Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 1 Januari 2018

Walaupun Anda Bergaji RM750.10 Sebulan Anda Tetap Tak Layak Duduk Di PPR Penang...

Oleh : Jefry Musa / Akvitis Rakyat Penang
Kenapa kita perlu menyokong dan mengundi Developer Action Party (DAP)?
Saya bergitu kagum dengan kesungguhan parti pemaju ini mempertahankan tindakan mereka. Maka hari ini saya akan kongsikan kepada teman-teman kenapa kita perlu undi parti pemaju ini dan menolak agenda sosialis.

Pertama.
Diantara janji dalam menifesto Pakatan Harapan (PH) untuk pilihanraya akan datang adalah menaikkan gaji minimun kepada RM1500. Makna kata logik mereka pada waktu ini seseorang yang hidup dibawah kadar gaji tersebut adalah orang miskin/susah.
Tapi bagi parti pemaju, syarat untuk seseorang yang miskin memohon rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) bukan bawah RM1500 ataupun bawah RM1000 (kadar terkini) tapi RM750 (rujuk https://erumah.penang.gov.my/index.php/ms/syarat-mohon).
Maka walaupun anda miskin tetapi bergaji RM750.10 sebulan, anda tidak layak untuk memohon rumah ini. Lebih baik dibiarkan kosong untuk tikus atau jin daripada diduduki oleh orang-orang miskin.
Kedua.
Selain daripada berjanji macam anak haram, parti pemaju ini juga bersifat patriaki/perkauman. Wanita miskin bukan sahaja perlu ditipu bulat-bulat, tapi juga perlu dihalang daripada memilih pasangan hidup mereka.
Maka bagi wanita yang memilih untuk berkahwin dengan warga asing secara automatik tidak layak lagi untuk menduduki rumah PPR.
Diskriminasi ini hanya untuk wanita miskin saja, untuk yang kaya takpa, mereka pun tak ingin duduk rumah sempit satu/dua bilik ini. Makna kata, P*ki orang-orang miskin bukan untuk warga asing!
Ketiga.
Segalanya salah persekutuan (Barisan Nasional). Ketika parti ini memerintah negeri ini dahulu, mereka yang bertangungjawab memindahkan orang-orang miskin ini ke PPR selepas merampas tanah mereka untuk pembangunan.
Maka jika tidak kerana BN, orang-orang miskin ini tidak tinggal di PPR ini dan perlu dihalau lagi buat kali kedua oleh parti pemaju.
Keempat.
Tidak perlu berunding dengan orang-orang miskin seperti mereka semua ini. Jika mereka berhutang, perlu bayar tunai/cash bukan beransur-ansur. Macam mana mereka mahu cari duit itu bukan urusan parti pemaju.
Parti pemaju tidak mahu tahu, yang parti pemaju mahu tahu macam mana nak tambak laut bina rumah-rumah untuk orang kaya.
—�—�—�—�—�—�—�—�—�—
Inilah sebab-sebab yang saya fikir kenapa saudara/ri perlu mengundi Parti Tindakan Pemaju ini.
Setuju?

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...