Channel Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia PRU14

Sabtu, 31 Disember 2016

Umat Islam Ajak Boikot Mekdi Kerana Palestine, MP DAP Ajak Boikot Mekdi Kerana Kek - Memalukan!

Hak memboikot hak setiap insan. Atas alasan apa pun. Kau suka kau beli. Kau tak suka kau jangan beli. Kau nak makan, kau makan. Kau nak boikot ko boikot. Itu semua kau punya pasal. 

Cuma kat sini aku nak tunjukkan sikit sikap kemerengan perangai Nga Kor Ming neh. 

Kita kalau nak memboikot apa-apa benda pun biarlah munasabah sikit bila membabitkan sentimen orang ramai. Dulu pernah ada sentimen boikot mekdi sebab mekdi tempatan bayar yuran franschais pada mekdi antarabangsa dan mekdi antarabangsa dikatakan menderma kepada Israel untuk projek pembantaian umat Islam.

Aku sungguh pun tak fikir macam tu (aku fikir lain sikit, aku fikir mekdi tempatan bayar yuran franchais dan apa2 yang mekdi antarabangsa nak buat dengan duit tu dah bukan tanggungjawab mekdi tempatan lagi so tak wajar nak salahkan mekdi tempat cuma aku setuju boikot atau jaga sikit pemakanan kerana mekdi neh fast food. Fast food terbukti mendatangkan lebih banyak keburukan berbanding kebaikan ke atas tubuh badan manusia) aku tetap meraikan hak orang nak boikot. Aku takde la sindir-sindir macam sesetengah makhluk binawe tu.

Aku pun sejujurnya meraikan jugak hak Nga Kor Ming dan geng2 bengap dia neh nak memboikot. Sungguhpun aku meraikan, aku tetap nak pinpoint kebodohan dia sebab dia membayangkan isu kek neh atas tajuk agama. Kononnya ia berpunca atas sentimen puak radikal keagamaan.

Nah, tengok.  
 


 Religious radicalism abah kau. 

Sedangkan isu neh begitu simple sahaja. Premis mekdi hanya nak mewartakan pensijilan halal ke atas semua makanan-makanan yang dibawa masuk ke premis mereka. That's. 

Mekdi melakukan pengumuman, notis, maklumat tersebut secara bertulis semata-mata. Ia tak sampai ke tahap sportcheck beg satu persatu pelanggan dia la bodoh. Tang mana radikalnya? Sakai betul puak2 neh mainkan sentimen anti Islam. Seolah2 keji sangat pula Islam neh dibuatnya. 

Sebenarnya. Nga Kor Ming patut imbas kembali cerita octoberfest.

Masih ingat? Premis yang menjual arak dan memestakan penjualan arak?

Apakah boleh seorang muslim datang ke premis itu dengan bawa makanan sendiri, bawa minuman sendiri dan menghalang premis tersebut agar berhenti jual arak sebab kita nak makan dan minum bekalan kita dalam keadaan halal dan bersih?

Boleh ke? Tak boleh kan. Itu premis dia. Dia nak jual arak ke nak buat fest itu ini ke hak dia la. Sebab bisnes dia berlesen dan selagi mana dia tak langgar apa-apa undang-undang siapa kita nak persoalkan dia.

Cukup kita halang diri kita dari join benda tu sebab ia bercanggahan dengan polisi agama kita. Dan cukup kita tak mempromosikan arak sebagai satu gaya hidup sebab minum arak ialah mendorong ke arah gaya hidup yang tidak sihat. Di mana-mana negara pun setuju dengan amalan minum arak tidak baik untuk kesihatan. Bukan sesuatu yang muslim je sokong bahkan diiktiraf dalam bidang kesihatan juga.

Kita bicara secara tenang. Tanpa perlu kecoh-kecoh. Bukan dia paksa kita pergi ke premis dia pun kan.

Dalam isu McDonalds. Konsep yang sama digunapakai. Itu premis dia maka hak dia la nak mengenakan apa-apa peraturan pun. Jika kita ada masalah dengan peraturan tersebut kita jauhkan aje diri kita dari berkunjung ke tempat tersebut.

Isu McDonalds neh isu picisan yang sangat bodoh dibandingkan dengan isu Octoberfest. Macam isu Octoberfest kita persoalkan kepada ahli politik yang mempromosikan gaya hidup tidak sihat (aku takde masalah dengan pengiklanan di premis peribadi).

Isu McDonalds ialah isu kek. Yang mana McDonalds menetapkan setiap kek yang dibawa masuk untuk sambutan harijadi perlu la mempunyai logo halal. 

Selepas polisi tersebut diwar-warkan sebilangan manusia menjadi meroyan. Kononnya tertindas dan dizalimi Mcdonalds sebab tak dapat bawa kek sendiri masuk ke premis. Hak ala. Makanan fast food neh memang patut kena boikot doe. Jaga sikit tubuh badan dan kesihatan masing2. Jika sebab kek halal tu kau nak kurangkan atau boikot mekdi bagus juga. Hari2 badan kau menyelap suruh kau jaga badan elok2. Ko buat donno je. Bagus rupanya tindakan mekdi neh. Aku puji.

Hehe.

Berbalik kepada citer kek. 

Cuba kita semua fikir sejenak.

Berapa kali agaknya bebudak neh sambut harijadi di mekdi sampai sanggup buat gerakan nak boikot?

Berapa kali agaknya bebudak neh pergi mekdi bawa kek? 

Berapa kali agaknya bebudak neh sebenarnya benar2 makan kat dalam mekdi pun? Ntah2 banyak yang drive thru je.

Sembang bikin bimbang saja la puak-puak nak boikot neh pun. Aku pun ada terfikir-fikir juga sebenarnya. Apasal la pepuak neh bengang sangat dengan mekdi. Takan la dorang sampai fikir ke tahap yang mekdi akan periksa satu persatu kek yang dibawa pelanggan? Seriyus ke kau ingat macam tu? Ko silap la kalau kau ingat macam tu.

Kalau kau nak tahu, premis makanan berjenama neh tak kisah la mekdi ke ataupun bukan mekdi, memang menjadi kelaziman dorang menghalang apa-apa makanan luar masuk ke premis mereka tau. Tetapi sungguh pun begitu, di premis restoran keluarga kita melihat masih terdapat pihak-pihak yang ada je rajin bawa makanan luar. Contoh paling mudah dilihat di rangkaian fastfood KFC. Ada tak KFC sediakan satu polis khas untuk periksa beg pelanggan-pelanggan mereka? Takde kan. So point aku ialah, sama seperti larangan membawa masuk makanan dari luar, maka membawa masuk kek hanya logo halal adalah sebahagian dari makluman, notis atau pemberitahuan yang mekdi kena buat sebagai peringatan awal atau kita sebut POLISI perniagaan. Benda tu takde effect apa pun kalau ko lihat dari sudut yang cool dan bertenang. Jangan terpedaya dengan semangat racist yang cuba dimainkan oleh sesetengah pihak. 

Macam kau nak bawa kek dari rumah. Yang kau bake sendiri atau family kau bake. Kau rasa mekdi akan periksa diri kau ke sebelum kau masuk atau dia tiba-tiba datang dan halau kau dari premis bila nampak kau makan kek? Tak wei. Even dorang pun takan kisah nak check kek ko berlogo halal ke tidak. Melainkan kau terang2 mengaku "hello mekdi, ini kek babi, air babi, dan roti babi, ai nak makan dalam premis you.. so you nak buat apa? You jangan halau ai oke, ai akan lapor pbb ai kena tindas di negara ini sebab tak dapat kek dalam mekdi. Habis satu dunia kutuk you nanti". Takanlah ko bodoh sangat nak buat macam tu kan? Btw, hmm tak mustahil juga puak2 neh memang boleh bodoh sampai ke tahap tu. 

KAH KAH KAH!

Aku bukan backup Mekdi. Cuma aku stand atas tajuk je. Hak setiap premis mengenakan apa-apa polisi selagi mana polisi tersebut tak membebankan pelanggan dia. Ataupun menyusahkan pelanggan dia.

Dalam isu kek, nampak sangat benda neh polisi atas kertas. Iaitu tidak la sampai mekdi akan sediakan setiap polis di pintu masuk untuk periksa kau semua bawa kek ke tidak dan sebagainya. So untuk isu picisan macam neh, kot ye pun nak sangat makan kek yang mak kau buat dalam premis mekdi tak perlu la sampai wujudkan satu gerakan boikot bersepadu. Kelakar la wei. Sampai ulang-ulang main kat wall ko. Ahli parlimen DAP pula tu. Takan isu neh penting kot pada kau? Orang miskin pun belum tentu pernah jejak mekdi. Ini kau yang kaya raya boleh pula merengek macam hapa dok meroyan tak dapat makan kek dalam mekdi. Kritikal ke isu? Siapa yang mampos? Siapa tertindas? Siapa yang kena halau neh woi?


Bak kata Zuan Ismael. Orang muslim boikot mekdi atas tajuk kemanusiaan. Ada manusia dibunuh. Ada manusia kena bom. Isu neh begitu kritikal kerana kita bincang tentang tajuk penindasan dan bagaimana wang keuntungan hasil penjualan makanan fast food disalurkan untuk membiayai sebuah organisasi yang membunuh nyawa manusia macam nyawa ikan (aku ada pandangan berbeza, tapi aku sedang sampaikan point individu tersebut). Dan wakil rakyat DAP gila bengong neh boleh pula mempromosikan kempen boikot mekdi sebab tak dapat makan kek. Btw, berapa banyak kali kau nak makan kek kau akan pergi ke mekdi atau berapa banyak kali kau semua asal sambut harijadi mesti di mekdi? Mati ke tak dapat kek kat mekdi tu sebenarnya neh? 


Yang kelakar juga.  


Benda macam neh pun jadi isu. Aiyohh. Tak sesuai la dengan status dia sebagai ahli politik. Dah la agak mislead point pada gambar tu. Tambahan pula, DAP pun turut mempropagandakan agama untuk mendapatkan sokongan pengundi. Aku mengata kau. Kau mengata aku. Rupa2nya dua kali lima. Choii.

Cadangan aku kepada puak2 sotong yang tak pernah merasa susah dan dizalimi ikut erti kata sebenar-benarnya, berbalik la lawan isu-isu yang babitkan kepentingan orang miskin. Contohnya isu perumahan. Kenapa taknak bahas kaw-kaw sampai ke tindakan boikot beli rumah bagi mendesak semua pihak yang terbabit secara bersepadu? Sebab bisnes kapitalis kan? Nampak tak korang punya idelogi dan pemikiran tu macam mana? Malu doe. Negara lain berperang sebab ditindas. Kita berperang sebab isu makan kek. Jijik sial.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...