Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 15 Julai 2017

Carbon Credit, Kelantan Akan Dapat 5 Juta Setahun? Boleh Percaya Ke Soal Husam.

Oleh : Husam Musa
Dua Kali Tahniah! Semua Perbelanjaan CP Ditanggung Hasil Jualan Serapan Karbon
Tulisan ini respon saya kepada saudara Mortazi Ismail. Tulisan dengan nama diri sebenar dan dengan cara baik, wajar diberikan respon.
Dalam buku anggaran Budget 2016 atau mungkin termasuk 2017 ( saya tidak berkesempatan menyemak) dicatitkan Kerajaan akan menerima hasil karbon trading sejumlah RM 50 juta, pada hal perjanjian belum pun ditanda tangani.
Itu dikira bercakap benar? Itu bukan mengelirukan?
Perjanjian belum tanda tangan tetapi hasil telah dicatit.
Akhirnya, wang yang dicatit tidak masuk sampai akhir tahun. Macam mana hendak masuk? Perjanjian belum ditanda tangani.
Tetapi itu tidak mengelirukan? Itu cerdik?
Kata saudara Murtazi, Kerajaan cerdik kerana menjelang 2017, Kerajaan akan mendapat RM 5 juta setahun sebelum stok karbon diaudit lagi.
Kerajaan sudah dapat wang itu?
Belum lagi. Hanya disebut oleh Dato Anuar Tan di dalam DUN.
Apa jaminan dan kepastian akan dapat? Entah dapat entah tidak.
Jika dicatit di dalam buku Budget sebanyak RM 50 juta yang perlu diundi oleh Adun untuk diluluskan, pun akhirnya hanya catitan tanpa wang, ini kan pula sebutan biasa di dalam DUN.
Tetapi itu bukan mengelirukan atau cubaan mengeliru?
Mari kita melihat apa kata perjanjian. Mengikut perjanjian, saya difahamkan ia ditulis begini:
Schedule 5 : Jadual Pembayaran
Payment derived from Carbon Trading or REDD
i. The allocation in percentage out of the annual net/gross profit will be on the ratio of 55% for the State Government while Climate Protectors entitles for 45%.
ii. ..... the aforesaid payment shall be made payable annually before or on 31st January for each year, commencing from the second year of the agreement. The payment table is as follows:-
1st payment. 31st January 2018. 55%
Jelas yang disebut di sini adalah, peratus bayaran bahagian Kerajaan sebanyak 55% , bermula tahun kedua perjanjian/commencing from the second year of the agreement.
Perjanjian termeterai Januari 2017.
Januari 2018 adalah tahun kedua perjanjian.
Kerana itu CP mesti membayar dan bayaran itu bukan bayaran menunggu kajian, tetapi bayaran sebenar seperti perjanjian!
Jangan keliru dan cuba mengelirukan.
Saudara Murtazi boleh mengelirukan orang lain, tetapi janganlah berjenaka dalam isu sebesar ini dengan Adun yang dipilih rakyat.
Saya difahamkan, tidak ada mana-mana klausa dalam perjanjian menyebut mengenai tempoh kajian 12-24 bulan.
Januari 2019, tempoh 24 bulan menjadi genap. Jika dikatakan selepas 24 bulan baru bayaran penuh akan diperolehi, kenapa Januari 2019 juga bayaran yang dikatakan akan diterima tetap RM 5 juta?
Siapa keliru siapa?
Lihat kembali apa yang dicatat di atas, 'net/gross profit'.
Maknanya apa? Setakat saya faham, maknanya semua jumlah jualan serapan karbon oleh CP terlebih dahulu perlu menolak kos atau expenses CP.
Ia selari dengan definition expenses dalam apa yang saya diberi faham kandungan perjanjian yang berbunyi:
Definitions
Expenses means all expenses of whatsoever kind or nature properly and reasonably incurred by CLIMATE PROTECTORS in the course of providing the Services, including without limitation all fees of the External Consultants, legal and accounting fees, air travel, accommodation expenses and commissions but not including any Taxes.
Orang cerdik macam Saudara Murtazi boleh faham dengan jelas apa yang dicatit di atas.
Semua perbelanjaan ditolak terlebih dahulu oleh CP dari apa jua hasil yang ia kutip. Baru diserahkan net 55% kepada kerajaan.
Pertama, siapa yang menentukan perbelanjaan itu adalah benar, wajar, telus dan lainnya?
Ini satu lagi isu.
Saya difaham, tiada ditentukan dalam perjanjian. Ia kebebasan syarikat sepenuhnya.
Apa jaminan syarikat jujur nanti?
Kedua, syarikat yang dimiliki oleh empat orang pemegang saham mendapat 45% atau terendah 40% selepas lima tahun, bersih.
Perbelanjaan operasinya ditanggung menggunakan hasil pendapatan atau apa jua jualan.
Siapa lebih beruntung? Kerajaan atau syarikat?
Apa modal dan pelaburan syarikat kalau perbelanjaan operasi program ini tertanggung sepenuhnya?
Bukankah untung percuma?
Dan itu dikatakan cerdik? Kerajaan lebih cerdik atau syarikat?
Kembali kepada kiraan YB D Anuar Tan dalam sidang DUN Belanjawan pada akhir 2016, kiraan adalah seperti berikut:
A. Setiap hektar terdapat 20 kredit karbon
B. Setiap kredit karbon boleh dijual dgn RM 25 satu kredit
C. Bermakna, setiap hektar akan memperolehi :
20 X 25 = RM 500 se hektar atau RM 202.35 se ekar.
Soalnya, dari mana Dato Anuar Tan mendapat angka ini? Pada hal, katanya kajian belum dibuat.
Bukankah ini nanti juga tidak benar? Sedang Kerajaan dan rakyat sudah menjadi Mat Jenin?
Jika angkanya sudah ada dan angka ini benar, bukan bertujuan mengelirukan, mengapa Kerajaan tidak menggunakan angka itu sahaja untuk disahkan?
Adakah ini bukan mengelirukan?
Kecuali Kerajaan pun ragu tetapi bercakap berdegar-degar utk mengelirukan rakyat.
Alhamdulillah, setakat ini saya belum keliru walau pun cuba dikelirukan.

Jumaat, 14 Julai 2017

Pengkritik Selar Aktivis LGBT Melayu Muslim Letak Jawatan Dalam DAP.

Semalam, 13 Julai 2017, portal Free Malaysia Today (FMT) melaporkan bahawa Numan Afifi (NA), seorang pejuang hak LGBT telah meletakkan jawatan dalam DAP kerana tidak mahu ia terkesan atau terjejas oleh politik, berdasarkan laporan bertajuk “Subang DAP youth leader denies quitting over ‘gay iftar’”.
Sumber - Facebook
Dalam penafian bahawa tidak ada perkaitan dengan perletakan jawatan NA, Pengerusi Kebangsaan DAPSY, Wong Kah Woh, seperti dilaporkan FMT, menyebut bahawa “He resigned on his own initiative” dan disokong oleh Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan, Rajiv Rishyakaran mengikut laporan berita yang sama.
NA meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Publisiti DAPSY Subang dan juga jawatannya di Sekolah Demokrasi. NA walaubagaimanapun menafikan bahawa perletakan jawatan ini mempunyai hubung kait dengan kecaman hebat yang dilemparkan berikutan iftar gay yang dianjurkan pada 10 Jun 2017 yang lalu dengan sokongan gerakan dan pendukung liberal seperti mantan pengurus program Sisters in Islam, Suri Kempe, Dorian Wilde dan Nisha Ayub dari Justice For Sisters.
Memetik laporan FMT tersebut, NA menyebut “I think for the cause I’m doing, I don’t want it to be affected by politics. So I think it’s best for the activism I’m doing to not be influenced by politics” kepada Malay Mail Online (MMO).
NA adalah presiden kepada sebuah kumpulan yang diasaskan oleh beliau yang mendukung hak LGBT dan beliau juga terlibat dalam Pelangi Campaign sehingga kini.
Meskipun begitu, apa yang menghairankan saya adalah, mengapa, kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin oleh DAP boleh memperkenan bahkan menyokong dan memuji penubuhan Jawatankuasa Transgender Pulau Pinang sekiranya ia boleh dan berisiko terkesan dengan agenda, perancangan atau strategi politik parti DAP ataupun kerajaan Pulau Pinang?
Pada 17 Mei 2016, Malaysiakini melaporkan, dengan tajuk “Panel transgender Pulau Pinang jadi realiti”, bahawa Jawatankuasa Transgender Pulau Pinang telah mengadakan mesyuarat julung kalinya di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada 17 Mei 2016 selepas tujuh tahun kerajaan negeri dilobi oleh gerakan LGBT melalui Ahli Dewan Undangan Negeri DAP Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu yang menjadi pengerusi sementara jawatankuasa transgender itu, dan dibantu oleh Exco Wanita ADUN DAP Padang Lalang Chong Eng dalam merealisasikan pembentukannya.
Lalu timbul persoalan, apakah ADUN DAP Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu atau ADUN DAP Padang Lalang Chong Eng kedua-duanya tidak berasa khuatir sekiranya gerakan LGBT di Pulau Pinang ini akan terjejas atau terkesan oleh agenda, perancangan, strategi atau permainan politik parti DAP ataupun kerajaan Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng?
Mengapakah apa yang berlaku di Pulau Pinang adalah sebaliknya yang berlaku kepada NA di Subang sehingga beliau ‘terpaksa’ meletakkan jawatan tanpa ada pujuk rayu dan sokongan daripada pimpinan DAPSY untuk Numan kekal sebagai Setiausaha Publisiti DAPSY bagi meneruskan perjuangan LGBTnya di atas platform politik?
Ataukah kerana NA ini seorang Melayu dan beragama Islam lantas DAP tidak boleh menjamin survival politiknya sekiranya NA kekal memegang jawatan dalam DAP sehingga menyukarkan DAP untuk memancing undi Melayu beragama Islam?
Jadi, apakah pendirian DAP sebenarnya dalam isu LGBT?
Menurut laporan berita Malaysiakini tersebut, Teh menyebut bahawa “Saya melihat ini (penubuhan jawatankuasa transgender) sebagai sebahagian daripada reformasi dewan undangan negeri; kami telah menetapkan keutamaan dalam perjuangan ini,”. Teh juga menyebut bahawa walaupun beliau telah melobi selama tujuh tahun, “Tetapi ia berbaloi. Melihat jawatankuasa ini menjadi kenyataan adalah matlamat saya, jadi saya akan berterusan di dalamnya,”.
Apakah antara aktiviti dan kempen mereka? Jawatankuasa tersebut berhasrat untuk mengiktiraf transgender sebagai sebuah kumpulan minoriti yang perlu diberikan layanan istimewa, mengikut jantina yang mereka pilih. Secara khususnya, jawatankuasa tersebut mahu berkempen melibatkan layanan mereka di hospital dan penjara serta tandas berasingan bagi transgender.
Kempen ini sebenarnya selari dengan saranan Sisters in Islam (SIS) dalam kenyataan media pertubuhan feminis liberal tersebut bertarikh 28 November 2016 bertajuk “RUU355 is a matter of concern for all Malaysians”, dalam mempertikai cadangan pindangan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau dikenali sebagai RUU355, bahawa “Muslim trans-women have been constantly targeted by religious authorities and inhumanely treated by being placed in male prison, where they are then subject to sexual violence”.
Di dalam artikel bertarikh 6 Disember 2016 dengan tajuk “RUU355: SIS and the attempt to obfuscate Islamic criminal law”, saya menulis bahawa “SIS also brings up allegations of transwomen being subjected to discrimination and sexual violence when put together with other male prisoners. This is a nonsensical criticism as it only implies that such transwomen must be placed together with female prisoners in order to accommodate their needs as such women regard themselves as being born male. But this is not permitted by Islamic teaching”.
Mengkritik penubuhan jawatankuasa tersebut, Perkasa melalui Pengerusi Biro Hal Ehwal Islam Dr Amini Amir Abdullah menyebut bahawa “Perkasa berasa kesal kerana kerajaan DAP Pulau Pinang tidak menjaga sensitiviti umat Islam dalam isu yang berkaitan dengan perkara halal dan haram.” dan “Dalam Islam, kelompok transgender tidak mendapat sebarang pengiktirafan kerana mereka yang melakukan penyerupaan (tasyabbuh) jantina sama ada dari segi tutur kata, tingkah laku, pakaian dan perhiasan serta seumpamanya adalah haram dan berdosa besar,”.
Lim Guan Eng, bagaimanapun, menafikan bahawa kerajaan Pulau Pinang telah mengiktiraf golongan LGBT. Sebaliknya, menurut laporan Malaysiakini bertarikh 2 Jun 2016 bertajuk “Bila kami iktiraf LGBT, soal Lim”, Ketua Menteri Pulau Pinang ini mendakwa “Ia adalah satu usaha individu oleh salah seorang ADUN – dari DAP. Beliau membangkitkan isu Jawatankuasa Transgender untuk menjaga kebajikan komuniti itu di DUN dan beliau memperoleh sokongan ADUN lain,”.
Laporan Malaysiakini tersebut turut berbunyi “Beliau (Lim Guan Eng) berkata ini adalah satu lagi fitnah daripada PAS sebagai sebuah kerajaan negeri sedangkan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang tidak pernah mengadakan mesyuarat mengenai isu itu”.
Anehnya, menurut catatan Hansard DUN Pulau Pinang bertajuk “Soalan dan Jawapan Lisan dan Bertulis”, ADUN Tanjung Bungah ada bertanya kepada Ketua Menteri Pulau Pinang yang berbunyi “Huraikan isu-isu semasa dan keadaan golongan transgender dalam Negeri Pulau Pinang. Apakah strategi dan langkah Kerajaan Negeri untuk membantukan golongan ini dari segi keperimanusiaan dan adakah peruntukan diperuntukkan kepada jawatankuasa transgender yang diluluskan di Dewan Undangan Negeri?”.
Lim Guan Eng sendiri menjawab bahawa “Strategi dan langkah Kerajaan Negeri untuk membantu golongan ini adalah seperti berikut:-
(I) Penubuhan satu jawatankuasa bagi membincangkan garis panduan yang boleh diterima untuk menangani masalah golongan transgender, khususnya keganasan di dalam lokap dan masalah yang di hadapi di hospital. Jawatankuasa ini telah pun ditubuhkan dan dipengerusikan oleh YB. ADUN Tanjung Bungah.
(ii) Jawatankuasa tersebut dicadangkan untuk bekerjasama dengan NGO-NGO lain untuk memberi bantuan kepada golongan transgender dan juga meningkatkan kesedaran orang awam, mengenai diskriminasi yang dialami oleh golongan transgender supaya mereka tidak akan didiskriminasi oleh golongan awam.
(iii) Jawatankuasa tersebut dicadang digunakan sebagai platform untuk menerangkan isu HIV/AIDS kepada transgender.”.
Tambahan pula, turut hadir semasa mesyuarat julung kali jawatankuasa transgender tersebut di DUN Pulau Pinang adalah aktivis daripada NGO Sisters yang disebut sebagai “tetamu Teh”.
Di dalam catatan Hansard bertarikh 17 Mei 2016, Teh menyebut bahawa “Terms Of Reference (TOR)…(dengan izin) “mak nyah”…disediakan penasihat saya yang berpengalaman dalam bidang ini dan golongan transgender ini”.
Lim Guan Eng, sambil mengalu-alukan mereka, dilaporkan Malaysiakini sebagai berkata bahawa “Ia terpulang kepada Teh atau mana-mana wakil rakyat untuk menjemput mana-mana orang yang difikirkan sesuai untuk menghadiri persidangan dewan undangan Negeri (termasuk aktivis LGBT)”.
Jadi, mana mungkin ia hanyalah satu “usaha individu”. Bahkan ADUN Tanjung Bungah bukan sekadar menerima “sokongan ADUN lain” bahkan sokongan Lim Guan Eng dan kerajaan negeri Pulau Pinang yang diketuai DAP sendiri!
Sekiranya ahli politik DAP seperti Teh dan Chong mahu memperjuangkan hak-hak LGBT, mereka sepatutnya mengikut jejak langkah NA, melainkan kedua-duanya mahu memanfaatkan kedudukan dan pengaruh politik mereka untuk menjayakan agenda songsang ini.
Tidak hairanlah Dorian Wilde, presiden Transmen of Malaysia mendakwa semasa program iftar gay pada 10 Jun yang lalu, bahawa “Tidak lama lagi semua akan diberikan hak masing-masing. Paksi kita telah berkembang dengan banyaknya,”.
Tidak hairanlah sekiranya tayangan filem gay Vietnam bertajuk “Lost in Paradise” boleh dijadualkan pada 11 Julai 2017 di Performing Arts Centre of Penang atau Penangpac, yang akhirnya dibatalkan atas desakan umat Islam yang menyedari bibit normalisasi LGBT tersebut lebih awal.
Tidak hairanlah NA boleh bergiat aktif dalam gerakan LGBT dan Pelangi Campaign walaupun masih menjawat jawatan Setiausaha Publisiti DAPSY dengan keterlibatan beliau dalam perancangan satu program, sebelum iftar gay, iaitu pada 6 hingga 8 Jun 2017 di Taylor’s University untuk kempen LGBT “Courage in the face of adversity” yang kemudiannya juga dibatalkan.
Jadi saya mahu bertanya kepada ADUN DAP Teh, Chong, bahkan Lim Guan Eng, bilakah Jawatankuasa Transgender Pulau Pinang ini akan dibubarkan?

Tiada Lagi Elaun Sara Hidup, Guru Pelatih Disaran Pinjam PTPTN.

Kerajaan akan menghentikan elaun sara hidup dan perjalanan kepada guru pelatih mulai Jun tahun depan, kata Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Chong Sin Woon, lapor Ismaweb.
Beliau bagaimanapun berkata, pembiayaan bagi mereka yang mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP) akan diteruskan.
Keseluruhan kos bagi empat tahun pengajian PISMP ialah RM27,831. Ini masih akan ditanggung oleh kerajaan,” katanya dalam laporan tersebut. Ismaweb memetik sumber dari sebuah akhbar berbahasa Inggeris.
Menurut portal itu lagi, guru pelatih disaran memohon pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi menampung keperluan hidup mereka.
Gambar - Ismaweb
Katanya, mereka yang sedang mengikuti PISMP akan terus menerima RM430 sebulan untuk elaun sara hidup dan elaun perjalanan tidak lebih RM500 setahun sehingga mereka tamat pengajian.
Chong berkata, elaun dan yuran kursus di Institut Pendidikan Guru setahun bagi program pra-PISMP sebanyak RM8,163 juga akan dibayar oleh kerajaan.

Dr. Maszlee Memang Perkecilkan Nabi, Pensyarah Pertahankan Laporan Portal Pro BN.

LAPORAN MENARA TEPAT : DR MASZLEE MEMANG MEMPERKECILKAN NABI-NABI
Pada 11 Julai, portal berita Menara telah menyiarkan satu laporan mengenai kenyataan Dr Maszlee Malik dalam satu forum bertajuk ‘Deceitful? Distracting? Or Dedicated? Evangelicals and Current Controversies’ yang diadakan di Menara Wesley, Kuala Lumpur, pada 8 Julai lalu.
Laporan bertajuk “Kalau Nabi Hidup Lagi, Mereka Akan Letak Jawatan-Maszlee Malik” ini adalah berbunyi:
Zaman ini penuh dengan kegilaan, jika para Nabi masih hidup tentunya mereka akan ‘letak jawatan’ kata seorang pensyarah pada satu majlis yang diadakan di sebuah gereja Methodist di ibu negara pada Sabtu lepas.
Kenyataan itu dibuat oleh Dr Maszlee Malik salah seorang pensyarah daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia yang hadir sebagai responden kepada pembentangan pada forum yang bertajuk ‘Deceitful? Distracting? Or Dedicated? Evangelicals and Current Controversies in Malaysia’. 
“I believe that people of the past, even the Prophets, even the Saints, if they live now, they will give up their professions.”   
Dr Maszlee Malik yang juga merupakan aktivis IKRAM dan Felo Kanan IDEAS, menyatakan perkara demikian bagi merujuk kepayahan yang dihadapi pada zaman sekarang, sehinggakan para nabi dan wali tidak sanggup untuk terus memegang jawatan mereka, dan meletakkan jawatan.
Katanya lagi norma-norma kini seolah-olah memaksa kita untuk bersetuju dengan pandangan yang kita anggap salah, kerana jika tidak, kita pula akan dipandang serong dan dipersalahkan.
Pada 12 Julai pula, Dr Maszlee telah menyiarkan satu kenyataan di dalam Facebook beliau bagi mengulas laporan portal berita Menara ini.
Kenyataan bertajuk “Pencerahan” ini adalah berbunyi:
"Menara.my merupakan sebual portal fitnah yang tidak takut untuk memfitnah dan tidak berani mengamalkan tabayyun.
Mereka mengambil sekerat perkataan dan tidak melaporkan keseluruhan isi kandungan ceramah untuk tujuan character assassination. 
Mereka juga TIDAK PERNAH menghubungi saya untuk penjelasan sepertimana kebiasaan media-media yang bermaruah dan berintegriti lain. Jika dilihat saya katakan "Prophets and Saints would give up their professions" dan bukannya "their Prophethood (kenabian) atau Sainthood (kewalian)"... Kenabian merupakan pilihan Tuhan dan bukannya pekerjaan... Nabi-Nabi mempunyai professions (pekerjaan) seperti mengembala kambing, berniaga, tukang kayu dan lain-lain lagi. Itu yang saya maksudkan...
Ia merupakan pilihan mereka... Nada berseloroh itu juga bukannya tema ceramah saya
."
Selaras dengan seruan Dr Maszlee mengenai pengamalan tabayyun ini, saya telah menolak permintaan sebuah portal berita lain untuk mengulas isu ini sehingga selepas saya mendengar sendiri keseluruhan ucapan Dr Maszlee dalam forum ini.
Hari ini saya berpeluang mendengar sendiri keseluruhan ucapan Dr Maszlee, selain ucapan para panelis lain, dalam forum ini berdasarkan kepada satu rakaman yang dibuat oleh seorang kenalan yang berkesempatan untuk menghadiri forum ini.
Setelah mendengar sendiri keseluruhan ucapan Dr Maszlee ini, saya dapati bahawa laporan portal berita Menara ini memang tepat manakala kenyataan Dr Maszlee di dalam Facebook beliau bagi mengulas laporan ini pula adalah sangat lemah.
Di sebalik laporan portal berita The Malaysian Insight, dan portal berita Free Malaysia Today, bahawa forum ini diadakan di Menara Wesley, Dr Maszlee di dalam ucapan beliau mengakui forum ini diadakan di sebuah Gereja Methodist.
Ucap Dr Maszlee di dalam forum ini: “I did not realise that this program today is going to be held in a Methodist Church.” (Terjemahan: “Saya tidak sedar bahawa program hari ini akan diadakan di sebuah Gereja Methodist.”)
Petikan ucapan Dr Maszlee yang dilaporkan oleh portal berita Menara berbunyi “I believe that people of the past, even the Prophets, even the Saints, if they live now, they will give up their professions” juga adalah tepat.
Petikan ucapan penuh Dr Maszlee yang menyentuh isu ini, yang transkripsinya saya buat sendiri tadi, adalah berbunyi:
“What I am concerned more is the second section of my speech. Number one is, you know, we have to admit that we are living in a crazy world. Not only in Malaysia. If you say that, “oh, in Malaysia we have fake news and whatever”, no, it is not only Malaysia. US is worse. Europe is terribly worse. And we are living in a century that I believe, I believe that people of the past, even the Prophets, even the Saints, if they live now they would give up their professions, because it is not easy, because we thrive in a world that forces you to believe in things that you think is not right, but if you don’t believe with that, if you don’t go with them, then you are wrong, and people will judge you with that. Overgeneralisations, sweeping statements, perceptions, misconceptions, prejudgments, these all norms that we are living nowadays. Very unfortunate. People could easily pick up something from the net, from the internet, from the news and overgeneralising everything.”
Dapat difahami daripada ayat yang digunakan oleh Dr Maszlee berbunyi “And we are living in a century that I believe, I believe that people of the past, even the Prophets, even the Saints, if they live now they would give up their professions, because it is not easy, because we thrive in a world that forces you to believe in things that you think is not right, but if you don’t believe with that, if you don’t go with them, then you are wrong, and people will judge you with that” ini bahawa rujukan kepada perletakan jawatan Nabi-Nabi (the Prophets) dan Wali-Wali (the Saints) ini adalah merujuk kepada perletakan jawatan mereka sebagai Nabi-Nabi (the Prophets) dan Wali-Wali (the Saints).
Tiada terdapat pada sebarang tempat di dalam keseluruhan ucapan Dr Maszlee ini sebarang kenyataan lain yang boleh membawa maksud bahawa professions Nabi-Nabi (the Prophets) dan Wali-Wali (the Saints) yang dimaksudkan adalah merujuk kepada pekerjaan seperti mengembala kambing, berniaga, tukang kayu dan lain-lain lagi.
Tiada terdapat sebarang petunjuk bahawa Dr Maszlee berseloroh sewaktu mengucapkan ayat berbunyi “And we are living in a century that I believe, I believe that people of the past, even the Prophets, even the Saints, if they live now they would give up their professions, because it is not easy, because we thrive in a world that forces you to believe in things that you think is not right, but if you don’t believe with that, if you don’t go with them, then you are wrong, and people will judge you with that” ini.
Bahawa Dr Maszlee menyebut sebanyak dua kali istilah “I believe” (saya percaya) sewaktu mengucapkan ayat tersebut jelas menunjukkan beliau tidak berseloroh kerana sangat tidak mungkin untuk seseorang berseloroh mengenai kepercayaan beliau.

Kes Cabul Pelayan, Pembantu Wakil Rakyat DAP Ditahan Reman.

Seorang pembantu wakil rakyat DAP, yang didakwa mencabul pelayan pusat hiburan di parkir kereta 6 Julai lalu, ditahan reman dua hari lapor Malay Mail.

Beberapa media sebelum ini melaporkan lelaki tersebut didakwa meraba kemaluan dan buah dada pelajar itu, 21 tahun, selain melancap dan memancutkan air mani ke atas gadis itu pada jam 11 malam.
Suspek, bekas seorang ahli majlis pihak berkuasa tempatan, ditahan jam 9.30 malam tadi sebelum dibawa ke mahkamah pagi tadi.
Siasatan dijalankan susulan dari aduan mangsa, yang bekerja sambilan sebagai pelayan, berhubung kejadian itu yang berlaku di luar pusat hiburan di Beach Street.
Suspek yang ditahan disiasat bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan, kesalahan menggunakan kekerasan jenayah dengan niat hendak mencabul kehormatan seseorang tambah laporan itu lagi.
Suspek bagaimanapun tidak dinamakan dalam mana-mana laporan media setakat ini.

Khamis, 13 Julai 2017

Mahu Sebar Agama Baru, Ini Penjelasan Syed Azmi.

Oleh : Syed Azmi Alhabshi
Assalamualaikum semua, 
Post Fitnah Yang Tersebar
Saya Syed Azmi Alhabshi. Saya merupakan penganjur program "I Want To Touch A Dog" 2 tahun yang lalu. Program tersebut dijalankan satu kali sahaja sesuai dengan kebenaran dan objektif program untuk mendidik rakan-rakan kami di kawasan persekitaran Bandar Utama.
Akhir-akhir ini terdapat poster dibawah yang diviralkan di media sosial. Ramai telefon untuk meminta kepastian dan meminta saya membuktikan bahawa ia adalah palsu.
First of all the poster is not true, fitnah. I am not what is written. Saya seorang Muslim. Saya bukan seorang ustaz, saya seorang ahli farmasi.
Kalau mana pihak mintak saya buktikan, sila tanya pada mereka yang mengatakan saya sebegitu. Mintak mereka yang viralkan berita itu buktikan bahawa saya seorang ustaz atau paderi Kristian yang ingin sebarkan agama baru. Minta mereka buktikan sebab mereka yang tuduh saya sebegitu.
Secondly, poster ini mengatakan ini adalah maklumat dari Majlis Agama Islam Putrajaya. Tak wujud agensi tersebut. Jadi sahihkah berita ini? Why malukan agensi agama kita. Why? Nampak sangat tak kenal Majlis Agama yang ada.
Semenjak berita ini viral, saya terima pelbagai panggilan dan malangnya saya cuba menjawab semua tetapi makin lama semakin biadap panggilan yang diterima sehingga akhirnya saya tidak mahu lagi menjawab telefon. Malangnya dalam banyak-banyak deringan, ada satu panggilan penderaan kanak-kanak yang berlaku yang tidak saya pick up. They called so many times and lastly i received message this morning and then i know. Saya amat sesal kenapa tak jawab telefon but i couldn't explain. I was so busy thinking about my state of mind that i left one boy hospitalised.  
To the person who calls me and viral this unnecessary fitnah, i pray you do so many good deeds and akhirat besok, the boy and me will tuntut from you.
I am upset so so upset for this. Yes, you can hate me and my event, but never disturb my work to save children.
So this is my explanation. Ini semua fitnah. Entah untuk apa. Tapi kalau fitnahlah yabg memuaskan hati anda, terimalah dan may you be happy.
There is nothing to proof on my side. You should buktikan all the allegations.
Again, you better pray the boy is ok.

Rakyat Tak Bertanah Mohon Tak Lulus Tiba-Tiba Tanah Jadi Hak Milik Saudara Seorang Adun Kelantan..

HUSAM "TERSEBUT" ISU TANAH PANTAI SENAK BACHOK, TIBA-TIBA KETUA ULAMA PAS KELANTAN TERUS DIAM KELU TAK TERKATA
Semasa Husam Musa bersabung mulut dengan Zulkifli Mamat dalam Dun Kelantan semalam beliau juga tersasul membangkitkan soal tanah di Pantai Senak Bachok. Menurutnya tanah itu telah dipohon oleh rakyat tidak bertanah dan sudah pun bayar deposit kepada Pejabat Tanah dan Jajahan.
Dalam rakyat menanti kelulusan permohonan mereka tiba-tiba tanah yang dipohon itu telah diluluskan kepada sanak saudara dan anggota kepada salah seorang Adun dalam kawasan Bachok. Adun itu juga merupakan Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan.
Masakan ulama juga buat benda-benda mengarut? Bukankah mengambil hak orang itu dosa dan khianat. Malang sungguh kalau apa yang tersebut oleh Husam itu adalah satu kebenaran bukan gurauan.
Kenyataannya selepas Husam tersasul begitu Adun itu yang galak menyongkitnya terus diam. Jadi soal rebut tanah dan makan tanah ini bukan sahaja di kalangan bekas-bekas wakil rakyat Pas di Kelantan, (rujuk ke kes tanah di lebuh raya Rantau Panjang - Pasir Mas di Lubuk Jong), tetapi ia juga berlaku di kalangan wakil rakyat yang sedang berkhidmat sekarang.
Mengenai hal-hal ambil tanah kerajaan dan keviat tanah orang ini mungkin Tuan Speaker Dun Kelantan Abdullah Yakob juga ada maklumat mengenainya. Trims.

PAS Kantoi, Rupanya Pejabat Climate Protector Tak Wujud Di Kelantan Dan Di KL!

Oleh : Husam Musa
JOM MELAWAT PEJABAT CLIMATE PROTECTOR
Sekejap tadi saya telah menghantar pesanan SMS kepada YB Dato Anuar Tan seperti di bawah:
Salam YB Dato Anuar Tan,
Jom! Melawat Pejabat CP di Berek 12
Ucapan penggulungan Dato semalam menyebut dengan penuh yakin bahawa pejabat Climate Protectors adalah di
PT327 Tingkat 1, Bangunan MPKB, Pasar Berek 12, Kota Bharu.
Kami berkesempatan melawat alamat yang dinyatakan oleh Dato tengah hari ini.
Kami tidak menemui pejabat yang dinyatakan.
Alamat itu menempatkan pejabat Setiausaha Syarikat Iaitu Erra Management & Secretarial Services.
Saya telah menanyakan pengurusan Erra Management dan mengesahkan tidak wujud pejabat CP di situ.
Bagaimana YB boleh menegaskan hal ini tanpa memeriksa sama ada faktanya benar atau tidak?
Ini membawa kesan berbohong di dalam DUN.
Ini menjadikan kesemua tiga premis yg dinyatakan oleh CP sebagai tidak wujud.
Alamat mengikut laman web: B 5, Plaza Mt Kiara, tidak wujud.
Alamat mengikut dokumen perjanjian: No 5-2, Jalan Wangsa Delima 10, Wangsa Link, KL, tidak wujud.
Sebuah syarikat bertaraf antara bangsa di bawah mekanisma UN, tidak mempunyai pejabat tetapi mendakwa mempunyai pejabat?
Menghairankan.
Saya bayangkan, untuk menguruskan sejuta ekar hutan simpan bagi perdagangan karbon yang bernilai berbilion ringgit seperti dakwaan YB, pejabat nya penuh dengan kaki tangan dan pakar, peralatan canggih serta sibuk dengan pelbagai acara pengurusan.
Paling tidak, se orang staf untuk melayan pertanyaan.
Semua itu di alam maya atau perdaya? Tapi kenapa mendakwa ada pejabat di alam nyata? Pada hal nyata tidak ada.
Bukankah itu satu pembohongan? Dan percaya pada pembohongan. Dan menyambung pembohongan.
Integriti YB boleh tercemar.
Bukankah ini boleh dijadikan petanda stok integriti CP bercampur karbon dioksida yg tinggi?
Menghairankan 'ore cerdik supo ambo' yg disebut oleh YB ditujukan kpd YB sendiri semasa berucap semalam, berani meluluskan sejuta ekar hutan untuk diurus oleh sebuah syarikat yang tidak berpejabat.
Tetapi berbohong adalah satu keberanian yg lebih menghairankan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...