Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 25 Disember 2020

Ucapan Krismas, PAS Dulu Dan Sekarang Lain.

POLITIK | Tindakan Tuan Ibrahim Tuan Man membuat ucapan Selamat Menyambut Hari Krismas nampaknya mencetuskan polemik politik dan perdebatan awam di laman sosial.

Sebaik sahaja grafik ucapan krismas itu bertebaran di laman sosial, tak semena-menanya kenyataan lampau Facebook rasmi PAS Pusat mengenai hukum mengucap Selamat Hari Krismas menjadi tular.

Ini kenyataannya;

Rujuk;

https://www.facebook.com/paspusat/posts/783540668329346  

Pemuda PAS turut membuat kenyataan yang serupa pada tahun 2018, yang disiarkan oleh portal The Malaysian Insight bertarikh 24 Disember 2018.

Rujukan;

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/120765


Bagaimanapun hukum tersebut nampaknya berubah pada 23 Disember 2020 apabila Dewan Pemuda PAS Malaysia menyiarkan dalil terbaru mengenai ucapan Selamat Hari Krismas.

Rujuk;

https://www.facebook.com/DPPMalaysia/photos/a.480411171976090/4260955643921605/

Satu-satunya perkara yang berubah pada tahun 2018 dan 2020 ialah, pada tahun 2018, PAS ialah pembangkang dan Pakatan Harapan ialah kerajaan.

Manakala pada tahun 2020, PAS ialah kerajaan manakala Pakatan Harapan adalah pembangkang.

Tidak dapat dipastikan samada hukum berubah-ubah ini ada kaitan dengan kedudukan PAS yang berubah. 

Dalam perkembangan berkaitan, Ustaz Rozaimi Ramle atau lebih dikenali sebagai RORA turut mengulas mengenai isu ini;

"Saya melihat ada beberapa orang mula menyebarkan gambar tangkap layar ini. Sebahagian mereka mula mempertikaikan kerana terdapat kontradiksi antara isi kandungannya. 

Pada 2013 melarang ucapan. Manakala pada tahun ini mereka sendiri mengucapkan selamat pada hari raya Krismas/Natal. Post asal boleh dilihat di link berikut:  

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=783540668329346&id=220590201291065

https://www.facebook.com/333762569997423/posts/5097063960333903/ 

Respon saya adalah seperti berikut:

1. Ulama semasa berbeza pendapat tentang hukum mengucapkan selamat pada hari raya orang kafir selagi mana ia tidak mengiktiraf kekufuran mereka. Ia isu khilaf yang kita semua tahu. 

2. Jika diperhatikan, tangkap layar 1 adalah dari Page FB Pas Pusat. Manakala tangkap layar 2 pula dari pimpinan parti tersebut. Ia dari individu yang mungkin berbeza. Mungkin mereka mempunyai pandangan yang berbeza. Kita perlu adil dalam masalah ini kerana tidak mustahil pimpinan parti mempunyai 2 atau lebih pandangan dalam isu-isu ijtihad. 

3. Cuma kita perlu bertanya kepada pemilik Page FB Pas Pusat yang menulis hukum haram pada tahun 2013 adakah mereka telah mengubah pandangan atau masih memegang pandangan haram? Jika mereka mengubah pandangan mereka ia perkara biasa kerana perkara ijtihad adakalanya seseorang boleh mengubah pandangan. Ia bukanlah suatu yang mengejutkan dan memalukan. 

4. Jika mereka masih memegang pandangan haram hukumnya, adakah mereka akan menegur mana-mana pihak yang mengucapkan selamat pada hari raya Natal dari kalangan pimpinan mereka? 

5. Jika mereka telah mengubah pandangan dari haram kepada harus selagi lafaz ucapan itu tidak mengandungi pengiktirafan kepada kekufuran, adakah sewaktu mereka menulis hukum haram itu mereka tidak memakai "teropong putih bersih yang boleh melihat semua warna yang sebenar tanpa tersilap"? 

6. Jika mereka berbeza pendapat dengan 2 pimpinan ini sedari awal lagi, siapakah yang memakai teropong tersebut ketika memilih pandangan ini sehingga terlahir daripada mereka 2 pandangan yang tidak selari? 

Saya sebagai rakyat juga teringin tahu penjelasan mereka dalam isu ini. 

Dr Rozaimi Ramle," katanya dalam kenyataan itu. - 25 Disember 2020.

Rabu, 23 Disember 2020

Kenaikan Kos Haji 2021, Apa Yang Kita Tahu Setakat Ini.

SEMASA | Nampaknya laporan yang tersiar di akhbar versi cetak Sinar Harian telah mencetuskan kebimbangan di kalangan penganut Islam yang berasa gusar dengan kenaikan kos haji.

Laporan yang disiarkan pada semalam (22 Disember 2020) telah mendatangkan pelbagai reaksi kepada umat Islam di negara ini.

Laporan itu menyebut;

- Pendeposit Tabung Haji disarankan menambahkan simpanan mereka.

- Ini kerana, kos menunaikan haji dijangka akan meningkat pada tahun hadapan (2021).

- Kenaikan itu dipercayai ada kaitan dengan penularan pandemik covid19.

- Dimana kerajaan Arab Saudi akan menguatkuasakan SOP dan langkah keselamatan yang lebih ketat bagi mengekang penyebaran covid19.

- Walaupun kerajaan berusaha melakukan yang terbaik bagi memastikan yang terbaik untuk bakal jemaah haji tetapi semua pihak perlu juga bersedia dengan apa yang akan diumumkan oleh Arab Saudi kelak.

- Bagaimanapun andai kata berlaku sebarang kenaikan, ianya tidak akan dilakukan secara mengejut.

- Kerajaan dalam masa yang sama akan berunding dan berbincang dengan kerajaan Arab Saudi bagi mengetahui kos yang terbaik serta memperincikan beberapa perkara berkaitan ibadat haji.

- Sebarang keputusan termasuklah menaikkan kos haji akan dimuktamad selepas melalui proses perbincangan termasuklah membawa isu ini ke dalam kabinet.

- Pada ketika ini kos jemaah haji muassasah TH ialah RM9,980. Kos sebenarnya ialah RM22,900. Selebihnya ditanggung kerajaan bagi mereka yang menunaikan ibadat tersebut buat kali pertama.

Laporan ini menjelaskan bahawa sebarang pertambahan kos yang akan berlaku di masa hadapan adalah hasil dari tindakan Arab Saudi dan bukannya kerajaan Malaysia. 

Satu lagi, kenaikan itu pun nampaknya belum muktamad. Boleh jadi kerajaan akan menyerap kos tambahan ataupun melepaskan ia kepada bakal jemaah haji, tertakluk kepada hasil perbincangan bersama.

Dalam perkembangan yang berkaitan, Sinar Harian bertindak membetulkan tajuk laporan mengenai berita tersebut.

Tajuk akhbar versi cetak : Bakal jemaah kena tanggung sendiri kenaikan kos haji.

Tajuk akhbar versi online yang dikemaskini : Jemaah haji diminta bersedia berdepan caj tambahan baharu.

Meskipun berlaku perubahan tajuk, ia nampaknya tidak mengubah maksud laporan asal, yakni pendeposit perlu bersedia dengan sebarang pertambahan kos di masa-masa akan datang dan haruslah membuat persediaan awal dengan menyimpan lebih. - 23 Disember 2020.

Isnin, 21 Disember 2020

Belgium Dedah Harga Vaksin #Covid19, Timbalan Menteri Nafi Dakwaan Zaharin, HM Tukar Tajuk.

POLITIK | Portal The Guardian melaporkan tindakan seorang Menteri Belgium yang mendedahkan harga yang akan dibayar negara itu (yang dipersetujui Kesatuan Eropah) bagi membeli vaksin covid19 dari beberapa pengeluar berbeza.

Eva De Bleeker mendedahkan senarai harga itu di Twitternya tetapi dipadamkan selepas itu. Bagi kumpulan pendesak yang mahukan ketelusan perubatan, tindakan Eva itu dipuji.

Namun ianya mengundang ketidakpuasan hati dikalangan syarikat farmaseutikal kerana melanggar klausa kerahsiaan yang tertakluk sebagai rahsia komersil sensitif.

Pfizer antara yang mempertikaikan perkara tersebut.

"Harga tersebut dilindungi oleh klausa kerahsiaan dalam kontrak bersama EU komisi," kata pembuat ubat, Elisabeth Schraepen. 

Berikut senarai harga yang didedahkan Eva. EU membeli setiap dos vaksin;

Oxford/AstraZeneca pada harga €1.78 (RM8.81); 

Johnson & Johnson (AS$8.50 atau RM34.35

Sanofi/GSK (€7.56 atau RM37.45) 

Pfizer/BioNTech dijual pada harga €12 (RM59.43)

CureVac (€10 atau RM49.52)

Moderna (AS$18 atau RM72.73).

Oxford memberikan harga yang paling murah, sementara yang paling mahal adalah dari Moderna namun hal tersebut sememangnya sudah diketahui umum.

Bagaimanapun, maklumat itu memberikan kelebihan kepada negara lain yang mungkin masih dalam proses berunding harga dan terma bagi mendapatkan vaksin tersebut.

Belgium dilaporkan membeli 33 juta vaksin dengan harga 279 juta. Jika ditukarkan kepada matawang ringgit, ia bermakna 33 juta vaksin pada harga RM1.376 billion. 

Pada 13 Oktober, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Malaysia bersetuju untuk menyertai pelan peruntukan vaksin COVID-19 global (COVAX).

Pada 16 Oktober, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata penyertaan Malaysia ke dalam COVAX akan membuatkan Malaysia tertakluk kepada perjanjian jualbeli vaksin.

"Kita juga terikat untuk membeli vaksin dari COVAX ini dengan nilai RM600 juta dan ia satu jumlah yang cukup besar tapi tidak halang kita mendapat bekalan dari pembekal luar seperti China dan negara pembekal lain," katanya, lapor Berita Harian.

Sehingga 19 November, Malaysia dilaporkan telah membayar RM94.08 juta wang pendahuluan COVAX. 

"Keputusan untuk Malaysia menyertai fasiliti ini akan membabitkan kos yang merangkumi bayaran pendahuluan dan jaminan perkongsian risiko berjumlah AS$22,656,200 atau secara anggarannya RM94.08 juta," kata Khairy Jamaluddin pada Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat. (Berita Harian).

Selain COVAX, Malaysia juga memeterai perjanjian mendapatkan vaksin dari Pfizer.

COVAX akan membekalkan 10% dan Pfizer akan membekalkan 20% bagi keperluan negara.

Pada 27 November lepas, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Malaysia bersetuju membeli 12.8 juta dos vaksin dari pembekal Pfizer yang akan tiba seawal suku pertama 2021.

Namun harga pembelian tidak dinyatakan.

Perjanjian antara Malaysia dan Pfizer dimeterai pada 24 November 2020.

Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr. Adham Baba dalam kenyataan bertarikh 21 Disember berkata kerajaan akan memeterai perjanjian dengan syarikat farmaseutikal AstraZeneca dari United Kingdom pada Isnin ini bagi pembelian vaksin Covid-19 bagi memenuhi keperluan imunisasi 20 peratus rakyat Malaysia.

Dengan ketiga-tiga perjanjian tersebut, ini bermakna Malaysia sekurang-kurangnya mempunyai bekalan vaksin sehingga 50% bagi penduduknya.

Vaksin tersebut juga akan diberikan secara percuma kepada warganegara dan bayaran akan dikenakan bagi bukan warganegara.

Sementara itu, tindakan Belgium mendedahkan senarai harga pembelian vaksin juga mengundang tanda-tanya dikalangan rakyat Malaysia.

Bahkan ada yang mendakwa Malaysia bayar mahal untuk tujuan dana pilihanraya.

Khairy Jamaluddin dalam satu kenyataan bertarikh 16 Oktober berkata Malaysia akan mengadakan rundingan mengenai harga yang perlu dibayar kepada COVAX kerana kini harga untuk satu vaksin sudah ditetapkan pada harga AS$20 (kira-kira RM82).

Ini bermakna harga yang diberikan kepada Malaysia lebih mahal dari perjanjian EU bersama pengeluar. Bagaimanapun harga itu mungkin tidak tertakluk kepada kos penghantaran, simpanan dan agihan.

Laporan bercelaru Harian Metro;

Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim dilaporkan berkata kos pembelian vaksin ialah RM2.3 billion, lebih rendah dari apa yang diperuntukan.

Bagaimanapun laporan itu hanya dapat diakses menerusi portal Harian Metro versi AMP. Bagi versi web kenyataan tersebut tidak terpapar. Tajuk awal laporan tersebut ialah : Covid-19 : Kos Beli Vaksin RM2.3 Billion.

Kini ditukar kepada : Covid-19: Kos beli vaksin lebih rendah.Dalam laporan yang sama, Ahmad Amzad Hashim juga menafikan dakwaan Zaharin Mohd Yassin kononnya kos Malaysia membeli vaksin adalah sebanyak RM3b. - 21 Disember 2020.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...