Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 22 Januari 2021

UTUSAN Sindir Exco Perak Dalam Isu Air Terjun Tanjung Batu.

POLITIK | Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau negeri, Mohd. Akmal Kamarudin menafikan dakwaan kawasan air terjun di kawasan Hutan Simpan Segari Melintang di Pantai Remis telah musnah akibat aktiviti kuari.


Menurut EXCO Perak, Mohd. Akmal, kawasan terjejas yang tular di media sosial baru-baru ini adalah alur air bermusim yang hanya muncul apabila hujan terutama ketika hujan lebat. 

"Kawasan itu tidak terjejas dan berada di luar kawasan yang diberi lesen mengusaha hasil pengeluaran batu kuari iaitu berjarak 1 kilometer dari tapak pengkuarian tersebut.

Alur air bermusim muncul apabila berlaku hujan terutama ketika hujan lebat sahaja, hasil dari satu takungan air di kawasan setinggi 200 meter di dalam kawasan yang diberi lesen di dalam Kompartmen 16 ( Blok E) Hutan Simpan Segari Melintang," katanya.

Terdahulu Sinar Harian melaporkan kawasan air terjun Tanjung Batu telah terjejas teruk akibat aktiviti kuari dan gambar sebahagian dari kawasan air terjun yang rosak itu turut disiarkan di laporan muka depan akhbar harian itu.

Walaupun EXCO Perak menafikan dakwaan Air Terjun Tanjung Batu terjejas teruk tetapi sehingga ke hari ini masih tak ada apa-apa tindakan yang dikenakan terhadap media yang didakwa menyebarkan maklumat tidak tepat.

Aktiviti kuari juga dihentikan merujuk kepada jawapan yang tersiar di Facebook Menteri Alam Sekitar.

"Perintah Berhenti Kerja di bawah Seksyen 34AA, Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 telah dikeluarkan pada 20 Januari 2021 bagi menghalang operator kuari beroperasi dan mengambil tindakan membaikpulih dilaksanakan serta-merta seperti kawalan hakisan, kawalan air larian permukaan, kawalan sedimen, penstabilan cerun dan penyelenggaraan dengan segera," kata Tuan Ibrahim Tuan Man di halaman Facebook rasminya pada Jumaat. 

Dalam pada itu, Utusan yang turut melaporkan kenyataan EXCO Perak nampaknya seperti mahu menyindir kenyataan Mohd Akmal apabila dalam satu berita yang sama, portal itu menyiarkan gambar kerosakan air terjun dan kapsyen yang menunjukkan sememangnya berlaku kerosakan di Air Terjun Tanjung Batu. - 22 Januari 2020.

ARMADA Nafi Pimpinan Terlibat Dadah, Akan Ambil Tindakan Pada Media.

POLITIK | ARMADA hari ini menafikan pemimpin sayap pemuda parti BERSATU itu terlibat dalam kes dadah seperti yang dilaporkan oleh beberapa portal media petang tadi.

Menurut halaman rasmi ARMADA, tiada mana-mana pimpinan parti yang ditangkap dan sedang disiasat dalam kes dadah sebaliknya suspek hanyalah merupakan seorang ahli biasa dalam parti dan tidak menjawat apa-apa jawatan dalam parti baik di peringkat negeri mahupun nasional.

Selain itu ARMADA turut mencabar orang awam agar membuktikan suspek memegang apa-apa jenis jawatan dalam parti.

"LAPORAN MEDIA SELEWENG. TINDAKAN AKAN DIAMBIL.

TIADA KENA MENGENA DENGAN 'PEMIMPIN' ARMADA MAHUPUN PARTI. SUSPEK BERTARAF AHLI BIASA, TIADA TERPILIH SEBEGITU TIDAK PERNAH DILANTIK OLEH PRESIDEN, PENGERUSI NEGERI MAHUPUN KETUA SAYAP KE DALAM PIMPINAN.

ARMADA TURUT MENCABAR SESIAPA YANG BOLEH BUKTIKAN SUSPEK MEMEGANG APA-APA JENIS JAWATAN DALAM PARTI. TIDAK AKAN JUMPA KERANA SUSPEK AHLI BIASA. 

BERSATU SERU PDRM BUAT SIASATAN MENYELURUH DAN AMBIL TINDAKAN SEWAJARNYA, SERAH KEPADA UNDANG-UNDANG," katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu, ARMADA juga mempertikaikan tindakan Fahmi Reza yang mengubahsuai logo PPBM dan menggunakan tanda pagar #Armadadah.

Sebagai rekod, tanda pagar #Armadadah telah mula digunakan sejak Adun Dengkil didakwa terlibat dalam kes dadah sebelum dibebaskan pada tahun 2020. 

"ARMADA mengecam tindakan Fahmi Reza yang memburukkan logo parti. ARMADA turut ingin nyatakan bahawa kami tidak menyokong mana-mana perbuatan jenayah atau salahguna dadah. Justeru, kami memohon orang ramai agar tidak mengaitkan sayap atau menggunakan tanda pagar #ARMADADAH sebagai alat kempen memburukkan parti," katanya dalam kenyataan itu.

Tinjauan kami mendapati beberapa poster dan post yang memaparkan jawatan suspek juga telah hilang dari radar Facebook dan post-post tersebut tidak lagi dapat diakses.

Nama dan gambar suspek juga telah menjadi viral di laman sosial selain salinan siasatan. Pihak kami tidak akan memaparkan laporan siasatan pihak polis itu disini kerana mungkin ia melanggar undang-undang. - 22 Januari 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...