Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 2 Mei 2014

Jawapan Unit Amal Isu Belasah Peserta Demo Mayday 2014.

Aku memang tunggu depa respon dulu sebelum lapor apa2 yang berkenaan. Takpe. Baca dulu hujah2 mereka.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
KENYATAAN JABATAN AMAL MALAYSIA (SELANGOR) BERKENAAN INSIDEN BERKAITAN HIMPUNAN GST.

Saya mengambil tanggungjawab utk menjawab tohmahan seperti yang tersiar meluas di laman web dan media sosial kerana anggota Jabatan Amal dari Selangor berada di semua lokasi berkumpul pada Himpunan Gst semalam.

1. Insiden Semasa Himpunan Jabatan Amal Malaysia ditugaskan untuk menjaga kelancaran himpunan dari aspek keselamatan termasuklah antara perkara pentingnya adalah memastikan peserta tidak memasuki kawasan padang yang menjadi antara syarat utama kebenaran himpunam diberikan.

Kejadian yang berlaku adalah disebabkan oleh cubaan memasuki kawasan padang dataran oleh sekumpulan kecil 'peserta' dan tindakan mengganggu acara himpunan dengan membuat bising juga oleh kumpulan yang sama.


Tindakan memukul mereka tidak berlaku sama sekali tetapi kami hanya berusaha menyuraikan mereka dan kami juga cuba menenangkan sekumpulan peserta lain yang mula membalas kata kata makian mereka kepada kami sehingga berlaku sedikit ketegangan. Gambar yang menunjukkan ada antara mereka luka di dahi MUNGKIN kerana semasa kejadian tolak menolak tersebut.

Cuma saya katakan, ramai peserta yang datang untuk berhimpun dengan baik, mereka datang dan pulang dalam keadaan yang harmoni pada hari tersebut. Kenapa ada seorang yang luka? Apa yang dia telah buat?

2. Insiden malam selepas himpunan.

- Jabatan Amal dengan ini menafikan sekeras kerasnya bahawa kami terlibat dalam insiden berkenaan.

- Tiada anggota AMAL yang bernama Anuar dari kawasan Pandan seperti didakwa.

- Tiada kad keahlian dikeluarkan oleh kami semenjak 8 tahun lalu dan yang dikeluarkan dulu pun sangat terhad dan kami kenal mereka yang mempunyai kad keahlian.

- Berkuasa betul mereka yang terlibat menyerang pada malam tersebut dengan hanya menunjukkan kad keahlian Amal, pihak polis boleh dihalau....(logik ke?)

- Kami mendesak pihak yang menuduh menyerahkan bukti kepada kami dan pihak berkuasa kerana kami tidak sesekali akan bersekongkol dengan perbuatan sebegini.

Untuk makluman semua, kami dari Jabatan Amal Malaysia atau lebih dikenali sebagai Unit Amal tidak pernah dilatih atau melatih anggota untuk melakukan tindakan seperti dituduh bahkan ketika kami bertugas kami pernah dipukul, diludah, dicaci maki tetapi kami mengambil pengajaran dari akhlak Rasulullah dalam menghadapi perbuatan sebegini, apa sahaja kerja buat kami dan apa yang kami hadapi, kami hanya menyharapkan pembalasan dari Allah. Redhanya yang kami buru, kami yakin dengan janji Nya. BERAMAL KERANA ALLAH

Khairil Anuar Ismail Pengarah Jabatan Amal Malaysia (Selangor)

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...