Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 24 Oktober 2018

Website BNM Sendiri Menunjukkan Hasil Negara Bukannya RM450j Macam Yang Guan Eng Gebang.

KHALED NORDIN | Dah masuk 2 bulan jugak Lim Guan Eng ni cakap kerajaan perlu bertahan dengan RM 450 juta dalam 'akaun hasil disatukan' selama 5 bulan.

Tapi, malam semalam Najib buat post pasal hasil kerajaan setiap bulan. Yang peliknya ada jugak makhluk boleh percaya cakap Lim Guan Eng tu. Tak tahu kenapalah benak sangat boleh percaya cakap Lim Guan Eng.

Gambar Khaled Nordin
Boleh tengok gambar hasil kerajaan setiap bulan kat gambar bawah nanti. Jangan pula orang cakap manipulasi data sebab buat dalam Excel. Benda ni boleh dapatkan sendiri kat laman web Bank Negara Malaysia (BNM).

Ni hasil kerajaan setiap bulan yang Najib post malam tadi, dan paling penting nilai ni sama dengan BNM keluarkan.

Hasil Kerajaan 2018:

Januari RM18.9b
Februari RM11.5b
Mac RM24.0b
April RM17.6b
Mei RM20.8b
Jun RM14.1b
Julai RM21.3b
Ogos RM17.4b


Nah link daripada BNM;
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=58&pg=255&ac=1&bb=cgo

Akaun Hasil Disatukan yang Guan Eng cakap tinggal RM 450 juta ni akan terima hasil daripada kerajaan macam direct tax dan indirect tax. Daripada tax tu, kerajaan bayarlah gaji-gaji penjawat awam.

Jadi, kalau betul kerajaan tinggal RM 450 juta dalam akuan hasil. Macam mana kerajaan masih boleh bayar gaji penjawat awam lebih kurang RM 8.0 bilion setiap bulan ?

Owh, Guan Eng ada rekod terbaik menguruskan P. Pinang ? Yelah tu, air pun Kerajaan Persekutuan tolong bagi RM 600 juta untuk buat penstrukturan semula.


Lepas Itu, Pulau Pinang terima air daripada Sungai Muda, Kedah dengan bayaran RM 10,000 setiap tahun.

Tapi yang disibukkan perjanjian air Johor-Singapura. Padahal, tarikh perbincangan tariff air dah terlepas. Siapalah yang terlepas tu kan? - 22 Oktober 2018.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...