Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 23 Disember 2015

Kerjasama DGN UMNO - Siapa YG TITM, Idris & Iskandar Sindir Dalam PAS?

PAS dah berpecah dua. Yang tak ngam dengan Hadi dah keluar dan menjadi AMANAH. Angkara perpecahan & krisis dengan DAP. Apakah PAS akan berpecah sekali lagi apabila ada kumpulan tertentu cuba membawa PAS kepada UMNO? Satu kumpulan kekal membawa PAS sebagai PAS. Manakala satu kumpulan lagi membawa PAS kepada UMNO. Rasanya tak payah sebut la muka-muka pro UMNO dalam PAS. Dengan pakar-pakar strategi bagai, orang kenal kot sapa?

Kah kah kah

Ini laporan TMI. Aku tak percaya sepenuhnya laporan mereka sebenarnya. Tetapi aku just tertarik dengan petikan warna merah yang aku highlight tu ja. Yang lain-lain tu pandai2 la korang fikir kebenarannya tersendiri. Apa yang aku nampak sekarang ialah ada pihak2 tertentu dalam PAS secara halus menyindir pihak2 tertentu di dalam PAS khususnya mengenai isu kerjasama dengan UMNO. Mungkin usaha telah berjalan dan mereka melihatnya.. dan mereka tidak bersetuju dengan usaha tersebut. Secara jujurnya aku pun tak suka kerjasama PAS - UMNO. Pigidahh. Yang suruh maafkan, lupakan dan siap kata kena abaikan dosa-dosa silam UMNO itu semua mengarut kot. Tak sedar-sedar lagi UMNO jadikan PAS pelampung. Bila UMNO selesa, aku jamin UMNO akan meninggalkan PAS tanpa menoleh ke belakang apatah lagi rasa simpati. Tak percaya p la terai berkerjasama. 

KAH KAH KAH

 
Seorang demi seorang pemimpin kanan PAS bangkit menentang usaha membawa parti mereka mendekati Umno seperti presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Walaupun dalam pelbagai nada, antara kerjasama dan bergabung, namun jelas sekurang-kurangnya 3 pemimpin kanan PAS sudah mula kelihatan dalam menentang arus yang cuba dibawa untuk bersama dengan Umno.

Nada penolakan kerjasama ini bermula dengan Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang sentiasa bertegas, tidak akan ada gabungan antara parti Islam itu dengan Umno.

Kenyataan Tuan Ibrahim disokong naib presiden yang juga pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Iskandar Samad.


Terbaru, seorang lagi Naib Presiden PAS Idris Ahmad bangkit dengan kenyataan paling panas iaitu menghalau mana-mana pemimpin atau ahli keluar parti itu jika mahu bergabung dengan Umno.

"Heboh di media sosial dan media perdana, PAS hendak bergabung dengan Umno.

"Ingin saya tegaskan PAS ada organisasi daripada peringkat Majlis Syura Ulama, AJK PAS Pusat dan muktamar.

"Pandangan peribadi tidak boleh dipakai. Jika ada individu yang hendak bergabung dan teringin dengan Umno, maka individu itu saja yang pergi," kata ahli Parlimen Bukit Gantang itu dalam satu kenyataan baru-baru ini.


Sehingga kini, siapakah yang disasarkan Idris tidak dapat dikenal pasti.

Apakah presiden PAS sendiri yang memakai baju Melayu sedondon dengan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak di Multaqa Alumni Al Azhar Malaysia?


Atau pihak yang berusaha dan menjadi dalang kerjasama antara Umno dan PAS ini.

Kenyataan Idris selari dengan kenyataan bekas mursyidul am PAS allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika hayatnya yang marah dengan usaha untuk bekerjasama dengan Umno.

"Umno kena buang kebangsaan dan terima Islam dulu. Sudah lama saya cakap macam ini, sikit lagi ada orang Umno cari PAS, saya akan ludah muka orang itu, kalau kamu hendak bersatu, buang kebangsaan ambil semangat Islam, tidak kena di mana Islam?" kata Nik Aziz sebagaimana dilaporkan akhbar milik Umno, Utusan Online pada 8 Mei, 2013.

Sejak awal, Tuan Ibrahim yang kebetulan anak saudara kepada isteri Nik Aziz, antara pemimpin PAS kini yang paling tidak senang dengan kerjasama dengan Umno.

Apabila media melaporkan beliau merestui kerjasama antara PAS dan Umno ekoran kenyataannya yang dilihat lembut selepas pertemuan antara Najib-Hadi, beliau bangkit menafikannya secara bertulis.

"PAS tidak akan bergabung dengan Umno. Malah kini, PAS sedang merangka strategi mempertahankan kerajaan Kelantan, menguasai kerajaan Terengganu dan menguasai 10 Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi Umno di Selangor dan menambah kerusi Parlimen di tempat berlawan dengan Umno," kata Tuan Ibrahim menafikan laporan media beliau kini setuju PAS bekerjasama dengan Umno.


Bahkan dalam kenyataan itu, beliau menegaskan kenyataannya pada 14 Disember lalu yang antara lain menyebut, "PAS tidak mahu memikul pengkhianatan Umno kepada agama".

Katanya, lebih 50 tahun negara ini tidak pernah merasai berjalannya hukum Islam secara menyeluruh, riba rasuah, pusat maksiat berleluasa sehingga remaja seolah-olah tiada hala tuju.

Iskandar yang juga ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri (exco) Selangor pula bertegas, dosa Umno terhadap PAS terlalu besar untuk dimaafkan akar umbi parti Islam itu. - TMI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...