Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 22 Ogos 2017

Seandainya Singapura, Brunei, Indonesia Bersatu Serang Malaysia, Bagaimana? Luah Netizens Brunei #SukanSea2017

Cakap-cakap negatif mengenai penganjuran Sukan Sea 2017 nampaknya semakin memuncak apabila Brunei memasuki satu lagi negara yang kurang berpuas hati dengan cara Malaysia menganjurkan temasya sukan berkenaan pada tahun ini.

Untuk rekod, ketika ini Malaysia ialah penganjur utama kepada acara Sukan Sea 2017 yang bermula pada 19 Ogos hingga 30 Ogos. Penganjuran Sukan SEA mula menjadi sasaran kritikan apabila Malaysia tersalah cetak bendera Indonesia di buku panduan acara Sukan SEA 2017.

Kesalahan itu meskipun telah dimaafkan Indonesia menerusi satu kenyataan rasmi presiden negara republik itu, Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi selepas Menteri Belia Dan Sukan, Khairy Jamaluddin membuat permohonan maaf terbuka namun rakyat Indonesia tidak memberikan Malaysia peluang untuk melupakan hal itu.

Serangan hackers Indonesia

Sejak semalam beberapa website milik kerajaan Malaysia telah diserang oleh sekumpulan hackers dari Indonesia dengan memaparkan mesej;

"Sudah puluhan tahun kita bertetangga mengapa kalian lupa bendera kami? Maaf kali ini kami juga lupa bendera kalian"

dan gambar bendera Malaysia yang terbalik.
 
   
Selain itu, terdapat laporan mengenai kualiti infrastruktur yang disediakan oleh penganjur sepanjang menganjurkan acara SUKAN SEA 2017.

Keadaan tandas stadium Shah Alam
Pihak kami ada menerima laporan di aplikasi WhatsApp, salah seorang rakyat Malaysia yang pergi ke Stadium Shah Alam malam tadi, dan berikut adalah keadaan tandas wanita dalam stadium berkenaan. 

Dikala Malaysia ketika ini sedang menjadi 'centre highlight' kerana penganjuran SUKAN SEA 2017, wajar ke kita berhadapan dengan masalah tandas yang sebegini? Ada pihak yang menyalahkan Kementerian Belia Dan Sukan dan ada pihak yang menyalahkan kerajaan negeri bagaimanapun sampai bila tuding menuding jari ini akan berlaku tanpa langkah susulan yang dinamik untuk menyelesaikan masalah berbangkit?

Fitnah SUKANSEA2017 dari rakyat sendiri

Disamping itu terdapat sebaran fitnah dari rakyat Malaysia sendiri yang berperanan memburukkan lagi imej Malaysia sebagai penganjur Sukan SEA 2017.


Untuk rekod, banner di atas adalah merujuk kepada acara perlawanan akhir bola sepak Piala Suzuki AFF pada tahun 2012, perlawanan di antara pasukan Thailand menentang Singapura, sama sekali tiada kaitan dengan acara Sukan SEA 2017 dan bukan berlangsung di Malaysia.

Penyebaran tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang disokong pula oleh ahli politik pembangkang sebenarnya telah mencetuskan salah faham dikalangan netizens luar negara terutamanya dari Singapura, Indonesia dan Brunei.

Luahan Brunei FM


Brunei FM dalam satu kenyataan menerusi laman rasmi Facebook mereka mengulas bahawanya wakil negara itu masih lagi mampu bersabar dengan ulasan-ulasan keterlaluan yang dilaporkan oleh pengulas sukan TV3 disamping kesalahan bendera Brunei yang terpapar dalam skor board elektronik bagi acara renang. 


Respon netizens
Terdapat ramai netizens luar negara yang salah sangka terhadap penyebaran gambar banner Singapura anjing yang tular di laman sosial; kritikan-kritikan di atas beranggapan Malaysia negara biadap, suka memprovokasi dan ego, malahan dianggap tidak membuat homework apabila terdapat beberapa kesalahan penggunaan bendera negara-negara ASEAN dikesan sepanjang penganjuran SUKAN SEA 2017.

Diharapkan pihak KBS tampil membuat penjelasan rasmi berhubung salah faham yang timbul berhubung isu 'Banner Singapura Anjing' dan mengambil teguran akan beberapa kesilapan dan kecuaian yang berlaku sepanjang penganjuran sukan itu dengan memperbaiki ia secepat yang mungkin. 

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...