawasan PRK menandakan protes. Boleh jadi datangnya dari penyokong BN ataupun pembangkang yang muak dengan senario politik terkini.

Bagaimana caranya untuk pembangkang berjaya mendapatkan sokongan pengundi sekaligus menjadi benteng rakyat bagi menafikan dominasi BN?

Bersatu.

PAS, PKR, DAP dan PAN perlu bersatu berganding bahu mengalahkan BN dengan mengenepikan segala perbezaan. 

Kegagalan berbuat demikian akan membuatkan BN kembali berkuasa dengan kedudukan yang lebih kuat dan kukuh seperti sebelumnya.

Fikir-fikirkanlah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...