Channel Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia PRU14

Rabu, 22 Jun 2011

WOW : Mari lihat siapa dapat tender kerajaan juta-juta.

WOW!

Ada orang bagi aku email. Dia bagi aku tender neh. Ikut tarikh tender aku dapati ianya tender baru. Walaupun dia tak suruh tapi aku tahu dia mesti nak rahsiakan identiti dia. Aku berharap ini ialah maklumat benar dan bukan palsu bagi bertujuan nak troll aku le pulak. Hehehe..

Lihat bawah neh ;




Agak2 korang aku kena tahan ke pasal leak kan dokumen neh? Kalau aku kena tolonglah bekap aku weh. Tetiba aku rasa cam cuak pula.

kah kah kah

Andai kata maklumat yang aku terima neh benar maka aku nak buat ulasan cikit lah ;

1. Lihat gambar no 1. Korang baca tak apa yang tertulis kat situ. Dia cakap penyewaan kan? Kalau ikut pemahaman aku ;

sewa = bukan jual beli. Sewa ialah = pinjam sahaja, nanti wa mao bila2 mao kasi angkat balik. Tapi sambil2 kasi lue pinjam, lue kena bayar kos sewa maa.. <-- neh ikut akal aku.

Untuk penyewaan neh sahaja dah cecah juta2 bhai. Dia tulis kat situ kan 1 unit + perisian. Kalau 1 unit mesn pencetak cecah juta2 itu kerja gila namanya bhai. Tapi dia masukkan perisian sekali. Perisian tue dia kira cam mana pula? Ke aku salah faham? Aku pun blur. Ce korang translate kan apa yang korang faham plak kat bawah nanti.

Sama gak di bawah nya. Dia tulis ;

1 mesin fotostat + 1 lagi mesin fotostat + 37 lagi mesin fotostat = juta2 lagi kos dia. Kalau beli 39 mesin fotostat memang cecah juta2 ke weh? Berapa harga 1 mesin fotostat hah? Jap, neh beli ke sewa hah? Owhh sewa je. Nanti bila2 masa dah habis tempoh sewaan kena pulangkan balik ke apa ke? Aku tak faham sangat. Kalau korang faham elobrate sikit kat aku.

Pasal aku kalau korang tanya pandangan aku, aku takde apa pandangan lain dah. Siyes. Aku cuma mampu taip neh je ==> FACK!

So agak bagus disini jika aku tanya pandangan korang supaya aku faham apakah rasionalnya semua neh. Almaklumlah aku kan jenis berdengki. Kalau boleh patutnya tender juta2 neh bagi kat aku je. Nanti pandai2 lah cari mesin photostat secondhand untuk supply kat government. Dorang mana ada QC. Dorang pandai terima barang jerk. Heh.

2. Gambar kedua tue pun aku confuse juga. Tapi bila aku fikir2 balik macam ada kelogikkan. Sebab department kerajaan kan besar. So toner untuk setahun maybe gak kot cecah juta2. Tapi kan napa dorang tak amek terus dari pembekal toner je. Yang neh kan macam pakai pihak ketiga. 

Aku nak dedahkan satu rahsia. Dulu aku kerja dengan syarikat melayu. Syarikat neh bekalkan toner kat mindef. Salah satu lah. Sebenarnya banyak agensi kerajaan dia masuk. Mindef nak toner original brand. Tapi dia bagi brand cap kapal yang dicop dengan brand original. Toner nya bekas tue kita panggil cartrig <-- Yang neh ejaan salah. Ejaan betul aku dah lupa plak. Panggil je lah bekas toner habis citer. Yang neh leh jualbalik. Biasanya syarikat tempat aku kerja dulu dia amek dan jual balik. Kerajaan pulangkan balik. Free2 je beb. Bodoh tak gomen?

Lepas tue yang lagi sadis kan. Syarikat bumi neh geng dengan syarikat cina. Sorry bukan aku nak kutuk syarikat cina tapi dorang menipu bhai. Macam neh syarikat neh syarikat orang cina punya. Tapi dia letak nama orang melayu. Arhh sudah bos melayu aku yang bengap tue bergabung dengan bos cina telah melakukan penipuan kepada kerajaan. Tapi aku tak salahkan dorang sebab ketamakan dorang bergabung pula dengan ketamakan kakitangan kerajaan. Itu pasal boleh dapat tender itu ini. Kakitangan kerajaan pun tak telus bhai.

Yang lagi sadis, dorang tue ada 4 syarikat yang berlainan di satu bangunan yang sama. Adoii halal ke hah hasil pendapatan aku kat sana dulu? Aii.. dorang akan hantar sebut harga berlainan. Aku lah tukar taip sebut harga. Lepas tue kan akan meeting2 jumpa person yang incharge project. Bos aku pun angkut aku sekali. Aku pun taktahu apa peranan aku masa tue. Ikut je lah. Dapat makan free kat hotel beb. Sapa tak suka.

kah kah kah

Tapi dah lama dah aku benti kerja ngan syarikat tue. Lepas tue aku kerja dengan syarikat cina yang lain plak. Yang neh takde kaitan dengan tender2 kerajaan. Dan bos yang neh memang baik. Aku asal handsome mesti baik je. Tapi sayang kena berhenti bila mai perak.

kah kah kah

Aku malas nak buat analisa melulu sebab maklumat tak jelas. Tapi aku tak tolak bahawa tender 1 dan 2 tue agak huh melampau. Manakala tender2 yang lain ada sedikit fishy. Cam tender beg tue. Aiyahh bawa lah beg sendiri. Tapi macam aku katakan tadi. Info tak lengkap. So susah nak ulas lebih2. Bagaimanapun kalau aku kena balon kat isa kan sapa2 tolong bekap aku weh.

kah kah kah

Ameno : takde sapa2 nak bagi aku tender gomen ka weh?

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...