Khamis, 24 Mei 2012

Kedutaan Turki menjawab tuduhan KJ dan Bloggers umno mengenai pendidikan percuma di TURKI.

KJ dan blogger umno. Apa barang wiki ?  Apa barang google ? Korang call aje lah. Settle masalah dowh.

Lihat kat bawah neh. Benda neh dulu hanief dah sediakan dah. Dah lama. Cuma aku sendiri tak tengok seme video2 dia pasal free education neh. Aku tengok satu video neh. Tapi sebenarnya dia call banyak kedutaan gak untuk bertanyakan soklan2 neh. Kedutaan turki pun dia pernah call.

Tak caya? Nah. Korang tengok sendiri. Jangan lupa pakai paper bag bila keluar rumah nanti. Mesti malo kan korang?

kah kah kah


 

Jelas dalam video kat atas neh kedutaan turki mengesahkan bahawa ; 

1. Pendidikan sekolah dari sekolah rendah sampai sekolah tinggi = 11 tahun adalah PERCUMA. 

 2. Dulu pelajar kena bayar untuk buku tetapi sekarang satusen pun tak perlu bayar. Semakin lama semakin banyak kemudahan sediakan untuk rakyat mereka. 

3. PERCUMA untuk rakyat turki = warganegara turki of course. 

4. Pendidikan universiti jika universiti kerajaan juga adalah PERCUMA. Walaupun ketika baru2 masuk mereka kena bayar sesuatu tetapi ia adalah sangat2 murah selebihnya ia adalah percuma. 

5. Hanya universiti swasta di turki jek kena bayar. Memang mahal. 

Jadi jika kj bercakap pasal demo kenaikan yuran tue, aku rasa ia mengenai universiti swasta kot. Bukan pasal universiti kerajaan. Tempat terhad menyebabkan ada yang terpaksa pergi ke swasta sebab nak belajar tapi tak malu ke dengar bila orang turki sendiri cakap malaysia kaya sebab ada petrolium tapi pendidikan percuma tak wujud disini?

Walaupun segala2nya mahal tetapi at least biarlah ada sesuatu untuk rakyat. Nak bandingkan dengan negara cukup pandai. Negara lain mahal itu neh pun ada gak sesuatu untuk rakyat mereka. Malaysia neh segala2nya mahal, tapi takde satu pun ada untuk kita. Ops ada, memang ada. Iaitu disuruh bersyukur dan berterima kasih kepada bien. Tue jek. 

kah kah kah

Ameno : Kang ada yang kata video neh rekaan sendiri jek. Ekekke

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...