Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 20 April 2017

Itu Bukan Gambar Saya Kata Zairil - DAP 'Pening', Netizens Tak Percaya.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari akhirnya membuka mulut kepada media berkenaan penyebaran gambar-gambar intim yang dikaitkan dengan beliau bersama Dyana Sofea, bekas calon Ahli Parlimen Teluk Intan.

Bukan saya, ia photo fitnah

Memetik laporan Malaysiakini pada semalam, Zairil berkata penyebaran gambar-gambar itu merupakan satu fitnah.

"Bukan. Itu bukan saya. Ia jelas satu lagi percubaan untuk menfitnah saya dengan serangan peribadi", katanya ringkas kepada pemberita.

Dyana bagaimanapun tidak menafikan atau mengiyakan ketulenan gambar-gambar tersebut. Dyana turut membidas pihak tertentu yang dikatakan telah mencerobohi privasi hidup orang lain.

DAP 'pening kepala'

Pendedahan gambar buat kali ketiga membuatkan DAP tidak lagi mampu mengelak dari mengulas isu berkenaan secara terbuka.

Gambar oleh - Tentera Troll Kebangsaan Malaysia
Menurut sumber dalaman DAP (laporan Malaysiakini : Kissing Couple photo headache for DAP), penyebaran gambar-gambar itu telah memalukan DAP dan terdapat cakap-cakap yang bimbang jika kedua-duanya dicalonkan dalam PRU akan datang.

Ketua DAP Penang, Chow Kon Yeow, 'melepaskan' beban tanggungjawab untuk menguruskan skandal itu ke atas Zairil supaya beliau menjawab sendiri kepada media.

Zairil turut dilaporkan telah memberi penjelasan kepada Lim Guan Eng berhubung isu itu. 

Netizens tidak percaya

Bagaimanapun penafian Zairil menerima gelak-tawa netizens. Mereka turut membuat pelbagai versi troll untuk mengejek penafian Zairil.

Gambar oleh - Tentera Troll Kebangsaan Malaysia
Ada juga yang mencabar agar laporan polis dibuat untuk membuktikan ia benar-benar gambar fitnah dan edit bagi membuktikan dakwaan Zairil memandangkan penyebaran gambar-gambar itu menjejaskan reputasi DAP dan mereka yang terkait.

Hilang undi melayu, isteri


Terdapat pendapat yang mengatakan DAP perlu berhati-hati dalam menanggani kes ZD (Zairil - Dyana). Ini kerana penyebaran gambar-gambar itu mencetuskan beberapa implikasi negatif ke atas reputasi DAP.

DAP bukan sahaja akan dituduh sengaja menolak ruu355 kerana menyokong gaya hidup melayu liberal dan sekular malahan akan dituduh menyokong perosak rumahtangga dan membela suami yang curang. Sudah tentu ia memberikan impak ke atas para isteri dan feminis yang cukup anti pada pasangan yang curang. 

DAP juga akan dituduh bersikap hipokrit, kononnya menjaga hak wanita namun dalam masa yang sama, hak isteri yang dicurangi pasangan diabaikan dalam organisasi sendiri.

Di Malaysia, selebriti atau mana-mana pihak yang menjadi mangsa kecurangan rumahtangga sering mendapat sokongan padu dari masyarakat.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...