Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 29 November 2014

Setiap Butir Beras Yang Kita Makan Adalah Kerana UMNO - Doktor Mohd Nawal Ariffin.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Oke. Aku tunggu. 

Aku tunggu malaon2 UMNO hantar beras tiap2 bulan kat rumah aku lepas neh. 

Tak payah susah payah kerja untuk beli beras supaya boleh masak nasi untuk dimakan. Aku tunggu tau. Nak tengok bila di mana bagaimana dan macam mana bentuk rupa beras yang UMNO nak hantar kat rumah aku lepas neh. Jangan hantar lewat2. Dan jangan hantar sikit2. Mesti dalam kuantiti yang mencukupi. Dan jangan hantar beras hancur2. Bagi la aku beras sepertimana manusia2 normal yang lain makan jangan hantar beras tangkap muat aje tau. Dan pastikan beras2 yang dihantar itu dibeli guna duit UMNO tanpa mengusik atau menyentuh barang sesen pun duit pembayar cukai.

Aku nak tengok. Tang mana setiap satu butir beras yang aku makan selama neh ialah hasil jasa dari UMNO. Dari aku lahir sampai la sekarang. Tak pernah nampak UMNO hantar beras kat rumah pun. Yang aku tahu mak aku kerja siang malam cari rezeki beli beras ada la. Bukan percuma. Dia beli guna kudrat dia sendiri lagi la ada.

Sila jelaskan secara terperinci pasal apa setiap butir beras yang aku makan adalah kerana UMNO? Kalau sungguh2 dapat dibuktikan, automatik aku berhenti makan beras. Tau? Berhenti makan beras. 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Ini harga Baru Bagi Ron 97, 95 & Diesel - Berkuatkuasa Pada 1 Disember 2014.


Ada yang naik.
Ada yang turun.

Notis baru harga runcit untuk ron 97, 95 & diesel telah pun diedarkan untuk rujukan pihak berkaitan.

Menurut apa yang terpapar melalui notis tersebut ;

Mulai 1 disember harga bagi ron 97 akan diturunkan sebanyak 9 sen. Ini adalah penurunan kali kedua untuk ron 97 dalam 2 bulan secara berturut2.

Mulai 1 disember harga bagi ron 95 akan diturunkan sebanyak 4 sen. Ini adalah penurunan kali pertama sejak harga minyak di pasaran dunia jatuh beberapa bulan yang lepas.

Manakala harga runcit bagi diesel pula tidak akan diturunkan. Sebaliknya ia akan dinaikkan sebanyak 3 sen berkuatkuasa pada 1 disember 2014. Harga jualan bagi diesel akan dinaikkan kepada 2.23sen seliter daripada 2.20sen seliter ketika ini.

Harga baru bagi ron 97 pada 1 disember nanti ialah 2.46sen seliter. Dan harga baru bagi ron 95 pula ialah 2.26sen seliter. Perbezaan harga sebanyak 20sen. Kualiti yang berbeza namun harga yang tak jauh beza. 

Pandai2 la lue fikir nak isi minyak yang mana satu lebih berbaloi untuk enjin kenderaan lue oke. Untuk rekod, harga di atas merujuk kepada harga2 minyak yang dijual tanpa subsidi langsung. 0 subsidi. Bermula 1 disember 2014, kerajaan memutuskan untuk menghentikan kesemua subsidi ke atas bahan api petrol dan diesel.

K.Bai.

Mesti Baca - Warga Indonesia Dedahkan Memiliki IC Malaysia !!!

WOW.

Ini bukan dilaporkan oleh paper milik pembangkang di negara neh. Sebaliknya.dilaporkan oleh paper di Indonesia.

Tengok ;Ini zaman internet beb. Facebook. Blog. Twitter. Wassap.

Apa2 yang dilaporkan oleh akhbar di luar negara, bila2 kita terdedah kepada maklumat tersebut memandangkan rakyat Malaysia bersepah2 ada kat negara2 lain selain dari Malaysia.

Laporan tersebut menyatakan seseorang warganegara Indonesia mendedahkan bahawa dia memiliki kad pengenalan kerakyatan Malaysia.

WOW.

Dua warganegara.

Is that impossible?

Anak perempuan kepada lelaki di atas, berkahwin dengan rakyat Malaysia yang berasal dari Keningau. Ini yang menyebabkan dia berhasil memperolehi kad pengenalan tersebut.

Ini lagi gila. Yang kahwin tue anak dia. Apsal pula si bapak2 dia dapat IC Malaysia? Umur lelaki di atas 61. Dia sering keluar masuk Malaysia bermodalkan ic Malaysia yang dia dapat tue. Keji sangat. Geram aku baca. Jahanam negara aku dibuatnya oleh pegawai2 rasuah dan tak amanah.

Sial ah.

Pakcik tersebut juga mendedahkan selain dari diri dia, beberapa kenalan dia yang lain juga memiliki IC. Apa yang patut kita buat?

Pertama. Sebarkan gambar di atas atau posting neh ikut suka korang dan tag polis secara terbuka.

KITA KENA DESAK POLIS BERTINDAK KE ATAS LAPORAN TERSEBUT. 

Bukan bertindak ke atas laporan akhbar tersebut tapi lelaki yang mengaku dia ada IC Malaysia tadinya tue. Nama. No IC. Alamat. Semua jelas kat situ. Sila la analisa data2 di atas dan segera lakukan sesuatu tindakan. Jika PDRM tak bertindak maka terbuktilah PDRM pun sama subahat dalam melakukan projek IC di Sabah dan Sarawak. Kesian orang Malaysia. Kita kerja penat2. Bayar macam2. Tapi datang plak warga asing yang merampas hak2 kita dengan cara kotor. Babi. Sakit ahti kot baca.

Chow.

Jumaat, 28 November 2014

Kalau Nak Saman, Saman la - Cabar Mashitah Kepada DAP.


Isu yang diperdebatkan antara Mashitah dan DAP ialah berkenaan pembakaran Alquran. Aku tak jumpa lagi ucapan Mashitah tentang hal tue. Maksud aku. Aku tak dengar lagi dia cakap macam tue. Hanya baca laporan berita yang DAP buat laporan polis disebabkan Mashitah tuduh cina bakar Alquran dalam sembahyang mereka.

Ini sedikit yang aku petik dari blog Malaysian Review ;

DAP membuat laporan polis terhadap Dato Dr Mashitah Ibrahim kerana dalam ucapannya di PAU 2014 mengatakan bahawa Cina membakar Al Quran dalam sembahyang mereka memungkinkan Mashitah disiasat di bawah akta hasutan. Tidak tahu dimaksudkan adakah kes bakar Al Quran di Kedah atau Beijing.

DAP buat laporan polis sebab kenyataan tersebut ;

1. Menuduh kaum cina secara sebarangan.

2. Menuduh agama tertentu secara sebarangan.

Ada banyak cina kat Malaysia neh. Cina mana satu yang dimaksudkan oleh Mashitah neh ek? Ada banyak jenis agama yang kaum cina anuti kat negara neh. Agama mana satu yang diperkatakan oleh si Mashitah neh ek.

Di Malaysia sekurang2nya cina terpecah kepada 3 jenis agama utama (tolak yang tak beragama) ;

- Buddha

- Islam

- Kristian

Dalam ketiga2 agama juga ada upacara sembahyang yang tertentu. Cina mana yang bakar Alquran ketika sembahyang? Biar jelas percakapan kita. Bila tak jelas ianya timbul salah faham dan keraguan.

Sekali baca. Nampak gaya si Mashitah neh menfitnah pun ada. Betul tak?

Satu lagi. Kalau Mashitah nak kaitkan ucapan dia dengan apa yang berlaku di Kedah tue sebenarnya si Mashitah neh salah fakta. Itu kalau dia nak kaitkan la. Fakta kes pembakaran Alquran di Kedah ialah ;

- Tiada kejadian bakar membakar, hanya ada kejadian koyak mengoyak

- Dibuat oleh seseorang yang mengalami sakit jiwa

- Lelaki yang melakukan perbuatan tersebut ialah melayu merujuk kepada laporan Malaysiakini. Dalam Sinar Harian, bangsa tak dinyatakan.

- Dan perbuatan koyak Alquran dibuat pada waktu siang di kawasan berhampiran pasar dan terbuka. Bukan ketika sembahyang atau apa.

- Polis dan MB Kedah juga menyeru agar spekulasi2 negatif yang tersebar tentang insiden tersebut dihentikan.

Nampak?

Kalau Mashitah cakap tentang perkara yang berlaku di Kedah tue, dia salah fakta kes. Betulkanlah wei Mashitah woi kalau sungguh ko cakap pasal insiden tersebut.

Tak payah nak berbasa basi la.

Ini respon Mashitah ;
Bekas timbalan menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim tidak gentar dengan laporan polis DAP terhadap dakwaannya tentang pembakaran kitab Al-Quran oleh orang Cina di Kedah.

Ditanya wartawan Malaysiakini tentang perkara itu sewaktu ditemui di perhimpunan agung Umno, Mashitah menjawab: "Kalau dia (DAP) nak saman saya pun, samanlah".

Mashitah juga ditanya mengenai perbezaan fakta mengenai kejadian yang dibangkitkannya, dan juga kejadian yang disebut oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Mengulas mengenai perkara itu, Mashitah berkata ia perlu dirujuk kepada Mukhriz.

"Yang itu awak boleh semak dengan dialah...Yang saya punya (fakta) bersandarkan kepada saya dimaklumkan oleh ketua wanita Kuala Kedah (Noor Hasita Mat Isa)," katanya lagi.

Rujukan : http://www.malaysiakini.com/news/281939

http://malaysianreview.com/90154/ucapan-dato-dr-mashitah-ibrahim-cina-bakar-al-quran/

http://www.sinarharian.com.my/semasa/polis-tahan-lelaki-bakar-al-quran-di-kedah-1.335249

http://www.sinarharian.com.my/semasa/lelaki-kurang-siuman-bakar-al-quran-1.335214

http://www.sinarharian.com.my/semasa/kedah-terima-laporan-dakwaan-kes-bakar-al-quran-1.336291

Zahid Tayang Video Penggal Kepala - Sumber Ekonomi Cina Dari Hasil Haram Kata Perwakilan UMNO PP.

Apa motif Zahid Hamidi berbuat demikian? Aku ada 3 analisa.Yang pertama. Nak menakut2kan rakyat Malaysia (muslims) bahawa jihad yang di alung2kan oleh pihak tertentu bukan la jihad dalam erti kata yang sebenar. Bahkan ia adalah keganasan. Buktinya video penggal kepala tersebut ditunjukkan untuk sedarkan komuniti muslim bahawa mereka sebenarnya telah menyimpang dari matlamat jihad yang sebenar.

Yang kedua. Cubaan menakut2kan orang melayu bahawa jika kaum melayu terus berpecah dan bergolak maka anasir2 luar akan berupaya masuk dan merosakkan perpaduan dan keamanan negara kita sehingga mendorong kepada apa yang terpapar dalam video tersebut.

Yang ketiga. Membayangkan bahawa rakyat Malaysia boleh terlibat dalam militan IS, boleh jadi yang penggal kepala itu adalah militan berwarganegara Malaysia dan jika ia dibiarkan tanpa sekatan atau kawalan maka negara boleh menjadi ancaman kepada negara kuasa besar. Seolah2 memberikan gambaran bahawa Malaysia meraikan keganasan sebab itu tiada tindakan tegas diambil terhadap mana2 rakyatnya yang terlibat dalam aktiviti keganasan dan perkara itu boleh mendorong kepada ancaman keselamatan dan kedaulatan negara.

Sebab itu. Zahid tayangkan video penggal kepala tue. Nak membayangkan bahawa undang2 dan tindakan tegas terhadap mereka2 yang melibatkan diri secara aktif dengan kegiatan militan luar negara adalah patut disebabkan tindakan2 tersebut berupaya mengancam kedaulatan negara.

Aku tatau yang mana satu. Ada slightly la dari diri aku yang berfikir. Adakah Zahid cuba memberikan bayangan bahawa melayu juga boleh jadi mangsa korban oleh non melayu kat negara neh jika melayu masih berpecah belah. Lebih baik aku dengar dulu ucapan penuh Zahid dari tembak membuta tuli. Satgi termalu sendiri plak kalau salah.

Sebenarnya aku tak suka video tersebut dan tak suka nama militan IS. Cubaan membayangkan Islam sebagai agama yang ganas memang aku tak suka. Nama militan IS itu seperti membayangkan seolah2 Islam menganjurkan aktiviti keganasan bagi mengekang kezaliman pun aku tak setuju.

Militan IS neh ramai juga yang bercakap ia adalah propaganda US. Ada yang cakap ia propaganda israel. Propaganda bagi menzahirkan betapa ganasnya penganut Islam dan kenapa Islam tidak boleh dianggap sebagai agama yang adil. Aku agak percaya logik tersebut sebab militan IS tak pernah serang israel ataupun US sedangkan israel dan US la antara musuh yang perlu diperangi. Kenapa hanya kacau rakyat biasa atau wartawan yang biasa2 saja.

Nampak?

Dari segi senjata. Millage media. Mereka mendapat liputan meluas. Macam pelik pula bila aktiviti keganasan seperti ini gagal diatasi oleh agensi2 yang kononnya hebat dan cemerlang seperti MOSSAD dan CIA. 

Jika sungguh la Zahid tunjukkan video tersebut semata2 nak padamkan semangat rakyat Malaysia yang berkeinginan mahu berjihad di luar negara, aku agak setuju. Daripada disalahguna lebih baik hantar bantuan kemanusiaan. Tapi kalau tujuannya nak mencipta chaos dan kebencian di kalangan rakyat Malaysia, aku tak setuju langsung la.

Rujuk : sini.

Dan. Dalam persidangan yang sama. Perwakilan UMNO dari Penang menyatakan bahawa sumber kekuatan ekonomi orang cina adalah dari hasil2 yang haram. Pelacuran. Judi. 

Ini antara petikan ucapan dia ;Sebenarnya. Salah tanggapan dia neh. Walaupun dia ada point yang bernas tentang kakitangan kerajaan yang tak amanah. Perkataan yang tepat bukan la 'CINA'. Tapi kegiatan SAMSENG. GANGSTERISM. Sumber kekuatan SAMSENG kat negara ini adalah hasil dari kegiatan haram. Dan perbuatan itu ada yang mendapat sokongan dari ahli politik melalui parti tertentu.

Dekat Selangor ada banyak rumah urut tumbuh bak cendawan selepas PR mentadbir. Cuba fikir kenapa.

Ahli politik yang tak amanah + ambil kesempatan satu peringkat.
Pegawai kerajaan yang tak jujur + ambil rasuah satu peringkat.
Pegawai atasan dan menteri yang tak cekap uruskan masalah satu peringkat.

Jadi tak aneh la kegiatan samseng berleluasa. Lepas tue tiba2 nak kaitkan ia sebagai sumber kekuatan ekonomi orang cina. Terasa la orang cina. Bukan semua orang cina berjudi dan terlibat dalam kegiatan pelacuran. Melayu pun tak kurang ada yang terlibat dalam kegiatan2 seperti itu. Ia bukan ada kaitan dengan bangsa. Ko nak kritik bab ketidakcekapan dan ketidakjujuran kakitangan kerajaan yang bersubahat menutup dan menyembunyikan kegiatan2 haram kau jangan la citer pasal bangsa.

Tapi. Memang betul pun point dia. Kerajaan gagal sekat kegiatan haram sebab rasuah berleluasa di kalangan kakitangan mereka. Perkara tue memalukan kerajaan. Memang betul. Sekarang dah sedar apa yang korang nak buat? Pemimpin pertama dan kedua korang pun kasi bersih la. Kalau kita bersih secara automatik kita akan cari jalan untuk bersihkan perkhidmatan awam. Tapi sebab kita pun tak bersih, peduli la kalau orang2 bawah neh makan suap ke apa. Ye tak?

KAH KAH KAH

Mashitah Kritik Kebanjiran Ustaz & Ustazah Express - Penyokong PR Sentap.

Baru2 neh ustazah Mashitah dok kritik kebanjiran ustaz dan ustazah ekpress dalam persidangan PAU.


Antara yang dia kata ;
“Seperti penyanyi dan rokers menjadi ustaz, artis pakai tudung dipanggil ustazah. Kewujudan ramai ustaz ekspres dan ustazah jadian yang asal pelakon penyanyi dan rokers masuk PAS, celaru keadaan”

Sebenarnya. Ada kronologi dia. Kenapa title ustaz dan ustazah ekpress neh timbul adalah disebabkan sikap penyokong2 kepada artis itu sendiri. Apabila artis2 mereka mengeluarkan satu pendapat yang salah, tidak betul, tidak tepat dan mengarut, penyokong2 artis tersebut atau parti yang artis2 tersebut sertai, mereka laju2 disokong tanpa kira natijahnya di kemudian hari.

Gambaran itu akhirnya menghasilkan satu persepsi. Bahawa. Penyokong2 kepada artis2 tertentu beranggapan bahawa artis2 yang telah berubah dan berhijrah itu adalah seseorang yang layak dianggap ustaz atau ustazah dan kata2 mereka boleh dianggap sebagai 'fatwa' walaupun bukan semua kata2 yang dikeluarkan oleh mereka adalah betul merujuk kepada fakta dan hujah.

Persepsi Mashitah adalah merujuk kepada keadaan di atas. Jangan tipu diri sendiri untuk nampak suci. Jangan tipu diri sendiri untuk bajet betul. Mari kita menjadi lebih terbuka dalam menilai situasi. 

Dan apabila individu2 tersebut terlibat atau terbabit dengan organisasi politik, tiba2 pula dia dianggap seperti seseorang yang perlu diraikan secara keterlaluan, secara membuta tuli, diangkat dan dipuja sana sini.

Bayangkan.

Yang dah lama duduk dalam parti.
Berjuang sana sini.
Ikhlas.
Derma toksah cakap la.
Pasang bendera setiap kali PRU.
Usah kata upah, terima kasih secara direct dari pemimpin2 parti kawasan, negeri mahupun pusat pun tak pernah dengar. Inikan lagi nak menghargai jasa ahli2 parti bawahan.

Tiba2. Tup tap. Orang baru masuk parti. Mak ai. Orang popular dan terkenal wa cakap sama lue. Dulu dia huha huha. Then berubah. Masuk parti tiba2 dianggap alim. Update facebook setiap masa dengan elemen2 agama. Bangun subuh update facebook then tidur balik pun ada. Bangun semata2 nak suruh orang solat subuh tapi dia tidur balik. Hak ala. Nasib baik facebook sekarang ada fungsi posting berjadual. Takyah susah2 bangun subuh la kawan oi. Hang set jek masa nak keluar posting tue pukul berapa then keluar la dia. Nak kejutkan orang bangun subuh kat facebook ek? Oke set masa tue then hang tidur la sampai lena pun. 

** Aku tak galakkan ko tinggal solat subuh oke. 

KAH KAH KAH

Kalau artis lain kahwin cerai kemain lagi kena kutuk sakan.
Kalau artis lain tinggal bini p kahwin lain macam Asyraff Muslim kemain lagi umat mengutuk tak hingat donia. Tapi kalau artis tue saf2 kita. Buat2 tak nampak. Jangan la kita dedahkan aib orang. Tak baik you citer pasal peribadi orang. Pandai2 la dia nak selesaikan masalah dia sendiri.

Memang la. Betul la point kau pasal itu masalah hidup dia. Pandai2 la dia nak settle sendiri. Tapi kenapa kau buat tindakan terpilih berdasarkan sentimen partisan dan idelogi politik kau?

Hanya saf2 parti kau aje ada hak untuk diberikan ruang peribadi bagi menyelesaikan masalah sendiri?

Saf2 parti lain tak layak?

Bodoh la pemikiran lue semua.
Bodoh.

Oke la. Kau berhijrah. Bagus la untuk diri kau. Cuma orang2 sekeliling terutamanya parti yang ko dokong tiba2 mengangkat kau secara keterlaluan atas pentas ceramah untuk apa?

Sedang orang lain yang lebih lama berkhidmat dalam parti pun tak diberikan layanan serupa seperti yang kau terima. Hanya semata2 kau popular dan orang kenal maka layanan diskriminasi dilakukan. Adakah ini betul?

Ini bukan kasta?

Nampak. 

Ini satu lagi elemen yang menyebabkan persepsi ustaz dan ustazah ekpress hadir. Seseorang itu di anggap layak memberikan ceramah kerana dia artis terkenal yang baru berhijrah. Bila dia beri ceramah maka ramai la yang akan hadir dan dengar. Maka parti politik mahukan millage tersebut bagi menambahkan bilangan ahli. Bila dah ramai2 ahli nanti senang la nak buli. Sorang pasang bendera. Sorang p kutip derma. Sorang p susun pentas. Sorang p mengajar kat tadika dengan bayaran yang kecil atas nama jihad. Pemimpin aje perlu berkereta mewah dan berumah besar. Pemimpin aje perlu beli beras guna duit manakala guru2 tadika beli beras guna air liur. Pemimpin bercakap pasal kebajikan dan gaji minima tapi kebajikan ahli dan mereka2 yang duduk dalam parti, yang berkorban untuk didik anak bangsa dengan ilmu agama tak terjaga pun. Gaji minima pun tak lepas lagi mao sembang bab keadilan. 

Kau tak bersikap adil dengan ahli2 bawahan kau sendiri. Kau memperkulibatakkan mereka setiap kali. Time PRU mereka dikerah cari duit, keluar tenaga untuk menangkan calon wakil rakyat. Lepas menang kau ponteng sesedap rasa. Kebajikan pengundi, penduduk dan ahli kau tak terjaga. Jual agama untuk pikat manusia. Jual jihad untuk umpan sokongan. Tapi kau sendiri pun tak berjihad hanya suruh orang. Orang lain perlu mati untuk membuktikan mereka sayangkan Islam dan Allah. Kau hanya keluarkan arahan dah cukup membuktikan kau lebih sayangkan tuhan dari orang lain.

Begitu ke?

Ini la yang dikatakan parti tersebut menghasilkan ustaz dan ustazah ekpress atas nama nak mencari sokongan dan undi. Cari sokongan untuk bantu rakyat takde la orang komplain. Tapi sekadar berbasa basi bab perjuangan tapi halu tuju makin lama makin ke laut.

Itu aku sebut tadi. Ada kronologinya kenapa persepsi itu hadir dan kenapa Mashitah mengatakan begitu. Sungguh pun aku meraikan dengan terbuka mereka2 yang berhijrah dan berdakwah. Aku tiada masalah dengan artis2 sebegitu. Cuma aku tak berminat dengan yang bajet alim depan orang. Aku tak peduli la kau sapa dan berapa banyak peminat yang kau ada sekalipun.

Ini la yang menyebabkan orang memberikan gelaran ustaz dan ustazah ekpress. Baru pakai sesuatu yang dikaitkan dengan unsur2 islamis dah bajet macam ustaz.

Peminat2 mereka pun kemain lagi angkat lebih2.

Pantang kritik terus melenting tak tentu hala. Lepas tue penyokong2 mereka p serang peribadi Mashitah. Kutuk tudung dia. Kutuk cara dia memakai tudung. Blablbla.. yela. Kau lupa sesuatu ke. Perlu aku sebut ke untuk penyokong2 Pakatan Rakyat neh sedar diri? Nak aku sebut ke? Perlu nama? Perlu aku upload gambar? Mari la kita menjadi lebih sedar diri akan kelemahan masing2 dan cari jalan memperbaiki diri. Parti kita juga tak begitu ISLAM untuk kutuk ISLAM atau tidak parti orang lain tau.

Overall. 

Kritikan Mashitah sangat berasas untuk diambil peduli. Mashitah cuma salah faham dua point aje. Artis2 yang berhijrah tersebut tidak mengangkat atau meletakkan kedudukan mereka sebaris dengan ustaz dan ustazah yang bertauliah. Ia diberikan gambaran sebegitu oleh penyokong2 fanatik mereka dan bukan oleh individu tersebut. Bab tauliah tue aku faham kepentingan dan keperluannya di masa sekarang. Cuma agensi agama perlu lebih terbuka dan berlapang dada. Daripada menghalang orang berceramah atas nama takde tauliah ada baiknya dengar dulu isi ceramah yang disampaikan dan kalau terbukti ianya bercanggahan dengan ajaran Islam baru la uruskan protokol seterusnya. 

Kedua. PAS celaru bukan disebabkan peranan ustaz dan ustazah ekpress tersebut. Bukan besar mana pun kes2 yang membabitkan ustaz dan ustazah ekpress dalam PAS. Sikit2 je yang kontroversi dan akhirnya by masa ia berlalu pergi. PAS celaru disebabkan PIMPINAN PAS itu sendiri. Peranan pemimpin2 PAS yang mencelarukan PAS ditambah dengan penyokong2 fanatik PAS. PAS celaru sebab dia JUAL AGAMA. PAS jual agama sama macam UMNO. Sebab tue selain dari PAS, UMNO pun sama CELARU. Sama macam Mashitah. Maka ada baiknya si celaru jangan hanya kutuk dan highlightkan si celaru yang lain sebaliknya si celaru belajar la untuk tidak lagi meneruskan keadaan yang CELARU. Bila si celaru mengata celaru yang lain si celaru tak memperbaiki keadaan yang celaru pun sebaliknya si celaru hanya meneruskan keadaan yang celaru tadinya tue untuk terus menjadi kecelaruan. 

Faham?

Parti yang memberikan gambaran artis2 yang baru berhijrah itu seperti ustaz dan ustazah mee segera, ataupun parti yang memutarbelitkan keterangan agama bagi menghalalkan tindakan mereka ialah parti2 yang bercelaru. Ada baiknya parti2 ini terima hakikat diri daripada kutuk sesama sendiri. Belajar terima hakikat diri untuk memperbaiki keadaan yang celaru tadinya tue.

Kbai.

Khamis, 27 November 2014

Akhirnya Najib Mungkiri Janji Mahsuh Akta Hasutan - Itupun Kena Puji Sakan.


Siang tadi. Lebih kurang pukul 3 kot. Aku tak ingat sangat. Masa tengok Awani tadi. Awani siarkan secara LIVE. Pengumuman Najib yang dia membatalkan hasrat untuk memansuhkan akta hasutan selepas mendengar keluh kesah akar umbi.

Saya dah dengar cadangan pemuda.
Saya dah dengar cadangan semua.
Timbalan pun cakap perkara yang sama.
Dengan ini saya umumkan bahawa akta hasutan akan terus dikekalkan.
Dan ianya akan ditambahbaik sekurang2nya dengan 2 perkara.
Saya dah periksa perkara tersebut. Tidak terdapat dalam akta hasutan.
Perkara yang berkaitan perihal Islam dan agama juga kempen2 Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia akan dimasukkan..

Dan blablbalbal..

Lebih kurang begitulah point2 si Najib malaon tue.

Then. Kena puji sakan. Benda la. Dah la terbukti mungkir janji. Lepas tue beria2 plak depa puji tindakan Najib. Tak faham aku. Buat salah pun kena puji. Kalau aku buat salah laju2 aje geng neh tibai. Sial. 

Semalam depa dah buat gimik. UMNO dah buat gimik. Bagi hint. Bagi clue. Bahawa akta hasutan akan terus dikekalkan. Dan hari neh Najib umumkan bahawa dia tak jadi mahsuhkan akta hasutan 1948. Maksudnya 2 tahun lepas sebelum PRU ke 13, dia buat gimik sebenarnya. Gimik PRU. Nakharom punya Najib.

Sebenarnya. Akta hasutan neh sejenis akta yang gila. Tak boleh biar ada sebab kecenderungan dia di salahguna sangat tinggi. Ini kerana tiada garis panduan yang jelas bagi menghuraikan keterangan apa, kenyataan macam mana yang di anggap sedang melakukan hasutan.

Akta ini adalah sejenis akta yang boleh dimanipulasikan bagi memelihara dan melindungi kepentingan pihak2 yang berkuasa. Andaikata kita kritik kerajaan. Kerajaan pada bila2 masa boleh gunakan akta hasutan bagi menukarkan kritikan kepada hasutan melalui pendakwaan di bawah akta tersebut.

Andaikata kita buat kempen untuk jangan undi BN.
Kerajaan boleh anggap kita sedang melakukan hasutan bagi mengurangkan sokongan terhadap BN.

Andaikata aku (bukan andaikata lagi dah neh) mempersoalkan, mempertikaikan, meminta bukti, apa jasa2 raja kat negara neh sehingga aku diseru untuk menerima jawatan mereka (sultan, raja ialah sejenis pangkat ciptaan manusia) bagi menghalalkan bayaran insentif kepada golongan diraja tiap2 tahun, ia boleh dimislead sebagai melakukan hasutan dan boleh didakwa di bawah akta hasutan.

Nampak?

Lepas tue Najib nak masukkan Islam (bagi melindungi hal2 berkaitan agama) adalah sesuatu yang boleh didakwa di bawah akta hasutan. Maksudnya. Sesiapa yang didapati atau dianggap sedang melakukan penghinaan terhadap agama Islam dan agama2 lain mereka2 neh boleh didakwa di bawah akta hasutan.

Wooo wo.. wooo..

Aku tak setuju. Bukan bermaksud aku suka atau sokong sesiapa hina agama sesiapa tanpa kira agama atau apa.

Tapi aku fikir. Bahawa kita neh bebas mengeluarkan pendapat. Dan kalau pun ada sesiapa yang keluarkan pendapat berupa penghinaan, maka tegur, nasihat, marah dan kutuk dia balik sudah la. 

Walaupun tindakan yang betul ialah nasihat dan betulkan kesalahan dia. Tapi kalau korang semua nak p hina dia balik ke apa ke aku peduli hapa. Lantak lue orang la.

Bukan hanya agama bahkan kesemua perkara2 yang termaktub dalam akta hasutan tue. Kalau sesiapa hina sesiapa tak payah la korang semua nak dakwa bagai. Apatah lagi kalau sesiapa kritik (kadang2 kritikan dianggap sedang melakukan hasutan) and then tetiba laju2 je ko nak dakwa dia di bawah akta hasutan. Mengarut ah.

Tiap2 hari kita hidup melakukan dosa.
Dan kita masih terus hidup seperti itu.

Dosa kecik ada. Dosa besar pun ada. Dan dosa tetap dosa. Sengaja mahupun tidak. Kita memang melakukan dosa. Dan kita sibuk nak menghukum orang lain yang mempersoalkan Islam tanpa kita sedar bahawa kita sendiri menghina/memperlecehkan/mempertikaikan Islam dengan perbuatan2 kita.

Setiap hari. Kita memang begitu. Adakah sesiapa kat sini berani nak mengakui aku tak berdosa hari neh?

Tak payah hipokrit la umat Islam woi. Sedar diri la.

Kita melakukan dosa dan akta hasutan takde pun dari Allah untuk kita. Maksud aku kat sini ialah Allah pun bagi peluang untuk kau cermin diri dan muhasabah secukupnya sebelum kita semua mampos di alam bumi dan masuk ke alam baru.

Akta hasutan kat sini merujuk kepada kenyataan. Keterangan. Percakapan. Jika sesiapa bercakap tentang Islam atau agama2 lain atau perkara2 yang lain dan ianya salah, maka membetulkan kesalahan tersebut sudah cukup. Bukan dakwa dia di bawah akta hasutan. Kalau pun dia melakukan penghinaan (melalui kata2) pun sudah cukup kita membetulkan dan menasihatkan dia. Nak marah pun marah la. Tapi tak perlu guna akta hasutan. Nak denda pun denda la. Bagi kes yang betul2 teruk sangat la. Tapi jangan heret akta hasutan.

Citer pasal Islam. Pong pang pong pang. Langit runtuh. Pokok pun goyang. Tapi. Rasuah tetap rasuah. Solat pun tak terjaga. Fitnah bersepah. Undang2 berat sebelah. Yang miskin terus teraniaya. Yang tertindas tidak terbela. Zakat pun tak amanah. Kebajikan umat habis hancur ranap dengan riba sana sini. Islam apa bendanya tue?

Cakap tak serupa bikin. Sembang mao langit runtuh. Tapi tindakan memang haprak gila la. Tak selari dengan perbuatan. Nabi relax aje kena hina. Usah kata akta hasutan time nabi hidup. Yahudi buta pun kena suap lagi woi.

So jangan la jadi umat manusia yang celaru. Celaru sampai tak reti nak fikir mana yang patut dibuat mana yang tak patut dibuat. Mana yang patut diperbetulkan mana yang patut ditambahbaikan. 

Kat tv tadi. Si Awani kemain lagi sembang bahawa PAU tiap2 tahun mendapat tumpuan awam. Bengong la lue Awani. Camne tak dapat tumpuan kalau buka tv 1 mengadap dia. Buka tv2 mengadap dia lagi. Buka tv3 mengadap benda yang sama lagi. Ingatkan langgan ASTRO boleh lepas la dari melibatkan diri dengan PAU. Sekali Awani kau pun buat SIARAN LANGSUNG. Hadoi. Mak. Dah gila la media massa kat Malaysia neh. Oke. Buka internet. Baca berita. Sekali dengan berita2 menggila termasuk Malaysiakini dan The Malaysian Insider dok melapor persidangan PAU.

Amboi. Kalau korang semua tak sibuk lapor tak la PAU mendapat tumpuan umum. Orang nak baca berita. Berita plak lapor pasal PAU. Maka terbaca la sekali. Bukan mencari tapi dia terpacakkan diri kat situ. Macam mana kita semua tak tertumpu kalau dah itu je korang semua laporkan. Ye tak?

Eh lue fikirlah sendiri ek Awani. Saja je nak mengata ko neh.

Kbai.

KJ Cadang Skim Kenderaan Pertama Tanpa Cukai - Lebih Baik Focus Masalah Perumahan & Hapus Riba.

Idea yang bodoh dari ketua pemuda UMNO. Satu sen pun tak guna. Sia2 ada otak. Sia2 berhimpun pongpang2 bajet hero dalam persidangan. Alih2 campakkan idea yang bodoh dan sampah!


Turunkan harga kereta seperti yang selalu dilafazkan oleh Rafizi dah berbaloi untuk kita follow dan gesa kerajaan untuk laksanakan cadangan tersebut sepertimana yang telah dikempenkan.

Cadangan KJ.

1. Skim kenderaan pertama untuk golongan belia yang belum memiliki apa2 kenderaan.

2. Terhad kepada pembelian kenderaan kali pertama.

3.  Dijual kepada pembeli tanpa cukai dan duti eksais.

4. Kenderaan yang dipasang siap dalam negara.

5. Berharga sederhana tanpa tetapkan maksud serdahana mengikut pandangan KJ.

Sebenarnya. Menurut Paultan. Kat Thailand pun ada skim yang sama. Tapi skim tue gagal gila kat sana. Tak mencapai objektif sepertimana yang disasarkan.

Bacaan penuh artikel Paultan, rujuk sini.

Bagi aku. Kempen turunkan harga kereta neh aku follow idea Rafizi jek. Harga kereta kat negara kita memang mahal nak mampos. Antara termahal di dunia dek cukai. Dan ianya patut diturunkan sesuai dengan kualiti yang ditawarkan disamping semua rakyat berhak beli kenderaan dengan harga yang munasabah tanpa kira miskin kaya tua muda dan apa.

Pengurangan cukai untuk semua. Bukan untuk belia2 aje.

Oleh kerana Rafizi dah buat kempen kereta kau patut kerah otak kau untuk buat idea lain plak. Cuba kau buat idea pembelian rumah tanpa riba dan kadar faedah pinjaman hartanah dikurangkan. Buat usul kerajaan harus pergiatkan usaha membina lebih banyak rumah mesra rakyat dan harganya perlu berada di tahap yang munasabah. Buat rumah besar2 dan jual mahal2. Kenapa bukan buat rumah yang besar2 dan jual setimpal dengan kualiti yang ditawarkan. Kenapa nak naikkan harga hartanah ke satu tahap yang melampaui batas sehingga menyukarkan rakyat memiliki rumah impian.

Kenapa nak fikir bahawa kita hanya akan maju jika seiringan dengan sistem kapitalis.

Kenderaan penting. Tapi baik ko sebagai menteri bagi cadangan untuk kerajaan gila kau tingkatkan prasarana dan kualiti pengangkutan awam bandar dan luar bandar. Perlu seiringan. Dan kau bagi cadangan agar kerajaan kau pakat2 hapuskan riba dalam pembelian hartanah. Nak beli kereta ada riba. Beli rumah ada riba. Nak belajar pun caj riba. Habis jahanam rakyat di bawah pentadbiran BN. Rosak segala. 

Dan. Percaya la cakap aku. Skim gila neh kalau kerajaan kau buat mesti macam haram polisi dia.

Contohnya.

- Kurangkan kualiti kenderaan tersebut

- Aksesori banyak kena buang

- Limited dan terhad kepada jumlah tertentu

- Ada tempoh pengecualian cukai

Dalam erti kata lain baik tak payah buat sebab kalau buat pun menyakitkan ahti rakyat.

Kbai.

Rabu, 26 November 2014

Ini Punca 8 Jalan Sekitar KL Ditukar Kepada Nama Sultan - Rakyat Merempat Macam Mana Neh Sultan Oi?

Lex sultan2 semua. Lex.


Sebab Sultan Perak kata dia meraikan kritikan terbuka terhadap institusi monarki kan. So aku tampilkan kritikan secara terbuka. Korang geng2 sultan berjiwa besar sudah la. Bukan aku p maki atau fitnah pun. Tak payah nak emo sangat la woi.

Semalam jenuh gak maki DBKL. Isu nama jalan. Bagi aku itu satu kebodohan bila DBKL bertindak tukar nama2 jalan yang mudah kepada nama2 jalan yang lebih sukar dan menyerabutkan mulut untuk menyebutnya.

Berikut ialah nama2 jalan yang diputuskan untuk ditukar oleh DBKL berkuatkuasa pada 25 Nov 2014.


And then. Selepas itu barula aku diberitahu bahawa penukaran nama jalan tue takde kaitan dengan DBKL pun. DBKL hanya menguatkuasakan arahan selepas kabinet memutuskan untuk menukar nama2 jalan di sekitar KL.

Actually, nama2 jalan itu ditukar selepas ia diputuskan dan diusulkan oleh majlis raja2. Majlis raja2 kemudiannya menyampaikan usul tersebut kepada kerajaan dan kabinet membincangkan hal tersebut. Selepas beberapa tempoh, kabinet akhirnya meluluskan cadangan tersebut dan changgggggg.. nama jalan di sekitar KL pun ditukar kepada nama yang berbelit2 lidah kau nak sebut.

Baca jap ;


The decision to rename eight major roads in the city was a request by the Conference of Rulers, or Majlis Raja-Raja, said Deputy Federal Territory Minister Datuk Dr Loga Bala Mohan.
“The request was made to the ministry and we brought the matter to the Cabinet and a decision was made last year,” he said.
Loga Bala was commenting on Monday’s announcement by Kuala Lumpur City Hall (DBKL) to rename eight roads to reflect the names of past Yang di-Pertuan Agong.
Work on the installation of new signboards is expected to begin today.
On how the roads were selected, Loga Bala said one of the criteria was the roads had to be of a certain length to reflect the significance of the names.
He said he was unsure if public engagement was conducted by DBKL on the matter and could not elaborate.
However, proponents of the matter such as DBKL advisory board member Gunaseelan Palanisamy said DBKL should do away with irrelevant road names.

Point penting.

1. Nama jalan ditukar kepada nama2 sultan adalah di atas permintaan/usul/cadangan yang diputuskan menerusi majlis raja2 itu sendiri.

2. Perkara itu disampaikan kepada kementerian yang terbabit dan usul tersebut dibahaskan oleh kabinet dan keputusan untuk menukarkan nama jalan telah dibuat sejak tahun lepas.

3. Jalan2 yang dipilih untuk ditukarkan namanya tidak dipilih secara rawak sebaliknya bersebab.

4. Jarak kilometer atau panjang sesuatu jalan dikaitkan sebagai antara kriteria yang menyebabkan satu2 nama sultan di letakkan ke atas jalan tersebut. OoOo.. macam tue rupanya.  Lzhiiiirrrrrrsss..... emm oke aku tak faham dan tak peduli la..

5. Timbalan menteri wilayah juga tidak pasti jika DBKL ada meminta pandangan umum sebelum memutuskan untuk menukar nama jalan2 tersebut kepada nama2 baru.

Jadi menteri. Tatau apa orang yang bawah kau buat. Ko tak payah jadi menteri la. Elok p mati saja. Makan gaji buta. Nak tukar nama jalan bukan kerja takda protokol. Ada protokol. Amek la tahu serba sedikit jika DBKL ada atau tidak melibatkan pandangan orang ramai sebelum memutus untuk menukarkan nama jalan2 tersebut.

Aku rasa kalau DBKL tanya orang ramai, 99% mesti pilih tak setuju punya. Masa tue geng2 monarki plak rasa terpukul dan sentap. Gamaknya nak jaga ahti geng2 monarki tak la depa tanya orang ramai.

Ye tak?

KAH KAH KAH

Yang aku pelik. Bina jalan guna duit rakyat. Yang repair jalan pun guna dana awam. Apa2 hal yang berlaku rakyat yang kena tanggung segala. Sultan sedap2 plak nak letak nama mereka. Untuk apa?

Kalau ko kira secara individu memang la rakyat tak bayar cukai banyak mana. Tapi sekarang semua rakyat bayar cukai beramai2 dengan cara tersendiri. Aku pun nak claim nama jalan letak nama aku jugak. Kalau sultan boleh aku pun mesti boleh. Asal nak letak nama dia jek. Letak nama aku lagi senang nak ingat. Cachy pun cachy. Ringkas pun ringkas. Jalan AmenoWorld. Tak berbelit lidah nak sebut kan?

Yang aku pelik lagi. Menteri beri alasan bahawa penukaran nama2 jalan tersebut dibuat atas sebab institusi beraja merasakan KL kekurangan unsur2 kemonarkirian. Maka itulah keputusan tersebut dibuat.

Rujuk gambar yang first sekali atau baca berita penuh kat sini

Aku orang KL. KL memang takdak raja. Dan aku tak nampak apa perlu dan pentingnya KL diresapi semangat kemonarkian apa semua neh. Itu satu.

Yang kedua. Dari pecah kepala dok fikir macam mana nak resapi semangat kemonarkirian ke atas nama2 jalan di sekitar KL atau ke atas KL itu sendiri baik sultan2 p bincang dan bahas masalah traffic jam. Atau masalah gelandangan. Apa guna KL diresapi semangat kesultanan apa semua melalui nama jalan kalau gelandangan bersepah sana sini. Harga rumah pula mahal nak mampos.

Geng2 penjilat sultan selalu sebut. Sultan takde kuasa untuk campur tangan dalam hal2 berkaitan politik atau tentukan apa2 dasar. Ini bab jalan boleh plak depa beria2 bagi usul dan akhirnya usul depa dipersetujui oleh kabinet.

Pe kata sultan2 semua p kerah idea macam mana nak kurangkan harga rumah atau murahkan harga rumah agar rakyat2 di bawah neh dapat beli rumah dengan mudah?

Then p hantar usul tersebut kepada kementerian terbabit untuk mereka bahas, bincang dan kaji.

Oke tak idea aku?

Kita kalau nak bantu rakyat kita mesti cuba cari jalan, kita cuba usaha dan kita cuba buat yang terbaik.

Bila kita taknak tolong rakyat kita peduli apa dengan nasib mereka.

Macam kita beria2 nak tukar nama jalan.

Cerdik plak kita buat usul, bahas dan bincang sebelum hantar kepada kementerian.

Pasal apa bila babitkan kepentingan dan hak rakyat kita berkira2?

Eh lue fikirlah sendiri ek monarki. Nak terasa pun terasa la kau. Ada aku kesah.

K la. Chow.

Wanita PKR Buat Kerja Gila.

Apa neh? Apa neh? Apa neh?

Tak faham aku.

Makin kronik dah aku tengok ketua wanita PKR seorang neh. 

Ya Allah. Mohon buka kan ahti wanita2 PKR untuk melantik seorang ketua yang lebih berdaya saing, bijaksana dan memberikan penumpuan lebih kepada masalah2 rakyat yang lebih penting daripada merepek dan klip klap klip klap tak tentu hala.

Zuraidah buat hal mengarut lagi.

 

Pemimpin2 pembangkang asyik membayangkan pemberian BRIM adalah umpama rasuah. Penyokong2 mereka pun sama. Mereka kata ia ibarat beli undi. Bagi BRIM nanti rakyat lupa masalah2 utama.

Bahkan. Ada di kalangan pemimpin2 pembangkang pernah mencadangkan penghapusan BRIM dan teruskan subsidi petrol dalam forum.

Setelah ke sana ke mari memekak BRIM dikaitkan sebagai beli undi lepas tue tiba2 nak cadangkan agar SURI RUMAH juga diberikan BRIM atas nama KESAMARATAAN GENDER dan PENGURUSAN EKONOMI bersama.

Aku betul2 tak faham macam mana dia neh berfikir. Suri rumah tak hadap dengan BRIM. Dorang hadap dengan KOS SARA HIDUP + HARGA RUMAH + TANGGA GAJI + PELUANG KENAIKAN GAJI + UPAH YANG BERSESUAIAN DENGAN KERJA YANG DITAWARKAN + KOS PERSEKOLAHAN + KOS KESIHATAN + PENGANGKUTAN YANG EFFISEN.

Kenapa ek?

Bab2 gaji tue semua berkait rapat dengan suami dia. Kadang2 pening paler juga geng2 suri rumah neh dok fikir suami keluar pagi balik malam tapi wang gaji tak cukup2 untuk tampung keperluan mereka.

Bab persekolahan tue kadang2 pening paler gak mikir untuk mendapatkan duit bagi menampung yuran2, tuisyen2, kelas2 tambahan, aktiviti2 luar, sukan, buku dan sebagainya untuk pandaikan anak2 agar nanti tak la dia bekerja macam si suami yang keluar pagi balik malam tapi gaji tak cukup2 untuk tampung keperluan keluarga.

Bab upah tak setimpal dengan kerja yang ditawarkan tue sebab kadang2 pening gak paler mikir kenapa seseorang yang bekerja guna tenaga diremehkan hasil kerja dia berbanding seseorang yang gunakan akal? Apa sebab mereka2 yang bekerja guna tenaga dianggap bebal berbanding mereka2 yang bekerja gunakan akal? Apa sebab mereka2 yang bekerja gunakan tenaga dianggap lebih rendah taraf mereka berbanding mereka yang bekerja guna akal? Seseorang yang pandai, bijak, keluar masuk U pun memerlukan seseorang yang lain untuk uruskan sampah2 yang dia buat. Kalau semua orang tak sanggup untuk buat kerja2 kotor, takde sesiapa yang sanggup bina rumah berpanas terik, takde sesiapa yang sanggup buang sampah2 yang kita buat atau takde sesiapa yang sanggup jadi drebar untuk angkut barang dari satu lokasi ke lokasi yang lain mampu kah orang2 yang bekerja gunakan akal uruskan semua perkara tersebut secara bersendirian?

Setiap dari kita menyumbang setiap sesuatu dengan cara tersendiri maka upah seseorang itu tidak boleh dinilai berapa banyak sijil yang dia ada sebaliknya perlu setimpal dengan kualiti dan kerja yang dia tawarkan. Inila dia prinsip yang Islam anjurkan. Kadang2 pening juga kepala suri rumah dok fikir kerja suami dia dianggap remeh semata2 suami dia tawarkan tenaga dan suami orang lain tawarkan akal. Pemikiran itula yang akhirnya menyebabkan sistem kita membentuk satu persepsi seseorang yang bekerja guna tenaga layak dibayar murah dan rendah berbanding mereka yang gunakan akal. Sungguh pun yang gunakan akal sering beri alasan bahawa mereka belajar mahal2 jadi layak dibayar mahal2 tapi itu dah masuk ke perbincangan yang lain. Sistem pendidikan telah dijadikan alat kapitalis untuk membina keuntungan dan kekayaan. Sepatutnya yang guna akal neh boleh nampak bagaimana kapitalis telah memperbodohkan umat dengan cara melawan penipuan mereka bukannya menurut dan patuh macam robot.

Zuraidah sepatutnya bawa isu2 yang relevan kepada masyarakat kita. Jika nak bercakap tentang suri rumah bawa la isu2 yang besar dan berbaloi untuk dibahaskan. Bincang bab undang2 syariah yang menyukarkan wanita2 yang ingin bercerai lagi bagus. Sistem perundangan di negara neh telah mendera wanita apabila mereka mahu bercerai. Aku ada kawan (sekarang dah kahwin lain) yang mana dia memerlukan 7 tahun untuk bercerai dari suami pertama (suami pertama buat masalah).

Apa neh? 7 tahun nak bercerai? Kau ingat Islam kejam gila babi ke apa? No. Sistem perundangan negara kita yang kejam. Bila kau ada duit, laju2 kau boleh bercerai sebab ko boleh upah peguam. Kalau ko takde duit? Macam mana?

Fak la. Zuraidah patut bela wanita2 tertindas macam neh. Fight pasal BRIM buang masa. Suri rumah tak hadap 200,300 setahun. Baik fight macam mana nak turunkan kos sara hidup untuk ringankan tanggungan suami masing2.

Kejap BRIM rasuah.
Kejap BRIM perlu kepada suri rumah.
Celaru betul minda pembangkang.
Semak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...