Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 5 Ogos 2011

Onar pendatang asing di malaysia..

Geram betul lah aku tengok pengemis neh. Pengemis bukan sebarang pengemis. Pengemis import daripada kemboja sana. Korang tengok paparan gambar kat bawah neh terlebih dahulu ;Owh sedihnya aku tengok dia. Kaki kena jerangkap samar tue. Sebab tue lah kudung. Orang islam di malaysia pula memang pemurah gila2. Biarlah susah macam mana pun insya-Allah asal dapat derma kita derma.. sekarang tengok gambar kat bawah neh pula ;Arh sudah.. ada kaki rupanya. Walaupun kaki palsu still ada kaki lah kan. Dah tue napa time mengemis tadi tak bawa kaki sekali? Awat tinggal kaki tue? Ada shift macam kerja kilang ka? Itu baru hal pertama. Hal kedua lebih gempak. Tengok bawah neh ;Laaa.. simpan kopiah ye pakcik? Awat? Kopiah tadi tue perhiasan buat raih simpati ka ataupun nak tunjuk kat orang yang pakcik tue orang islam? Sedih neh.. tak pasal2 islam juga yang dapat nama buruk..

Pakcik kat atas neh orang kemboja dan dipercayai bukan orang islam. Dia datang dari jauh dan cari rezeki di malaysia disebabkan kesusahan hidupnya di negara asal. Bayangkan kalau dia mohon status warganegara? Di malaysia neh dengan menetap selama 10-12 tahun sesiapa pun boleh meminta untuk menjadi warganegara. Senang beb. Senang gile. Sapa tak sakit ahti macam tue?

Kalau dia cari rezeki dengan cara baik ada maafnya lagi. Tapi cara pakcik neh phetatic. Bukan pasal dia mengemis. Aku sejujurnya boleh faham kenapa dia mengemis walaupun aku tahu itu bukan cara yang bagus. Tapi yang aku tak boleh terima cara dia guna kopiah untuk tarik simpati. Perkara neh buat aku rasa sayu. Islam digunakan untuk cari duit?

Itu belum masuk lagi berjuta2 lemon warga kemboja yang meniaga merata2 di malaysia sehingga berlaku perebutan tapak2 di pasar malam dengan peniaga melayu. Aku faham kerajaan nak bantu dorang. Tapi yang aku tak boleh faham perlu ke bantu dorang sehingga rakyat sendiri terpinggir? Kita dipijak dibumi kita sendiri. Terang dan tersembunyi. Hak kita semakin menipis. 


Nota : tolong jangan hina pakcik neh. Dan artikel neh bukan untuk mengaibkan pakcik neh. Harap maklum.

Sumber : sini

Ameno : Haizhh.. <-- mengeluh lagi.

Share this

0 Comment to " Onar pendatang asing di malaysia.. "

Catat Ulasan

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...