Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 2 Ogos 2014

Krisis MB - Pandangan Rakyat Yang Pimpinan PR Perlu Tahu.


Semakin lama semakin teruk kalangan pemimpin2 PR bergaduh sesama sendiri.

- Bergaduh secara terbuka menggunakan pelbagai jenis media, satu hal.

- Membuka kesalahan masing2 satu hal lagi.

- Lepas tue tiada tindakan dari mana2 penguatkuasa satu hal lagi.

Jika SPRM, PDRM dan semua agensi2 penguatkuasa tak ambil tindakan seperti menyiasat akan pendedahan2 yang dibuat maka ini telah menjadi satu skandal yang mana semua pihak bersama2 BERSUBAHAT apabila memilih untuk hanya dengar dan tutup mata. Tanpa mengambil apa2 tindakan meskipun sedar bahawa apa yang berlaku adalah SALAH.

Maaf. Aku nak berminat nak membenarkan tindakan2 salah pemimpin2 atau mana2 wakil rakyat di negara neh. Korang pandai2 songlap dan tak amanah, korang pandai2 tanggung. Dunia dan akhirat. Jangan heret rakyat yang tak berdosa macam aku.

Sudah kita dengar banyak kali.

Sudah juga kita baca banyak penulisan.

Sudah kita dipaksa faham untuk terima tindakan2 pemimpin.

Sudah juga kita dilayan bagai manusia yang tak punya hak untuk berbeza pendapat.

Apakah sebagai manusia yang akalnya waras, mindanya sihat, akan merelakan maruah dirinya dipjak2 untuk mengangkat pemimpin secara berlebih-lebihan? Apakah ini 'ciri2' rakyat yang perlu ditonjolkan oleh kita? I don't think so.

Sekarang. Perlu kita tahu. Proksi Khalid dan proksi Anwar terpecah kepada 3 jenis entiti.

Entiti pertama = mereka yang berkepentingan atas jawatan/peranan yang dipegang oleh Khalid dan Anwar. Mereka2 ini mendapat manfaat langsung dari kedua2 pimpinan tersebut. Jatuh dan bangunnya kedua2 pemimpin2 itu mempengaruhi kedudukan  atau kepentingan mereka.

Entiti kedua = mereka2 yang dibayar atau diarah (tanpa bayaran) untuk memberikan sokongan kepada kedua2 pemimpin tersebut. Boleh jadi sementara. Boleh jadi sepanjang masa. Boleh jadi ikut keperluan atau jenis tugas. Atau apa sahaja. Yang penting mereka juga terkesan jika kedua2 pemimpin itu jatuh mahupun bangun.

Entiti ketiga = mereka2 yang tatau apa2 secara menyeluruh. Hanya baca2 apa yang tersebar. Entiti rakyat. Yang terdiri dari ahli biasa. Penyokong mungkin. Dan non partisan. Yang tak faham duduk letak perkara sebenar. Rasa terjejas melihat pergaduhan dalaman kerana ia memberikan millage kepada BN untuk masuk jarum. Kumpulan2 ini juga bercelaru dan bergaduh sesama sendiri sebab terpengaruh dengan pelbagai elemen. Mungkin persekitaran. Dia tatau kawan2 dia dibayar untuk naikkan martabat pemimpin A. Dia ingat kawan dia salurkan info yang betul. Tapi dia dipergunakan. Dia pun bertekak dengan kawan2 lain mempertahankan pemimpin tersebut. Akhirnya sesama ahli, penyokong bertekak kat bawah macam hapa. Semua berpecah, bergaduh, berpuak demi mengikut pemimpin masing2.

Ini yang sedang berlaku.

Kita akan tinggalkan entiti pertama dan kedua. Kita biarkan sahaja mereka bertekak sampai bila2 jika itu yang mereka mahu. Mereka terjejas atau mereka tak terjejas ia sebenarnya takde kena mengena dengan hidup kita. Ini kerana ketika mereka menerima manfaat secara langsung dari kedua2 pemimpin tersebut, ada mereka hairan dengan kewujudan kita. Tak kan? Jadi takde sebab kita perlu peduli dengan kedudukan mereka sepertimana mereka tak pernah peduli dengan diri kita.

Entiti pertama dan kedua tue terdiri daripada pemimpin2 pelbagai parti, wakil2 rakyat pelbagai negeri, mereka2 yang berjawatan, kakitangan pelbagai parti dan kerajaan negeri serta yang berkepentingan dan juga blogger tertentu. 

Kita tinggalkan mereka. Dan kita ialah rakyat yang akan bersuara bagi pihak rakyat.

Apa yang pimpinan di Selangor khususnya perlu faham. Apa sebenarnya rakyat macam kita fikirkan.

Pertama. Kita tak pernah peduli siapa pun yang parti mahu lantik jadi MB. Jantina ataupun dari parti mana. Itu bagi kebanyakkan orang. Tapi bagi aku pula sejujurnya. Aku langsung tak peduli agama dan bangsa apa sekalipun. Aku takde masalah MB cina ataupun india. Mahupun MB yang atheis. Aku tak pernah peduli bab agama dan bangsanya. Jika dia boleh jalankan tugas dengan baik, amanah dan cekap maka itulah sahaja la penilaian yang aku akan pilih.

Kedua. Kita tak pernah peduli jika Khalid perlu diturunkan dan digantikan dengan sesiapa sahaja yang PR rasa lebih baik di kalangan mereka. Katakan. Khalid gagal menjalankan tugas dia dengan baik. Maka PR perlu gantikan dia. Maka, tukarla. Khalid juga perlu turun dari jawatan tersebut tanpa membuat apa2 masalah berbangkit. Jangan degil. Jangan buat onar. Jangan buat hal. Jangan berpropaganda. Jika terbukti kita gagal, maka berundurla. 

Ketiga. Tetapi situasi yang berlaku adalah Khalid enggan berundur dan PAS mempertahankan kedudukan Khalid.

Keempat. PKR dan DAP telah sepakat mahu mengantikan Khalid dengan Wan Azizah.

Kelima. Ketika PRU ke 13 dulu sebelum dan selepas, kemain lagi PKR dan PR memainkan kempen memuji kepimpinan Khalid kaw2. Ada banyak. Yang UP secara berlebihan2 pun ada. Sampai aku sendiri pun meluat baca. Bila aku meluat takde la aku sebarkan. Aku sebarkan yang aku tak meluat je la. 

Keenam. Oleh kerana rakyat dibiasakan, diserapkan dengan persepsi bahawa kepimpinan Khalid itu BAGUS oleh PKR dan PR itu sendiri dan tiba2 PKR mahu menukarkan Khalid bukan kah ianya diperlihatkan contradiks dengan kempen2 kamu sendiri?

Ketujuh. Sudahla situasinya seperti memaksa Khalid berambos segera dari jawatan tersebut. Kemudiannya, banyak kelemahan2 Khalid didedahkan. Dimainkan secara berulangan2. Menggunakan media baru dan media massa. Khalid diserang oleh geng2 sendiri. Masalah2 rakyat di Selangor banyak neh. Daripada rakyat Selangor mengharapkan pimpinan yang diundi dalam PRU lepas untuk menyelesaikan masalah mereka, bertukar kepada mereka la yang perlu menyelesaikan konflik dalaman PR di Selangor. Apahalnya tue? Mak bapak korang bayar kami gaji ka untuk selesaikan masalah parti korang? Tak kan. Jadi, berpada2 la sikit kalau nak membuli rakyat pun.

Kelapan. Kelemahan2 seperti KIDEX dibangkitkan. Air. Masalah pengurusan sampah. Tiba2 semua dimainkan secara serentak dan berganti2. Ada beberapa isunya darinya aku dah pernah protes sorang2. Masa tue tak nampak pun pimpinan2 PR melalak kritik Khalid. Kalau kau ikhlas sangat demi rakyat, ketika masalah itu tercetus, ketika itulah ko patut kritik Khalid. Kenapa ko tunggu, simpan dan mainkan ikut timing dalam propaganda menjatuhkan kepimpinan Khalid? Nampak tak bagaimana rakyat memikirkan korang semua neh sedang mempermainkan hak kami?

Kesembilan. Ini bukan kali pertama Anwar mempermainkan hak rakyat bagi mencapai tujuan tertentu. Di Permatang Pauh, Wan Azizah blah, Anwar ganti. Di Kajang, sapa tah yang blah tue, Wan Azizah ganti. Lebih dari sekali. Dah boleh buat orang rasa benci dan meluat. Jika tujuannya tidak dapat dijelaskan dengan baik, tidak mampu menyakinkan rakyat, tahu tak impaknya apa? 

Kesepuluh. Yang paling teruk terkesan ialah PAKATAN RAKYAT. Pemimpin2 PR yang akan kehilangan kuasa kalau korang bermain2 dengan amanah rakyat. Rakyat tidak bergantung harap pada kewujudan kamu. Kamu hanya jambatan untuk rakyat membalon BN yang rakus. Bilamana kamu pun rakus macam BN maka takde sebab kami nak simpan kamu. Pencuri dan perompak mungkin berbeza nama tetapi tugas mereka masih sama. Iaitu mengambil hak orang lain. Antara iblis dan setan. Takde sebab kita nak pilih antara duanya. Katakan setan kurang jahat berbanding iblis tetapi jahat masih jahat. Apakah ada sebab untuk rakyat berpihak kepada kumpulan pencuri hanya semata2 membenci kumpulan perompak? Kita tidak hidup dengan dua pilihan semata2. Ia digambarkan begitu oleh ahli2 partisan yang mahu memaksa kita memilih. Mereka mahu memaksa kita bersubahat. Kat dunia neh beria2 menggunakan macam2 hujah bagi menghalalkan tindakan mereka, esok lusa depan Allah nanti kita juga yang kena jawab sorang2. Sapa datang nak bela kau? Anwar? Khalid? Haram ada. Mampos la kau disitu sorang2. Sedarla hakikatnya wei.

Kesebelas. Oleh itu, adalah amat baik jika PR boleh menyelesaikan konflik yang berbangkit mengikut proses yang betul.

Keduabelas. Kumpulan Anwar kata kepimpinan Khalid teruk. Ada skandal tanah la apa la. Baik. SPRM ada kan? PDRM ada kan? Maka, lapor polis, minta SPRM siasat dakwaan2 tersebut. Jika Khalid tidak amanah, Khalid perlu dihukum.

Ketigabelas. Kumpulan pro Khalid pula kata Anwar and geng2 tamakkan duit kan? Nak kan habuan SPLASH kan? Terlibat dalam beberapa skandal yang melibatkan duit kan? Baik. Lapor pada PDRM dan SPRM. Minta la agensi2 tersebut siasat. Ini setakat geng2 Anwar dan Khalid pongpang2 di media sosial. A corrupted. B corrupted. Baik tak payah. Dua2 kumpulan macam L*NC*U aje aku tengok. Bagi orang confused saja. A mengata B. B mengata A. Yang BN dok tengok. Tunggu. Sebab nak amek peluang. Dah masing2 pandai menuduh masing2 tak amanah kan. Hah, tunggu apa lagi. P report la oi BANGANG.

Keempatbelas. Geng2 PAS pun sama. Sanusi ke tak Sanusi ke. Zuhdi ke tak Zuhdi ke. Masing2 mula mendedahkan kepincangan parti sendiri dan parti kawan secara terbuka. Ada penulisan2 yang tersebar dan terbukti. PDRM dan SPRM tunggu apa lagi? Korang dah nampak orang buat pengakuan. Ko dah nampak yang PAS sanggup khianat amanah rakyat demi membela PKR tue, korang jalankan la siasatan. Amek keterangan. Ini melibatkan amanah rakyat. Penyelewengan. Salah laku. Gagal urus tadbir. Tak amanah kot. Apsal semua diam aje?

Kelimabelas. Oleh kerana kita telah melihat. Kita nampak. Dan kita faham. Ada banyak perkara2 yang PR sanggup sapu bawa karpet, apakah PR ialah parti relevant untuk kita pertahankan diri dari serangan kejam BN ke atas kita? Apakah kita patut reformat PR? Tukar semua pimpinan2 yang bermasalah? Adakah berbalik kepada BN? Memang tak la kan. BN tue mulut buaya. Kerosakan dalaman BN lebih sadis dari PR sungguhpun BN diperlihatkan ada usaha untuk memperbaiki kelemahan TAPI belum cukup menyakinkan lagi perubahan yang mereka tunjukkan. Ibarat dari mati (PR) kepada mati (BN). Memang sampai mati kalau undi BN maka mati je la pilihan kita. Atau mula sandarkan kepercayaan dan harapan kita kepada parti lain? Adakah PSM ialah pilihan kita? Boleh la kah rakyat kita bebas dari sentimen agama dan bangsa yang melampau2 di negara ini jika PSM ialah pilihan kita? Atau, patutkah kita kuatkan kesatuan rakyat supaya sesama kita bersatu untuk melawan semua jenis kezaliman sehingga parti2 politik di negara ini tunduk kepada kesatuan rakyat? Ini semua pilihan2 yang kita ada jika kita mahu melihat ia secara bersungguh2. Pilihan kita bukan di antara PR dan BN. Bukan di antara SYAITAN dan IBLIS. Bukan di antara PENCURI dan PEROMPAK. Tetapi pilihan kita ialah apa yang kita mampu ubah untuk memastikan pilihan2 yang tersedia pada masa akan datang lebih baik dari apa yang kita miliki pada masa sekarang.

Keenambelas. Suka tak suka krisis MB di Selangor tetap perlu ada penamatnya. Takan nak bergaduh sampai 5 tahun isu MB kot? Alasan2 yang digunakan untuk jatuhkan Khalid sebenarnya adalah untuk memujuk rakyat bagi menerima penukaran Khalid kepada Wan Azizah. Ini rakyat semua tahu. Sebab itu PR patut berhenti bagi alasan2 tersebut lagi. Ini kerana orang dah mula banding membanding. LGE pun teruk juga pentadbirannya di Penang. Isu terowong tue dah makan dah tahun orang lawan. Tak dengar pula geng2 PR desak LGE turun. Gila tak gila la juga bila orang sibuk kes gelandangan dia pula boleh bangang2 p bergambar menangis membantu gelandangan padahal gelandangan bersepah2 kot di Penang tue selama neh sikit pun dia tak heran apatah lagi nagis. Ini kalau pimpinan BN yang buat mahu kena kutuk kaw2. Tapi sebab LGE dibuat maka geng2 PR terpaksa la jilat selagi mampu. Kalau dah tak mampu p bilik air muntah saja la. HAHAHA. 

Ketujubelas. Wan Azizah bukan calon yang BAGUS untuk menerajui Selangor. Bukan ada kaitan dengan kenegerian ataupun kerana aku proksi kepada mana2 pihak. Tetapi aku tahu sangat dia tak BAGUS apabila hanya menganalisa cara dia menguruskan parti dia sendiri. Dah boleh nampak betapa lemah dan lembiknya dia menguruskan orang2 bawahan dia.

Kelapanbelas. Wan Azizah juga bukan calon yang JUJUR bila menafikan dia BONEKA. Aku tak suruh dia mengaku terangp2 pun.. yela yela Ameno. AKu boneka. PUAS ahti kau sekarang. Tak. Jangan salah faham. Just aku minta dia diam aje la. Tak payah nafikan yang dia bukan BONEKA. Dia memang BONEKA pun. Terima sudah apa yang rakyat nyatakan kerana ini adalah FAKTA. Susah sangat ke kita nak hidup dengan menerima FAKTA?

Kesembilanbelas. Hentikan la serangan2 yang dok mengaitkan PAS dengan UG hanya semata2 Hadi sokong Khalid. Tak habis2 dengan UG korang neh. BANGANG. Makin kelaut sudah. 

- Isu UG satu hal.

- Isu Hadi sokong Khalid satu hal.

- Isu kepimpinan Hadi satu hal.

- Isu Hadi dan menantunya satu hal.

PUAK2 MEROYAN dalam PKR dan PR ini telah mencampuradukkan kesemua isu2 tersebut dan membuatkan satu kesimpulan sapa sokong Hadi dia UG. Babi kepala bana kau. Kau ingat kau tengah buat kek nak main campur semua bahan2? Tengokla pada isunya.

Bab Hadi sokong Khalid satu isu. Dan sapa2 yang sokong Hadi sebab dia sokong Khalid tak bermaksud dia UG ataupun pro Hadi. Kita tengok kepada isu aje. TGNA sokong Hadi. So, TGNA, UG?

Lagi satu. Puak2 meroyan dalam PKR neh dok siap sindir2 TGNA lagi. Pergh. Mulut kemain lagi ek sekarang. Menjadi2.

Keduapuluh. Sapa pun jadi MB lepas neh tolong selesaikan masalah2 rakyat yang korang tak pernah selesaikan sejak sekian lama. Sejak Khalid jadi MB pun masalah2 tue tak pernah selesai. Macam2 masalah. Dari zaman Khalid. Aku harap zaman Wan Azizah ada perubahan. Kalau takde memang makan maki je la jawabnya.

Keduapuluhsatu. Yang akhir. Last.

Dalam isu MB Selangor neh. Rakyat dah nampak betapa tak amanahnya PR dalam mentadbir negeri. Dan rakyat juga telah nampak. Telah difahamkan. Bahawa demi kuasa dan 
pangkat ;

PAS, PKR dan DAP sanggup membelakangkan amanah rakyat.

PAS belakangkan perjuangan atas nama agama dia lagi. Ini memang melampau. Pongpang2 citer pasal agama tapi demi PKR dorang langgar agama yang dorang perjuangkan. Ini bullshit beb.

PKR belakangkan amanah rakyat. Pongpang2 kutuk BN rasuah la, tak bersih la, gila kuasa la apa la itu la ini la macam2 la alih2 dorang punya perangai pun macam bullshit.

DAP pun sama. Kemain lagi aku tak racist. PAS dan UMNO sekufu dengan hudud itu UG. OOOoOo.. MCA dan DAP sekufu dalam banyak HAL tak UG pula ek? Takde masalah untuk DAP dan MCA sependirian dalam hal2 berkaitan bangsa cina tapi bila UMNO dan PAS sepakat dalam isu agama itu dah jadi bahaya kepada penyatuan PR? BULLSHIT nak mampos kau neh DAP.

Aku perhati aje perangai puak2 dalam PR neh. Aku perhati kan aje. Dan aku yakin ramai lagi di luar sana sedang perhatikan perangai korang. Statement korang. Tindakan2 korang.

Oleh kerana semuanya sudah terdedah, terbongkar, tersebar dan dimainkan secara berleluasa, maka lepas neh pandai2 la korang nak hidup macam BN hidup. Sepertimana kami maki BN bila dia gagal terjemahkan amanah rakyat seperti sepatutnya seperti itulah juga kami akan maki PR kerana mempermainkan kepercayaan kami.

Sehingga semua korupsi yang didedahkan disiasat dan dihukum mengikut ruang keadilan yang tersedia baru la PR boleh digelar sebagai PAKATAN RAKYAT. Barulah korang boleh dianggap berkredibliti jika pongpang2 bab keadilan dan sebagainya. Jika tidak, jadi bahan ejekan je la. Yang mana2 bagus untuk kami lawan BN, sudah tentu kami petik untuk zahirkan kebencian. Tapi tidak la beranggapan perjuangan PR itu untuk rakyat lagi dah macam dulu2. Pakatan rakyat konon. Baik tukar sahaja nama korang kepada PAKATAN ROSAK.

Kerosakkan dalaman korang demi kuasa, pangkat, jawatan dan harta, jangan babitkan atas nama RAKYAT la setannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..

KBAI.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...