Khamis, 16 Jun 2011

Harga barang makanan terkini yang naik


Kat atas neh ialah gambar roti. Roti neh harga lama dia ialah rm1. Sekarang sudah hampir seminggu harga dia dah naik menjadi rm1.10. Memang kenaikan yang kecil. Iaitu rm0.10sen sahaja. Sama macam penurunan petrol ron 97 semalam. Cuma 0.10sen. Laa dah korang gak cakap 10sen tue murah. So kalau naik 10sen kira murah lah. Sama gak kalau turun 10sen. Kan kan kan? Ke nak soh aku sujud kat kaki najib pula? Takmo arh aku. Mampos lagi bagus. Heh.

Selain dari roti neh hasil tinjauan aku kat kedai runcit mendapati ;

roti gardeniar yang kaler hijau naik 20sen. Harga lama rm3.00. Sekarang rm3.20sen

Kicap cap kipas udang botol kecil naik 20sen. Harga lama rm4.50. Sekarang rm4.70sen.

Gas memasak naik rm0.50sen. Harga lama taktahu berapa pasal aku tak pernah beli. Keluarga yang beli. Tak silap aku dalam rm27 ke rm28 kot. Itupun aku dengar tokei kedai makan bersembang dengan pelanggan time tunggu nasi lemak. Pelanggan bercerita kat tokei kedai makan yang gas memasak dah naik 50sen. Dalam 3 hari dah. 

Sambung balik kat kedai runcit. Harga ayam bersih di perak untuk sekilo ialah rm9.50. Lagi 50sen nak dekat rm10. Apsal mahal sangat hah? KL pun kalah. Kat pasar dalam rm8.90 paling murah. Tapi ada harinya. Itupun kalau amek banyak2. Standard harga sekarang rm9 sekilo kat perak. Tapi bukan seme tempat leh dapat harga tue. Kat pasaraya leh dapat murah. RM6 sekilo pun ada. Tapi halal ke haram ke lue tanggung sendiri, aku tak campo.

Harga ikan sardin pulak rm6 untuk tin besar. Isi dalam? Kurang. Tak caya korang beli. Jenama brand. Aku dah beli beb. Aku tahu dulu harga dia rm5.50 - rm5.70. Dah naik dekat 2 bulan. Tapi kan dia naik harga = kurangkan isi ikan. Hehehe cantik. Bagus punya pelan menipu. Aku mesti puji. Heh

Ikan bilis pun naik. Sebab kenaikan aku tatau. Aku jarang beli ikan bilis. Tapi aku tahu kalau beli rm1 dapat banyak mana. Sekarang kalau aku beli rm2 dapat macam aku beli rm1 dua tiga bulan yang lepas. Sabar je lah.

Pendek kata kalau aku bawa rm50 untuk beli makanan seminggu, baik aku g mampos dulu. Biar aku takyah makan sampai bila2 boleh save rm50 tue forever. RM50 untuk makan 3 hari pun belum tentu lepas. Ini kan pula seminggu. Melainkan aku beli maggie je. Itupun dah naik. Hahahaha.. nasiblah. Nak buat macam mana. Anda undi barang naik, maka barang naik lah yang anda dapat.

kah kah kah

Sekarang padan lah muka masing2.


Link untuk share di facebook ==> http://gengblogger.com/v/503846

Ameno : Bila nak simpan duit neh?

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...