Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 6 September 2013

Wakil Najib Hubungi Anwar Ajak Bersatu, Blogger UMNO Kutuk Najib Sewel.

Menarik citer yang aku baru baca neh. Jika dalam beberapa hari neh penyokong2 UMNO kemain beria2 minta kita bersyukur apa bagai disebabkan kita bercerita isu kenaikan harga minyak, aku cadangkan korang baca dulu apa pendapat oleh blogger2 UMNO elit aka bloggers pro Mahathir.

Antara pendapat dia ialah ;

1. PEMANDU yang ditubuhkan oleh Najib habiskan jutaan ringgit dan merugikan negara.

2. PELIK tak PELIK la. Time neh la PEMANDU habiskan duit la apa bagai. Masa sebelum PRU dulu semua nya yang berkaitan BN cantik molek. Lepas habis PRU baru nak sembang kencang kutuk bagai. Masa tue taknak pula pongpang2. Neh mesti ada sesuatu yang bergolak tue pasal masing2 memekak jek. Gaduh umno gaduh. Kami nak tepuk tangan neh. Hehe.

3. Ekonomi negara semakin teruk dan merosot. Tue sebab kerajaan naikkan harga minyak. PEMANDU gagal menjalankan tugas mereka dengan cekap. Gagal membentuk strategi yang berkesan bagi memacu ekonomi negara. 

4. Hah tahu pula korang. Sebab tue kita orang salahkan BN dan Najib. Kali neh blogger BN elit [dianggap elit kerana menulis dalam english dan dibayar lebih lumayan berbanding bloggers UMNO lain] pun mengakui hujah2 kami. Terima kasih la ek. Wakaka.

5. Then yang menariknya, pergaduhan dalaman sesama UMNO neh menyebabkan Najib terpaksa mencari strategi baru untuk mengekalkan kedudukan nya sebagai PM di Malaysia. Dalam erti kata lain, dia takmo dijatuhkan seperti Pak Lah.

6. Team yang sedang menyerang Najib neh tak lain tak bukan, team Mahathir.

7. Mahathir hari tue berkata bahawa dua jawatan tertinggi UMNO tidak perlu dipertandingkan supaya perpaduan dalam UMNO dapat dikekalkan. Tapi ye la. Mana kita nak tahu kan. Depan press mungkin lain gayanya. Belakang press mungkin lain gayanya.

8. Agaknya itu la sebabnya Najib melakukan beberapa siri tindakan yang kurang favor kepada kehendak Mahathir.

9. Dan menurut satu sumber dalaman PKR, wakil Najib baru2 ini ada menghubungi ANWAR untuk membincangkan isu kerjasama. Wakil Najib memberitahu bahawa BN selesa untuk bersatu dengan PKR, PAS tetapi tidak DAP.

10. Namun DSAI sekali lagi menolak pelawaan tersebut dan memberitahu bahawa PKR akan kekal setia bersama Pakatan Rakyat.

11. Hah, apa lagi, yang anti DSAI boleh la bawa isu neh untuk serang DSAI pula. Takan UMNO sesama UMNO jek gaduh, PR sesama PR pun kena la gaduh sekali. Laga2kan je semua.

KAH KAH KAH

Baca berita kat bawah neh beb ; 

    Menjelang perhimpunan agung Umno tidak lama lagi, serangan atas Datuk Seri Najib Razak (gambar) semakin ketara oleh para blogger Umno sehingga ada yang menggelarkannya sebagai “sewel”.

    Syed Akbar Ali melalui blognya, OutSyed The Box, menggunakan nama Datuk “Sewel” Najib Tun Razak merujuk kepada presiden Umno itu.

    Serangan Syed Akbar dalam tulisannya bertajuk “The PM's Screwup Team - Senarai Pegawai Pemandu, Bersih Supporters Etc" itu disiarkan juga di blog Rocky Bru, milik Datuk Ahirudin Atan, blogger yang rapat dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

    Kedua-dua mereka sepakat pembentukan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), badan yang ditubuhkan kerajaan untuk memantau pelaksanaan polisi kerajaan, adalah membazirkan wang negara.

    Mereka memaparkan bagaimana staf-staf Pemandu diberikan gaji tinggi berbanding dengan pegawai kerajaan lain yang jauh lebih lama bertugas dari mereka. Selain itu, mereka mempertikaikan gaji tinggi diberikan kepada staf Pemandu walaupun mereka gagal dalam memacukan ekonomi hingga keadaan ekonomi negara semakin teruk yang menyebabkan kerajaan terpaksa menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter baru-baru ini.

    Menurut Ahirudin, sejak ditubuhkan, Pemandu tidak disenangi oleh para blogger pro-Barisan Nasional (BN). Secara sulit, para menteri di dalam Kabinet Najib sendiri juga tidak senang dengan Datuk Seri Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, yang mengetuai Pemandu, kata Ahirudin bekas pengarang di beberapa akhbar pro-BN.

    Syed Akbar pula melalui pengiraannya, Pemandu sudah membelanjakan RM337 juta dalam masa empat tahun ini. Beliau mendakwa, sekumpulan orang muda dalam Pemandu ini yang memerintah negara bagi pihak perdana menteri.

    Sebahagian dari mereka pula adalah penyokong Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), dakwa beliau dalam blognya.

    "Mereka adalah dari firma Zaid Ibrahm and Co, Pricewaterhousecooper Singapura dan dari pelbagai tempat," katanya. Menurut seorang pemimpin PKR, yang tidak mahu namanya dikenali, mengatakan kumpulan yang berkiblat kepada Dr Mahathir menjadikan isu Pemandu sebagai salah satu bahan serangan mereka.

    Selain itu, mereka juga menyerang Perjanjian Persahabatan Trans Pasifik (TPPA), kegagalan Najib dalam pilihan raya umum lalu, pemansuhan Ordinan Darurat (EO)  dan beberapa isu lagi. "Saya berpendapat, mereka akan membiarkan Najib kekal dalam pemilihan Umno akan datang ini.

    "Namun selepas beberapa bulan, mereka akan menekan Najib agar meletakkan jawatan sebagaimana Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) ditekan sehingga meletakkan jawatan sebelum ini," kata pemimpin itu. Menurutnya, tindakan tidak mencabar Najib dalam pemilihan akan datang adalah untuk mengelakkan Umno berpecah.

    Bagi beliau, inilah asasnya mengapa Najib begitu ketara sekali mahukan kerjasama dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk kerajaan perpaduan. "Najib mahu memberikan signal kepada Mahathir dan gengnya, beliau mempunyai 'option' lain iaitu Anwar," kata beliau kepada The Malaysian Insider.

    Beberapa hari lalu, wakil Najib menghubungi Anwar lagi bertanyakan kerjasama antara mereka. Anwar menolaknya dengan alasan tidak akan meninggalkan rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat (PR).

    Menurut mesej terbaru itu, Najib sedia mempertimbangkan jika Anwar mahu membawa PAS bersama namun tidak berapa senang dengan DAP. "Selain memberikan mesej kepada Dr Mahathir, kita bimbang isu ini juga bertujuan untuk memecahbelahkan perpaduan dalam PR," katanya.

    Semasa perutusan Hari Kemerdekaan ke-56 baru-baru ini, Anwar mengumumkan kesediaan mengadakan dialog secara terbuka dengan BN untuk membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara tetapi menolak agenda kerajaan perpaduan.

    Tiga isu yang disebutkan Anwar adalah kemerosotan ekonomi, jenayah dan hubungan antara kaum yang beliau sifatkan sebagai masalah ketara negara masa kini. – 6 September, 2013.

Sumber : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/menjelang-perhimpunan-umno-blogger-pro-bn-gelar-najib-sewel

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...