Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 7 Oktober 2012

Pengurangan Subsidi Gula Elak Penyeludupan - BN.

Kah kah kah

kah kah kah kah

kah kah kah kah kah

Woittt..

Apa sebab korang [bn] kurangkan subsidi gula = naikkan harga gula hah?


Perbezaan harga gula yang sangat ketara antara Malaysia dengan beberapa negara jiran sebelum ini menyumbang kepada permasalahan penyeludupan gula.
Justeru, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, langkah mengurangkan subsidi gula sebanyak 20 sen sekilogram dilihat mampu mengatasi masalah yang sukar dibendung itu.
“Pengurangan subsidi gula sebanyak 20 sen sekilogram boleh membantu mengurangkan kegiatan penyeludupan bahan itu ke negara jiran selain menggalakkan rakyat mengurangkan gula dalam makanan dan minuman,” katanya di sini hari ini.


Sendiri lantik kakitangan awam untuk banteras penyeludupan. Lantik dan dibayar gaji guna wang pembayar cukai. Bila sendiri gagal jalankan tugas rakyat malaysia pula jadi mangsa. Sudah la yang bayar gaji kakitangan awam untuk banteras penyeludupan tu rakyat malaysia. Dah gagal, rakyat malaysia plak kena tanggung akibat bila menteri naikkan harga gula.

Lantik kakitangan awam banteras penyeludupan = bayar guna wang pembayar cukai = kakitangan awam tak boleh buat kerja = rakyat malaysia tanggung akibat  = kena beli gula dengan mahal disebabkan kegagalan mereka menjalankan tugas.

Tak ke BODOH PIANG nama nya tue?

kah kah kah

Woittt ko berhentikan aje seme kakitangan yang terlibat dalam operasi cegah penyeludupan. Duit pembayar cukai tu ko beli rumput bagi lembu makan pun ada faedahnya weh.

Woitt awang adek agak2 berkesan ka langkah ko yang amek neh hah?


Mengulas lanjut, Awang Adek berkata, pengurangan subsidi itu juga sekali gus merapatkan jurang harga iaitu RM2.50 sekilogram (di Malaysia) berbanding RM3.30 sen sekilogram di negara jiran.

Owhhhhh bab harga gula boleh banding? Bab harga rumah tak boleh? Bab cukai tak boleh? Bab harga kereta tak boleh? Bab tol tak boleh? Bab harga minyak tak boleh? Bab kebajikan tak boleh? Bab kebebasan media tak boleh? Bab pilihanraya tak boleh?

Langkah yang diumumkan kerajaan dalam Bajet 2013 itu perlu dilihat dari konteks positif yang menyedarkan lebih ramai rakyat tentang kepentingan penjagaan kesihatan.

Kenapa ko taknak tetapkan harga rumah yang munasabah supaya rakyat dapat beli rumah untuk berlindung dan sejahtera demi menjaga kesihatan rakyat?

Kenapa ko taknak halang kemasukkan rokok demi menjaga kesihatan rakyat?

Kenapa ko taknak turunkan harga cukai kenderaan supaya rakyat tak sakit kepala dok fikir bayar hutang menimbun2 demi menjaga kesihatan rakyat?

Kenapa ko taknak kurangkan kos pendidikan supaya mak bapak tak pecah kepala cari duit untuk biayai pendidikan anak2 demi menjaga kesihatan rakyat?

Kenapa ko taknak kawal kadar kos perubatan hospital swasta demi menjaga kesihatan rakyat sementelah hospital kerajaan tak mampu sediakan kesihatan untuk seme rakyat malaysia akibat kekurangan pakar dan peralatan?

Yang baik, yang benar, yang wajib, yang betul, yang tepat ko taknak buat.

Yang salah, yang haprak, yang tipu, yang songlap, yang rasuah, yang merapu hang buat. Lepas tu suruh rakyat kenang budi lue? Lue otak ada betul ka?

kah kah kah 

Rujuk berita berkaitan disini 

Di malaysia neh belum lagi ada orang mati tak makan tapi mungkin akan ada yang mati akibat kebodohan menteri....

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...