Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 28 April 2016

Nampaknya Isu Zakir Naik Punca Sultan Marah Pada MB Terengganu - Baca Pendedahan Ini.

WOW.

Laporan terkini lagi sensasi.

Cadangan Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman menawarkan tiga pulau di Tasik Kenyir kepada pendakwah kontroversi, Dr Zakir Naik tidak pernah dibincangkan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN).
 
EXCO Pendidikan, Sains, Teknologi dan Tugas-tugas Khas Negeri, Ghazali Taib mendedahkan cadangan sebaliknya keputusan peribadi Ahmad Razif dan beliau mempunyai alasan tersendiri berhubung perkara itu.
 
“Oleh kerana Menteri Besar yang cakap, maka kena tanya pada beliau. Isu ini juga tidak pernah dibincangkan di dalam mesyuarat EXCO Kerajaan Negeri Terengganu,” katanya kepada FMT.

Malah, menurut ADUN Ajil itu sebarang penggunaan rizab tanah Kerajaan Terengganu hendaklah mendapat persetujuan daripada Tuanku Sultan.
 
“Semua tanah di Terengganu ini selain milik individu, adalah kepunyaan kerajaan dan Raja. Bahkan keputusan muktamad Ahmad Razif (mahu beri tanah kepada Dr Zakir Naik) terletak pada Tuanku Sultan. Kalau Tuanku Sultan kata tidak boleh maka kena akur malah, membuat pengumuman tanpa maklum kepada Tuanku Sultan pun sudah dikira salah,” katanya.
 
Difahamkan, tindakan Zakir memberi syarahan di Terengganu turut tidak disenangi Jabatan Mufti Negeri Terengganu dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, kerana dikhuatiri mungkin menyebarkan ajaran sesat.
 
Menurut laporan China Press, selain menghadiri ceramah pendakwah dari India itu, Ahmad Razif turut menawarkan tiga pulau di Tasik Kenyir kepada Zakir, bagi tujuan penubuhan cawangan atau pusat penyelidikan Islam bagi rantau Asia Tenggara di negeri itu.
 
Tindakan Ahmad Razif menyokong pendakwah kontroversi juga diduga sebagai punca darjah kebesarannya dilucutkan Sultan Terengganu.
 
(rujuk

------------------

Buat keputusan sendiri tanpa berbincang dengan ahli exco? Hal melibatkan tanah neh bukan keputusan sorang diri. Sepatutnya perlu melalui proses perbincangan dan persetujuan. Pendek kata Razif tak ikut tatakerja yang sepatutnya. Agak2nya apa lagi perkara yang dia buat keputusan seorang diri ek? Ada yang melibatkan kepentingan rakyat tak?

KAH KAH KAH!

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...