Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 4 Februari 2021

Logik Tun, 92 Kena Sokong 62 Supaya Dia Jadi PM Semula, Apa Beza Kerajaan Minoriti TSMY?

NURUL ASYIKIN | Pada catatan ke 35, Tun Mahathir menulis;


"Saya fikir kita perlu perkara yang sama. Tetapi saya gagal kerana Kit Siang dakwa saya mahu jadi Diktator. Dia sokong Anwar sebagai calon PH. Jika 92 undi itu bersama saya, saya akan peroleh 154 undi. Bayangkan bagaimana halatuju Negara jika kesemua parti meletakkan Negara ini sebagai matlamat utama" - Chedet.cc

1. Tun Mahathir mengesahkan beliau beroleh 62 undi berbanding Anwar, 92 undi.

2. Tetapi walaupun Anwar dapat undi yang lebih dari beliau, yang kena bawa sokongan dan kena jadi PM ialah Tun Mahathir.

3. Bukannya Tun Mahathir bawa 62 undi tersebut dan bekerjasama dengan Anwar, sebaliknya Anwar lah yang kena bekerjasama dengan Tun Mahathir, bawa 92 undi itu kepada Tun Mahathir dan menjadikan Tun Mahathir Perdana Menteri semula walaupun Tun Mahathir baru sahaja mengkhianati Pakatan Harapan ketika itu.

Inilah logik Tun Mahathir.

4. Namun, yang gila-gila nak jadi PM ialah Anwar Ibrahim. Yang tak ada sokongan nak jadi PM ialah Anwar Ibrahim. Yang melayu paling benci pun Anwar Ibrahim.

5. Tun Mahathir dia tak gila berkuasa. Dia bukan diktator. Dia bukan nak jadi PM sangat pun tetapi sebab orang jumpa dia dan minta tolong. Jadi dia perlu selamatkan negara. Dia nak jadi PM semula kali keempat, tetapi itu pun bukan kerana dia yang nak. Dia dah jadi PM selama 22 tahun tambah 2 tahun tambah interim tambah mencalonkan diri sendiri sebagai PM 9 pun bukan kerana dia yang nak.

Inilah logik Tun Mahathir.

6. Pada ayat ke 13 hingga 15, Tun Mahathir menulis begini;

"Agong meminta 222 ahli Parlimen namakan Perdana Menteri baru yang punyai sokongan majoriti ahli. YDPA mahu mereka buat pilihan dengan tandatangan Akuan Bersumpah di hadapannya. Ini mengambil masa selama 2 hari dengan YDPA menyaksi ahli Parlimen menamakan calon dan tandatangan akuan tersebut. Saya tidak menamakan diri sebagai calon tetapi saya telah jangka akan menang. Seperti dinyatakan di atas, Majlis Presiden PH telah putus menyerahkan kepada saya bila masa untuk saya letak jawatan. Sebaliknya YB Hamzah Zainuddin yang merancang kejatuhan PH telah memperoleh Akuan Bersumpah dari semua ahli Parlimen UMNO dan PAS untuk sokong saya sebagai Perdana Menteri," - Chedet.cc.

7. Tun Mahathir mengakui beliau tak menamakan diri beliau sendiri sebagai calon PerdanaMenteri ke 8.

8. TETAPI;

Anwar salah kerana tak menyokong Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri ke 8.

Muhyiddin salah kerana sailang rancangannya untuk menjadi Perdana Menteri semula.

Najib bersalah kerana menyebabkan dia jatuh dari kedudukan Perdana Menteri. 

Inilah logik Tun Mahathir.

Dia tak namakan (calonkan) diri dia sendiri sebagai calon Perdana Menteri tetapi orang lain bersalah kerana dia tak dapat jadi Perdana Menteri.

Ini bukan karut. Tun Mahathir ialah Negarawan. Lagenda. Hebat. Dia tak pernah salah. Pastinya orang lain yang salah kerana gagal menjadikan dia Perdana Menteri.

62 ialah minoriti. 92 ialah majoriti. Majoriti perlu sokong minoriti. Kerana 62 itu ada Tun Mahathir di dalamnya. Kerajaan Muhyiddin tiada majoriti. Majoriti telah hilang. Kini menjadi kerajaan minoriti. Tetapi Tun Mahathir tak sokong kerajaan minoriti ini. Walaupun logik Tan Sri Muhyiddin Yassin sama seperti logik Tun Mahathir. Simple kan? - 4 Februari 2020.

Ikut Kriteria Papa Gomo Melanggar Syarat Calon Layak Diberikan Darjah Kebesaran.

SEMASA | Ini apa yang tular di sosial media. Berdasarkan kepada respon orang awam, Papa Gomo ataupun nama sebenar beliau Wan Muhammad Azri Wan Deris dilihat telah melanggar kriteria ataupun syarat asas individu yang layak diberikan Darjah Kebesaran.

Individu yang dikenali sebagai Mohd Zaidi itu melampirkan bukti bergambar yang menguatkan hujahnya.

 

Menurutnya, berdasarkan syarat asas mereka yang layak dicalonkan untuk Darjah Kebesaran Johan Mahkota Wilayah (JMW) ialah;

- Perlulah berpangkat Gred 54 ataupun jawatan utama JUSA C.

- Tempoh perkhidmatan melebihi 15 tahun.

- Berumur 45 tahun ke atas. 

Adakah ketiga-tiga syarat ini telah dipenuhi oleh Papa Gomo dan mereka-mereka yang diberikan gelaran terhormat baru-baru ini? 

Rupa-rupanya pemberian gelaran ini tertakluk kepada syarat dan terma tertentu, jelasnya ia tidak boleh diberikan sesuka hati.

Siapakah mereka yang melanggar syarat-syarat pemberian Darjah Kebesaran? Kenapa ia dibiarkan berleluasa tanpa pemantauan dan kawalan agaknya?

Mohd Zaidi Md Zabri | Pada Hari Wilayah, seorang individu yang pernah dipecat dari PDRM atas kesalahan jenayah pada 2005 dan kalah saman fitnah hampir RM1 juta (RM951,260.30) pada 2014 telah dianugerahkan darjah kebesaran Johan Mahkota Wilayah (JMW).

Jikalau diikutkan kriteria untuk pencalonan darjah kebesaran JMW ini, seorang penjawat awam misalnya harus sekurang-kurangnya berpangkat gred 54 atau jawatan utama sektor awam (JUSA) C, berumur melebihi 45 tahun, dan berkhidmat lebih 15 tahun (rujuk gambar).

Umum mengetahui bahawa jikalau seseorang itu hendak menjadi penjawat awam, individu tersebut haruslah bebas dari sebarang kes mahkamah. Malah, seusai memasuki perkhidmatan awam, engkau tahu atau tidak betapa sukarnya untuk seorang penjawat awam mencecah gred 54? 

Sebagai contoh, pengarah agensi atau jabatan kerajaan di peringkat negeri kebanyakannya bergred 48, 52 atau 54. Makanya, tinggal berapa kerat sahaja yang boleh dicalonkan sebagai penerima JMW, bukan? 

Jelaslah di sini betapa syarat untuk seorang penjawat awam dianugerahkan JMW itu lebih ketat dari skru di kereta atau motorsikal kalian. Entah apa yang johan dengan dengan individu ini, tiada siapa yang tahu. 

Zaman ini zaman gila, tuan-tuan. - 4 Februari 2020.

Runtuhnya PH Dan Malapetaka #Covid19 Berpunca Dari Tangan Tun Sendiri - Mohamed Hadi AH.

Oleh : Mohamed Hadi AH

Ulasan dan pulasan memoir Tan Sri Tommy Thomas (TT).

Ada banyak cerita menarik bertaraf first hand information yang TT kongsikan dalam memoir beliau. Paling 'meletihkan' selaku Peguam Negara (AG) ialah menyelesaikan masalah 1MDB, SRC, Equanimity dan rangkaiannya kerana isu-isu yang berlaku benar-benar baharu dan tidak pernah berlaku sebelum ini.

Atas rangkaian isu 1MDB ini sahaja, aku sifatkan TT telah berjaya melakukan keajaiban meskipun hanya sempat menjadi AG selama 21 bulan.

Pencapaian beliau sebelum itu sebagai peguam litigasi korporat juga mengagumkan. Pertikaian bon, penstrukturan semula hutang dan tadbir urus korporat merupakan sebahagian daripada kepakaran TT. Bank Bumi, Danaharta, CIMB pun cari TT. 

Sesuatu yang patut difikirkan oleh peguam bumiputera yang selesa dalam zon sendiri (termasuklah aku yang awal-awal cabut lari).

Dengan terlalu banyak masalah yang perlu diselesaikan sebagai AG, banyak perkara yang terlepas pandang dan tentunya ada kesilapan telah berlaku yang turut diakui oleh TT sendiri.

Tetapi cerita yang paling menyayat hati tentulah cerita runtuhnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) di tangan Tun Mahathir (TM) sendiri. TT seqodar mengesahkan sahaja apa yang berlaku menurut sudut pandangnya selaku Peguam Negara (AG). Kita sudah baca sebahagian pendedahannya melalui media-media dalam talian sehari dua ini.

Cerita TM hilang majoriti sebenarnya tak pernah timbul. Itu hanya cerita rekaan yang datang kemudian, setidak-tidaknya melalui apa yang TM sebutkan sendiri kepada TT.

Selepas memecat dirinya sendiri sebagai Perdana Menteri (PM), TM turut memecat seluruh kabinet PH dan Agong tiada pilihan melainkan memperkenankannya. TT juga tiada pilihan selain membenarkan Ketua Setiausaha Negara (KSN) mengeluarkan kenyataan pada Isnin (24/2) di sebelah malam bahawa seluruh kabinet tersingkir dan tinggal TM seorang sahaja sebagai PM interim.

Kerajaan ketiadaan kabinet selama 3 minggu. Petaka Covid19 bermula dari sini dan berlanjutan sehingga ke hari ini.

Pada petang Selasa (25/2), TM memaklumkan kepada TT bahawa dia akan kekal sebagai PM kerana semua 222 ahli parlimen menyokong beliau sebagai PM. Ketika inilah TM memberitahu TT hasratnya untuk membentuk unity government (UG) tanpa pembangkang dan yang paling penting, tanpa Anwar dan tanpa Lim Guan Eng. TT begitu terkejut dengan keputusan TM.

TT bingung kerana tidak semena-mena TM ingin melayan permintaan Umno dan PAS untuk menyingkirkan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan dan menamatkan perkhidmatan TT sebagai AG, sedangkan TM sendiri tak pernah komplen apa-apa mengenai prestasi TT sebagai AG.

Menurut TT, serangan bertubi-tubi TM kepada Anwar pasca Langkah Sheraton hanya mengesahkan lagi bahawa TM sememangnya tidak pernah mahu Anwar menggantikannya sebagai PM. Dengan pembentukan UG, PH sudah tiada dan semua manifesto dan janji PH pun boleh masuk tong sampah.

Malangnya, TM terciduk apabila semua yang berjanji untuk menyokongnya bertempiaran lari pada keesokannya hari Rabu (26/2). TM hanya dapat 62 undi, Anwar 92, yang selebihnya berkacawoli. Muhyiddin tidak dapat walau satu undi pun ketika itu.

Pada asalnya, memang TT yang menasihatkan Agong supaya memanggil sidang Dewan Rakyat untuk menentukan sokongan terhadap PM. Malangnya, nasihat itu hanya dapat disebut sekali lalu sahaja kepada Agong pada hari Rabu (26/2) dan pada hari itu juga dijadualkan Agong memanggil kesemua 222 ahli parlimen satu persatu bagi menentukan sokongan terhadap PM. Di situlah TM cuma mendapat 62 undi.

Cemas dengan rancangan yang gagal kerana hanya mendapat 62 undi, TM memanggil TT dengan segera pada keesokan harinya Khamis 27/2 dan memaklumkan bahawa Agong menitahkan supaya sidang Dewan Rakyat dipanggil untuk menentukan siapa yang mempunyai majoriti di Dewan Rakyat. 

Malangnya, seseorang di Pejabat Perdana Menteri telah menghantar surat kepada Speaker Dewan Rakyat dan surat itu tidak sempat disemak oleh TT. Isi kandungan ini kemudiannya menjadi punca mengapa Tan Sri Ariff menolak sidang Dewan Rakyat atas sebab teknikal. 

TT mengakui berlaku miscommunication dan salah faham di peringkat ini. Dalam masa yang sama, TT juga tidak dapat menasihatkan Agong dan permohonan TT untuk mengadap Agong tidak mendapat maklum balas. Dalam tempoh genting itu, TT juga telah dipinggirkan oleh pihak Istana Negara.

Peminggiran ini berkait rapat dengan idea Agong memanggil ketua parti satu persatu untuk bertanyakan sokongan terhadap PM. Kaedah ini merupakan cadangan yang datang dari pihak lain, bukannya TT selaku AG. Kaedah ini dibuat tanpa merujuk kepada TT selaku AG. Dengan kaedah ini juga Muhyiddin berjaya sailang TM seterusnya menjadi PM ke-8.

Menurut TT, idea TM untuk membentuk UG dan mahu melantik sesiapa sahaja sebagai menteri kabinet tanpa mengikut hierarki parti telah menyebabkan ahli parlimen lari bertempiaran meninggalkannya. 

Ini mirip seperti apa yang berlaku dalam kabinet Muhyiddin sekarang. Mamat heavy mental entah dari mana tiba-tiba jadi Menteri Kanan. Orang yang tiada jawatan dalam Umno menjadi menteri, sedangkan yang ada jawatan dipinggirkan. Patutlah orang lari. Formula sifir yang salah menyebabkan TM terciduk dengan helahnya sendiri.

Demikianlah Allah runtuhkan kerajaan PH disebabkan pengkhianatan TM sendiri dan by extension, malapetaka Covid19 yang menimpa negara ini juga berpunca dari tangan TM sendiri.

Akibat mengkhianati manifesto dan mengkhianati PH, malah lebih teruk lagi, mengkhianati amanah pengundi yang telah bersusah payah berkempen, menyokong dan mengundi PH. Semua ini tidak ada dalam pertimbangan TM ketika meletak jawatan. 

TT tentu lebih kecewa kerana sewaktu TM mengumumkan peletakan jawatannya, TT sedang berada di mahkamah bagi mengetuai pendakwa raya dalam perbicaraan kes jenayah SRC ke atas Dato' Sri Najib Razak.

TT mengenang semula insiden patutlah Nurul Izzah bermati-matian menolak kerjasama dengan TM pada 2016, kerana perkara-perkara sebeginilah. TT terkesan kerana dialah antara pihak yang memujuk Izzah ketika itu.

Bagi aku, TM telah mempermainkan dan menyusahkan institusi-institusi penting negara, termasuklah Agong dengan membuat keputusan sesuka hati, degil dan bebal kerana mahu semua orang mengikut telunjuknya dan begitu yakin dia akan berjaya mendapatkan apa yang dimahukan.

Tidak hairanlah Agong pun naik menyampah dan enggan melayan kerenah TM ini, justeru mengapa istana menutup pintu meskipun TM kembali mendapat sokongan 114 ahli parlimen pada malam 28/2.

Tindakan Parti Keadilan Rakyat yang enggan melayan dongeng jadi PM selama 6 bulan sahaja itu aku fikirkan tepat sekali. Kepercayaan tidak akan ada tanpa kejujuran dan keikhlasan.
Runtuhnya kerajaan PH memang realiti yang pahit buat para pemimpin dan penyokong PH tapi secara tidak langsung melondehkan perangai sebenar TM. 

Bagi sesetengah orang hilang kerajaan pun tak mengapalah asalkan tidak berketuakan TM yang tak ketahuan pendirian dan mengabaikan prinsip musyawarah. Esok lusa entah dia buat palatao lagi lepas tu menyusahkan semua orang lagi.

Bagi TT sendiri, dua tahun sebagai AG sudah mencukupi. Dan kita pun dapatlah membaca memoirnya hari ini.

Penjelasan Panjang Lebar Tun Mahathir Hanya Membuktikan Beliau Nak Jadi PM Semula (Lagi).

POLITIK | Hari ini buat pertama kalinya Tun Mahathir membuka mulut bagi menjawab tohmahan Tommy Thomas yang ditulis menerusi bukunya yang bertajuk : “My Story: Justice in the Wilderness” yang diterbitkan oleh SIRD.


Buku itu menjadi kontroversi kerana mendedahkan beberapa perkara dalaman berkaitan perlantikan beliau sebagai Peguam Negara dan bagaimana Tun Mahathir memainkan peranan menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan.

Buku itu juga mengundang ancaman saman dari Datuk Seri Najib Razak yang menyifatkan dakwaan Tommy Thomas berhubung pembunuhan Altantuya ada kaitan dengan bekas Perdana Menteri ke enam itu merupakan satu fitnah ke atasnya.

Apa yang Tommy Thomas mendakwa ke atas Tun Mahathir berdasarkan c
atatan oleh pensyarah UKM, Tuan Kamarul Yusoff ialah;

"(1) Yang di-Pertuan Agong merayu kepada Tun Dr Mahathir Mohamad supaya kekal menjadi Perdana Menteri tetapi Tun Dr Mahathir bertegas mahu meletakkan jawatan yang menyebabkan Yang di-Pertuan Agong tiada pilihan lain selain menerima perletakan jawatan tersebut.

(2) Tun Dr Mahathir tegas bahawa Kabinet mesti dibubar (insisted that the Cabinet must be dismissed) ekoran perletakan jawatan beliau sebagai Perdana Menteri dan ini terpaksa diterima oleh Yang di-Pertuan Agong menyebabkan sejumlah 50 Menteri dan Timbalan Menteri hilang jawatan.

(3) Yang di-Pertuan Agong sebenarnya mahu melantik Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri Interim tetapi Yang di-Pertuan Agong tidak dapat berbuat demikian kerana Tun Dr Mahathir mahukan beliau sendiri dilantik sebagai Perdana Menteri Interim tersebut.

Sangat menarik juga pastilah pendedahan Tan Sri Tommy bahawa Tun Dr Mahathir menyebut kepada beliau di dalam pertemuan mereka pada 25 Februari 2020 bahawa:

(1) Tun Dr Mahathir mempunyai sokongan sebulat suara daripada 222 Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri.

(2) Tun Dr Mahathir akan mempunyai kuasa penuh (“a complete free hand”) di dalam Kerajaan Perpaduan beliau.

(3) Jawatan parti tidak akan diberi pertimbangan oleh Tun Dr Mahathir untuk lantikan Kabinet Kerajaan Perpaduan.

(4) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng tidak akan menjadi sebahagian daripada Kabinet Kerajaan Perpaduan.

(5) Tun Dr Mahathir terpaksa memecat Tan Sri Tommy sebagai Peguam Negara kerana ini adalah syarat UMNO dan PAS.

Buku Tan Sri Tommy ini adalah bukti nyata bagaimana Yang di-Pertuan Agong telah melaksanakan tanggungjawab Baginda dalam tempoh peralihan kuasa ini dengan seadil-adilnya tanpa cuba memihak kepada mana-mana pihak seperti didakwa. 

Lebih penting lagi, buku Tan Sri Tommy ini juga adalah bukti jelas bagaimana Tun Dr Mahathir telah mengkhianati dengan seteruk-teruknya rakan-rakannya di dalam PH, khususnya Datuk Seri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Lim Guan Eng.

Tidak dapat dibayangkan jika pemimpin-pemimpin seperti Datuk Seri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Lim Guan Eng masih sanggup bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir setelah beliau dibuktikan telah mengkhianati dengan seteruk-teruknya mereka," katanya dalam kenyataan yang diterbitkan pada Sabtu.

Tun Mahathir kemudian tampil menjawab dakwaan Tommy Thomas itu dengan;

- Menyatakan rasa terkejut.

- Mengakui Tommy Thomas membencinya.

- Mendedahkan Tommy, Zainur dan Ambiga datang bertemunya dan mencadangkan nama Tommy Thomas sebagai Peguam Negara.

- Mengakui kecewa kerana sebilangan Peguam Negara berbangsa melayu taat kepada Najib walaupun disuruh berbuat perkara salah. Maka beranggapan melantik peguam bukan melayu adalah perkara yang baik.

- Secara umumnya, berpuas hati dengan kerja Tommy Thomas walaupun tak dapat menghentikan kecaman ke atas perlantikan Tommy sebagai Peguam Negara.

- Menafikan dakwaan Tommy bahawa Wan Azizah dicadangkan menjadi Perdana Menteri Interim. Tommy sebenarnya tak tahu apa-apa tentang perletakan jawatan beliau sebagai PM7.

- Seperti biasa, memberikan alasan beliau terpaksa meletak jawatan kerana partinya dan Azmin mahu mengkhianati Pakatan Harapan. Ini membuatkan beliau hilang kedudukan sebagai Pengerusi sekaligus membuatkan beliau hilang kelayakan sebagai Perdana Menteri 7. (sebagai rekod, malamnya Langkah Sheraton Marzuki pro Tun Mahathir sendiri umumkan PPBM keluar PH, bukan keluar dari mulut TSMY pun. Dan Tun Mahathir letak jawatan dulu, suratnya dah sampai ke YDPA pun barulah PPBM dan Azmin buat kenyataan keluar PH / parti).

- Tun Mahathir tak namakan diri beliau sebagai calon PM8 tetapi menjangkakan beliau akan menang (jadi beliau undi siapa sebagai Perdana Menteri ke 8 agaknya yer? 😂).

- Tun juga secara sinisnya menyindir PH yang kononnya menyokong beliau sebagai PM7 dan serahkan kepadanya tarikh peralihan kuasa tetapi undi Anwar manakala Hamzah membawa akuan bersumpah dari semua Ahli Parlimen UMNO dan PAS (nak perli la yang Hamzah jatuhkan PH pun tetap sokong beliau sebagai PM8 dan membuktinya dengan akaun bersumpah berbanding PH yang bercakap mulut tapi tak buat pun macam tu padahal PH tak namakan Tun sebab Tun tak hadir mesyuarat dua kali sebelum penamaan calon).

- Tun jelaskan Anwar tak cukup sokongan. Muhyiddin tiada majoriti dan beliau cuma dapat 62 undi sahaja.

- Tun akui cadangkan anugerah Tan Sri untuk Tommy Thomas. Hubungan beliau dengan Tommy baik.

- Tun juga sahkan PAS tak pernah meminta secara langsung agar Tommy dipecat.

- Namun Tun beranggapan beliau tak perlu lagi menyambung khidmat Tommy Thomas tambahan beliau kerap kali dikecam kerana Tommy.

- Apabila Tun meletak jawatan, Tommy ada berjumpa dengannya dan berkata mahu meletak jawatan kerana Tommy dilantik oleh Tun Mahathir.

- Tun kemudiannya menjelaskan beliau bukannya diktator dan bagaimana perletakan jawatan beliau berbeza dengan tahun 1969, krisis Menteri Besar dan perletakan jawatan Presiden UMNO.

- Tun berkata beliau sangat mementingkan negara dan agenda peribadi perlu diletak ke tepi.

- Tun kemudiannya menyatakan beliau gagal kerana Lim Kit Siang enggan mempercayainya dan menyatakan kekesalan kerana mampu menjadi Perdana Menteri ke 8 jika ada 154 sokongan malangnya itu tidak berlaku. 

Kesimpulan dari keterangan Tun ialah;

- Beliau tidak menjawab langsung isu mengenai campurtangan ke atas urusan perundangan negara.

- Beliau juga berkata Wan Azizah tidak layak menjadi PM kerana tiada majoriti sedangkan Tommy kata Wan Azizah dicadang menjadi PM interim. Tun Mahathir sendiri jadi PM Interim tanpa majoriti. Boleh jer. Kenapa twist kata Tommy kata Wan Azizah dicadang lantik jadi PM dan bercakap soal sokongan?

- Nak jadi PM. Bercerita betapa beliau perlu menjadi PM. Dan sepatutnya menjadi PM semula.

Dah tahun 2021. Wawasan 2020 dah berlalu. Tetapi Malaysia belum merdeka dari Tun Mahathir. 

Berikut dibawah penjelasan lengkap Tun Mahathir;

1. Saya terkejut membaca petikan dari buku Tommy Thomas My Story: Justice in the Wilderness. Tommy adalah salah seorang peguam yang benci saya. Tetapi sebelum saya menjadi Perdana Menteri semula, Tommy telah datang bersama Zainur Zakaria dan Ambiga, kedua-duanya juga pernah pada satu masa menentang saya dan Zainur telah cadangkan nama Tommy sebagai Peguam Negara.

2. Pada masa itu saya kecewa dengan sebilangan Peguam Negara Melayu yang bersedia untuk taat kepada Perdana Menteri (Najib) walaupun disuruh melakukan sesuatu yang salah. Saya fikir ia satu perkara yang baik untuk lantik Peguam Negara bukan Melayu.

3. Apabila saya jadi Perdana Menteri ke-7, saya putuskan untuk lantik Tommy Thomas. Saya sedar orang Melayu tidak akan suka. Tetapi Peguam Negara Melayu tidak bersungguh dalam profesion mereka. Saya sedia terima kritikan orang Melayu. Tetapi saya tidak dapat halang kecaman orang Melayu atas pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara.

4. Secara umum saya berpuas hati dengan kerja Tommy. Dia jelaskan kepada saya bahawa tidak ada kes untuk dakwa yang dikatakan penyokong LTTE ini. Saya terima penjelasan itu dan menulis kepada Muhyiddin, Menteri Dalam Negeri. Tommy buang kes tersebut. Kemarahan orang Melayu kepada saya memuncak.

5. Tommy tidak tahu apa-apa langsung berkenaan peletakan jawatan saya. Menurut Tommy, saya beritahu kepadanya bahawa Agong mahukan Wan Azizah sebagai Perdana Menteri Interim (sementara). Ini cerita karut. Selepas menerima dengan berat hati peletakan jawatan saya, Agong cadangkan saya sebagai Perdana Menteri Interim. Nama Wan Azizah tidak pernah disebut oleh Agong sebagai Perdana Menteri Sementara.

6. Sebabnya saya letak jawatan ialah kerana parti saya sendiri, Parti Pribumi Bersatu Malaysia menolak nasihat saya untuk tidak keluar dari Pakatan Harapan kerana pada mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan kesemua ahli telah bersetuju untuk serah kepada budi bicara saya tarikh sesuai untuk letak jawatan. Jelas mereka tidak hendak saya letak jawatan dan beri laluan kepada Anwar. Anwar dan Wan Azizah hadir dalam mesyuarat itu.

7. Dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, pada hari Ahad rayuan saya untuk diberi masa sebelum buat keputusan keluar dari PH ditolak. Saya tahu apabila Bersatu bersama kumpulan PKR Azmin keluar dari PH, Kerajaan PH akan jatuh kerana hilang majoriti.

8. Walaupun saya merayu untuk diberi masa seminggu untuk buat keputusan, malam itu Bersatu, kumpulan Azmin dari PKR, UMNO dan PAS hadir makan malam di Sheraton Petaling Jaya. Saya enggan hadir, kerana saya tidak dimaklum apa-apa sebelum itu. Jelas sekali Bersatu, dipimpin Muhyiddin bersetuju bentuk pakatan bersama UMNO, PAS termasuk kumpulan Azmin. PH tidak lagi jadi Kerajaan. Mereka tidak boleh tunggu seminggu untuk saya buat keputusan.

9. Saya terfikir tentang penolakan nasihat saya oleh MPT Bersatu dan penyertaan Bersatu di Sheraton. Nyata bahawa saya telah hilang keyakinan dari Bersatu dan oleh sebab itu saya harus letak jawatan sebagai Pengerusi parti. Jika saya letak jawatan sebagai Pengerusi, saya juga tidak lagi mewakili Parti dalam PH. Jadi saya perlu juga letak jawatan sebagai Perdana Menteri.

10. Setelah diberitahu kepada pemimpin PH, saya menjangka akan mengadap Agong di sebelah tengahari. Saya percaya YDPA telah terima surat peletakan jawatan saya semasa pertemuan itu. Pada awalnya YPDA menolak peletakan jawatan saya. Saya kekal dengan pendirian saya dan kemudian YDPA terima keputusan itu. Tetapi YDPA minta saya jadi Perdana Menteri sementara.

11. YDPA tidak cadangkan nama lain, pastinya bukan Wan Azizah, Timbalan Perdana Menteri (TPM). Saya tidak tawar diri tetapi tidak kena jika saya menolak cadangan Agong.

12. Pada masa itu Kerajaan Pakatan Harapan telah jatuh rentetan pengumuman Muhyiddin mengeluarkan Bersatu dari PH di sebelah tengahari. Wan Azizah sebagai TPM tidak boleh ambil alih jawatan kerana PH bukan lagi Kerajaan. Juga tidak ada satu pun ahli PH boleh ambil alih daripada saya.

13. Agong meminta 222 ahli Parlimen namakan Perdana Menteri baru yang punyai sokongan majoriti ahli. YDPA mahu mereka buat pilihan dengan tandatangan Akuan Bersumpah di hadapannya.

14. Ini mengambil masa selama 2 hari dengan YDPA menyaksi ahli Parlimen menamakan calon dan tandatangan akuan tersebut.

15. Saya tidak menamakan diri sebagai calon tetapi saya telah jangka akan menang. Seperti dinyatakan di atas, Majlis Presiden PH telah putus menyerahkan kepada saya bila masa untuk saya letak jawatan. Sebaliknya YB Hamzah Zainuddin yang merancang kejatuhan PH telah memperoleh Akuan Bersumpah dari semua ahli Parlimen UMNO dan PAS untuk sokong saya sebagai Perdana Menteri.

16. Saya fikir kedudukan saya telah diperkuat memandangkan kesemua Ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang menyokong saya. Tetapi rancangan Hamzah ialah menjadikan saya Ketua kepada pakatan baru yang dianggotai UMNO, PAS dan Bersatu. Saya masih lagi akan jadi Perdana Menteri dan ini akan pengaruhi saya untuk tinggalkan PH.

17. Tetapi ahli Parlimen PH tidak namakan saya sebagai calon mereka semasa tandatangan akuan bersumpah di hadapan Agong. Anwar yakinkan mereka yang dia mendapat sokongan ahli Parlimen Sabah dan Sarawak dan bersama ahli parlimen PH, memperoleh majoriti untuk jadi Perdana Menteri. Dengan itu mereka namakan Anwar sebagai calon PH.

18. Hakikatnya dia hanya disokong DAP, Amanah dan kumpulannya dalam PKR. Mereka berjumlah 92. Saya cuma mendapat 62 sokongan. Jadi kami berdua kalah.

19. Semasa Muhyiddin dinamakan sebagai Perdana Menteri, dia tidak dapat sokongan majoriti. Tetapi setelah dilantik dia tawar jawatan kabinet kepada ahli yang telah sokong saya. Mereka beralih sokongan dan Muhyiddin mendapat lebihan dua majoriti.

20. Semasa Tommy Thomas jadi Peguam Negara, hubungan kami baik. Dia akan berjumpa saya untuk isu-isu utama. Saya juga percaya dan pertahan dia ketika dikecam orang Melayu. Tempoh khidmatnya hampir tamat. Saya cadangkan anugerah Tan Sri untuk dia.

21. PAS tidak pernah secara langsung minta untuk dia digugurkan. Tetapi saya telah terima banyak kecaman kerana dia, dan saya fikir dia tidak perlu lagi disambung perkhidmatan setelah tamat.

22. Tetapi apabila saya letak jawatan sebagai PM dia datang berjumpa saya untuk beritahu yang memandangkan saya yang lantik dia dan saya bukan lagi PM maka dia juga rasa perlu letak jawatan.

23. Tulisannya berkenaan peletakan jawatan saya cukup hebat. Saya selalu dilabel diktator oleh pembangkang ketika jadi Perdana Menteri. Tak mungkin pembangkang akan puja saya. Itu bukan sifat pembangkang. Tetapi saya letak jawatan pada 2003 kerana rasa terlalu lama jadi PM. Diktator biasanya tidak akan letak jawatan. Tapi sudah pasti yang menentang saya tidak akan berhenti mendakwa saya diktator.

24. Saya tidak ingin bosankan dengan berjawatan terlalu lama. Pada 2020 saya letak jawatan sebagai Pengerusi Bersatu bukan atas kehendak saya, tetapi parti telah hilang kepercayaan kepada saya. Saya juga yakin PH sudah hilang majoriti dan tidak boleh lagi jadi Kerajaan. Saya juga letak jawatan Perdana Menteri. Sebenarnya tak perlu pun letak jawatan kerana kejatuhan Kerajaan PH bermakna saya bukan lagi PM.

25. Berkenaan Kabinet pula, apabila PH hilang majoriti, Kabinet juga tidak dapat kekal. Perkara 43 (4) Perlembagaan menyebut “Jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, maka Perdana Menteri hendaklah meletakkan jawatan Jemaah Menteri melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

26. Ini berbeza dengan 1969, apabila Perikatan punyai majoriti. Ia tidak ditumbangkan seperti PH. Tunku dijangka akan jadi PM. Tetapi darurat diisytihar, MAGERAN ditubuh dan dipimpin oleh Tun Razak. Kemudian Tunku letak jawatan dan Tun Razak dilantik sebagai PM. Dia masih punyai majoriti kerana Perikatan telah menang dalam pilihanraya.

27. Begitu juga Barisan Nasional (BN) masih punyai majoriti apabila Hussein putuskan untuk tidak mahu bertanding dan saya jadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

28. Semasa saya letak jawatan pada 2020 PH telah hilang majoriti dan Agong tidak boleh terus lantik Wan Azizah, TPM sebagai Perdana Menteri. Agong juga tidak meminta Wan Azizah menjadi Perdana Menteri Interim.

29. Sebenarnya tidak ada peruntukan untuk Perdana Menteri Interim. Saya terima jawatan itu kerana proses pemilihan oleh 222 Ahli Parlimen mengambil masa yang lama. Negara perlukan Ketua Kerajaan sementara. Setelah ahli parlimen pilih Perdana Menteri baru, pelantikan saya terhenti. Tetapi ahli parlimen tidak berikan majoriti jelas, Anwar peroleh 92 manakala saya 62 undi.

30. Ya. Peletakan jawatan ini pendirian peribadi. Saya tidak hantar surat peletakan kabinet. Tetapi apabila Kerajaan PH tumbang, tidak ada alasan untuk Kabinet kekal. Ia terbubar bersama Kerajaan.

31. Saya hairan bagaimana seorang peguam tidak faham yang ini bukanlah pertukaran Perdana Menteri. Kerajaan PH telah tumbang. Agong tidak boleh lantik Wan Azizah, TPM sebagai Pemangku PM. Sama seperti saya, dia juga tidak punyai majoriti apabila PH ditumbangkan oleh Bersatu yang keluar bersama kumpulan Azmin dari PKR atau Parti Keadilan. Samalah juga dengan Kabinet.

32. Sebagai Perdana Menteri Interim tugas saya ialah untuk menubuh Kerajaan. Ahli politik sibuk bercakap tentang kepentingan parti mereka, bukan tentang negara.

33. Saya berpendapat kita perlu lupakan tentang parti dan fikir tentang negara. Oleh itu saya beritahu kepada semua Ketua Parti kita perlu ada Kerajaan Perpaduan dan lupakan agenda peribadi. Kita juga perlu bawa bukan ahli politik ke dalam Kerajaan.

34. Saya masih ingat dengan jelas Tun Razak, Pengerusi MAGERAN, cuba untuk bawa kesemua parti pembangkang ke dalam Kerajaan. Dia berjaya bawa bersama Gerakan, PAS dan SUPP. Tetapi DAP tolak. Masih dia rasa berhak untuk namakan perikatan baru yang dikenali sebagai Barisan Nasional.

35. Saya fikir kita perlu perkara yang sama. Tetapi saya gagal kerana Kit Siang dakwa saya mahu jadi Diktator. Dia sokong Anwar sebagai calon PH. Jika 92 undi itu bersama saya, saya akan peroleh 154 undi. Bayangkan bagaimana halatuju Negara jika kesemua parti meletakkan Negara ini sebagai matlamat utama. - 3 Februari 2021.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...