Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 13 September 2011

Utusan mahu aku bunuh orang cina. - kartun kontroversi disiar utusan

UTUSAN

KO 

NAK

AKU

ANGKAT

PARANG

TIKAM

CINA

INDIA

KRISTIAN

DAN 

ORANG BUKAN ISLAM

BARU KO PUAS AHTI KAN?

Lihat gambar kartun di bawah neh ;Lebih baik ko berhenti sebelum ko menyesal utusan. Rakyat dah makin menyampah. Ko jangan sampai aku tanya soklan2 teknikal macam neh ;

1. Dari mana komunis dapat guni?

2. Macam mana komunis boleh tahu mereka neh tok bilal dan tok imam lalu diberi babi panggang?

3. Motif kenapa warga emas dan kanak2 di bakar hidup2?

4. Kenapa ia tidak diceritakan dalam teks sejarah umno?

Lihat bawah neh pula ;

Hamzah cuba memberi gambaran tentang kekejaman komunis menyeksa tahanan menggunakan beberapa kaedah yang tidak berperikemanusiaan menerusi karikatur yang dihasilkannya.
 

Berdasarkan kepada karikatur tersebut, Hamzah turut memberi gambaran tindakan komunis mengurung ahli keluarga tahanan di sebuah rumah dan kemudiannya membakar rumah berkenaan.


Dia juga menggambarkan mayat-mayat tahanan itu dijadikan baja di kebun sayuran dan hasilnya pula dijadikan bekalan makanan kumpulan pengganas tersebut.

Menurut Hamzah yang berasal dari Batu Pahat, Johor, dia terpanggil untuk menghasilkan karikatur berkenaan kerana geram serta kecewa apabila ada pihak tidak bertanggungjawab cuba mengangkat kumpulan pengganas tersebut sebagai hero.

"Saya sangat geram dan marah apabila komunis diberikan pengiktirafan. Mereka telah melakukan pelbagai kekejaman termasuk mengoyak, memijak, melumur kitab suci al-Quran dengan najis sebelum membakarnya. Para imam serta bilal di masjid dan surau pula dipaksa memakan daging babi sebelum dibunuh.

"Bagaimana kumpulan pengganas tersebut boleh kita iktiraf?" katanya yang sanggup datang ke pejabat Utusan di sini bagi menyerahkan karikaturnya itu.

Antara sumbangan Hamzah yang pernah bertugas di Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai pelukis ialah mencipta logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang digunakan pada 1963 sehingga 1997.

5. Sayur apa yang ditanam? Tempoh penanaman? Macam mana komunis boleh tanam dan jaga kebun sayuran tersebut? 

6. Najis apa yang digunakan untuk melumur kepada Alquran? 

7. Waris iman dan bilal yang jadi mangsa masih wujud ka? Nama penuh? Ahli keluarga? Lokasi?

Banyak benda yang boleh ditanya sebenarnya. Kalau kisah neh benar sedetail detail pun kita tanya, sedetail2 pun dia leh bagitau. Tapi kemon larh.. benar? utusan ? G mati larh ko. Heh

Updated.

Sebab tadi aku tulis entry masa nak dekat2 mahgrib so aku publish dulu then baru cadang nak edit balik. Ramai ingat yang aku neh bela komunis larh sangat. Padahal isu sekarang bukan isu pasal komunis. Aku faham ada komunis yang kejam. Aku terima benda tue sebab realiti. Tapi masalahnya sekarang bukan larh aim utusan nak bongkar dan siasat kekejaman komunis pun.


Sebaliknya dorang cuma nak serapkan sentimen kebencian di kalangan masyarakat malaysia je. Susah payah mahathir satukan kita, datang najib habis dia porak perandakan seme. Like father like son.. betul ka? Walaupun mahathir takde lah pro bab islam tapi dia takde larh main isu racist untuk raih undi. Maybe sebab mahathir bukan melayu tulen so dia agak memahami perasaan kaum lain tapi masalahnya najib tak nampak benda tue.


Kalau najib nampak dah lama dah utusan racist neh mampos ke laut. Sila perhatikan keyword statement di atas ;


1. tok iman / bilal <-- islam


2. masjid dan surau <-- islam


3. babi panggang <-- islam larang


4. Alquran <-- islam


So? Nampak? Kemon larh utusan + najib + umno.. kemon larh jangan main sentimen racist lagi beb. Mahathir ko dah terlalu tua sehingga diperbodohkan oleh penganti ko. Mathias chang pun sure ludah utusan kali neh.

Ameno : Bodohpiang punya 1malaysia.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...