Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 27 Februari 2012

Betul ke bilik hotel boleh berkunci dari luar? Kes Ustaz BadrolAmin. - UPDATED!


Ketua Penerangan Negeri Selangor, Dr Badrulamin Bahrom dinasihatkan supaya mengambil cuti selama sebulan sehingga beliau dibersihkan dari tuduhan yang dikatakan berkhalwat pada Sabtu lalu.

Kerajaan Negeri telah menerima penjelasan Dr Badrulamin berhubung kejadian itu dan mendesak pihak Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) melakukan siasatan secara telus, adil dan professional demi menjaga maruah beliau sebagai muslim sebagaimana yang dituntut dalam ajaran Islam.


Kerajaan Negeri berharap cuti rehat yang diberikan ini dapat digunakan untuk menumpukan perhatian kepada musibah yang sedang ditanggung oleh beliau dan melakukan usaha-usaha bagi membersihkan nama beliau.


Sepanjang tempoh bercuti ini, tugas-tugas beliau sebagai Ketua Penerangan Kerajaan Negeri Selangor akan diambil alih sementara waktu oleh Sekretariat akhbar Pejabat Dato’ Menteri Besar yang diketuai oleh Setiausaha Akhbar Dato' Menteri Besar.


Akhir sekali Kerajaan Negeri Selangor menyeru semua pihak supaya tidak membuat andaian-andaian negatif dan menyerahkan hal ini kepada pihak berwajib melakukan penyiasatan.DIkeluarkan oleh

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

Di suruh bercuti.

Dalam kes neh memang terbukti ada keraguan yang munasabah sebab tue lah ustaz disuruh bercuti. Ini tanggapan dan persepsi orang. Kalau dia jelas tidak bersalah, tiada keraguan, of course kerajaan negeri selangor takan suruh dia bercuti. 

Aku ada terbaca komen daripada shukur di blog aku semalam. Dia saksi kejadian. Apa yang dia cakap TIDAK MEWAKILI pendirian aku. Aku suka berpegang kepada sesiapa pun berhak menyatakan apa yang dia tahu dan samada ia benar atau tidak, itu analisis masing2. Aku tak suruh sesiapa percaya dan aku juga tidak berminat nak menyekat mana2 pihak dari menyatakan apa2 disini. Itu sahaja.

Dia cakap macam neh kat ruangan komen ;

saya pekerja hotel tersebut malah saya tahu cerita tersebut dari hari pertama sehingga hari ketiga (hari penangkapan tu)...tapi saya xnak bising2 kat sini...sehingga jika ada yang cuba memfitnah orang lain dengan mengatakan ini konspirasi...kami tahu juga dan lihat dengan mata kepala sendiri bagaimana hari ke dua suami wanita tersebut merayu isterinya supaya pulang ke rumah...apa2 pun kita tunggu lah...yang pasti 20 orang yg di dakwa tu TIADA..yang ada hanya suami isteri tersebut..dan saya nampak dengan mata kepala saya sendiri Badrul Amin di tampar oleh suami perempuan itu...20 orang yg di dakwa adalah fitnah Badrul Amin.

Ini pandangan ikhlas aku dalam isu neh. Aku bagi pandangan selaku rakyat. Aku tidak mahu berpihak dan memihak kepada sesiapa pun dalam isu neh.

1. Ustaz dikatakan di tangkap khalwat. Ustaz dah nafikan. Namun JAIP menyatakan hal yang sebaliknya. Kenyataan JAIP tidak sama dengan kenyataan ustaz. Ada konflik kat sini. So kat sini aku dah taktahu sapa bercakap betul dan siapa bercakap tidak betul.

2. Macam2 andaian muncul apabila isteri orang lain datang untuk berjumpa ustaz. Ada macam2 persepsi. Antaranya ada yang mengatakan perlu ke ustaz masuk bilik sekali? Kalau nak uruskan hal sewa bilik hotel ke apa susah sangat ke nak gunakan isteri ustaz yang turut sekali dalam rapat rakyat di kuantan semalam? Bagaimana dengan telefon? Takan bilik ustaz berkunci dari luar sedangkan bilik hotel berkunci dari dalam. Bilik hotel apa yang boleh berkunci dari luar. Ini pandangan orang. Aku tak nampak pandangan seperti neh boleh diketepikan.

3. Namun dalam masa yang sama tokok tambah citer, fitnah, bertuala lah, apa lah benda2 yang sebenarnya takde kaitan dengan kes tidak perlu di ada2kan. Nak cakap ka apa ka biarlah menulis berdasarkan hal yang benar or sekurang2nya dalam pengetahuan ko. 

Janganlah buat2 citer macam yoyo oh jek ustaz tue bertuala dan etc2. Neh dah mendatangkan kes seolah2 korang memang menuduh ustaz telah berzina or sekurang2 dalam proses melakukan perzinaan. JAIP pun cuma cakap tangkap khalwat. Takde pun JAIP buat citer bertuala dan etc2 tue seme takde langsung dalam statement JAIP. So janganlah tokok tambah citer beb. 

4. Ustaz harus diberikan ruang untuk bersuara. Selain dari ustaz, JAIP, pasangan suami isteri yang terlibat, saksi kejadian dan segala2 yang terlibat dalam kes neh harus diberikan ruang dan hak yang sama rata untuk bersuara. Jangan menuduh sehingga terbukti ustaz bersalah dan jangan pula menganggap neh konspirasi umno sehingga ia terbukti benar.

Simple. Dalam kes neh kedua2 pihak harus sama2 berlapang dada. Baik dari side ustaz baik dari side anti ustaz. Kedua2 pihak jangan saling tuduh menuduh dan salah menyalahkan apatah lagi fitnah menfitnah. Biarkan sahaja kes neh berjalan dan disiasat. Kalau benar ustaz bersalah, aku percaya ustaz tahu laluan dia dan kalau sebaliknya kita sama2 harus menerima hakikat tersebut. Simple.

Nota : Kalau boleh elakkan main isu peribadi orang ye.  

Updated ;

 
Adakah anda sudah membacanya? Bagus. Harus di ingat individu yang mengaku bahawa dia di tahan dalam bilik oleh JAIP ialah ustaz badrolamin sendiri. JAIP tidak bercakap demikian pun. JAIP cuma cakap ditangkap khalwat tetapi tidak menyebut mana2 keadaan tertentu.

Yang sebut bilik2 neh bloggers umno dan ironinya, ustaz pun mengatakan dia ditahan dalam bilik. Baca sini jika anda tidak percaya. So sekarang anda tahu kenapa kes neh jadi bercelaru? Kalau boleh elakkan daripada menyebelahi mana2 pihak dan biarkan sahaja JAIP selesaikan kes neh. Simple as that. Bai.

Ameno : Jangan mendekati sesuatu yang boleh menimbulkan syak beb. 

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...