Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 16 Mei 2019

Pensyarah Minta Maaf Lepas Gelar Penyokong PAS Walaun, Walauntit.

Mohammad Agus Yusoff | INDAHNYA BICARA POLITIK DI MEKAH

1. Bulan lepas, saya di tanah suci mengerjakan Umrah. Bersama saya ada tiga orang Ustaz yang bertindak sebagai pembimbing Umrah saya. Kelulusan Ustaz ini seorang dari Mesir, seorang dari Yemen dan seorang lagi dari Jordan. Kesemua mereka adalah pendokong tegar PAS.

 

 
2. Saya cuma mengenali mereka semasa di tanah suci. Apabila mempunyai kelapangan, kami selalu bercakap soal politik tanah air.

3. Mereka suka bertanya. Antara soalannya ialah pandangan saya tentang kerjasama PAS dan UMNO, dan apakah saya tidak takut DAP menguasai negara?

4. Jawapan saya tentunya tidak sehaluan dengan pandangan mereka. Tetapi Ustaz ini tidak mencemuh, sebaliknya memberikan nasihat dan pandangan kepada saya mengapa kita perlu risau dengan DAP, mengapa kita perlu sokong perjuangan Islam. Tidak pun mereka memuji pemimpin PAS, tidak juga mereka berkata menyokong PAS itu tuntutan agama. Mereka cuma menegaskan menyokong perjuangan Islam itu adalah kewajipan umat Islam. Mereka membawa nas-nas dan kisah perjuangan Islam zaman nabi dan ulama tersohor.

5. Saya tertarik sungguh dengan penjelasan mereka. Bahasa, gerak geri, dan cara bertutur penuh dengan adab Islam. Akhlak mereka cukup tinggi. Saya betul-betul insaf dan ingin sekali bersama dengan perjuangan Islam sebegini seperti yang saya lalui semasa zaman kecil dahulu.

6. Namun, setelah balik ke tanah air, saya melihat pendirian penyokong PAS tidak sama dengan Ustaz yang bersama saya di Mekah. Orang PAS di sini mendakwa memperjuangkan Islam, tetapi saya melihatnya sebagai tidak ada adab dan akhlak Islam. Mereka mudah mencaci orang yang berbeza pendapat. Justeru, tidak salah jika saya menilai mereka ini dengan bahasa yang telah oun saya tulis.

**********************************

7. Setengah jam lepas saya menerima panggilan dari Ustaz di Pasir Tumbuh yang membimbing saya semasa di Mekah. Lembut sekali tutur katanya. Beliau menyatakan membaca tulisan saya tentang kerjasama PAS-Umno.

8. Beliau menegur saya menggunakan perkataan ‘walaun’ dan ‘walautit’ pada penyokong PAS itu tidak tepat. Katanya, hanya sesetengah sahaja penyokong Pas yang bersikap demikian. Beliau juga mengingatkan saya apapun yang kita buat, ingat selalu tujuannya adalah kerana Allah. Banyak ceramahnya, tetapi saya senang.

9. Seikhlasnya, atas nasihat Ustaz, saya minta maaf jika bahasa saya ‘menggelarkan’ penyokong PAS tempoh hari kasar. Saya ikhlas menggunakan gelaran tersebut, dan ikhlas juga memohon maaf dan menarik balik penggunaannya.

**********************************
10. Walaupun saya menurut nasihat Ustaz, secara peribadi, saya tidak selesa dengan cara politik PAS dan Umno. Ini kerana, bagi saya, perjuangan untuk mendapatkan sokongan satu segmen masyarakat sahaja tidak akan membolehkan dua parti ini kembali ke Putrajaya.

11. Negara kita adalah rencam masyarakatnya. Atas realiti ini, saya cukup bersetuju dengan pandangan Tun Mahathir: “Cukup-cukuplah (enough of) using the issues of race and religion for political interest.”

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...